Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti
KARIĆ NA 13. FORUMU STRATEGIJE EU ZA DUNAVSKU REGIJU U BEČU
To je jedna od glavnih poruka ovogodišnjeg foruma gradonačelnika u okviru Strategije EU za Dunavsku regiju u Beču, na kojem gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić učestvuje sa kolegama iz Budimpešte, Zagreba, Sofije, Odese i Kišinjeva.

Autor: Bošnjaci.Net | 20. June 2024. 18:06:05


SVEČANO OTVORENJE ČARŠIJSKE DŽAMIJE U BOSANSKOJ DUBICI 27. JULA
Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine džamija je teško stradala. Nakon agresije, Medžlis Islamske zajednice Dubica počeo je pravnu borbu za povrat imovine, što je 2008. godine rezultiralo uknjiženjem posjeda i obnovom džamije. Radovi na obnovi džamije počeli su iste godine, uz podršku Rijaseta Islamske zajednice i lokalne zajednice.

Autor: MINA | 20. June 2024. 16:06:44


BEĆIROVIĆ: DODIK JE KAO MARTIĆ, IĆI ćE DO KRAJA, SAD I NATO MORAJU SPRIJEČITI DESTABILIZACIJU BIH!
S ovim ocjenama se slaže i prof. dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana. U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Bećirović kaže da će Milorad Dodik "sasvim sigurno ići do kraja, jer to od njega traže njegovi naredbodavci".

Autor: RadioSarajevo.ba | 20. June 2024. 14:06:47


SUVERENITET PRIPADA BOSNI I HERCEGOVINI, ENTITETI NISU DRŽAVE
UO PIC-a je također pojasnio da Republika srpska nije potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir. Strane u Sporazumu obavezale su se da će u potpunosti poštovati suverenu jednakost, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i da će u potpunosti poštovati i promovirati ispunjavanje obaveza preuzetih aneksima Općeg okvirnog sporazuma za mir, uključujući i njen Ustav.

Autor: Bošnjaci.Net | 20. June 2024. 14:06:15


UDRUŽENJA ŽRTAVA GENOCIDA TRAŽE OD KAJGANIĆA DA PROCESUIRA ZORANA ŠARENCA ZBOG VELIČANJA RATNOG ZLOČINCA KARADŽIĆA
Informaciju su dostavili glavnom tužiocu Milanku Kajganiću od kojeg traže da u skladu sa zakonom provede proceduru.
"Dostavljamo Vam informaciju o kršenju KZ BiH i to: član 145a, stav 6, KZ BiH od strane novinara, Zoran Šarenac. Tražimo da u skladu sa navedenim zakonom provedete proceduru", navodi se.

Autor: NAP | 20. June 2024. 14:06:31


ČUVARI BOSNE: ODGOVORNI ZA SRBIJANSKI HELIKOPTER U TREBINJU MORAJU IZAI PRED JAVNOST I BITI ISPITANI ZA PROPUSTE
Zahtijevamo da u cilju očuvanja teritorijalnog integriteta BiH i smirenja javnosti, odgovorni u lancu, objave javno zahtjev koji je došao iz Srbije te da se jasno utvrdi ko je dao dozvolu za ostanak letjelica u Trebinju i tako učinio nedopustiv propust. Javnost mora znati ko je kriv!

Autor: NAP | 20. June 2024. 13:06:40


KUPLJENA KUĆA DO BOŠNJAČKOG CENTRA - SEDMI VAKUF ISLAMSKE ZAJEDNICE PLAV-GUSINJE U NEW YORKU
Uz Ali pašinu džamiju u Astoriji, Bošnjački islamski kulturni centar Richmond Hill i Islamski kulturni centar Monticello, ova kuća je sedmi vakuf koji je upisan na ime Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku.

Autor: Bošnjaci.Net | 18. June 2024. 23:06:55


NOVOIMENOVANI GRADONAČELNIK BIRMINGHAMA POSJETIO BOSANSKU KUĆU, INTERESOVAO SE O PRIPREMAMA ZA DAN SJEĆANJA NA GENOCID U SREBRENICI
Gradonačelnik Wood je izrazio zadovoljstvo što će biti domaćin ovog događaja u Gradskom vijeću i istakao važnost učenja pouka iz genocida u Bosni i Hercegovini kako se to nikome i nigdje više nikada ne ponovi.

Autor: Bošnjaci.Net | 18. June 2024. 19:06:06


BOŠNJACI TREBINJA U STRAHU I TRAŽE ZAŠTITU OD INSTITUCIJA DRŽAVE BOSNE I HECEGOVINE
Sve ovo dešava se neposredno nakon izglasane rezolucije o Srebrenici u UN-u, i nama je jako teško pomisliti da je riječ o slučajnosti. Nama, Bošnjacima povratnicima, sve ovo izgleda kao povratak u period 1992-1995, period etničkog čišćenja i genocida. Danas, kada kadrovi Slobodana Miloševića potpisuju memorandum o slobodnom boravku pripadnika MUP-a Srbije sa gradonačelnikom Trebinja, pomislili smo da se ponavlja 1992. godina.

Autor: Bošnjaci.Net | 18. June 2024. 18:06:43


MINISTARSTVO ODOBRILO POSEBNU PODRŠKU ZA SVE VIŠEĆLANE PORODICE U FBIH
Ministarstvo na ovaj način pokazuje društvenu odgovornost prema višečlanim porodicama, i postavlja primjer pozitivne prakse podrške pronatalitetnim politikama.

Autor: Bošnjaci.Net | 18. June 2024. 17:06:08


STANIŠIĆ: AVET FAŠIZMA NADVILA SE NAD CRNOM GOROM

Autor: Fena | 18. June 2024. 17:06:40


TUŽILAŠTVO FORMIRALO PREDMET NAKON SKANDALOZNIH IZJAVA NAČELNIKA NIKŠIĆA
Nedugo nakon što je 2021. postavljen za predsjednika Opštine Nikšić, drugog po veličini grada u Crnoj Gori, Kovačeviću je stigla donacija od dva miliona eura od Srbije i njenog predsjednika Aleksandra Vučića.

Autor: Vijesti.ba | 18. June 2024. 16:06:58


KLUB SDA TRAŽIT ĆE SMJENU NENADA NEŠIČA ZBOG NEGIRANJA GENOCIDA I VRIJEĐANJA ŽRTAVA
"Imenovani je ovim istupom postao potencijalno i počinilac krivičnog djela propisanog članom 145a stav 1, stav 3, stav 4, stav 5 i stav 7 Krivičnog zakona BiH za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju najmanje tri godine.

Autor: NAP | 18. June 2024. 15:06:44


ŽENE U CRNOM OSUĐUJU KSENOFOBIČNE I RASISTIČKE IZJAVE LAŽNOG GRADONAČELNIKA BEOGRADA ALEKSANDRA ŠAPIĆA
Ovom i ovakvom izjavom, lažni gradonačelnik glavnog grada je:

Gostima poručio da nisu dobro došli, odnosno da sa stanovništvom Republike Kosovo ne želi i neće da ima dobrosusjedske odnose.

Autor: Bošnjaci.Net | 18. June 2024. 15:06:47


KANADSKA POKRAJINA NOVA ŠKOTSKA SE PRIDRUŽILA KOMEMORACIJI 29. GODIŠNJICE OD GENOCIDA U SREBRENICI
Divimo se kontinuiranoj posvećenosti Instituta ya istraivanje genocida Kanada podizanju svijesti o genocidu u Srebrenici u Kanadi. Nova Škotska poštuje da je Kanadski parlament najvaznije tijelo za obilježavanje genocida u Srebrenici u ime svih Kanađani.

Autor: Bošnjaci.Net | 18. June 2024. 14:06:49


HAMDIJA FEJZIĆ BIT ĆE BOŠNJAČKI KANDIDAT ZA NAčELNIKA SREBRENICE
Z- Nakon podrške SDA date Fejziću, to su učinili SDP, lokalna organizacija NiP-a. Napravljen je dogovor i sa Strankom za BiH koja je imala svog kandidata. Otvoren je put da Fejzić bude kandidat probosanskih stranaka - rekao je danas Tabaković.

Autor: NAP | 17. June 2024. 20:06:50


ČUVARI BOSNE POZIVAJU UO PIC-A I SCHMIDTA: REAGUJTE NA RUŠENJE DEJTONA I KRŠENJE USTAVA ILI ĆEMO TRAŽITI POVRATAK NA RBIH
Vi znate i vidite da su institucije države već nekoliko godina u potpunoj blokadi. Žele državu Bosnu i Hercegovinu prikazati „nemogućom državom“ i sve čine da to tako bude, a krivicu za to prebacuju na Bošnjake i međunarodnu zajednicu", dodaje se u saopćenju.

Autor: NAP | 17. June 2024. 20:06:50


SVI MORAMO BITI SREBRENICA
„Bajram dočekuju pored nišana svojih najmilijih u Potočarima, to je jedan od najtežih prizora koji možete vidjeti dan pred Bajram i na sami Bajram. Iako je to bolna slika, ona daje snagu, jer žrtve žele i da pokažu radost, da naša djeca, koja su rođena ovdje, njih vide sretne. To su velike stvari, koje uvijek moramo isticati, moramo biti svjesni toga“, napomenuo je on.

Autor: MINA | 17. June 2024. 19:06:10


ČUVAJMO BOSNU I HERCEGOVINU I ČUVAJMO JEDNI DRUGE
Apeliram na ljude koji nose vjeru u svom srcu da se odupremo pokušaju oživljavanja politike tribalizma i da ostanemo u službi ljudi, bez obzira na rasu i porijeklo, narodnu ili vjersku pripadnost. Ne slušajmo vođe koji pozivaju na saborovanje, jer nas je ta politika sve u crno zavila. Bosna i Hercegovina je naša domovina, lijepa i nikome nije tijesna. Čuvajmo je i čuvajmo jedni druge.

Autor: MINA | 16. June 2024. 18:06:11


PROUČENA AREFATSKA DOVA ZA BOSANSKOHERCEGOVAČKE HADŽIJE
Nakon što je, u organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas na Arefatu održan centralni program za hadžije iz Bosne i Hercegovine, koji na ovom mjestu borave zajedno s milionima hadžija iz cijelog svijeta, proučena je i Arefatska dova.

Autor: MINA | 15. June 2024. 20:06:12


PORUKA REISUL-ULEME POVODOM KURBAN-BAJRAMA: ČUVAJMO DOSTOJANSTVO I SVETOST BAJRAMA
Braćo i sestre, Bajram je dan žrtve, kada žrtvujemo naš kurban, dijelimo kurbansko meso rodbini, komšijama i prijateljima, i pronosimo radost. Provedimo ga veselog lica i otvorenog srca, s onima koje volimo, i posjetimo bolesne, siromašne i usamljene, i obradujmo ih nečim lijepim i njima dragim. Neka bajramskom radošću budu obuhvaćeni svi.

Autor: 15. June 2024. 15:06:07


VRIJEME JE DA SE MILORAD DODIK POŠALJE NA SMETLIŠTE HISTORIJE
Anticivilizacijski intervju koji govori kako o poremećenim umu onoga što govori upotrebom laži i mržnje prema Bosni i Hercegovini i žrtvama genocida u Srebrenici, tako i onoga što tObjaviti intervju pun laži i anticivilizacijskog narativa nedugo nakon usvajanja rezolucije Ujedinjenih nacija o obilježavanju genocida u Srebrenici pokazuje nedostatak profesionalizma, ljudskosti i pristojnosti Jerusalem Posta, što nije prvi put.j govor pun laži, ljudske destrukcije i dehumanizacije objavljuje.

Autor: Bošnjaci.Net | 15. June 2024. 15:06:03


ARAFAT JE PREDAJA BOGU: ODRŽAN CENTRALNI PROGRAM ZA BOSANSKOHERCEGOVAČKE HADŽIJE
Program je moderirao Mensur-ef. Pašalić, koji se brine o organizaciji vjerskog programa za naše hadžije. On je naglasio da su uloženi veliki napori i da su prethodile velike i temeljite pripreme, kako bi sve bilo organizovano na najvišem mogućem nivou.

Autor: MINA | 15. June 2024. 15:06:54


U NEW YORKU UMRO LANDLORD LARRY GLUCK U 71. GODINI ŽIVOTA
Jedan od najvećih stanodavaca u gradu, Laurence "Larry" Gluck, preminuo je u četvrtak u 71. godini života nakon duge bolesti. Predstavnici njegove kompanije i porodice potvrdili su njegovu smrt u petak, javljaju mediji.
Glucku je 2013. dijagnosticiran ALS.

Autor: B.net | 15. June 2024. 04:06:06


OBILJEŽENA 33. GODIŠNJICE PATRIOTSKE LIGE BOSNE I HERCEGOVINE
Nakon okupacije i napada na selo Ravno, djelove opštine Neum gdje su pale i prve žrtve, podrškom avijacije bivše JNA je bila jasan pokazatelj šta se sprema. Patriotska liga BiH je kao podrška sigurnosti i bezbjednosti civilnom stanovništvu svakim danom jačala i sticala simpatije kod građana Bosne i Hercegovine.

Autor: Bošnjaci.Net | 14. June 2024. 18:06:46


ZBOG NEGIRANJA GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI ADVOKAT VEJZOVIĆ PODIGAO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV DODIKOVOG SAVJETNIKA
Podsjećamo da je genocid nad Bošnjacima u Srebrenici pravosnažno presuđen od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Suda Bosne i Hercegovine. Više od pedeset osoba osuđeno je na više od 700 godina zatvora za zločine počinjene u Srebrenici.

Autor: Bošnjaci.Net | 14. June 2024. 17:06:11


RAMIZ SALKIĆ SASLUŠAN U MUP-U RS: NOVA FAZA PRITISKA NA BOŠNJAKE
Sasvim je izvjesno da se prelazi u novu fazu pritiska na Bošnjake korištenjem sistema radi stvaranja osjećaja nesigurnosti sa ciljem odustajanja Bošnjaka. Jasno je da će oni koji su odlučili da budu na putu borbe za svoja ognjišta, istinu, pravdu i domovinu biti pod pojačanim pritiskom iako je i ovaj do sada bio gotovo pa ne podnošljiv.

Autor: Bošnjaci.Net | 14. June 2024. 14:06:25


OBAVIJESTITE SVJETSKU ZAJEDNICU, UN, EU I PIC, DA SRPSKI ZLOČINCI I NEGATORI GENOCIDA PROGONE ONE KOJI SE BORE I GOVORE ISTINU
Molimo vas da poduzmete što je u vašoj moći da se obavijesti svjetska zajednica i da se zaustavi najsramnija epizoda koja pogađa savremeni svijet da zločinci i negatori progone one koji se bore i govore istinu. Primjer Bosne i Hercegovine može biti svjetska prekretnica da se zločincima ne dozvoli progon onih koji se bore i rade u interesu pravde.

Autor: Bošnjaci.Net | 14. June 2024. 13:06:51


NAJOKRUTNIJI SRPSKI ZLOČINCI SPALILI SU OKO SEDAMDESET BOŠNJAČKIH CIVILA, DJECE I ŽENA, U ŽIVOJ LOMAČI U VIŠEGRADU
Pripadnici paravojne formacije Osvetnici, na čelu sa najokrutnijim zločincima iz Višegrada Milanom i Sredojem Lukićem, zapalili su žive civile, većinom žene i djecu. Dana 14. juna u kući Adema Omeragića u Pionirskoj ulici zapaljeno je oko sedamdeset bošnjačkih civila uglavnom iz sela Koritnik. Najmlađa žrtva je imala svega dva dana. Sličan se scenario dogodio dvije sedmice poslije kada je zapaljeno sedamdeset bošnjačkih civila u kući Mehe Aljića u višegradskom naselju Bikavac.

Autor: Bošnjaci.Net | 14. June 2024. 13:06:14


U ILLINOISU U MUZEJU HOLOKAUSTA OBILJEŽIT ĆE SE PRVI MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
Muzej i edukativni centar Holokausta Illinoisa, Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike predstavljaju prvu komemoraciju ove vrste na tlu SAD-a u povodu 29. godišnjice genocida u Srebrenici, gdje su ratni zločini i zločini protiv čovječnosti širom Bosne i Hercegovine kulminirali su sistematskim ubistvom više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Autor: Bošnjaci.Net | 13. June 2024. 21:06:38


U SARAJEVU SVEČANOM AKADEMIJOM OBILJEŽENA 33. GODIŠNJICA FORMIRANJA PATRIOTSKE LIGE BIH
-Pitali su me neki na početku agresije zašto sam ostao sa braniocima Bosne i Hercegovine kad se zovem Josip, reka je Pejaković. Reko sam da sam želio biti i ostati na pravoj strani, na pravoj strani tada ali i sada, zato sam tu sa vama.

Autor: Eset Muračević | 13. June 2024. 20:06:17


RADOVI ALMIRA DERVIŠEVIĆA - TRAGOM BOŽIJIH LIJEPIH IMENA DO USPJEHA
Istraživanja ukazuju da postoji još mnogo prostora za rad na toj za vjernike bitnoj temi ali i temi bitnoj za svakoga ko želi saznati više o Allahu (Bogu) jer upravo kroz Allahova (Božija) lijepa imena Gospodar opisuje sebe što nama kao ljudima može pomoći za bolje razumijevanje, shvatanje i življenje vjere, - istaknuo Dervišević.

Autor: Bošnjaci.Net | 13. June 2024. 19:06:22


TRIBINA
Na tribini su kao uvodničari nastupili uvaženi domaći stručnjaci iz oblasti pravosuđa, ekonomije i sigurnosti i to: prof. dr. Nedim Ademović, ekspert iz oblasti ustavnog prava, mr. sci. Admir Čavalić – expert iz oblasti ekonomije i zastupnik u federalnom parlamentu, te prof. dr. Nedžad Korajlić, expert iz oblasti sigurnosti.

Autor: Bošnjaci.Net | 13. June 2024. 18:06:36


TUZLA: ODRŽAN KOLOKVIJ „ŽIVOT I DJELO ŠEJHA MEHMED-EF. HAFIZOVIĆA“
„Objedinio je dvije važne uloge, ulogu imama i ulogu šejha. Bio je omiljen u narodu, ostao je to sve vrijeme, zato se sa njegovom porodicom, velikim brojem poštovalaca i prijatelja, dostojno sjećamo čovjeka koji je svoje vrijednosti potvrdio najvišim stepenom požrtvovanja, branio je svoju vjeru, svoju zemlju i svoj narod, branio je univerzalne vrijednosti“, istakao je muftija Fazlović.

Autor: MINA | 13. June 2024. 16:06:17


EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
"Dogovorili smo se da ćemo se ponovo okupiti sljedeće sedmice. Dok sam odlazio, prišao mi je novinar RTRS-a, ali sam odbio razgovarati s njima. Stavljam do znanja da se ne bavim medijima koji negiraju genocid i promiču rat", poručio je Suljagić na platformi X.

Autor: Vijesti.ba | 13. June 2024. 15:06:40


PREDSTAVLJENO IDEJNO RJEŠENJE BUDUĆEG SPOMEN-OBILJEŽJA CIVILNIM ŽRTVAMA RATA GRADA - KANTONA SARAJEVA '92. - '95.
“Buduće spomen-obilježje pored memorijalnog, imat će i historijsko-edukativni i duboko emotivan značaj, sa porukom da se ne zaboravi i nikada više ne ponovi. Sada je sigurno! Grad stradalnik koji je izdržao i preživio najdužu opsadu u modernoj historiji, dobit će mjesto pijeteta i sjećanja na sve ubijene i ranjene civile tokom agresije”, istakla je gradonačelnica Karić.

Autor: Bošnjaci.Net | 12. June 2024. 18:06:30


SREBRNI JUBILEJ SUSRETA BH ŠKOLA U VELIKOJ BRITANIJI: UČIMO? MA NE, 25 GODINA MI SE IGRAMO!
Ovaj jubilej je pokazao da ovakve aktivnosti, susreti i radionice, nisu samo prilika za prikazivanje talenata djece, već i za jačanje zajedništva i međusobne podrške među bosanskim iseljenicima u Velikoj Britaniji. Organizatori su se pobrinuli da svaki aspekt programa bude ispunjen ljubavlju prema Bosni i Hercegovini, čime su dodatno inspirisali prisutne.

Autor: Bošnjaci.Net | 12. June 2024. 14:06:45


PORODICE ŽRTAVA VIŠEGRADSKE ŽIVE LOMAČE POSLAT ĆE PORUKU SA OBILJEŽAVANJA GODIŠNJICE GENOCIDA
Pripadnici srpskih vojnih jedinica 14. juna 1992. godine u kući Zeba rodj. Omeragić (Adem) Sumbule, poznata kao „Živa lomača ulica Pionirska Višegrad“ zatvorili preko 70 civila Bošnjaka i žive ih zapalili.

Autor: Bošnjaci.Net | 12. June 2024. 14:06:00


SVE DRUGO JE FARSA: VUČIĆ NE KRIJE PRETENZIJE PREMA IMOVINI DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
S druge strane, postoje i pozitivni primjeri kako se legalnim putem osigurava korištenje državne imovine. Takav je upravo slučaj sa državnim zemljištem za izgradnju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu. Država je donijela potrebne odluke, a ne bh. entitet Federacija BiH na čijoj teritoriji se nalazila lokacija za izgradnju Ambasade SAD-a.

Autor: Vijesti.ba | 12. June 2024. 13:06:45


SUD PRESUDIO KLEVETAMA ZVONIMIRA TRLINA DA JE DŽAMIJA U DONJEM SELU PROTUPRAVNO IZGRAĐENA NA NJEGOVOM ZEMLJIŠTU
Na temelju izvedenih dokaza Sud je u presudi naložio Trlinu da Medžlisu Konjic na ime štete, zbog klevete učinjene u navedenim člancima, isplati iznos od 2.000,00 KM, sa zakonskom zateznom kamatom počev od 30. novembra 2023. godine, kao dana podnošenja tužbe, pa do isplate.

Autor: MINA | 11. June 2024. 18:06:00


U KANADI POČELA IMPLEMENTACIJA REZOLUCIJE GENERALNE SKUPŠTINE UJEDINJENIH NACIJA O GENOCIDU U SREBRENICI
Premijer i gradonačelnik su se u proklamacijama pozvali na presude međunarodnih sudova o genocidu u Srebrenici, dvije rezolucije Kanadskog parlamenta o genocidu u Srebrenici, isticanje genocida u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava i slobode i na upravo usvojenu rezoluciju Generalne skupštine UN o genocidu u Srebrenici.

Autor: Bošnjaci.Net | 11. June 2024. 14:06:26


SAD I ZAPAD PROTIV DEKLARACIJE 'SVESRPSKOG SABORA'
"Nisam imao priliku da čitam sve izvještaje vezane za 'Svesrpski sabor', ali razumijem da se koristi jezik koji kaže da je Kosovo sastavni dio Srbije. Razumijem da je to njihov stav, ali to nije stav bilo koga od nas, to nije stav SAD-a, naših partnera iz Kvinte ili bilo koga drugoga", rekao je Hovenier.

Autor: RFE | 10. June 2024. 20:06:00


AMBASADA SAD: ZAKLJUČAK 'SVESRPSKOG SABORA' JE NAPAD NA DEJTON, OVO JE OPASNO!
Oni ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako autori tvrde, već su namjerni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine. Ovo je opasno. Javne izjave zvaničnika Republike Srpske, posebno predsjednika Rs Dodika i predsjednika Narodne skupštine Rs Stevandića, o zaključcima i planovima za „razdruživanje“ Rs-a – pod drugim imenom secesiju – predstavljaju i napad na DPA i na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine.

Autor: Vijesti.ba | 10. June 2024. 20:06:20


AVET SRPSKOG EKSPANZIONISTIČKOG NACIONALIZMA IZ 90-TIH GODINA PONOVO PRIJETI MIRU NA BALKANU I U EVROPI
Karte su potpuno otkrivene. Cilj nije samo „razdruživanje“ manjeg BH entiteta nego stvaranje proširene srpske države na Balkanu. Tačno su projektovani postepeni koraci kojim bi se to ostvarilo. Najprije se planira uspostavljanje institucionalne strukture za taj poduhvat – Nacionalni savjet srpskog naroda kao nadvladina struktura (tačka 2 Deklaracije).

Autor: Bošnjaci.Net | 10. June 2024. 16:06:18


MEKKA: PRISTIGLA SKORO POLOVINA HADŽIJA IZ BIH, SVI DOBRO I ZDRAVO
„Sve je, u organizacijskom smislu, prošlo odlično. Organizacija ispraćaja hadžija iz Sarajeva protiče vrlo dobro, koordinirana od strane Ureda i naših vodiča. Mislim da je to već uhodana šema i nemamo nikakvih problema kod ispraćaja iz Sarajeva. Isto tako, ovdje doček hadžija protiče perfektno. To je vrlo komplicirana procedura, ali je sve pripremljeno ranije, da naše hadžije ne čekaju ni malo, odmah se ukrcaju u autobuse i kreću prema Mekki“, kazao je Hadžić.

Autor: MINA | 10. June 2024. 02:06:46


DEKLARACIJA
1. Svesrpski sabor čine predstavnici Srba izabrani u zakonodavne i izvršne organe vlasti, članovi akademija nauka i umjetnosti, članovi Sabora Srpske pravoslavne crkve i drugi predstavnici srpskog naroda pozvani od organizatora Svesrpskog sabora.

Autor: Faktor.ba | 09. June 2024. 17:06:40


POZNATI KARIKATURISTA CARLOS LATUFF: HVALA ROŽAJAMA MILION PUTA!
Najpoznatiji svjetski politički karikaturista, vizuelni hroničar varvarstva i prijatelj Palestinaca Carlos Latuff se društvenim mrežama se zahvalio Rožajkama i Rožajcima po milion puta uz objavu snimka Radio televizije Rožaje:

Autor: Avlija | 09. June 2024. 14:06:58


Ovaj veličanstveni spomenik jeste dokaz da oni nisu zaboravljeni kao ni njihova žrtva. Ovaj spomenik je obaveza naše cijele generacije da je svoju obavezu prema domovini ispunila hrabro i časno, kazao je Komšić.

Autor: NAP | 08. June 2024. 19:06:04


GRANDIOZNA 'KRILA SLOBODE' NA BRDU ŽUČ: NAJVEĆI SPOMENIK HRABROSTI I OTPORA U SARAJEVU
Radi se o do sada najvećem spomeniku u Sarajevu, koji simbolizuje hrabrost, otpor i herojstvo junaka koji su odbranili ovaj grad od agresije.
Grandiozni spomenik u vidu stilizovane ptice dio je Memorijalnog kompleksa Žuč. Raspon "Krila slobode" je 25 metara, a visina 16 metara. Spomenik će biti osvijetljen i vidljiv sa brojnih lokacija u Sarajevu.

Autor: NAP | 08. June 2024. 16:06:27


Udruženja koja okupljaju Majke Srebrenice dobitnici su godišnje Nagrade za zasluge u borbi za demokratiju i ljudska prava koju ove godine dodjeljuju Regionalna akademija za razvoj demokratije iz Novog Sada, Centar za građansko obrazovanje iz Podgorice i Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Autor: slobodna-bosna.ba | 07. June 2024. 21:06:00


BERLIN: TRIBINA I PROMOCIJA KNJIGE
Snaga i rješenje problema je u našim rukama na svima nama je da odlučimo hoćemo li biti pasivni i jadikovati ili ćemo uzeti stvar u svoje ruke i snagom glasa pobijediti one koji danas mirnodopskim metodama pokušavaju realizirati ratne ciljeve o podjeli Bosne i Hercegovine.

Autor: Bošnjaci.Net | 07. June 2024. 20:06:08


ZENICA: KLANJANA DŽENAZA I OBAVLJEN UKOP GLUMCU HARISU BURINI
Nakon džuma namaza na platou ispred Čaršijske džamije u Zenici danas je klanjana dženaza glumcu Harisu Burini.

Prisustvovalo je stotinjak ljudi - Harisovi prijatelji, komišije i kolege, a ukopan je na Gradskom groblju na Crkvičkom brdu.

Autor: NAP | 07. June 2024. 19:06:42


CRNA GORA NAPRAVILA VAŽAN KORAK PREMA EU
EK je u svojoj procjeni zaključila da je Crna Gora sveukupno ispunila privremena mjerila, postigla dobar rezultat na razini usklađenosti i napreduje u primjeni pravne stečevine EU-a i evropskih standarda u poglavljima 23 i 24.

Autor: Fena | 07. June 2024. 18:06:05


OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA BORBE PROTIV SEKSUALNOG NASILJA NAD ŽENAMA U RATU 19. JUNA, PODRŠKU PRUŽILA I IZ
„S druge strane, obilježavanje je alarmantno upozorenje za sve relevantne aktere i društvo jer seksualno nasilje u ratu, sukobu i konfliktnim zonama je još uvijek jedan od najstrašnijih zločina, koji utiče na stotine hiljada žena, muškaraca i djece širom svijeta. To uzrokuje dugotrajnu patnju i otvara rane koje je teško zacijeliti“, akcentirala je ona.

Autor: MINA | 07. June 2024. 17:06:44


GRADONAČELNIK BUDIMPEŠTE KARÁCSONY PODRŽAO REZOLUCIJU GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI I 11. JULI - MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA
Čvrsto vjerujemo da je usvajanje ovakve rezolucije od suštinskog značaja za očuvanje sjećanja na ovaj specifičan brutalni zločin protiv čovječanstva. Održavanje uspomene u životu je od suštinskog značaja za sprečavanje takvih radnji.

Autor: Bošnjaci.Net | 07. June 2024. 15:06:35


SLOVENIJA 147. ČLANICA UN-A KOJA JE PRIZNALA PALESTINU
Vlada Slovenije je 9. maja pokrenula procedure za priznanje Države Palestine.

Državni zbor (Narodna skupština) Slovenije je sa 52 glasa “za” podržao odluku o priznavanju nezavisnosti i suvereniteta Države Palestine, javlja agencija Anadolija.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 06. June 2024. 18:06:23


ONI KOJI NUDE UPLATU KURBANA ZA POJAS GAZE, NEMAJU NIKAKVO UTEMELJENJE NI POTVRDU ZA REALIZACIJU
Iskreno smo zahvalni na ogromnom interesu koji BH. građani pokazuju za pomoć narodu Palestine, posebno Gaze, ali molimo sve da ne nasjedaju na oglase koji nude uplatu kurbana za Gazu. U ovom trenutku nema nikakvih garancija da se može i treba na ovakav način provoditi akcija te da je uopće moguće realizirati takvu akciju za pojas Gaze.

Autor: Bošnjaci.Net | 06. June 2024. 17:06:24


U DŽEDDU SLETIO PRVI AVION S HADŽIJAMA IZ BIH, VEČERAS OBAVLJAJU UMRU
„Bio je to jedan novi izazov, ali zahvaljujući dobrim pripremama, možemo kazati da je uspješno realiziran. Umru smo zanijetili u avionu, prije prelaska mikata, granice nakon koje hodočasnicima počinju njihove ihramske obaveze“, kazao je efendija Čamdžić.

Autor: MINA | 06. June 2024. 16:06:43


REISUL-ULEMA ISPRATIO PRVU GRUPU HADŽIJA: KADA MOLITE GOSPODARA ZA OPROST, BUDITE SPREMNI DA I SAMI PRAŠTATE DRUGIMA
“Jednom u životu čovjek se odaziva na ovaj put i to je ono što je farz. U vašem nijetu je sadržana želja da posjetite ona mjesta na kojima su bili Božiji poslanici Ibrahim, a.s., Ismail, a.s., i Muhammed, a.s.”, poručio je reisul-ulema.

Autor: MINA | 06. June 2024. 16:06:25


KANADSKA POKRAJINA SASKAČEVAN PRIZNALA GENOCID NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI
"Naša vlada osuđuje sve oblike nasilja i dijeli vašu osudu genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini. Hvala vam što održavate kulturu sjećanja na genocid u Srebrenici u Kanadi".

Autor: Bošnjaci.Net | 06. June 2024. 14:06:59


UN: OD 7. OKTOBRA UBIJENO 500 PALESTINACA NA ZAPADNOJ OBALI I U ISTOčNOM AL-QUDSU
Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je da su Izraelci, koji su uzurpirali palestinske terirotije nakon 7. oktobra, izveli 940 napada na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Al-Qudsu.
Prema njegovim riječima, u navedenom periodu ubili su više od 500 Palestinaca, od kojih su trećina bila djeca, te da je više od 5.000 Palestinaca ozlijeđeno.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 06. June 2024. 14:06:47


ŠPANIJA ODLUČILA DA SE PRIDRUŽI TUŽBI ZA GENOCID PROTIV IZRAELA PRED ICJ-OM
"Ovu smo odluku donijeli u svjetlu nastavka vojne operacije u Gazi", rekao je Jose Manual Albares na brifingu za novinare.
Dodao je da sa ogromnom zabrinutošću posmatraju regionalno proširenje sukoba.
"Španija je donijela ovu odluku ne samo da bi dopustila da se mir vrati u Gazu i Bliski istok, već i zbog svoje posvećenosti međunarodnom pravu", rekao je Albares.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 06. June 2024. 13:06:04


POSMRTNI OSTACI 11 ŽRTAVA GENOCIDA SPREMNI ZA UKOP U MEMORIJALNOM CENTRU SREBRENICA
Žrtve koje su identifikovane proteklih dana su identifikovane putem DNK metode da bi konačnoj identifikaciji, ali i davanju saglasnosti za ukop potom pristupili i članovi porodica ovih žrtava.
Iz Instituta navode da je jedna od žrtava koja je identifikovana proteklih dana sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić rođen 1978. godine u Zvorniku.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 05. June 2024. 21:06:25


NYT: TEL AVIV FINANCIRAO LAŽNE PROFILE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA ZA ŠIRENJE PROIZRAELSKOG SADRŽAJA OKO NAPADA NA GAZU
Prema dužnosnicima uključenim u operaciju i povezanim dokumentima, Izrael je prošle godine ciljao članove američkog Kongresa, Senata i Zastupničkog doma te američku javnost s proizraelskim porukama.
Vlada Izraela organizirala je i platila kampanju utjecaja s ciljem dobivanja podrške za svoje akcije u ratu u Pojasu Gaze.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 05. June 2024. 19:06:43


BH ZELENI, SDA, BPS-SEFER HALILOVIĆ ZAJEDNO NA LOKALNIM IZBORIMA U GRADU MOSTARU
Predstavnici političkih stranaka potpisnica Sporazuma predstavili su ciljeve usaglašene Platforme i principe djelovanja koji ostaju otvoreni za sve političke stranke, subjekte, organizacije civilnog društva, udruženja i grupe građana, koji se identifikuju s navedenim ciljevima.

Autor: Bošnjaci.Net | 05. June 2024. 19:06:39


PRESELIO NA BOLJI SVIJET SUAD MUHAREMOVIĆ, JEDAN OD KOMANDANATA ODBRANE MOSTARA I
Muharemović je u periodu agresije na Mostar bio jedan od komandanata Prve mostarske brigade, koja je na svom putu ponijela ime 441. motorizovane Slavne, a potom i Viteške brigade. Za iskazanu hrabrost odlikovan je najvišim ratnim priznanjem - Zlatnim ljiljanom.

Autor: Vijesti.ba | 05. June 2024. 16:06:58


BIJELA KUĆA: SAD ČEKA ODGOVOR HAMASA NA PREDLOŽENI SPORAZUM O GAZI
"Lopta je u Hamasovom polju da li će je prihvatiti ili ne. Sada čekamo odgovor Hamasa", rekao je Sullivan novinarima.

SAD je u kontaktu s katarskim posrednicima koji su Hamasu prenijeli prijedlog izraelskih pregovarača, rekao je Sullivan i dodao da Hamas mora prihvatiti prijedlog.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 05. June 2024. 14:06:07


VIŠE OD 36.500 PALESTINACA JE UBIJENO U GAZI, VELIKA VEĆINA SU ŽENE I DJECA!
Stotine Palestinaca napustilo je svoje domove u izbjegličkom kampu Al-Bureij u Pojasu Gaze nakon najnovijih izraelskih napada u utorak, krećući se prema gradu Deir al-Balah, javlja Anadolu.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 05. June 2024. 14:06:57


BOSANSKA SRPKINJA KLAUDIJA PECALJ IZ FILMA “PRIJEDORSKA POLJA SMRTI” SAZNALA ISTINU
“Nisam ga mogla pogledati u komadu, za mene je bilo stravično, užasno pogledati taj film, gušila sam se u plaču. (…) Ne samo Dan bijelih traka, meni je stravično sve što se desilo. Po nekoliko dana se ne mogu oporaviti od svih tragedija. Duša mi se slama“, prisjetila se Klaudija trenutka kad je i mužu pokazala taj film i njegovog uznemirenja saznanjem za zločine i broj žrtava.+++

Autor: Detektor.ba | 04. June 2024. 20:06:12


UJEDINJENE NACIJE DA USVOJE REZOLUCIJU O 31. MAJU - MEĐUNARODNOM DANU BIJELIH TRAKA U PRIJEDORU!
Usvajanje rezolucije o Međunarodnom danu bijelih traka u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija važno je zbog preživjelih i žrtava, a proglašavanje 31. maja Međunarodnim danom sjećanja na žrtve zločina u Prijedoru predstavlja poruku cijelom svijetu da se zločin u Prijedoru nikada ne ponovi.

Autor: Bošnjaci.Net | 04. June 2024. 18:06:18


BEĆIROVIĆ O BLOKADI GLASANJA TRI ZEMLJE EU U BIH: NEPOTREBNO I BIZARNO
- Država, koja pretendira da postane članica EU i koja je nedavno dobila kandidatski status za Evropsku uniju (EU) sasvim sigurno bi morala pokazati više senzibilnosti prema državama članicama EU, od čije političke volje zavisi i buduće članstvo Bosne i Hercegovine u EU, - komentira Bećirović.

Autor: Hayat | 04. June 2024. 17:06:14


BIDEN: NETANYAHU PRODUŽAVA RAT U GAZI RADI VLASTITE POLITIČKE BUDUĆNOSTI
Bidena su tokom intervjua za magazin "Time" pitali da li vjeruje da su neke od sugestija da Netanyahu produžava rat radi vlastite političke budućnosti opravdane.

"Neću to da komentarišem. Postoje svi razlozi da ljudi izvuku takav zaključak", odgovorio je američki predsjednik.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 04. June 2024. 17:06:36


ISLAMSKA ZAJEDNICA DOSTAVLJA PITKU VODU CIVILIMA U GAZI
Ovih dana Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa britanskom humanitarnom organizacijom Human Appeal, organizuje dostavljanje pitke vode u naseljima na sjeveru Gaze gdje je uništena vodovodna mreža.

Autor: MINA | 04. June 2024. 16:06:19


UČENICI FIT-A ODUŠEVILI: TURSKI JEZIK POSTAO HIT U ŠKOLAMA!
Studenti FIT-a Sadžid Marić, Selma Milišić, Selma Baralija, Lamija Merzić i Asija Đono su kroz zadnjih nekoliko mjeseci realizirali niz aktivnosti s ciljem promocije turske kulture i jezika. Jedna od njihovih ključnih aktivnosti bio je promotivni video, osmišljen kako bi probudio nostalgiju i podstaknuo mlade na učenje turskog jezika, imajući u vidu našu historiju i tradiciju povezanu s Osmanskim carstvom.

Autor: Bošnjaci.Net | 04. June 2024. 16:06:14


ODGOVOR HRVATSKOM HISTORIČARU: MI NE IZJEDNAČAVAMO, MI IZNOSIMO SUDSKI UTVRĐENE ČINJENICE
Međunarodni oružani sukob je širi pojam od definicije agresije i između ostalog sadržava niz drugih pravnih definicija uključujući elemente agresije i napada trupa jedne države na teritoriju druge države i definicije okupacije teritorije gdje se nisu vodili oružani sukobi, poput Neuma ili Širokog Brijega, koje je, prema presudama tribunala, Hrvatska okupirala.

Autor: Bošnjaci.Net | 04. June 2024. 14:06:05


Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif