Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Folklor
APLAUZI DOMAĆE PUBLIKE POSEBNO SU NAM DRAGI
Naš raznoliki repertoar nagrađivan je i dobro prihvaćen na brojnim međunarodnim događajima, uključujući nastupe u Austriji, Belgiji, Švedskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Švicarskoj, Turs

Autor: Eset Muračević | 04. January 2022. 20:01:28


LJETO U BOSNI I HERCEGOVINI
src="http://www.bosnjaci.net/foto/200_ljeto_u_bih-vogosca_2019_thumb.jpg" align="right" hspace="10" />U Kino sali, u Upravnoj zgradi Javne ustanve KSC Vogošća "Jasmim Isanović Žuti" u nedelju, 21.07.2019., održan je Međunaodni festival muzike i folklora pod nazivom "Ljeto u Bosni i Hercegovini". Po riječima Emira Dragolja, domaćina ispred Općine Vogošća, radi se o manifestaciji koju Općina Vogošća organizuje u saradnji sa Bošnjačkom zajednicom kulture "Preporod" iz Visokog i Općinom Ilijaš.

Autor: Eset Muračević | 23. July 2019. 21:07:19


SVEČANI KONCERT U POVODU 25 GODINA POSTOJANJA I RADA ANSAMBLA „KOLO BOSANSKO“ - SARAJEVO
Ovaj ansambl osnovan je 1993. godine sa ciljem i osnovnom orijentacijom vezanom za sakupljanje, obradu, umjetničku dogradnju i prezentaciju igara i pjesama iz bogate folklorne tradicije i narodnih običaja naroda u Bosni i Hercegovini.

Autor: Eset Muračević | 11. February 2019. 15:02:25


MLAĐE GENERACIJE DA OČUVAJU KULTURU I TRADICIJU BOSNE I HERCEGOVINE
Manifestacija je počela recitovanjem stihova «Ima jedna Bosna, prkosna» a nastavila se također pjesmama poznate Nejre Brka, koju je pratio orkestar na čelu sa Damirom Galijaševićem, koja je upravo dirljivim pjesmama o Bosni već uvelko zagrijala atmosveru u sali.

Autor: Omer Boškailo | 17. December 2018. 20:12:53


PONOS BOŠNJAKA I GRADA PRIZRENA
"Ponosan sam na svaki minut predstavaljanja naše kulture, naše igre i naše nošnje. Želim da se zahvalim svim sadašnjim i bivšim članovima našeg društva. Za deset godina našeg postojanja kroz naše društvo je prošlo preko 200 članova a trenutno brojimo preko 50 članova što pokazuje i ovaj koncert povodom deset godina uspješne priče", kaže Alija Fejza.

Autor: Almedin Fejza | 19. July 2015. 12:07:49


KUD “MERAK” - NAJBOLJI AMBASADORI BOSANSKOHERCEGOVAČKE TRADICIJE I KULTURE U KANADI
Ljepota bosanskohercegovačkog folklora koja nosi danas tako potrebno ljudsko i civilizacijsko poslanje oličeno u prihvatanju, poštovanju, priznavanju, tolerisanju drugog i drugačijeg kao razvojnog mota čovjeka je zapravo najbolja brana okupljanja bosanskohercegovačke mladosti u Torontu koja na najbolji način, putem kulture i tradicije, zida vlastitu odbranu od asimilacije u kanadski Kulturni mozaik uz istovremno prihvačnje svih onih pozitvnih vrijednosti kanadskog multikulturnog društva.

Autor: Tim Bošnjaci.Net | 06. May 2013. 13:05:43


“ZLATNI LJILJAN” POZLATILI FLORIDU
Ljubav prema našoj domovini i uloga naših organizacija, sekcija i udruženja širom Amerike, nastoje iz dana u dan pospješiti i ubrzati uzdizanje naše kulture na ovim prostorima. Jedan od primjera koji zaslužuje posebnu pažnju i podršku u daljnjem radu, jeste KUD “Zlatni Ljiljan” - Pinellas Park, Florida.

Autor: Bošnjaci.Net | 26. April 2012. 03:04:08


PONOSNI IZDANCI ZEMLJE U OBLIKU SRCA
Eto dragi prijatelji sa Bošnjaci.Net, poštovani čitatelji, nisam mogla da ne podijelim s vama ove radosne trenutke i lijepe riječi naših prijatelja i poštovalaca. Da smo negdje u našoj Bosni, ne bismo sve ovako emotivno doživljavali, i ne bi nam sve tako bolno nedostajalo. Zbog ovakvih programa zato Detroit mora biti ponosan na 'Behar', sretan što ima grupu entuzijasta oko ovog društva koji ne daju da se zaboravi ili zanemari sva ljepota bosanske kulturne baštine.

Autor: Aza Čamo | 12. December 2011. 22:12:39


KULTURNO-ZABAVNIM PROGRAMOM OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI BIH
Teško bi bilo izdvojiti i bilo koga posebno pohvaliti, jer bi sigurno uvijek ostao neko oštećen, obzirom da Udrženje Bošnjaka Štajerske u Gracu djeluje i radi zahvaljujući jedinstvenosti svih članova iz oko 250 porodica, što se najbolje vidjelo kroz odličan uspješan rad mnogih sekcija, gdje naša omladina iz Štajerske posebno dolazi i iuključuje se u rad onih sekcija gdje može dati najbolji doprinos.

Autor: Nedžib Vučelj | 26. November 2011. 08:11:35


BOSNO, U SRCU TE NOSIMO
Tog popodnevnog dana u prelijepom ambijentu hotela Holiday In u svečanoj dvorani ispunjenoj do poslijednjeg mjesta, članovi KUD ”Bosna” sa njihovim koreografom i gostima učesnicima u ovoj manifestaciji proveli su prelijepe trenutke prezentirajući kulturnu baštinu i tradiciju Bosne i Hercegovine. Voditeljica programa Fahiru Hasanović svojom pojavom i ugodnim glasom odradila je svoj dio na veoma profesionalnom nivou.

Autor: 07. June 2010. 00:06:21


NARODNE NOŠNJE
U našoj bosanskohercegovčkoj dijaspori, a već imamo brojne raseljene skupine širom svijeta, nastala je prava zbrka pri izboru nošnje za nastupe kulturno-umjetničkih društava i grupa. Ovome su priređivaču u Australiji izvodili muslimanske igre iz okolice Sarajeva u nošnjama iz južne Srbije, igrali su mi i Glamočko nijemo u nošnjama kakve nikada niko nije nosio ni u Glamoču ni u njegovoj okolici.

Autor: Vehid Gunić | 10. March 2009. 08:03:32


KUD 'SEDEF' NA TURSKOM FESTIVALU NA MANHATTENU PREZENTIRAO BOŠNJAČKU KULTURU I TRADICIJU
Čini se, najviše pozornosti kako medija tako i fotografa izazvale su naše nošnje iz svih bošnjačkih krajeva kao i ukusno aranzirani unutrašnji dio šatora. Zaista svaka pohvala ide na neumornu djecu i roditelje a posebno rukovodstvo KUD "Sedef' New York koji su i pored pasivne sezone (jer ljeti nema probnih treninga) zbog godišnjih odmora i raspusta djece ipak uspjeli dovesti reprezentativni sastava ovog svojevrsnog ambasadora bošnjačke kulture. KUD "Sedef" je dva puta nastupa na centralnoj pozornici, prije podne i pred sam završetak programa popodne.

Autor: Džemail Hot | 26. August 2008. 10:08:03


KUD ĐERDAN NA TURSKOM FESTIVALU U OTTAWI
Nastavilo se pjesmom ‘Sinoć kad je pao mrak”, da bi se nastup završio “Brzim bosanskim kolom”. Predstavnici turske zajednice bili su više nego oduševljeni programom pripremljnim od strane KUD Đerdan, jer kako reče organizator: ‘Ne samo da smo obogatili festival svojim učešćem, već i izlaskom u prljepim bosanskim nošnjama uljepšali čitav festival”.

Autor: Jasmina Matinjanin | 03. August 2008. 07:08:39


13 GODINA RADA KUD “BOSNA CHICAGO”
Bio je to praznik za oči. Posmatrajući tu lijepu mladost obučenu u nošnju koja ostavlja žal za nečim što davno bješe. A ono što davno bješe ne bi zaboravljeno, stoga budimo sretni kad imamo nekog ko njeguje i održava tu našu prošlost do današnjih dana. Za nas ovdje u Chicag-u je KUD Bosna, njegova folklorna grupa je najaktivnija i najistrajnija o čemu govori i dugogodišnje clanstvo pojedinih članova.

Autor: Sutka Spahić | 11. May 2008. 15:05:08


DOGAĐAJ O KOJEM SE PRIČA
Na parkiralištu nisu bila auto, već velika hrpe snijega ispod kojeg je trebalo osloboditi jedno po jedno auto pa ih izgurati jedno po jedno na glavnu ulicu. Sa mnogo humora, smijeha, grudvanja i slikanja, svi posjetioci su uspiješno stigli svojim kućama sa manjim ili većim poteškoćama.

Autor: Jasmina Matinjanin | 28. March 2008. 10:03:07


Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif