Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
BANA uputila pismo prof. dr. Anđelai Jakšić-Stojanović, ministrici obrazovanja, nauke i inovacija
Vjerujemo da se slažete da genocidni pokliči, negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca i zločina ne smije imati mjesta pod krovom obrazovnih institucija u Crnoj Gori. Ako se na takvim principima ustraje skupa sa prosvjetnim radnicima, onda se može očekivati da se takav ambijent izgrađuje i van ovih institucija u cijeloj državi CG.

B.net | 2024-02-09 15:17:54
Iskreno se nadamo da će od vašeg rada koristi imati svi građani Gusinja, što će im biti ključni motiv da ostanu, opstanu i nastave da žive i rade na svom vatanu i stvaraju zajedno sa vama bolju, stabilniju i prosperitetniju budućnost, baš tu ispod Prokletija na Izvorima Ali paše.

Bošnjaci.Net | 2023-09-24 02:05:04
Želimo izraziti podršku našem imamu, njegovoj porodici i bh. zajednici. Preduzet ćemo sve što je u našoj moći da budemo uz njih i da se ovaj slučaj ispita, osudi i predizmu mjere kako se ovakvi slučajevi preduhitrili i ne bi desili ponovo.

Bošnjaci.Net | 2023-09-13 16:26:21
Telegram sućuti povodom smrti Tilmana Zülcha
Mi nikada nećemo zaboraviti Tilmana Zülcha i negovu borbu za ljudska prava kao i svih ugroženih naroda širom svijeta, posebno u Bosni i Hercegovini gdje je eklatantan primjer kršenja ljudskih prava od strane velikonacionalističkih i sepratističkih politika, čak i nakon što su osuđeni politčka I vojna rukovodstva osuđeni na doživotne robije od strane najviših internacionalnih instanci kojima je i sam Zülch dao poseban doprinos u rasvjetljavanju istine, donošenju pravde i kažnjavanju odgovornih za ratne zločine i genocid.

Bošnjaci.Net | 2023-03-20 01:47:20
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) među svojim članovima i simpatizerima pokrenula je akciju prikupljanja novčanih sredstava za pomoć preživjelim žrtvama.
BANA je na račun Fondacije Sirijsko-američkog medicinskog društva (The Syrian American Medical Society Foundation) sa sjedištem u Washington D.C.

Bošnjaci.Net | 2023-02-25 15:32:44
- Danas smo u ime Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA), članova - donatora uplatili 20,000 dollara za područje u Turskoj koje je pogodio razorni zemljotres, izjavio je blagajnik prof. Mensur Purišić.
Prema riječima predsjednika dr. Ziljkića i blagajnika prof. Purišića, narednih dana će biti izvršena uplata i za sirijski narod u području koji je zahvaćen zemljotresom.

Bošnjaci.Net | 2023-02-14 17:41:36
Čestitka u povodu 25. novembra – Dan državnosti Bosne i Hercegovine
- Želimo vam da vas ovaj državni praznik Bosne i Hercegovine oslobodi okova velikosrpstva, separatizma, genocidnosti i šovinizma prema drugima i mrženje koju nosite prema državi Bosni i Hercegovini kao i svima onima koji je kao domovinu nose u srcu.

Bošnjaci.Net | 2022-11-25 17:23:49
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija oštro osuđuje govor mržnje, krajnje necivilizirane izjave i uvrede koje Zoran Milanović već nekoliko godina plasira u javnost sa pozicije predsjednika Republike Hrvatske prema Bošnjacima – žrtvama srpskog genocida i hrvatskog udruženog zločinačkog poduhvata.

Bošnjaci.Net | 2022-11-14 18:14:18
Očekivali smo proteklih dana da će se predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ograditi od ove grupe u čijem imenu se pominje njegovo ime i javno oglasiti da nema ništa sa lažima i podmetanjem dvojici čestitih ljudi, dr. Ziljkiću i Srdanoviću, koji samo mogu biti primjer dobrog i čestitog rada i ne samo u bošnjačkoj dijaspori već šire, kako se organizirati i kroz institucije se boriti na transparentan način za dobrobit svoga naroda i svih drugih...

Bošnjaci.Net | 2022-08-09 09:52:22
Otvoreno pismo ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću, predsjedniku Vlade CG Dritanu Abazoviću, potpredsjedniku Vlade CG Ervinu Ibrahimoviću...
Najzad, šta Bojovićka osjeća prema samom JU SMŠ “Bećo Bašić” Plav, najbolje govori saznanje da svoju kćerku nije upisala u ovoj školi gdje „stoluje“ u Plavu, već u Berane. Naravno da je to njeno pravo, ali nakon cjelokupnih događaja oko imenovanja za direktora navodi nas na razmišljanje da ne želi da njeno dijete ide sa srednjoškolcima ovog podneblja.

Bošnjaci.Net | 2022-07-23 01:40:49
Izabrano novo rukovodstvo
Pored teškog perioda u cijelom svijetu prouzrokovan virusom korone, iz iznesenih izvještaja koji su prikazani i usvojeni od strane prisutnih delegata, moglo se uvidjeti da su članovi Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije kroz protekli rad dali značajan doprinos u jačanju bošnjačkog nacionalnog i kulturnog bića u Bosni, Sandžaku i dijaspori, uključujući akcije za pomoć socijalno ugroženim porodicama, studentima, štampanje knjiga itd.

B.net | 2022-06-19 13:10:16
Pored osude takvog sramnog čina, a radi pijeteta prema žrtvama genocida, poštovanja prema državi Bosni i Hercegovini, kao i albanskih i bošnjačkih prijateljskih veza, pozivamo vas da ispravite vašu veliku ljudsku, moralnu, političku i državnu grešku, da javno uputite izvinjenje i zatražite oprost od majki Srebrenice čija su malodobna djeca u odvajana od njih, nakon brutalnih masovnih silovanja, zlostavljanja, u kolonama su poklani i pobijeni pred očima cijelog svijeta.

Bošnjaci.Net | 2022-05-13 16:15:34
Pisali sekretaru Blinkenu i premijeru Trudeau
Pomenute organizacije su istakli da imaju veliko povjerenje u institicije SAD i Kanade, zato apeluju i zahtjevaju da se uključe u rasvetljavanju iznenadne smrti Akademika Zukorlića u 51. godini., 6. novembra 2021.godine.

Bošnjaci.Net | 2022-04-25 21:34:42
Secesionističko djelovanje na štetu suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine od strane Alekasandra Vučića, predsjednika Srbije, Aleksandra Vulina, ministra unutarnjih poslova Srbije te Milorada Dodika, nominalnog člana Predsjedništva države Bosne i Hercegovine i njihovih bliskih saradnika usmjereno je na pripremu i izazivanje oružanog sukoba u Bosni.

Bošnjaci.Net | 2022-03-02 04:00:07
Ambasador Arria bez sustezanja govori o diplomatskoj kampanji protiv Bosne i Bošnjaka, a u pitanju je otvorena rusko-francuska-engleska mržnja prema muslimanima, čak je upitan zašto se kao kršćanin zalaže za bosanske muslimane i jasno mu naglašeno da se “ne smije dozvoliti muslimanska država u srcu Europe”.

Bošnjaci.Net | 2022-02-06 15:17:20
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) iskazuje veliko oduševljenje na požrtvovanosti i hrabrosti mladića Alena Emšije (21) iz Plava koji je u hladnom zimskom vremenu, rizikujući svoj mladi život, skočio u hladnu i nabujalu rijeku Moraču u Podgorici i spasio jedan ljudski život.

Bošnjaci.Net | 2022-01-31 03:00:37
U povodu saobraćajne nesreće i velike tragedije u kojoj su u zapaljenom autobusu život izgubili 46 osoba, među kojima 12 djece; ovim tužnim povodom Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) upućuje hatarnamu i sućut svim porodicama, rodbini, prijateljima, prijateljskoj državi Republici Sjevernoj Makedoniji. Za ogroman gubitak bratsku podršku i duboko suosjećanje u velikom bolu upućujemo albanskom i makedonskom narodu.

Bošnjaci.Net | 2021-11-23 16:21:02
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija: Bošnjački narode, oprez!
Sve to hijenski radi državna vlast Srbije sada na čelu sa Aleksandrom Vučićem i SPC uz pomoć kriminalca sa američke crne liste, Milorada Dodika, kako bi sagradili novi velikosrpski Gazimestan, da cijeli jedan prostor poprimi karakter kosovoizacije, koji bi držali pod čizmom svetosavskog terorizma. Veliku im pomoć protiv države BiH pružaju velikonacionalisti uz “hrvatskog sveta” Milanović i Čović.

Bošnjaci.Net | 2021-09-15 15:55:06
Saopćenje Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) naglašava da u Republici Srbiji ne žive samo Srbi, već i drugi narodi, različitih kultura, tradicija, jezika i vjeroispovjesti. Takav etnički ambijent treba biti bogastvo za jednu državu, time se treba prilagoditi sadržaj himne ali i državni simboli - zastava i grb. Srbima kao narodu niko neće sporiti da „Bože pravde“ bude samo njihova himna, što u biti jeste...

Bošnjaci.Net | 2021-09-06 03:43:02
Želimo da istaknemo da smo mi Bošnjaci uvijek sa bratskim i prijeteljskim narodom Kosova, tako i ovog teškog momenta kada su na putu sa željom da odmor provedu u svojoj domovini Kosovo njih deset izgubili živote, a petanest teško povrijeđenih i oko 40-tak lakše.

Bošnjaci.Net | 2021-07-25 19:52:30
Ipak, “Zakon o dopuni Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine”, jeste jedan vid ovozemaljske satisfakcije porodicama žrtava genocida u BiH koje su godinama izložene javnim udarima ratnih zločinaca koji još nisu uhapšeni i porcesuirani, zatim velikonacionalističkih političkih hordi zla iz vrha bh. politike, oba entiteta, ali i zvanične državne politike Srbije, Crne Gore i Hrvatske, čiji su apetiti za državnim teritorijem BiH itekako otvoreni.

Bošnjaci.Net | 2021-07-23 18:10:24
Reakcija Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) na “Prijedlog rezolucije o genocidu u Pivi i Velici”
Ubijeđeni smo da skribanti „Vidovdanske deklaracije“ kao i njihovi megafoni rezolucije u Skupštini CG, pošto su se uhvatili ovog odgovornog posla, vjerovatno su upoznati (ili su trebali biti) šta je posredovalo, kako se dogodio i ko je odgovoran za gnusni ratni zločin nad civilima u Velici, 28. jula 1943., čije nevine sjene sada iz četničkih brloga razvlače politički diletanti, kako bi u osramoćenoj i osakaćenoj Crnoj Gori namakli bar neki politički poen.

Bošnjaci.Net | 2021-07-22 16:24:48
New York
U opuštenoj atmosferi dotaknuto je niz tema, sve u cilju unapređenja odnosa njujorške dijasporalne zajednice sa državama, SAD, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, kao i regijom Sandžak, koja treba biti most spajanja između naroda i država.

Bošnjaci.Net | 2021-06-12 18:05:49
Otvoreno pismo Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) Aleksi Bečiću, predsjedniku Skupštine Crne Gore
Sada 29 godina kasnije, kada ste prema žrtvama i porodicama žrtava mogli pokazati makar djelić suosjećanja i poštovanja, proglasiti Dan sjećanja i da po dobru budete upamćeni, vi ste ustvari stali na stranu počinioca ratnog zločina, time bivšeg političkog vrha sa kojima se izgleda slažete samo kada je u pitanju ubijanje, progon, istrebljenje Bošnjaka.

Bošnjaci.Net | 2021-05-24 17:43:34
Ko je krivac za opstrukciju presude Europskog suda za ljudska prava?
Ovo je nedopustiv i necivilizacijski čin da jedna vjerska institucija, tj. SPC, javno učestvuje u pljački zemlje žrtava genocida i na njoj za svoje „vjernike“, mimo svakog prava, izgradi vjerski objekat - Crkvu. S pravom se pitamo, kojem Bogu se članovi SPC mole i od Koga milost i oprost traže? Da li vrh SPC i sveštenstvo na takav način taba put svojim vjernicima -, sadašnjoj i budućim generacijama kako da ubijaju bliženjeg svoga, pljačkaju imovinu i na njoj grade crkve?!

Bošnjaci.Net | 2021-04-02 01:52:53
Saopćenje Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije
Anticivilizacijski i neljudski je čin da se u Skupštini CG, najvećoj državnoj instituciji, u kontinuitetu negira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, i to sada od strane ministra u Vladi CG, koja je najavljena kao “ekspertska”, od kojih se očekivalo znanje i neselektivna tolerancija prema svim građanima u Crnoj Gori.
Poražavajuće je da jedan ministar pravde, a uz to, ljudskih i manjinskih prava, osporava legitimitet dva najveća internacionalna suda u Hagu koji su osnovani od strane UN-a.

Bošnjaci.Net | 2021-03-28 20:20:22
Saopćenje Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije
U vremenu političkih previranja u Crnoj Gori, kada zloglasni četnički vojvoda otvoreno prijeti Bošnjacima u Skupštini CG. Otvoreno poziva svoje saborce - zlikovce iz krvavih ratova od 1991. – 1999., na nastavak krvoprolića, javno govori o zakopanom oružju, sa porukom “spremte se, spremte”, dok se iz Skupštine litijaški izađe na ulice navodno da nedaju “pravoslavne svetinje” a skrnave islamske, dok uz četnička orgijanja prijeti se “Turcima” sa zloglasnim zločincima Dražama i Đurišićama, novim Srebrenicama, veličanje srpskih ratnih zločinaca Karadžića, Mladića…

Bošnjaci.Net | 2021-03-03 22:39:24
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija
Komšije, pravoslavci, da li se stidite onih kojima dajete vaš glas a koji su sada članovi pomenutog Savjeta, koji pokušavaju u ime vas da nameću nazive ulica po ratnom zločincu Ratku Mladiću, kao i zločincima Pavla Đurišića, Momčila Đujića, i dr., koji su u Bihoru i dolinom Lima u toku Drugog svjetskog rata mnoge porodice zavili u crno. Ako se vi ne stidite takvih zločinaca, onda se mi stidimo vas takvih komšija.

Bošnjaci.Net | 2021-02-05 16:58:24
Saopćenje Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije
Žestoko osuđujemo svako poređenje uglednih ličnosti Huseina Đoze, Mustafe Busuladžića, Muhameda Pandže, Osmana Rastodera i Sulejmana Pačariza sa fašistima i najokorjelim ratnim zločincima koji su planirali, naredili, ali i učestvovali u činjenju ratnih zločina, uključujući i genocid, nad Bošnjacima u BiH i Sandžaku tokom Drugog svjetskog rata.

Bošnjaci.Net | 2021-01-17 15:42:24
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija uputila pismo Saboru Islamske zajednice u BiH i Reisu-l-ulemi
Pozivamo vas da Safeta Softića opozovete i bez odlaganja da ga smijenite sa mjesta predsjednika Sabora IZ. Na čelu Sabora IZ, koje ujedno najviše predstavničko tijelo IZ čiji su članovi vjernici, ne može da bude osoba koji svojim političkim stavovima i glasanjem, ugrožava IZ, istaknute ličnosti, mislioca, alime ali i njene članove, nanosi štetu muslimanskom narodu i podvaljuje im fašizam.

Bošnjaci.Net | 2021-01-15 14:17:40
Reakcija Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA)
Premijer CG Krivokapić dobro zna da je Ustavni sud BiH 9. januar je proglasio neustavnim i zabranio da ga manji bh. entitet slavi. Ali Krivokapićevo krijumice telefoniranje i čestitanje, svjesno je udario na državu Bosnu i Hercegovinu, njene najveće institucije, ali i na sve žrtve genocida koje su ubijene u ovom velikosrpskom projektu pod imenom “Republika srpska”, čiji su temelji na krvlju i kostima nevinih civila.

Bošnjaci.Net | 2021-01-10 16:13:33
Saopćenje Bošanjačko-američke nacionalne asocijacije
Ograđujemo se od ovakvih javnih manipulacija predsjednika Srbije, kojem je dobro poznato, da građani i državljani Srbije nisu samo njegovi privatni Srbi, već da ima i Bošnjaka, Albanaca, Mađara, Roma čak i Srba koji ne dijele mišljenje sa predsjednikom Srbije o velikonacionalističkim projektima koje je osudio cijeli demokratski svijet i internacionalni sudovi.

Bošnjaci.Net | 2021-01-09 19:15:43
Otvoreno pismo Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije predsjedniku Skupštine CG Aleksi Bečiću, predsjedniku Vlade CG Zdravku Krivokapiću i potpredsjedniku Dritanu Abazoviću
Gospodo, svi trojica sa zvaničnih državnih pozicija šutjeli ste u Skupštini Crne Gore, dozvolili ste negiranje genocida, da se svjesno udara na nezacijeljenu srebreničku bošnjačku ranu, koju dvadeset pet godina nakon genocida sljedbenici zla, govora mržnje i genocidne politike, jezicima zla produbljuju. To je nedeopustvo!

Bošnjaci.Net | 2020-12-07 03:13:34
Začuđujuća je šutnja vladajućih struktura, ali i iznenađujuća sporost policijskih organa kada su ljudski životi u pitanju, kao i nemar tužilaštva i sudstva, koji ovakve i slične napade prepuštaju slučaju da svaki kriminalac digne ruku na čestite, ugledne i savjesne građane, kakav je i Salahudin Fetić.

B.net | 2020-08-20 20:39:45
Dokumentarni film "Bošnjaci - Genocid u kontinuitetu" autora Avde Huseinovića, obuhvata tri stoljeća krvave historije bošnjačkog naroda, Bosne i Sandžaka, ali i drugih domovinskih prostora na balkanskom poluotoku, gdje su nekada na svojoj zemlji živjeli dobri Bošnjani. Nažalost, uzrokom istrebljivačkih i genocidnih projekata komšija / susjeda, potaknuti guslarskom istragom poturica, ubijali su ih, proganjali, zatirali im tragove vjerskog, kulturnog i nacionalnog postojanja.
Ovo je, za sada, jedan od najkompletnijih dokumentarnih filmova, koji svjedoči o onima koji su vršili genocid i žrtvi - Bošnjacima.

B.net | 2020-07-12 17:30:02
U povodu 25.godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici na NTV Hayatu, TV Bostelu, TV Sandžaku i desetak drugih regionalnih i gradskih televizija
Film će u petak, 10.jula u 21 sat prikazati televizije Vogošća, Visoko, IC Kakanj, Maglaj, Tešanj, Podrinje, Cazin, Živinice..., te TV Sandžak iz Novog Pazara i Bostel iz Chicaga. U subotu, 11.jula 2020. navečer, TV Hayat iz Sarajeva na globalnom nivou premijerno će prikazati film...

Bošnjaci.Net | 2020-07-08 16:41:58
Zajednička reakcija Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije i Bošnjaci.Net
Iako je aktuelna direktorica Emerson škole, u pisanoj poruci izrazila žaljenje zbog plasiranja dezinformacija u medijima, što je dovelo do naknadnog štersa kod članova porodica - preživjelih žrtava genocida, te jasno ukazala: "Izučavanje genocida - dio je školskog programa države Illinois i da je kao takav obavezujući da se izučava, što uključuje i izučavanje genocida u Bosni."

Bošnjaci.Net | 2020-05-28 03:26:40
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) u povodu 11. maja - Dana nacionalne zastave Bošnjaka Sandžaka, upućuje srdačne čestitke Bošnjacima u Sandžaku i širom svijeta.
Dragi sunarodnici, sa ponosom nosite i ističite svoj bajrak sa ljiljanima, bajrak dostojanstva i slobode!

B.net | 2020-05-11 11:17:25
New York
Apelujemo na Vas, u ovom teškom momentu da ipak donesete ispravnu ljudsku i državničku odluku, da pokažete brigu za svakim vašim građaninom, te upravo sada pokažete koliko je u vašem životu važan Božiji imperativ “Ko spasi jednog čovjeka kao da je spasio cijelo čovječanstvo”.

B.net | 2020-03-22 15:11:33
U New Yorku na manifestaciji u povodu Dana nezavisnosti BiH govorili ambasador Sven Alkalaj, Salih Brkić, Aida Šehović i Damir Huremović
Sve ove rušilačke aktivnosti člana Predsjedništva BiH, koji bi trebao da promoviše i poštuje Ustav BiH, neće proći i biti će sasječene u korjenu, jer za to imamo podršku svih demokratskih snaga u borbi protiv neofašizma koji je u porastu i ponovo diže glavu.

Tim Bošnjaci.Net | 2020-03-01 22:20:33
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija uputila pismo vlastima u CG
Našu opravdanu zabrinutost potkrepljujemo proglasom koji kruži socijalnim mrežama, koji je po logou i sadržaju plasirala “Srpska čast”, koja se tretira da su srpska paravojna teroristička formacija, a to potvrđuju brojne slike na pretraživaču u maskirnim uniformama i dugim cijevima. Pomenute formacije upućuju letak “Braći pravoslavcima” pod glavnim motom “GRAĐANSKI RAT U CRNOJ GORI”.

B.net | 2020-01-06 13:35:35
Saopćenje Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije
BANA posebno ističe, niko nema pravo da vrši bilo kakav pritisak na članove komisije za isplatu sredstava, da ih ometa i traži od njih, osim onako kako je dogovor između BANA i same tročlane komisije (Šabović, Radončić, Halilović)!!!

B.net | 2019-12-20 16:12:38
Gradska vijećnica
Ambasadorica Albanije u SAD Floreta Faber u obraćanju je istakla, kako je prije 30 godina završila studije u Tirani. Tadašnji režim je ukazivao da je Amerika najveći neprijatelj Albaniji, a da danas, ja sam glavni diplomat u ovoj obećanoj zemlji, koja je veliki prijatelj moje zemlje.

B.net | 2019-11-24 17:44:55
Saopćenje Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije
Ako se državne vlasti ne ograde i odgovorne ne izvedu pred licem pravde, bit će dodatni dokaz da država Srbija, i SPC, stoji iza svih četničkih terorističkih paravojnih formacija i njihovih orgijanja na saborima, te da mržnju šire po naredbi iz vrha države i crkve, piše u saopćenju Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.

B.net | 2019-11-05 17:46:48
Njemačka
U ovoj prekrasnoj večeri Kur’ana Azimušana, dat je prostor za projekciju dokumentarnog filma “Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu”, koji je ujedno tokom cijelog programa bio u pred očima prisutnih, koji nisu mogli suzdržati emocije i po koju suzu koje su punile njihove oči, nakon čega se obratio Šefadil Ličina koji je svojim izlaganjem istakao važnost filma i dirnuo sve prisutne.

Bošnjaci.Net | 2019-11-03 18:44:20
Reagiranje Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA)
Ne čudi nas što ovom hrvatskom bojovniku sada sa pozicije Generalnog konzula BiH smetaju džamije, on je vjerovatno samo jedan sa krunice velikohrvatskih (i velikosrpskih) nacionalnista i fašista kojima smeta ljepota džamije i koji su upravo u vremenu višedržavne agresije na BiH srušili više od 660 džamija. Logično se nameće pitanje, na koliko džamija je pucao i koliko je džamija srušio bojovnik Vujeva?

Bošnjaci.Net | 2019-08-27 17:42:29
U Ministarstvu dijaspore i strateških investicija Republike Kosova
Uz zahvalnost novinara RTK1, redakcije na bosanskom jeziku, na ovom poklonu i obećanju da će on biti korišćen u svrhe za koje je namijenjen, kao i zahvalnost donosiocu Klapiji, te zamjeniku ministra dijaspore Bajramiju, u prvom snimanju na video kameri – posebnu zahvalnost su uputili Avdi Metjahiću, inicijatoru i koordinatoru BANA, ujedno najvećem donatoru za kupljenu, prilično skupu, kameru sa ostalim sedam potpisanih dobrotvora.

Bošnjaci.Net | 2019-08-17 01:21:36
Nakon presuda pred najvećom internacionalnom instancom - sudom UN-a; trebali bi imati obavezu da od ratne prošlosti svoje društvo i građane, liječe istinom o Udruženom zločinačkom poduhvatu, te da se poput Willy Brandta javno kleknu, pokaju i javno zavjetuju da se nikada više neće ponoviti zločini genocida iz 90-tih, Ahmić, Stupnoi do..., kao i zloglasni logori Dretelj, Heliodrom, Gabela...

B.net | 2019-07-31 06:46:29
KOMEMORACIJA, PREMIJERA, MANIFESTACIJA: Osvrt na julski seminar Islamske zajednice Stuttgart
Da li činimo dovoljno i šta smo dužni govoriti generacijama koje nisu doživjele i preživjele genocid?! Šta im savjetovati da se i njima ne desi to što se desilo njihovim roditeljima i djedovima po koliko puta?

Hamza Subašić | 2019-07-29 19:11:36
Njemačka
Nakon prikazivanja filma održan je panel u kojem su učestvovali: jedna od vodećih bošnjačkih intelektualki prof. dr. Fahira Fejzić - Čengić, Avdo Huseinović, režiser više dokumentarnih filmova koji obrađuju tematiku genocida nad Bošnjacima u BiH i Sandžaku i autor više knjiga, te Esad Krcić, glavni urednik web magazina Bošnjaci.Net, jedan od producenata filma. Moderatorica panela je bila dipl. pravnica Amina Brka Salkić.

B.net | 2019-07-21 13:00:02
Islamska zajednica Stuttgart u suradnji sa Bošnjačko-američkom nacionalnom asocijacijom (BANA) iz New Yorka, kulturom pamćenja i u borbi protiv zaborava u subotu, 20. jula sa početkom u 19:30h, priređuju premijeru dokumentarnog filma "Bošnjaci - Genocid u kontinuitetu" autora Avde Huseinovića, u produkciji BANA.

B.net | 2019-07-18 08:46:14
Novo
Nakon višemjesečnog snimanja na više lokacija u Rožajama (Sandžak), uz početak ovogodišnjeg Ramazan i šerifa, premijerno na Youtube kanalu je objavljen video spot kaside o čuvenom imamu Mulla Jakup ef. Kardoviću.

B.net | 2019-05-06 18:53:19
Protestno pismo rukovodstvu Crne Gore u povodu učešća na tribini osuđenih srpskih ratnih zločinaca
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija poziva rukovodstvo i sve političke i društvene faktore u Republici Crnoj Gori da osude ovaj necivilizacijski čin u kojem glavnu ulogu vode srpski ratni zločinci, koji i nakon presuda najvećeg Internacionalnog suda Ujedinjenih nacija pozivaju na krvoproliće kako bi ostvarili svoje politicidne i genocidne ciljeve.

Bošnjaci.Net | 2019-05-04 17:12:40
Članovi Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) sa članovima džemata u New Yorku odradili su još jednu humanitarnu akciju za pomoć Udruženju osoba oboljelim od autizma u Novom Pazaru. Akcijom je koordinirala Adila Todić uz asistenciju blagajnice Aide Šarkinović i Edite Srdanović.

B.net | 2019-04-05 19:00:17
Saopćenje Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije
Današnje četničko postrojavanje, orgijanje i guslanje u Višegradu, jeste otvoreno širenje mržnje i u stihovima otvorenog najavljivanja nastavka krvoprlića i genocida: „Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina“.Ovaki stihovi mržnje jasno govore šta Bošnjacima spremaju pomenute terorističke četničke formacije, koji su potčinjeni državnom rukovodstvu Srbije ali i rukovodstvu genocidne tvorevine u Bosni i Hercegovini.

B.net | 2019-03-10 18:26:17
Emina ČOLOVIĆ, autor knjige “Mehlem za sudbinu” i zbirke poezije "Pjesma jedne laste" uoči promocije u New Yorku
Knjiga živi onoliko koliko je čitana... Ali iskreno se nadam da će ova promocija mojih knjiga zaintrigirati i motivisati poštovane prijatelje koji ovdje žive i da će moja knjiga naći put do njih i njihovih duša.

Bošnjaci.Net | 2019-02-18 17:46:44
SAD
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) u suradnji sa Islamskom zajednicom i Kulturnim centrom Plav-Gusinje u New Yorku vas poziva na veče “Bošnjačke poezije i književnosti”.

B.net | 2019-02-02 19:17:50
Film koji opominje i poziva na oprez
Prema riječima organizatora, prisutni su bili iz više gradova Sandžaka i Bosne: Plava, Gusinja, Berana, Rožaja, Bihora, Sjenice, Novog Pazara, Tutina, Srebrenice, Prijedora, Banja Luke… tako da ih je film vrlo emotivno dotakao jer se radilo o njhovim čaršijima u kojima su rođeni, a puno toga nisu znali šta se kroz historiju događalo njihovim sunarodnicima od strane srpsko-crnogorskih genocidnih hordi. U periodu tri stoljeca genocid nad Bošnjacima je vršen od istog katila.

B.net | 2019-01-27 00:29:30
Priština
Delegacija koja je danas izabrana će funkcionisati na bazi dva osnovna dokumenta – Državne platforme i Pregovaračke strategije državne delegacije, koje će naknadno biti usvojeni.
Bošnjački poslanik u Parlamentu Kosova ispred Koalicije Vakat, Bahrim Šabani u svom obraćanju u Skupštini Kosova pozdravio je odluku o uključivanju jednog člana iz bošnjačke zajednice.

B.net | 2018-12-16 02:39:19
Veličanstvena pobjeda istine u Kanadi sa Avdom Huseinovićem i filmom "Bošnjaci - genocid u kontinuitetu"
Negiranje genocida nad Bošnjacima je strateški interes Srbije i svih Srba ma gdje bili. Dokumentarni film „Bošnjaci – genocid u kontinuitetu" je nastao u produkciji Bošnjačko-američke nacinalne asocijacije, potomaka žrtava genocida i preživjelih žrtva genocida, odnosno njujorškog Odbora za očuvanje sjećanja na žrtve genocida.

Bošnjaci.Net | 2018-12-11 03:13:57
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija u povodu Dana Sandžaka
Punih je 75 godina (20. novembar 1943.), od zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), kada su članovi vijeća u ime svih građana Sandžaka na idejama i temeljima antifašizma, postigli dogovor o osnivanju i uspostavljanju Autonomije Sandžak, sve u cilju zajedničkog svenarodnog djelovanja u svim segmentima multikulturalnog, multietničkog i multikonfesionalnog suživota.

B.net | 2018-11-20 17:42:57
Pomoć upućena u Bosnu, Sandžak i Kosovo
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) uz niz značajnih društveno-kulturnih inicijativa u posljednih nekoliko mjeseci, pored izgradnji kuća za tri socijalno ugrožene porodice u općini Plav, uplaćene su donacije za bolesnu djecu u BiH, Kosovu, 500 eura jednogodišnju stipendiju za jednu učenicu u Plavu, završetak radova na Bošnjačkom kulturnom centru Sandžak u Petnjici, u Rožajama…

B.net | 2018-11-14 20:57:01
Na dosadašnjim premijerama i projekcijama u Plavu, Gusinju, Novom Pazaru..., Sarajevu, New Yorku i više gradova SAD, Njemačkoj, govorili su ugledni intelektualci, glumci, naučnici, preživjele žrtve genocida i potomci žrtava genocida iz Bosne i Sandžaka.

B.net | 2018-11-09 16:37:23
Humanost i solidarnost
U donatorskim akcijama Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije odazvali su se oni koji prate naš rad i imaju veliko povjerenje, i po ko zna koji put iskazali svoju humanost i solidarnost. Pored članova BANA u akciji su sudjelovali simpatizeri i aktivisti, biznismeni, odnosno Plavljani, Gusinjani, Rožajci, Bihorci, Pazarci kao i drugih gradova Sandžak, kao Bošnjaci iz BiH i Kosova koji žive u New Yorku.

Bošnjaci.Net | 2018-10-29 00:27:11
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) o Prijedlogu izmjena i dopuna zakona o državnim simbolima...
Vlada, ali i kompletno rukovodstvo Crne Gore, mora osigurati ambijent da bi se u državi poštovao pomenuti zakon, ne iz straha visokih kazni ionako socijalno opustošenih građana, koji mogu biti kažnjeni, već iz poštovanja prema simbolima koji simbolizuju i prezentiraju državu. Vladajući režim koji predlaže, nameće i usvaja simbole i zakone – itekako ima udjela u tome. Zato moraju prihvatiti odgovornost za sva nepoštovanja koja se dešavaju prema simbolima.

B.net | 2018-10-24 03:18:33
U New Yorku održan čas iz historije
Avdo Husienović sa svojim timom iz sarajevske Pravde, odrađuju velike projekte, koje bi najzad trebali da rade instutucije države Bpsne i Hercegovine. Ali s obzirom da je Bosna i Hercegovina još uvijek u kandžama agresora, a sve pod plaštom Daytonskog mirovnog sporazuma, onda istraživačima genocida, poput Huseinovića, ništa drugo nije preostalo nego da sami snimaju filmove koji jasno govore i svjedoče o genocidu nad Bošnjacima sa jasnim namjerama i dokazima o agresiji.

Bošnjaci.Net | 2018-09-08 20:16:39
Otvoreno pismo Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije i zahtjev Predsjedniku i Premijeru Republike Kosovo
Podvlačimo i ističemo u ime naših članova, ali i sunarodnika na Kosovu i van Kosova, isključivo smo za jedinstveno i cjelovito Kosovo, i protiv smo etničke podjele i prekrajanja granica! Bilo kakva trgovina teritorija ili popuštanje u pregovorima na štetu države Kosovo i građana značilo bi izdaja teritorije države Kosova i građana, u ovom slučaju i Bošnjaka, koji u značajnom broju žive na sjeveru Republike Kosovo.

B.net | 2018-08-15 02:37:34
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija zahtjeva od institucija BiH da priznaju nezavisnost države Republike Kosovo
Sam čin do posljednjeg momenta odugovlačenja davanja viza kosovskim reprezentativcima, pokazatelj je da velikosrpski nacionalistički i kriminalni klanovi koriste institucije države Bosne i Hercegovine, u ovom slučaju Ministarstvo inozemnih poslova i Košarkaški savez BiH, da preko njih šire rasizam i međunacionalnu mržnju prema mladim sportistima, ali i prema građanima i samoj državi Republici Kosovo, o kojima apsolutna većina građana BiH...

B.net | 2018-08-10 21:02:58
Rožaje: Muftijstvo sandžačko
Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević poselamio je prisutne i izrazio zahvalnost svim roditeljima koji su prepoznali važnost djelovanja obrazovnih institucija na čijem vrhu se sigurno nalazi Medresa. Govorio je o važnosti objedinjavanja kvaliteta u našem narodu koji postoji kod velikog broja pojedinaca u domovini i dijaspori.

B.net | 2018-06-14 17:32:52
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) pokreće ramazansku humanitarnu akciju za izgradnju kuće
I danas kod porodice rahmetli Bajrama Ujkića kao da je stalo vrijeme! Ne samo da teško preživljavaju i da sastavljaju dan sa danom, već žive u tako trošnoj dotrajaloj i slabo opremljenoj kući, čiji krov prokišnjava, dok su prozori oblijepljeni najlonom, eto koliko da se zaštite od vjetra, dok kroz njihove kosti prolazi svaki mraz, studen, vjetar...

Esad Krcić | 2018-05-13 15:46:51
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) najoštrije osuđuje hapšenje branioca Bosne i Hercegovine
Jasno je, sam čin hapšenja komandanta 5. korpusa generala Atifa Dudakovića je vrhunac licemjerja posebno ako se zna da je ovaj korpus djelovao u Bosanskoj Krajini, na dijelu teritorije Bosne i Hercegovine koja je bila u potpunoj višegodišnjoj okupaciji od strane srpskog agresora, nad čijim stanovništvom su počinjeni brojni ratni zločini, uključujući i genocid, urbicid, kulturocid…

B.net | 2018-04-27 15:01:49
Bošnjački islamski kulturni centar - Richmond Hill

B.net | 2018-04-11 20:05:48
U Hartfordu održani “Dani Cerske 2018.”
Odlučite li se da putujete u Hartford, vaša će posjeta biti upotpunjena samo ako zijaretite džamiju i centar koju su sagradile vrijedne ruke Bošnjaka, mahom preživjelih žrtava genocida Podrinja, odnosno istočne Bosne. Ako to izbjegnete, ostat će vam vidljiva praznina, zato će te se morati vratiti u Hartford, gdje će vas dočekati i holšgeldiju poželiti dvije prelijepe munare koje krase cjelokupan objekat i svjedoče o uspravnosti vjernika i gordosti Bošnjana kojima je munara svetionik slobode u ovom poznatom univerzitetskom gradu...

Esad Krcić | 2018-04-08 19:55:43
New York
Zahtjevamo od nadležnih institucija da pod hitnom postupku otkriju odgovorne za bombaški napad na kuću Sadikovića i kazne ih skladu sa zakonom, u protivnom smatrat ćemo da vlast organizira bombaške napade na novinare i građane, posebno kada je u toku predsjednička predizborna kampanja, tako da se o ratnoj prošlosti doživotnog premijera ništa ne govori.

B.net | 2018-04-02 16:17:01
Pismo Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije čelnicima institucija u Bosni i Hercegovini
Izuzetno nas zabrinjava vaša šutnja kako prijethodnih tako i ove godine, olahko prolazite preko postrojavanja srpskih paravojnih uniformisanih formacija, odnosno niti jednom do sada niste sankcionirali organizatore koji javno promoviraju četništvo, terorizam, ugrožavaju mir, stabilnost i pozivaju na krvoproloće.

B.net | 2018-03-13 18:23:10
Foto-video reportaža: U New Yorku donirano preko 100 hiljada dollara za naučno-istraživački projekt o genocidu nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju 1912., 1913. i 1919.
Prisutni su saznali da je u proteklih nekoliko godina naučno-istraživački tim, ili dio tima, na čelu sa akademikom dr. Čekićem, obišli su više država, državnih i vojnih arhiva: Od BiH, Crne Gore, Srbije, Kosova, Albanije, Mađarske, Turske, Italije… Sakupljeno je iz raznih arhiva preko 30 hiljada važnih dokumenata na više jezika, u kojima se pominju Plav, Gusinje...

Bošnjaci.Net | 2018-03-10 21:57:21
Bošnjački islamski kulturni centar - Richmond Hill
U Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu, u petak, 9. marta sa početkom u 7:00 pm, akademik prof. dr. Smail Čekić održat će predavanje na temu: "Zločin protiv čovječnosti i međunarodnog prava nad muslimanima (Bsšnjacima i Albancima) 1912. - 1913."

B.net | 2018-03-06 18:39:57
U New Yorku potomci žrtava genocida obilježeli - 105. i 99.godišnjacu od genocida nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju
Istog dana, dovedena je nevjesta u selu Martinoviću, koju otimaju i nasilno odvode crnogorski vojnici. Svu noć su je silovali, na kraju usmrtili i leš izbacili na sokaku. Zlikovci su se sjetili da su imali i mrtvog starca nedaleko od ubijene mlade. Priđu joj i strgaju ostatak odjeće sa nje, a mrtvog starca metnu na nju. Dva dana niko nije smio prići ovim leševima, jer su okupacioni vojnici izrugivali su se sa nad leševima na račun ubijenog starca i mlade

Bošnjaci.Net | 2018-03-05 18:26:58
U New Yorku obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine (Foto - video reportaža)
Prekinula sam šutnju i počela sam prikupljati izjave od preživjelih žrtava rata, prvo mojih Višegrađana, a kasnije širom Bosne i Hercegovine. Prve izjave sam slala u Haški tribunal, gdje sam bila višestruki svjedok, zatim istražnim organima u BiH. Jedina moja osveta je bila dok sam živa, da što više ratnih zločinaca vidim da su osuđeni i iza rešetaka.

Bošnjaci.Net | 2018-03-03 20:15:56
CAIR-NY također želi osigurati da većina Amerikanaca prizna da su ustavna prava Amerikanaca - muslimanah neophodna za pravedno i holističko razumijevanje Ustava Sjedinjenih Država.
U sastavu CAIR-NY volonterski djeluje grupa advokata koji rade na zaštiti i odbrani ustavnih prava američkih muslimana, čime naravno podupiru prava svih Amerikanaca, ali i zaštitu Ustava SAD kao I ispravno tumačenje i sporvođenje.

Bošnjaci.Net | 2018-02-25 22:13:56
Pismo Ambasadi SAD u Podgorici, Ambasador Nj.e. Margaret Ann Uyehara
Izražavamo punu podršku i ustrajnost svim diplomatama, uposlenicima Ambasade nama prijateljske zemlje SAD, na čelu sa ambasadorom nj.e. Margaret Ann Uyehara. Bošnjaci su '90-tih ratnih godina na svojoj koži iskusili teroror, prijetnje, progone, logore, silovanja, hapšenja, deportacije, jednom riječju - genocid, od onih koji su, nažalost i danas na vlasti, a koji su sa Miloševićem vodili „rat za mir“.

B.net | 2018-02-24 16:51:25
Manifestacija u povodu 1. marta i komemoracija u povodu 5. marta, pred duše plavsko-gusinjskih šehida
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA), u suradnji sa Islamskom zajednicom i Kulturnim centrom Plav-Gusinje i Bosansko-hercegovačkim islamskim centrom, organizira višednevnu manifestaciju u povodu 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, i komemoraciju u povodu 105 godina od genocida nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju, kada je od strane tadašnjeg političkog, vojnog rukovodstva Crne Gore i Pravoslavne crkve, 5. marta 1913.godine, sprovedeno dobro planirano, sistematsko i nasilno masovno pokršćavanje, strijeljanje, silovanje, pljačkanje muslimana ovog kraja.

B.net | 2018-02-15 20:58:01
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija realizirala još jedan projekt
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) iz New Yorka u cilju kulture sjećanja na žrtve genocida i pamćenja, kao i nacionalnog, državničkog i vjerskog uzdizanja, nakon dokumentarnog filma „Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu“, realizirali su još jedan značajan projekt. Ovog puta audio CD album kasida pod naslovom „Amanet šehida“ u izvođenju Hamze Škrijelja. „Disc makers“ kuća je upravo je završila umnožavanje CD-a.

B.net | 2018-01-03 21:45:29
New York: Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije
Kasida o Ali paši, odnosno o Plavu i Gusinju, Temdžid Šahovića, Kasida o Hadžetu i Kasida Majci, za sada zauzimaju ključno mjesto na CD-u "Amaen šehida" koji će uskoro biti dostupan onima kojima je stalo do svojeg bošnjačkog naroda i kulture sjećanja.

B.net | 2017-12-08 20:58:21
Bošnjačko američka nacionalna asocijacija
Da li je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović došao u Sarajevo sa izvinjenjem zbog agresije Crne Gore na BiH, genocida nad Bošnjacima, držanja (sa Srbijom) 1400 dana Sarajevo pod opsadom, i eto niko od zvaničnika grada nema da ga dočeka i da mu oda priznanje do nekoliko senilnih ‘intelektualaca’ koji su okupljeni u pomenutom Društvu "Klepsidra".

B.net | 2017-11-30 06:12:34
U povodu važnih datuma domovine Bošnjaka
Godine 1942., Višegradska ćuprija. Dovedoše Tabaković Ševala. Zarezaše nožem po vratu, baciše u Drinu. Preživio je jer ga nisu dobro zarezali…Isplivao je. Godine 1992., opet Višegradska ćuprija. Dovedoše Tabaković Ševala. Zarezaše nožem po vratu, baciše u Drinu, ali ovog puta dobro vezanog konopcima. Nije isplivao! Da li nam ovo govori da nam se točak historije ponavlja?!, rekao Velid Bajramović.

Esad Krcić | 2017-11-25 19:40:03
U Bošnjačkom islamskom kulturnom centru Richmond Hill u petak, 24. novembra 2017. u 7pm
U povod 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine i 20. novembra – Dana Sandžaka u New Yorku će biti upriličena svečanost!

Organizatori:
IZ&KC Plav-Gusinje – New York
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija
Islamski centar Monticello

B.net | 2017-11-20 04:12:17
U Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu
U obraćanju Aiša Purak je istakla koji je bio povod objave magistarskog rada u knjizi koja govori o preživjelim žrtvama genocida, strahotama kroz koje su prolazili bošnjački muhadžiri koji su nakon srpsko-crnogorske i hrvatske agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu našli utučište na sjeverno-američkom kontinentu.

B.net | 2017-11-04 19:51:34
Saopćenje Bošnjačko-američka nacionalna asocijacije
Ovim neljudskim postupkom gradske vlasti Pogorice, ali i Crne Gore, jasno su pokazali kakvu Crnu Goru izgrađuju, ali su se čojski i sojski “zahvalili” Turskoj Agenciji za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), koji su po ugovoru renovirali Sahat kulu, i obavezali se da vrate autentičan oblik kako ju je sagradio hadži Mehmed-paša Osmanagić.

B.net | 2017-10-27 18:53:14
Sarajevo: U Gazi Husrev begovoj biblioteci priređeno „Sjećanje na književnika Isnama Taljića“
Rahmetli Isnam Taljić je bio istinski patriota ove zemlje, čovjek koji je imao uvijek jasne stavove, koji je mrzio kukavice i poltrone. U isto vrijeme je bio čovjek od reda, rada, disciplne i samodiscipline, pun optimizma i nade u perspektivnu Bosnu i Hercegovinu. Volio je posebno svoju živopisnu Vlasenicu i Srednje Podrinje i čeznuo za njima.

Eset Muračević | 2017-10-21 18:02:44
SAD
On se također osvrnuo na agresiju Srbije i Crne Gore na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992-‘95 i genocidu nad Bošnjacima u tome peridu. Posebno se osvrnuo na presude za genocid od strane Međunarodnog suda pravde, Triubunala u den Haagu, Suda BiH i nekoliko država. Također je naglasio da je američki Kongres 2005. Usvio Rezoluciju o genocidu, Europski parlament 2015, te niz drugih država u kojima se obilježava 11. juli – Dan genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

B.net | 2017-10-17 20:48:16
Pod pokroviteljstvom Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije
Nakon višemjesečne pripreme i snimanja konačno je urađen spot za kasidu “Ali-paša”, odnosno o Plavu i Gusinju. Spot obuhvata prirodne ljepote Plava i Gusinja, kao i vjerske, kulturno-historijske objekte u ovom kraju. Spot je premijerno pušten medijima i na Youtube kanalu u četvrtak 21. septembra, u povodu nastupajuće Nove 1439. hidžretske godine. Prema reakcijama koje smo dobili od jučer, kako spot tako i sama kasida sa oduševljenjem je prihvaćeni od javnosti. Posebno raduje da umjetnici cijene cjelokupan rad na ovoj kasidi.

B.net | 2017-09-22 15:48:08
Bošnjačke instititucije Sjeverne Amerike u ime preživjelih žrtava genocida u Bosni i Hercegovini šalju poruku Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji, NATO savezu da ne pristajemo na rezignaciju i predaju. U ime borbe za budućnost u kojoj nikada više neće biti genocida tražimo od vas hitnu akciju da upotrebom svih sredstava zaustavite genocid u Arakanu.

IRGC | 2017-08-31 02:51:43
MANIFESTACIJA ZA PAMĆENJE: U organizaciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) u Domu kulture u Plavu održan koncert Ilahija, kasida i sevdaha. Eldin Huseinbegović premijerno izveo kasidu o gazijama i šehidma Plava i Gusinja
Bošnjaci ne zaboravljaju svoju zavičaj i sandžačku domovinu i da odlazak onih koji su iz nužde napustili Sandžak ne znači da neće pomagati svojoj braći koja i dalje živi na ovim prostorima. On je one koji su ostali da žive u svojoj domovini nazvao najboljima u Bošnjaka, rekao je Srdanović.

SanaPress | 2017-07-28 13:59:11
Pismo Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) relevantnim međunarodnim faktorima i institucijama u BiH u povodu prijetnji hrvatskog delegata Marija Karamatića u Predstavničkom domu BiH, izazivanje međuvjerske i međunacionalne mržnje
Više je nego očito da Karamatićeva intelektualna ograničenost ne može da spozna kako se mijenja Izborni zakon u jednoj državi. Time je sasvim jasno, posebno ako uzmemo u obzir Popis stanovništva, iz 2013. ili iz 1991. godine, sve jedno, da je Izborni zakon u BiH kakav treba biti, Karamatić kao već poznati prevarant koji je na nezakonit način stekao pravo na vojnu mirovinu...

B.net | 2017-07-23 20:19:23
Njemačka: U povodu 11. jula - internacionalnog Dana genocida i 22.godšnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici
Kino salu koju smo rezervirali je atraktivna kino sala Gabriel theatar u samom centru Minhena. Premijeru smo uklopili u povodu 11.jula -. Dana genocida u Srebrenici, kao i aktivnosti u povodu obilježavanja 22. godišnjice od genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. I mišljenja samo da se nije mogla desiti bolja, efikasnija i utjecajnija na osvješćavanje svijesti Bošnjaka od ove aktivnosti, tj. prikazivanje pomenutog dokumentarnog filma.

Dr. Fikret ef. Arnaut | 2017-07-14 01:14:09
Foto - video reportaža iz New Yorka u povodu 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i BiH
Tražimo da nam pojasne, kako može Republika Srpska da uopšte egzistira, nakon što je Međunarodni sud pravde presudio i dao formulaciju da su njena vojska i policija tj. njene institucije osmislile i izvršile najveći zločina na planeti, tj. genocid.

B.net | 2017-07-10 18:38:11
Foto-video reportaža sa predavanja “Bosna od početaka do danas i Sandžak otrgnut od Bosne”
U vremenu 40. godišnje Austro-ugarske vladavine, zabrana identiteta, bosanskog jezika, ne može da vjeruje da su Bošnjaci su zaboravili 900 godina svoje bogate historije kao i vraćanja naziva - Bosna. Akademik dr. Kurćehajić je također istakao, da su Bošnjaci sto godina bili u amneziji, te da je došao vakat da se Bosna i naš narod brane pameću.

Bošnjaci.Net | 2017-07-02 20:42:45
Sandžak
Nakon bogate sofre i imanskog druženja prisutnima se obratio Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević i govorio o blagodati imana i ibadeta Uzvišenom Stvoritelju a ujedno se zahvalio vjernicima na povjerenju koje imaju i gaje prema rukovodstvu Islamske zajednice.

B.net | 2017-06-25 01:20:30
U subotu, 1. jula u 7:00 pm u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu
U organizaciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije, Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje i Bosansko-hercegovačkog islamskog centra u povodu završetka kalendarske školske godine i posebno 11. jula – Dana genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i BiH, u New Yorku će biti upriličena dva velika skupa za đake, studente ali i sve generacije, na kojima će glavni gost i predavač biti akademik prof. dr. Suad Kurtćehijić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca (FBI).

B.net | 2017-06-06 19:57:55
9. jula u 7:00 pm u Bosansko-hercegovačkom islamskom centru
U organizaciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije, Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje i Bosansko-hercegovačkog islamskog centra u povodu završetka kalendarske školske godine i posebno 11. jula – Dana genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i BiH, u New Yorku će biti upriličena dva velika skupa za đake, studente ali i sve generacije, na kojima će glavni gost i predavač biti akademik prof. dr. Suad Kurtćehijić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca (FBI).

B.net | 2017-06-06 17:38:02
Sarajevo - Beograd - New York
Iako nezaštićen od strane čuvara reda i mira, ipak čestitamo Bernard-Henri Levyu koji se i u momentu napada dostojanstveno držao i pokazao srpskim fašistima usred Beograda da ga ne mogu uplašiti. Najbolje govore njegove riječi da “Demokratija još nije pobijedila u Beogradu”, te da je “Milošević je još na vlasti”, dok je Srbima poručio da “žive pod režimom koji se naziva novim imenom - 'demokratura', odnosno diktatura koja koristi opšte izbore i privid demokratije da potčini civilno društvo i uguši stremljenje ka slobodi”.

B.net | 2017-05-11 22:02:15
Sarajevo - Novi Pazar - Beograd - New York
Zar je moguće da su zvaničnici Općine Stari Grad zaboravili da su Sarajevo i svi građani više od 1400 dana preživljavali pakao pod srpsko-crnogorskom okupacijom, i sada 22 godine od opsade, žrtva nagrađuje srpskog političara i zvaničnika vlade agresorske Srbije koji godinama sa raznih državnih pozicija umanjuje ratne zločine nad bh. civilima, negiraju genocid nad Bošnjacima... Ujedno, pune dvije decenije u razne sastave Vlade Srbije štiti srpske ratne zločince koji su se godinama skrivali tu u neposrednoj blizini gdje služi velikosrpskom oligarhu.

B.net | 2017-05-04 03:39:24
FOTO-VIDEO REPORTAŽA: Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na čelu sa premijerom u organizaciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije održali sastanak sa bošnjačkim biznismenima u New Yorku
Premijer Novalić iako okrenut ekonomiji i ulaganju u FBiH, moderator je ukazao i na složenu političku situaciju i rusko-srpske veze itd.. Premijer je rekao da Rusija na Balkanu instalira jak uticaj, dok Srbija vrši pritiska na prekrajanju… ipak ulaskom Republike Hrvatske u NATO, te potpisivanje Crne Gore o pristupanju NATO savezu, taj put ka EU i NATO trasira i BiH, tako da će se cijeli región baviti budućnošću i okrenuti ekonomskom napretku.

Bošnjaci.Net | 2017-04-19 19:22:18
U švicarskim gradovima Zugu, St. Gallenu, Wetzikonu, Zürich, Küssnachtu i Luzernu održane premijerne projekcije dokumentarnog filma „Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu“
Na svim projekcijama je bio neumorni borac za ljudska prava autor Avdo Huseinović. Njegov doprinos je nemjerljiv u borbi protiv zaborava i negiranja genocida nad Bošnjacima.
Huseinović je u govorio o nastanku i važnosti ovog projekta, približio prisutnima samu tematiku, pripremio ih na ono što slijedi u filmu, pošto film obiluje itekako potresnim scenama. Nije jednostavni niti lahko sav taj zločin popratiti, preraditi u sebi, savladati emocije i zadržati suzu da ne poteče.

Mensud Alićušić | 2017-04-12 03:03:48
U organizaciji "Glas za Bosnu" od 7. do 9. aprila
Po prvi put u video formi, kroz korištenje relevantne dokumentacije, svjedočenja i intervjui i izjave uglednih bošnjačkih, hrvatskih, srpskih i crnogorskih intelektualaca, istraživači genocida, preživjele žrtve genocida i potomci žrtava genocida; biće prezentovana neispričana, kompleksna priča o genocidu nad Bošnjacima, koji traje preko tri stoljeća na području Bosne i Hercegovine, Sandžaka i drugih dijelova Balkana.

B.net | 2017-03-28 18:42:28
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacije najoštrije osudila istupe predsjednice Republike Hrvatske u Neumu
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija ukazuje da naziv skupa u Neumu nema utemeljenja, izuzev ako se ne odnosi ne europske „vrijednosti“ hrvatskih nacističkih koncetracionih logora poput Dretelja, Gabele, Heliodroma... koji su se uzdigli iznad njemačkog Buchenwalda i poljskog Auscwtiza. Ako su to vrijednosti sa kojima hrvatski nacisti ponose i sa njima žele u Europu, onda je to poraz svih europskih vrijednosti koji su stvoreni na principima demokracije.

B.net | 2017-03-16 21:03:54
Pennsylvania (SAD)
Ovu projekciju filma u Harrisburgu učunio je posebnom i naravno uveličao dedo Hasan Šahović sa svoja dva sina Azizom i Nusretom. Inače deo Hasan i Aziz su učesnici na dokumentarnom filmu. Dedo Hasan gazi svoju 94.godinu, preživjela je žrtva genocida koji su u miru počinili Srbi i Crnogorci u Šahovićima 1924. godina. Tada je kao beba nešto više od mjeseca dana spašen srpsko-crnogorskih krvoločine genocidne bratije.

Bošnjaci.Net | 2017-03-11 23:47:44
Video-foto reportaža: Obilježen Dan nezavisnosti BiH i 104 godine od genocida u Plavu i Gusinju
- Nakon presude najjače sudske institucije na planeti, Internacionali sud pravde u Den Haagu, više nikada nebi trebali govoriti “Republika srpska” da ne kažemo Genocidna tvorevina. Jer u formulaciji presude stoji da su Vojska i policija RS osmislili i izvršili genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Naši političari ne mogu reći RS je konstanta, Bosna je konstanta!, - rekao je između ostaloga dr. Kurtćehajić koji je u toku obraćanja prekidan snažnim aplauzima.

Esad Krcić | 2017-03-06 22:59:00
Podrška Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i pravnom timu na čelu sa Sakibom Softićem
Srpski establišment u Beogradu na čelu sa Nikolićem i Vučićem, i u Banjaluci sa Dodikom i Ivanićem, više je nego očigledno da štite zločinački režim Slobodana Miloševića, kojem su i sami pripadali u vremenu počinjenog genocida. Najbolja potvrda tome je konstantno negiranje genocida nad Bošnjacima, prijetnje podjele Bosne i Hercegovine, što su i danas (22. feb.) potvrdili nakon održanog sastanka u vili „Mir“ iz koje je balkanski kasapin Slobodan Milošević odveden u Den Haag. Maske su po ko zna koji put pale četničkim vojvodama, srpskim mirotvorcima i velikonacionaliostima koji se danas pozivaju na institucije i Ustav BiH koji inače svakim danom krše.

B.net | 2017-02-22 20:54:28
U povodu 1. marta – Dana nezavisnosti BiH i 104. godine, strijeljanja 12 plavskih prvaka na Racini - genocida u Plavu i Gusinju
Podsjećamo, rukovodstvo Crne Gore na čelu sa zloglasnim kraljom Nikolom od oktobra 1912. i pa sve do kraja maja 1913., planirali su i naredili tadašnjoj vojsci Crne Gore, uključujući i sveštenike pravoslavne crkve, organizirano su izvršili istrebljenje, s namjerom potpunog istrebljenja i zatiranja tragova, tj. GENOCID. Masovni zločini nad nenaružanim civilima Plava i Gusinja, praćeni su dobro planiranim javnim i tajnim strijeljanjem, silovanjima, pljačke, nasilna masovna pokrštavanja 12,500 hiljada muslimana, Bošnjaka i Albanaca.

Bošnjaci.Net | 2017-02-20 13:53:18
U New Yorku u organizaciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije održan bošnjački muhabet
U kontekstu slobodne nacije i razvoja države i regije gdje su Bošnjaci autohton narod, bez straha i ustručavanja podignimo svojim čistim rukama časni bošnjački i sandžački bajrak. Najzad to garantiraju ustavi država u kojima živimo: Crna Gora, Srbija, Kosovo, Makedonija…. Zato u svim prilikama na kojima se nose bajraci, manifestacije, svadbe i druge svečanosti nosimo sa ponosom samo naš bošnjački bajrak!!!

Tim Bošnjaci.Net | 2017-01-28 22:06:56
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija apeluje na pravni tim BiH da pokrenu reviziju tužbe protiv Srbije u Crne Gore za agresiju i genocid; ujedno upućuje podršku nevino optuženim Vikiću, Pušini...
Mi veterani, članovi Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije upućujemo nesebičnu podršku, jer znamo da su Komandantu Vikiću, ministru Pušini i borcima ARBiH i pripadnicima MUP-aBiH čiste ruke i obraz.
Komandante Vikiću, bili smo uz Tebe kada si u najtežem vremenu nosio bijeli bajrak slobode sa štitom od ljiljana, ponosno ga podigni i danas, opet smo uz državu Bosnu i Hercegovinu, Tebe i sve čestite borce.

B.net | 2017-01-27 01:40:19
Stop velikonacionalističkim ratnicima!!!
S obzirom da dobro pamtimo trodržavnu agresiju na BiH i obime ratnih zločina, genocida, urbicida, kulturocida, pljačke, silovanja, progona …, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija izražava zabrinutost za budućnost bošnjačkog naroda protiv koji se priprema nastavak genocida i najava secionističkih namjera i podjela njihove domovine u cilju uspostavljanja Velike Srbije. Zato pozivamo sve probosanske snage u domovini Bosni i dijaspori na prevazilaženju međusobnih problema i bezrezervno ujedinjenje, sve u cilju očuvanja mira i zaštite suveriniteta i integriteta na svakom pedlju države BiH...

B.net | 2017-01-15 22:27:38
U Bošnjačkom-islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu
Očekuje se masovan dolazak Bošnjaka, Bošnjakinja, patriota, omladine, naših prijatelja Amerikanaca, Albanaca i drugih etničkih zajednica... posebno onih koji vole svoj za zavičaj od Gusinja, Plava do Cazina... i kojima srce kuca za Bosnu i Hercegovinu, Sandžak, Kosovo...!
Bit će iznenađenja!!!

B.net | 2017-01-09 18:58:57
Podgorica - New York: Genocidni pjesnik Njegoš pao pred Skupštinu
Kako saznaje web magazin Bošnjaci.Net Vlada Republike Crne Gore danas je povukla prijedlog iz skupštinske procedure izmjene Zakona o državnim praznicima, kojima je predviđeno da 13. novembar, dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, bude državni praznik. O ovoj odluci predsjednik Vlade CG Duško Marković je obavijestio predsjednika parlamenta Ivana Brajovića.

B.net | 2016-12-28 16:05:16
Saopćenje Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije iz New Yorka u povodu prijedloga Vlade CG da državni praznik u Crnoj Gori bude 13. novembar, dan rođenja Njegoša
Nego, vlastodršci u Crnoj Gori sa ovakvim i sličnim postupcima jasno pokazuju da ih ne zanimaju bošnjačke i albanske žrtve genocida kroz vrijeme koje su počinili upravo oni koji su uz zvuke gusla i na usnama nosili Njeguševe stihove “Gorskog vijenca” i kamom prolivali krv nevinih sugrađana islamske vjeroispovjesti.

Bošnjaci.Net | 2016-12-26 20:21:28
New York - fotoreportaža: Književnica Šefka Begović Ličina poručila “Bosanski jezik neprestano neka pulsira u ušima onih koji ga negiraju”
Mi, Bošnjaci, nakon više stoljeća genocida koji se vriši u kontinuitetu, vjerujemo da smo se posebno nakon zadnjeg genocida dobro opametili. Inša'Allah da se svi skupa borimo jasno i glasno da govorimo istinu, ali i da spriječimo moguće nove genocide koji nikada ne zamiru u umovima velikonacionalista.

Bošnjaci.Net | 2016-12-17 21:10:10
Vjersko-kulturna manifestacija u New Yorku
Bošnjaci kao pripadnici islama, u svim državama širom Balkana ali i dijaspore vjerskim manifestacijama, učenjem mevluda obilježavaju 12. rebi-ul-evvel po hidžretskom kalendaru, rođendan Allahovog poslanika Muhammeda a.s. Tako će i ove godine u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu, u petak, 16. decembra u 6:30pm, biti održan prigodan program u realizaciji imama hafiza Haka ef. Omeragića i hora, “Volimo te Božiji poslačniče”, kada ćemo se zajednički prisjećati se rođenja, života i poslaničke misije Muhammeda s.a.w.s.

Bošnjaci.Net | 2016-12-09 16:28:28
Omladinsko udruženje „Tempo“ iz Vogošće predstavilo dokumentarni film „Bošnjaci-Genocid u kontinuitetu“, autora Avde Huseinovića
- Kada sam na inicijativu Bošnjačko-američke nacinalne asocijacije BANA i potomaka žrtava genocida i preživjelih žrtava genocida Plavi Gusinja, ušao u realizaciju ovog projekta nisam bio svjestan u kakvo minsko polje činjenica i neispričanih priča ulazim, kaže Avdo Huseinovć.

Eset Muračević | 2016-12-02 14:03:11
U Bošnjačkom islamskom kulturnom centru održana kulturna manifestacija
Velika mi je čast i zadovoljstvo da danas zajedno obilježimo 25. novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine i da vam se tim povodom, a na poziv organizatora, obratim. Na žalost, ovaj državni praznik se, protivzakonito ne obilježava na cijeloj teritoriji BiH i često se u medijma i putem izjava neupućenih političara osporava, tako da je u jednoj poplavi laži, neistina i medijskih manipulacija, potrebno ponoviti vama poznate historijske činjenice, rekao je na početku obraćanja Mirza Pašić, savjetnik u Misiji BiH pri UN-u.

Tim Bošnjaci.Net | 2016-11-27 20:14:09
Osvrt na dokumentarni film „Bošnjaci - genocid u kontinuitetu”
Fascinirala me je spretnost autora u hronološkom prikazivanju genocida u kontinuitetu gdje se moralo preskakati mnogo, a reći sve. Samo su se mijenjala imena ljudi i mjesta, a akteri su uvijek ostajali isti: i zločinci i žrtve. Pažljivim odabirom ljudi i događaja, autor je uspio prikazati razmjere genocida nad Bošnjacima u vremenu i prostoru te dokazati jasnu, planiranu strategiju za istrebljenje Bošnjaka nakon slabljenja i pada Osmanskog carstva sve do današnjih dana.

Mr. sci. Džavid Begović | 2016-11-23 19:49:07
Novi dokumentarni film „Bošnjaci-genocid u kontinuitetu“, autora Avde Huseinovića a koji je urađen u produkciji BANA - Bošnjačko-američke nacinalne asocijacije iz New Yorka; odnosno potomaka žrtava genocida i preživjelih žrtava genocida, njujorškog Odbora za očuvanje sjećanja na žrtve genocida u Plavu i Gusinju, premijerno je prikazan u četvrtak večer, 17.novembra 2016., u prepunoj sarajevskoj Multimedijalnoj sali općine Novi Grad.

B.net | 2016-11-22 13:58:17
U Sarajevu u prepunoj sali premijerno prikazan novi dokumentarni film Avde Huseinovića „Bošnjaci-Genocd u kontinuitetu“ u produkciji Bošnjačko-američke nacinalne asocijacije iz New Yorka
- Bošnjaci u čudan narod, reko je Smir Efendić. Ono što bi trebale raditi institucije i instituti kod nas rade pojedinci poput Avde Huseinovića koji nas, svojim dokumentarnim filmovma, upoznaje sa našom historijom. Mi moramo znati da narod koji ne zna svoju dalju ili bližu historiju ne može biti smatran narodom koji zna šta hoće u sadašnjosti i svojoj budućnosti.

Eset Muračević | 2016-11-18 02:43:26
Sarajevska premijera dokumentarnog filma „Bošnjaci-genocid u kontinuitetu“, 17. novembra u 19 sati u Multimedijalnoj sali općine Novi Grad - Sarajevo
- Još sam pod uticajem prikazivanja filma u Sandžaku. Iako je vladao ogroman strah među našim narodom, iako su vladajući režimi učinili sve da premijere dožive fijasko, ipak zajedno sa predstavnicima Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA), BKZ-a i svojim timom prezadovoljan sam onim što se desilo na samim premijerama, nakon kojih su nam prilazili potreseni ljudi i suznih očiju, čestitali nam.

Esad Krcić | 2016-11-13 00:39:46
Vitomirica
U povodu 27. septembra Dana Bošnjaka KosovA, te u sklopu manifestacije “Dani Bošnjaka Kosova 2016” koja se održava u organizaciji NVO “Lejla” i BOKUD iz Vitomirice, u ponedjeljak večer prikazan je dokumentarni film “Bošnjaci - genocid u kontinuitetu” – autora Avde Huseinovića i procukcijskog tima Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije iz New Yorka.

B.net | 2016-09-27 02:02:44
U Općinskoj sali u Pljevljima priređena projekcija dokumentarnog filma "Bošnjaci - genocid u kontinuitetu"
Film hronološki, kako to i zahtijeva historijska metodologija, prikazuje događaje na prostorima od Dalmacije, Like, Banije, Herceg Novog, Cetinja, Sjenice,Užica, Šapca, Plava, Gusinja, Šahovića, Limske Doline, Istočne Hercegovine, Podrinja i Bukovice do agresije na BiH 1992-1995. god.

Bošnjaci.Net | 2016-07-28 13:41:09

B.net | 2016-07-27 19:43:56
Sandžak: Projekcija dokumentarnog filma "Bošnjaci - genocid u kontinuitetu"
Ovaj film nam govori, da bi jedan narod opstao najvažnije su institucije koje će znati da ih zaštiti. I hvala Bogu ovo je produkt rada istaknutih Bošnjaka i naših institucija iz dijaspore, koje su se uzdigle daleko od vatana. Sada kada smo pogledali kontinuitet genocida nad bošnjačkim narodom, zar ne trebamo biti ljuti na našu elitu, koja je trebali da bude na rubu odbrane našeg naroda. Na vjersku elitu, imame, muftije itd., a posebno na onu političku elitu.

Bošnjaci.Net | 2016-07-27 01:01:38
Genocid je riječ koja izaziva grozotu kada se izgovori. Ima naroda koji nikada nisu doživjeli genocid, hvala Bogu što nisu. Ali ima i onih koji su doživjeli jedan ili dva, a mi Bošnjaci preživjeli smo 11 genocida. Nakon svih istraživanja i saznanja do kojih smo došli, često se pitam kako smo kao narod uopće opstali, istakao je autor filma.

Bošnjaci.Net | 2016-07-25 03:07:13
Sandžak
Gusinjanin Suad Ibrahimagić sa adresom stanovanja u Sarajevu koji u najplješem svjetlu predstavlja građane izvan rodnog mjesta, ujedno jedan od nosioca ideje o snimanju dokumentarnog filma, obraćajući se svojim sugrađanima naglasio im je, između sotaloga, da ovaj dokumentarni film “Bošnjaci – genocid u kontinuitetu” mora biti kućna lektira svake naše porodice.

Nihad Aličković | 2016-07-24 05:08:37
I nije slučajno što je prva promocija ovog dokumentarnog filma upravo u ovom kraju, Plavu i Gusinju, u kojem je u vremenu Prvog balkanskog rata počinjeno nasilno masovno pokrštavanje, strijeljanja i ubistva, i to nije ništa drugo već jasno i glasno kazati da je to genocid!
Mi moramo da kažemo da nam se genocid desio na početku i na kraju XX stoljeća, ali genocid se desio i u Šahovićima, i u Bukovici, i u Bosanskoj Krajini… I gdje god su bili Bošnjaci, pripadnici islamske vjere. Zašto?

Bošnjaci.Net | 2016-07-23 17:22:51
Premijera filma od 22. – 27. jula: Plav, Gusinje, Rožaje, Novi Pazar, Bijelo Polje, Pljevlja
Film prati krvavu hronologiju genocida nad Bošnjacima, još od kraja 17. stoljeća, pa sve do Srebrenice u julu 1995.godine. Svako poglavlje ovog filma može biti poseban film. Snimajući film, shvatio sam da ogroman broj Bošnjaka nema pojma o ovoj tematici, pa čak i ljudi koji su se na određen način bavili historijom, kaže Huseinović.

Bošnjaci.Net | 2016-07-14 16:39:13
Rožaje, Sandžak
U Rožajama u subotu, 2. jula 2016., Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) iz New Yorka priredila je iftar za istaknute Bošnjakinje, koje su aktivne na polju razumijevanja islamskih načela, edukacije najmlađih i svojih sunarodnica, kao i promoviranja bošnjačkih nacionalnih i kulturnih vrijednosti.

B.net | 2016-07-03 20:35:56
Rožaje - New York
Preko 80 polaznika je prisustvovalo ovoj ibadetskoj atmosferi koji nisu krili sreću i zadovoljstvo što imaju svoju braću iz daleke Amerike koji brinu o njima ovdje u domovini Sandžaku.

U društvu mališana su bili njihovi vrijedni i marljivi učitelji koji su uživali u društvu najčistijih duša koje još i Kur'an uče i pamte.

B.net | 2016-06-28 20:05:23
Protestno pismo Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) diplomatama Crne Gore u SAD zbog uvredljivih sadržaja u Rječniku crnogorskog narodnog i književnog jezika
Rječnik crnogorskog narodnog i književnog jezika, produbili temelj mržnje prema Bošnjacima i Albancima, time su onima koji ih slijepo slijede dali upute da se pripreme za novi genocid. Više je nego očigledno da CANU na jedan perfidan način kopira zloglasnu SANU, čime skupa otvoreno kreću u pripreme novih pogroma našeg naroda.

Bošnjaci.Net | 2016-06-24 13:09:47
New York
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA), Generalni kontraktor A&A i web magazin Bošnjaci.Net iz New Yorka u ponedjeljak, 20.juna 2016., priredili su iftar za 50 srednjoškolaca iz Plava i Gusinja koji cijeli ramazan poste.
Prije iftara predavanje na temu “Vrijednost učenja i znanja” održao je imam džamije Sultanije Sead ef. Jasavić.
Iftar je poslužen u domaćem ambijentu restorana „Aqva“ nad Plavskim jezerom.

Bošnjaci.Net | 2016-06-21 19:55:00
Ramazan u SAD
Ćatović je inače u SAD u vremenu agresije na BiH i genocida nad Bošnjacima bio pionir o širenju istine o Bosni, kao i borbi za prava Bošnjaka. On je, kako je naglasno predsjednik BACC-a Nevzad Kurtagić, simbolično predao torč Bošnjačko-američkoj nacionalnoj asocijaciji koja je postala doajen u borbi za prava Bošnjaka i radu na očuvanju vjere, tradicije te nacionalnog identiteta bošnjačkom korpusu.

Bošnjaci.Net | 2016-06-21 16:21:51
New York
U prekrasnom mesdžidu u centru klanjan je akšamski vakat koji je predvodio imam hafiz Hako ef. Omeragić. U restoranskom dijelu centra u iftarskom ambijentu mladi Bošnjaci su se razletili da posluže jemeke koje su pripremile vrijedne Bošnjakinje. Slike govore o velikom prisustvu na iftaru.

B.net | 2016-06-14 18:49:04
Pismo Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije hadži Edinu Dervišhalidoviću povodom održanog koncerta Dine Merlina na Cetinju (21.maj 2016.)
Nenaviknuti na istupe i nepromišljene političke poteze Dine Merlina, haman je dvije hefte kako pokušavamo sumirati njegove izlive možda neznanja ali i primitivizma koje je ispoljio na koncertu koji je održao na Cetinju u povodu 10.godišnjice nezavisnosti Crne Gore, gdje je kao poznato ime na estradi otvoreno propagirao crnogorstvo.

B.net | 2016-06-03 14:43:48
Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom brisanja iz registra Ravnogorskog četničkog pokreta u Crnoj Gori
Borba protiv tog zločinačkog pokreta nije samo stvar antifašističkih snaga u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini, već i u Evropi i svijetu. Jer legalizacija tog fašističkog pokreta je dokaz da oni koji su izvršili genocid ne miruju, odnosno da ga izvršavaju i danas drugim sredstvima i metodama, što je udar na međunarodnu pravdu i pravo. Veoma je važno što je odlukua o zabrani registracije objavljena na Dan pobjede nad fašizmom.

IRGC | 2016-05-10 16:19:17
U Vladi Crne Gore kažu da njihova ideologija predstavlja opasnost po nezavisnost i suverenost, te da je protivustavna.
Pripadnici Ravnogorskog pokreta iz Republike Srpske okupili su se sredinom marta povodom 70 godina od hapšenja Dragoljuba Draže Mihailovića u Višegradu, gradu na istoku BiH, kada su simpatizeri tog pokreta fizički napali novinarsku ekipu Televizije N1 i zabranili snimanje ekipi Federalne televizije.

Al Jazeera | 2016-05-09 22:01:49
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) u povodu 9.maja - Dana pobjede nad fašizmom i brisanja iz registra Ravnogorskog četničkog pokreta u Crnoj Gori
BANA pozdravlja odluku MUP-a CG, posebno koja je objavljena na Dan pobjede nad fašizmom, te su jasno potvrđeni navodi iz našeg pisma da je Ravnogorski četnički pokret fašističko-teroristička organizacija koja „zastupa i zagovara ideologiju koja je suprotna Ustavu Crne Gore“. Ipak hoćemo da vjerujemo da to nije samo mrtvo slovo na papiru, te da MUP CG neće stati samo na brisanju ove organizacije iz državnog registra već da će raditi na potpunom zatiranju tragova rada pomenute organizacije i lišavanja slobode njenih članova. Time će svi građani u toj državi steći sigurnost da u miru žive i rade...

B.net | 2016-05-09 18:12:42
Iz MUP-a dodaju da je članom 259 stav 1 Zakona o opštem upravnom postupku propisano da se izvršno rješenje može ukinuti ako je to potrebno radi otklanjanja teške i neposredne opasnosti po život i zdravlje ljudi, javnu bezbjednost, javni mir i javni poredak ili javni moral ili radi otklanjanja poremećaja u privredi, ako se to ne bi moglo uspješno otkloniti drugim sredstvima kojima bi se manje diralo u stečena prava.

Vijesti.me | 2016-05-09 15:21:42
Plav - Podgorica
“Pitam znači li to da sve ono što je urađeno tokom Drugog svjetskog rata, što su uradili pripadnici Ravnogorskog pokreta, na ovaj način se ozakonjuje. Da li se na ovaj način na mala vrata uvodi nešto što smo mislili da je odavno iza nas”, rekao je Šabović za “Vijesti”. On pita i da li je ovo još jedan dodatni novi strah za pripadnike manjinskih naroda.

Vijesti.me | 2016-05-03 21:18:56
Pljevlja, Rožaje: Bošnjačka demokratska zajednica u Crnoj Gori izražava zabrinutost zbog oživljavanja i jačanja fašističkih ideologija u Crnoj Gori
Pripremao se zločin, činio se zločin, prikrivao se zločin, slavio se zločin, i na kraju legalizovao se zločin. Legalizovali su ga oni koji su zločine prirpemali, činili, prikrivali na kraju slavili. Legalizovao ga je režim Mila Đukanovića sa svim svojim aparatom, sa svim svojim koalicionim partnerima, sa svima onima koji glasno šute o legalizaciji fašizma i zla.

B.net | 2016-05-02 18:00:25
Zar nije Crnoj Gori dovoljno što je učestvovala u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, montirala političke procese u kojima su stradali Bošnjaci u Crnoj Gori, učestvovala u uništavanju fabrika u gradovima sa većinskim bošnjačkim stanovništvom i raseljavanju omladine po svijetu koja je pokušavala da pobjegne od nametnutog kriminala, već da povrh svega toga podrži i legalizaciju udruživanja četnika u Crnoj Gori? Na ovaj način Crna Gora, uz šutnju i podaničku lojalnost Bošnjačke stranke, još jednom želi poručiti svim Bošnjacima da ona za njih nije mjesto 'gdje sunce grije' i da oni u njoj moraju biti manji od makova zrna.

Dr. Mersada Nuruddina Agović | 2016-05-02 15:46:01
Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom legalizacije Ravnogorskog četničkog pokreta u Crnoj Gori
Umjesto da se politički establišment Crne Gore izvini za agresiju i genocid u Bosni i Hercegovini, pokaje se za te stravične ratne zločine i u samoj Crnoj Gori, zatraži oprost od žrtava, što bi trebao biti najvažniji uslov integracije Crne Gore u Evropsku Uniju, sadašnja crnogorska vlada legalizacijom zločinačkog četničkog pokreta zapravo nastavlja zločin drugim sredstvima i metodama.

IRGC | 2016-05-02 01:14:50
Saopćenje Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije iz New Yorka
Četnici širom Bosne i Hercegovine i Sandžaka nad bošnjačkim narodom kako u vremenu Drugog svjetskog rata, tako i u vremenu srpsko-crnogorske agresije na BiH 1992 – 1995. isticali su se sa raznim oblicima barbarizma, brutalnosti, zlostavljanja, klanja, silovanja, pljačkanja, istrebljenja, jednom riječju genocida. I nakon svega toga što je poznato javnosti, ali i institucijama balkanskih država, MUP CG umjesto da potpuno iskorijeni rad takvim fašističkim zločinačkim organizacijama oni registracijom pospješuju terorizam i zločin nad svima onima koji nisu pravoslavci i koji se ne osjećaju Crnogorcima odnosno Srbima.

B.net | 2016-04-30 17:29:42
Bezpotrebno je trošti vrijeme i prostor kako bi javnosti po ko zna koji put predočili istinu o zločinu genocida koji su počinili najveći zlikovci koji hode zemljom a koji se identificiraju pod imenom četnici, četnički pokret ili u ovom slučaju koji su zvanično registrirali kao nevladino udruženje Ravnogorski pokret Crne Gore.

B.net | 2016-04-30 13:52:04
U nedjelju veče, 07. februara 2016. godine, na Manhattanu - New York, osnovana je Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (Bosniak-American National Assotiation) - BANA, čiji programski ciljevi i zadaci između ostaloga su:
-zastupanje i predstavljanje interesa Bošnjaka;
-očuvanje bošnjačkog nacionalnog identiteta;
- njegovanje bosanskog jezika, pisma, kulturne baštine, historijskog nasljeđa;...

B.net | 2016-02-08 15:58:20
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif