Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Hutbe
REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: RAZBUDIMO NAŠA SRCA U RAMAZANU
„Jedan od pokazatelja da nam je srce živo, da u njemu ima vjerovanja, jest da osjetimo radost kad učinimo neko dobro“, kazao je reisu-l-ulema, dodajući da onaj čiji je iman zamro, nema taj osjećaj, jer se on se u svojim postupcima rukovodi interesima i porivima svog ega.

Autor: MINA | 15. April 2022. 14:04:43


REISU-L-ULEMA DR. KAVAZOVIĆ: BUDIMO DRUGIMA UZORI U SVAKOM DOBRU I PRIMJERI VISOKE KULTURE, RADINOSTI I HUMANOSTI
Nadamo se da će ova džamija značajno doprinijeti boljem međusobnom razumijevanju, upoznavanju i zbližavanju Slovenaca i Bošnjaka, a da će po njoj i sama Slovenija u civiliziranom svijetu biti još snažnije prepoznavana kao zemlja tolerancije, suživota i mirne koegzistencije različitih kultura i etničkih skupina na njenom tlu.

Autor: Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 18. March 2022. 16:03:25


VJERA JE STVAR SRCA, A DOMOVINA STVAR DUŠE
„Vjera je stvar srca, a domovina stvar duše. Samo oni koji su prokleti mogu iznevjeriti svoje srce i prodati svoju dušu! Oni koji to učine nikada neće imati mira. Zato, neka niko ne trguje s onim što mu nikada neće biti vraćeno bez krvi, niti će mu biti poklonjeno“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović

Autor: Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 25. February 2022. 16:02:08


REISU-L-ULEMA DR. KAVAZOVIĆ: PRED NAMA SU DANI KOJI TRAŽE NAŠU BUDNOST U ODBRANI NAŠE ZEMLJE, ČASTI I SLOBODE
Pred nama su dani koji traže našu budnost u odbrani naše zemlje, časti i slobode. Prolazan je život a jedna je domovina. Greške koje učinimo danas sutra će nas skupo koštati. Neka oni koji u naše ime razgovaraju o tome vode računa. Neka moto našega ukupnog djelovanja, naše svakodnevne borbe i naših stremljenja bude suštinska životna istina...

Autor: MINA | 11. February 2022. 23:02:38


REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: SIGURNOST LJUDI, SUVERENITET I NEPOVREDIVOST DRŽAVNIH GRANICA, TEMELJI SU MIRA U NAŠOJ ZEMLJI BOSNI I HERCEGOVINI
Nemojmo se bojati teških riječi od onih koji nas ne vole. Neka nas brinu naše slabosti, naš nemar u izvršavanju dužnosti, naše svađe i zavade. Dokučimo odakle one među nama, u čiju korist se vode, a na čiju štetu. Koji su oni koji bi mogli stajati iza njih.

Autor: MINA | 28. January 2022. 15:01:11


REISU-L-ULEMA (1993 - 2012) DR MUSTAFA CERIC - KHUTBAH: 25 YEARS AFTER GENOCIDE IN SREBRENICA

Autor: B.net | 10. July 2020. 17:07:13


DŽAMIJE SU SIMBOLI NAŠE SLOBODE
Također, spoznali smo da je naša sreća i bogatstvo u našim kućama i u našim porodicama. Onaj ko to nije spoznao, ko u svom domu nije pronašao svoju sreću, neće je pronaći nigdje drugo. Također, onaj ko ne vidi kod svojih roditelja, supružnika i djece svoje bogatstvo, taj je stvarni gubitnik i nesretnik. Taj nikada i nigdje na dunjaluku neće pronaći svoj mir.

Autor: Dr. hfz. Mensur ef. Malkić | 01. May 2020. 17:05:42


REISUL-ULEMA DR. KAVAZOVIĆ: VRATA NAŠIH DOMOVA I KAPIJE NAŠIH SRCA OTVARAMO U RAMAZANU
Dok smo u ramazanu, razmišljajmo o dva savjeta, dvije preporuke koje nam je Vjerovjesnik ostavio u amanet. Jedna je da ne napuštamo mjesto boravka, kako ne bismo ugrozili zdravlje ljudi, a druga je da postimo, jer će post ojačati naše zdravlje. Sada su ova dva savjeta presudna za cijelo čovječanstvo.

Autor: Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 24. April 2020. 16:04:26


U RAMAZANU BUDIMO SAOSJEĆAJNI, POKAŽIMO SOLIDARNOST
Ramazan je i mjesec posebne brige za sve one koji su u nevolji i u stanju potrebe, zato u mjesecu ramazanu budimo saosjećajni, pokažimo solidarnost, pobrinimo se za one koji su potrebni naše brige i pomoći, i sjetimo se da svako naše dobro djelo u ramazanu Allah, dž.š., nagrađuje čak sedamdeset puta više nego u drugim mjesecima.

Autor: MINA | 17. April 2020. 18:04:57


AKO JE VIRUS ODVOJIO NAŠA TIJELA OD DŽAMIJE I DŽEMATA, NIJE I NE SMIJE ODVOJITI NAŠA SRCA I DUŠE OD NJIH
U vrijeme zaraze, epidemije i pandemije, zaraženi, onaj koji sumnja u zarazu ili ima simptome zaraze, pokazat će visok stepen odgovornosti, ljubavi, obzirnosti i pažnje prema drugima, posebno osobama iz rizičnih grupa, prema porodici, džematu i društvu u cjelini tako što će se samoizolirati od njih na sigurnu fizičku distancu, sukladno donesenim pravilima, instrukcijama i preporukama. Osim što je zakonska, to je i naša moralna i vjerska obaveza.

Autor: Prof. dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme | 10. April 2020. 15:04:17


REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: OSTATI U KUĆI, U SVOM MJESTU, OVIH DANA NAJVEĆI JE STEPEN DOBROČINSTVA I ODGOVORNOST
Zemlja već odavno vapi za našim rukama, a strahuje od naše pohlepe. Siđimo u naša polja i naše bašče, tamo je oduvijek bio Božiji nimet za nas i za našu djecu. Našim primjerom poučimo ih kako da zasiju vrt, kako da se s ljubavlju odnose prema zemlji. Vrijeme je da ih naučimo kako da zahvale Bogu na nimetima zemlje, vode i vazduha. Ona nam uvijek iznova, poput majke, daje svoje plodove, a zauzvrat traži samo malo poštovanja. Vrijeme je da naš asiluk prema majci zemlji prestane.

Autor: B.net | 27. March 2020. 13:03:12


LJUBLJANO, ALLAH MUBAREK OLSUN!
Čestitam muftiji ljubljanskom dr. Nedžadu ef. Grabusu, njegovim saradnicima i svim muslimanima u Sloveniji današnji mubarek dan s izrazima mojeg osobnog zadovoljstva što sam doživio ovaj mubarek dana da se u Ljubljani klanja džuma-namaz u novoj, zasigurno, jednoj od najljepših džamija u Europi.

Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. February 2020. 13:02:14


HUTBA POVODOM GODIŠNJICE SMRTI RAHMETLI ALIJE IZETBEGOVIĆA
Fond Bošnjaci je vakuf kojeg je utemeljio r. Alija Izetbegović da se mladi koji žele marljivo učiti i raditi mogu pomoći na tom putu! Time je pored intelektualnog blaga ostavio i novčana sredstva za opće dobro. Brojne su mudrosti koje je ovaj učenjak/alim, vladar i ponosni musliman ostavio generacijama koje se trebaju i imaju mogućnost podsjetiti. Kako bi lijepo bilo da svaki roditelj, porodica ima i društvo dobije čestito i učeno čeljade!

Autor: Ismail ef. Smajlović | 21. October 2019. 15:10:37


REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: VI STE AMBASADORI NAŠE VJERE, CIVILIZACIJE I DOMOVINE U OVOJ VAŠOJ NOVOJ DOMOVINI
Budite korisni i dobri građani države u kojoj živite. Vi ste za mnoge vaše komšije sve što će oni znati o islamu i o muslimanima, ali i o našoj domovini i nama kao narodu. Zato budite svjesni tog emaneta kojeg nosite na svojim plećima. Vi ste ambasadori naše vjere, civilizacije i domovine u ovoj vašoj novoj domovini.

Autor: Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 13. September 2019. 17:09:22


A ONAJ KO ZA ZAŠTITNIKA UZME ŠEJTANA, A NE ALLAHA, DOISTA ĆE PROPASTI
Braćo i sestre! Čuvajmo se šejtanskih spletki, kroz izvršavanje Allahovih, dželle še'nuhu, naredbi i klonjenje Njegovih zabrana, te traženjem Njegove zaštite! Čuvajmo se harama i mekruha, ispunjavajmo farzove i sunnete, izvršavajmo sve preuzete obaveze, natječimo se u dobru i radujmo se i nadajmo obećanim džennetima!

Autor: Nezim Halilović Muderris | 28. January 2018. 19:01:35


Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif