Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


PROGLAS SA SKUPA MIRA - PODRŠKE SUVERENITETU I TERITORIJALNOM INTEGRITETU MULTIETNIČKOG BOSANSKOG DRUŠTVA I DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 02. March 2022. 04:03:07
U povodu 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i jubileja 30 godina obnove nezavisnosti naše domovine-; građani, veterani, patrioti, prijatelji Bosne i Hercegovine, sa diplomatama BiH i prijateljskih zemalja iz stalnih Misija pri Ujedinjenim nacijama, po prohladnom vremenu okupili su se u Bowling Green Parku u New Yorku (Wall Street – Historijski Distrikt – Mahattana), i prigodnom manifestacijom uz svečano podizanje državne zastave Bosne i Hercegovine, obilježili su ovaj historijski važan datum. Zastavu su simbolično podigli specijalni gosti ove manifestacije:
- NJ.E. Lachezara Stoeva, stalni predstavnik Republike Bugarske pri UN-u;
- NJ.E. ambasador Sven Alkalaj, stalni predstavnik BiH pri UN-u;
- NJ.E. ambasador Dieggo Arria, predsjednik Vijeća sigurnosti UN 1992. god.;
- Gen. konzul Reyhan Özgür, Gen. konzulat Republike Turske u New Yorku.
Zastava će se vihoriti u srcu svjetske metropole New York, na frenkfentnom i popularnom dijelu Manhattana, i svjedočiti da Bosne i Hercegovine ima, i bit će je!
Organizatori manifestacije su Bosansko-hercegovački islamski centar NY (BHICNY) i Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA), koji su ujedno UN zvaničnicima i svjetskim moćnicima uputili Proglas podrške miru, suverenitetu i teritorijalnom integritetu multietničkog bosanskog društva i države Bosne i Hercegovine.
Pismo je upućeno na sljedeće adrese:
Nj.E. António Manuel de Oliveira Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih naroda
Gospođa Michelle Bachelet iz Čilea, Visoki komesar UN-a za ljudska prava
Alice Wairimu Nderitu, specijalna savjetnica Ujedinjenih naroda za prevenciju genocida generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Guterresa
Sudija Piotr Hofmański, predsjednik MKS-a
Gospodin Karim A.A. Khan QC, tužilac Međunarodnog krivičnog suda
Sudija Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove
Serge baron Brammertz, glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove

Poštovani,
Imajući na umu da je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata nezavisna i suverena država, punopravna članica UN-a, koja je preživjela dokazani i na Međunarodnom sudu pravde UN-a u Haagu presuđeni genocid te da je, zahvaljujući domaćim naporima uz podršku međunarodne zajednica napravila značajan napredak u post-ratnom i post-genocidnom oporavku, kojeg retrogradne politike bosanskih susjeda nastoje pokvariti narušavanjem ustavnog poretka bosanske države, mi građani Bosne i Hercegovine, naši prijatelji iz regiona Balkana, Europe i Amerike okupljeni u New Yorku povodom referenduma od 1. marta za bosansku nezavisnost, donosimo ovaj PROGLAS, kojeg vam upućujemo u nadi za trajni mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini, na Balkanu i Europi:

1) Secesionističko djelovanje na štetu suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine od strane Alekasandra Vučića, predsjednika Srbije, Aleksandra Vulina, ministra unutarnjih poslova Srbije te Milorada Dodika, nominalnog člana Predsjedništva države Bosne i Hercegovine i njihovih bliskih saradnika usmjereno je na pripremu i izazivanje oružanog sukoba u Bosni. To znamo iz nedavnog iskustva srpske agresivne i iredentističke politike, koja je uzrokovala genocid nad bosanskom nacijom. Zato njihovo sadašnje agresivno ponašanje ima osnove za sumnju da su spremni ponovo počiniti teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, uključujući i zločin genocida, kojeg negiraju unatoč punopravnim presudama Međunarodnog suda pravde u Haagu. Spremni su ponoviti udružene zločinačke poduhvate koji su identični utvrđenim zločinačkim poduhvatima pred ICTY i MICT na čelu kojih su bili Slobodan Milošević, predsjednik Srbije i Franjo Tuđman, predsjednik Hrvatske, protiv države Bosne i Hercegovine i njenih naroda.2) Imajući u vidu gore navedeno mi smo u strahu od kršenja KONVENCIJE O SPREČAVANJU I KAŽNJAVANJU ZLOČINA GENOCIDA. Stoga, tražimo od Generalnog sekretara António Manuel de Oliveira Guterres i drugih tijela UN-a da hitno putem međunarodnih sudova i drugih mehanizama ispitaju, spriječe i procesuiraju moguća kršenja Konvencije o sprečavanju genocida, uključujući i vojnu intervenciju shodno članu 5 Akcionog plana UN-a za prevenciju genocida iz 2007. godine.

3) Tražimo od američkog predsjednika Joe Bidena, francuskog predsjednika Emanuela Macrona, njemačkog kancelara Olafa Scholza, predsjednika Turkiye Redžepa Tajipa Erdogana i premijera Kanade Justina Trudea da se Bosni i Hercegovini pod hitno i bezuvjetno uputi pozivnica za članstvo u NATO. Poznato je da su prema izvještajima, parametrima i verbalnom priznanju NATO-a, Oružane snage Bosne i Hercegovine jedna od najosposobljenijih armija i u rangu su prema svojoj vojnoj doktrini sa pojedinim članicama NATO. Slanjem pozivnice za punopravni prijem Bosne i Hercegovine u NATO sistem mira i sigurnosti, NATO bi time preventivno zaustavio djelovanje Ruske Federacije ne samo u Bosni i Hercegovini, već i na Balkanu te osigurao mir, sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine, stabilnost koju ozbiljno narušava Beograd i Zagreb kroz svoje proksije Milorada Dodika i Dragana Čovića. Uistinu, članstvo Bosne i Hercegovine u NATO rješava Balkansku krizu i maligni utjecaj Ruske Federacije i Kine ne samo na Balkanu, već i u Europi.

4) Tražimo od svih tijela, svih šefova država i vlada Europske Unije da hitno osiguraju Bosni i Hercegovini poseban status u pregovorima za ulazak u članstvo Europske Unije. Kriza u Bosni i Hercegovini zbog velikodržavnih projekata Hrvatske i Srbije prijeti ponavljanju krvavih sukoba iz devedesetih godina, kada je izvršena oružana agresija na suverenu i međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu sa posljedicama zločina protiv čovječnosti, uključujući i zločin genocida. Članice Europske Unije, kao što su Hrvatska, Mađarska, Slovenija i neke druge države pomažu realizaciju udruženog zločinačkog poduhvata protiv Bosne i Hercegovine na način secesije bosanske teritorije od strane Srbije uz svestranu podršku Rusije i Kine. Poseban status u Europskoj Uniji značio bi za Bosnu i Hercegovinu intenziviranje pregovora radi ispunjavanja uvjeta za članstvo u EU te otvoren put za ulazak u NATO. To bi značilo, također, osiguranje nepovredivosti bosanskih državnih granica kako u odnosu na Srbiju tako i u odnosu na Hrvatsku.

5) U nadi da će ovaj PROGLAS iz New Yorka doći do Vas i da ćete mu posvetiti dužnu pažnju, primite izraze našeg osobitog poštovanja.


Za građane Bosne i Hercegovine i njihove prijatelje u New Yorku, organizatori manifestacije:

Bosansko-hercegovački islamski centar NY (BHICNY),

Hajro Kadribegić s.r., predsjednik
Senad Ahmetović, s.r.
Dr. Damir Huremović, s.r.
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA)

Muharem Purišić, s.r., predsjednik
Dr. Mersim Ziljkić, s.r., portparol
Nevzad Kurtagić, s.r., secretar

Bošnjaci.Net / Bosniaks
Esad Krcić, s.r., glavni urednik

VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
» BOŠNJACI, SVJEDOČIMO DA JESMO
Mr. Senahid Halilović | 10. May 2024 18:11
» MEHMET-METO ZENKA MOSTOVI MEĐUETNIČKE SARADNJE U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. May 2024 16:52
» BRANE
Haris Hojkurić | 01. May 2024 16:10
» PRIJEPOLJSKO BAJRAMSKO SIJELO ALI U „NOVOPAZARSKOM SANDŽAKU“
Ferid Ferko Šantić | 13. April 2024 21:27
» VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. April 2024 13:27
» VUČIĆU, SKLONI RUKE SA BOSNE DA SVI PRODIŠEMO!
Murat Tahirović | 30. March 2024 15:23
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif