Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Teme
Čitatelji Bošnjaci.Net u akciji za bošnjačke studente u BiH i Sandžaku
Ipak, kada smo dobili svjedočanstvo sa odličnim uspjehom od učenice Medrese, koju smo samoincijativno uplatitili stipendiju pa iako njena porodica više nego skromno živi. Njen otac je 90% ratni invalid, koji nosi rane iz posljednje srpsko-crnogorske i Hrvatske agresije na RBiH. Bio je borac gazijske 7. Muslimanske brigade. Ova mlada Bošnjakinja opravdanje našeg stipendiranja je uredno potkrijepila odličnim uspjehom! Upravo je ovo bio razlog za pisanje i objavu ovog kratkog teksta.

Bošnjaci.Net | 12. June 2017. 20:06:27 | 0 komentara
Povelja „Hasan Kaimija“ za životno djelo u 2017
Uvažavajući ukupni doprinos, koji je svojim neumornim i predanim radom dao u proučavanju povijesnog naslijeđa u Bosni i Hercegovini i cijeneći njegov obimni naučni opus, prioritetno historiografskog karaktera, te njegovo nesebično zalaganje za očuvanje historijskog pamćenja kontinuiteta trajanja Bosne i Bošnjaka na ovim prostorima, Organizacioni odbor vjersko-kulturne manifestacije Dani Hasana Kaimije donio je odluku da nagradu Povelja „Hasan Kaimija“ za životno djelo u 2017. godini dodijeli prof. dr. Enesu Pelidiji.

BMG | 06. June 2017. 13:06:31 | 0 komentara
Druženje uveličao hfz. Ammar ef. Bašić
Prije teravih namaza prisutnima se obratio imam džemata Fikret ef. Fazlić, te se zahvalio džematlijama na podršci i prostoru koji daju omladini, ali i na svemu ostalom, jer u konačnici džamija se i gradi zbog narednih mladih generacija, a da Islamski kulturni centar Graz postaje prepoznatljivo mjesto okupljanja omladine iz regiona, te prepoznatljivo ime vjerskih, kulturnih, omladinskih i naučnih dešavanja.

06. June 2017. 03:06:08 | 0 komentara
Mladi Bošnjaci u svijetu nauke
Ovo je drugi po redu magisterij koji je odbranila Enesa Purišić. Prvi je prije par godina odbranila na Hunter fakultetu na Mahattanu (NY) kada je dobila zvanje magistra Obrazovanja za osobe sa posebnim potrebama.
Enesa je radila kao profesor, dok je trenutno pomoćnik direktora u jednoj od boljih škola u Queensu (New York).

Bošnjaci.Net | 05. June 2017. 04:06:53 | 0 komentara
ŠUTNJA HRVATSKIH MEDIJA
Atlija je, između ostalog, učestvovao u sahranjivanju članova porodice Ivandić iz zaseoka Mlinari. Srpski vojnici su ih natjerali da izađu iz porodične kuće i da sami sebi kopaju grobove, a potom ih pobili i ostavili u poluzatrpanim grobnicama.
Osim članova te porodice svjedok je spomenuo još desetine drugih Hrvata iz Briševa koji su doživjeli sličnu sudbinu, a potom sahranjeni nedaleko od svojih porodičnih kuća u zaseocima Pužići, Jezerce, Muštanica, Stara rijeka, Ivandići...

NAP | 02. June 2017. 21:06:16 | 0 komentara
Austrija
Ova izložba, motivisana trenutnom situacijom u kojoj žena muslimanka, jako često, biva prikazivana u negativnom kontekstu, je pokušaj da se javnosti prikaže jedna manje poznata, skoro pa nepoznata, slika muslimanke, koja nije nikakva iluzija ili novina vec koja je kao takva postajala i prije hiljadu godina. Takva postoji danas u Australiji, Aziji, Americi, Evropi i takva će zasigurno postojati i sutra.

Edina Čokić | 01. June 2017. 17:06:52 | 0 komentara
Udruženje bosanskih umjetnika promovisalo svoju prvu knjigu „Miris izgorjelog papira“ te dodijelilo
Kako je čest motiv književnih ostvarenja u ovom zborniku čovjekova prolaznost, odlučili smo ovaj naslov izdvojiti kao naslov čitavog Zbornika ujedno pokazujući svoj odnos prema mladim autorima, svojim članovima kojima je ovo udruženje širom otvorilo vrata. Ova knjiga je svjedočanstvo o jednom vremenu i ljudima koji u srcu nose ljubav prema pisanoj riječi, raduju se susretima na kojima se recituje poezija, čitaju priče i pripovijetke i pjevaju sevdalinke.

Eset Muračević | 27. May 2017. 14:05:06 | 0 komentara
Bosansko-hercegovački islamski centar New York
Oko 40 djece polaznika sa ponosom su u vis dizali diplome o završetku, evo još jedne, školske godine iz mektebske nastave i bosanskog jezika. Djeci su zatim uručeni nagradni paketići. Nakon akšam namaza bila je priređena večera za sve prisutne. Ovo je još jedan svijetli primjer i pokazatelj da se rad i trud isplati te da roditelji treba da ulažu u svoju djecu i time doprinesu očuvanju naše vjere, maternjeg jezika i našeg bošnjačkog identiteta ovdje u tuđini.

B.net | 22. May 2017. 18:05:25 | 0 komentara
Institut za istraživanje, edukaciju i interkulturalni dijalog sa sjedištem u Luksemburgu najavljuje izlazak knjige akademika Muhića
Ovom prilikom također smatramo značajnim istaći inkluzivni karakter same knjige koja, naslanjujući se na historijske i naučne činjenice, islam percepira integralnim dijelom evropskog identiteta. Takav pristup ne ostavlja prostora zloupotrebama desničarskih struja čiji stavovi idu u pravcu uproštenog predstavljanja stanja, i to obično na jedan od dva načina. – Evropa bez muslimana, ili pak „muslimani“ u Evropi bez islama.

Mr. Muhamed Ćeman | 16. May 2017. 16:05:49 | 0 komentara
Video-foto reportaža sa promocije knjige književnika i novinara Saida Štete
U muzičkom dijelu nastupile su učenice Muzičke škole, inače djeca RVI, junaka „Batonovih priča“: Nejira Dedić - violina, Segmedina Malkić - violina, Ajla Gluhić - flauta i Sara Gluhić – gitara. Ispred govornice, poredano 19 stolica sa slikama junaka i 14 mladih momaka u majicama Armije R BiH. Svoj bitan pečat na knjigu stavio je recenzent doc. dr. Esmir M. Halilović, te u kratkom osvrtu književnici i prijatelji: Isnam Taljić i mr. Fatmir Alispahić, iako to veče nisu bili u mogućnosti prisustvovati. Sve je obećavalo promociju drugačiju od drugih.

Bošnjaci.Net | 11. May 2017. 14:05:17 | 0 komentara
Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik manjeg bh. entiteta, održao predavanje učenicima i profesorima Behram-begove medrese u Tuzli
-Neki žele vjerovati da je naža zemlja nemoguća i da ne može opstati. Mi pak želimo pokazati da je Bosna i Hercegovina zemlja budućnosti. Krize kroz koje prolazimo veliki su izazovi koje mi umijemo prevazići. Uvjeren sam da ćemo na putu mira, slobode i tolerancije naći partnere u drugim narodima. Ukoliko Bošnjaci i Hrvati u bh. entitetu Federacija, gdje su većinski, omogućavaju ustavnim rješenjima prava Srbima, očekujemo da ćemo sa našim političkim partnerima takva prava ostvariti u RS-u.

B.net | 10. May 2017. 13:05:22 | 0 komentara
Osvrt na knjigu mr. Aiše Purak "Bosnian Immigrants: Opportunities and Challenges” (“Bosanski imigranti: Mogućnosti i izazovi”)
U posljednih nekoliko decenija, svijest o važnosti, čitanja, pisanja, zapisivanja, bilježenja i učenja se kristalizira, a prvaci i prvakinje našeg naroda potvrđuju dvije veoma važne činjenice: prva je da muslimani (u našem slučaju Bošnjaci) trebaju biti predvodnici u znanju - nauci, oni koji najviše čitaju, obzirom da prve riječi Objave Kur’ana bijahu: Uči, čitaj, prosvjećuj se u ime Gospodara tvoga koji stvara. Druga je, da ono što se pamti, to se zaboravlja, a ono što se piše, to ostaje.

Adem Garić | 02. May 2017. 17:05:58 | 0 komentara
Novi Sad
Fantastična atmosfera i potpuno neuobičajen izgled glavne novosadske ulice učinili su da Novi Sad stoji rame uz rame sa najvećim svjetskim prestonicama mode. Inostrani gosti i mediji su se jednoglasno složili da je spektakl otvaranja pozicionirao Serbia Fashion Week visoko na ljestvici modnih događaja Evrope, dok ni Novosađani nisu krili svoje oduševljenje okupivši se u velikom broju duž cijele ulice.

Bošnjaci.Net | 26. April 2017. 21:04:24 | 0 komentara
Obraćanje reisu-l-uleme (1993-2012) Gazi Husrevbegova džamija, Sarajevo, Redžeb 26, 1438/April 23, 2017.
Zatim su nastavili put na buraku do drugog mjesta, gdje Poslaniku bi rečeno da uradi isto kao u Jesribu. Sjašio je buraka i klanjao dva rekjata namaza, a onda ga Džiblil-i Emin obavjesti da se nalaze u Tur-i sina, gdje je Musa a.s., primio Božje zapovijesti. Nastavili su putovanje do trećeg mjesta. Poslanik je opet klanjao dva rekata, ne znajući gdje se nalazi dok mu Džibril-i Emin nije kazao da se nalaze u Bejt-i lahmu, mjestu rođenja Isa, a.s. Iz Bejt-i lahma nastavili su na buraku put do Jerusalema. Muhammed, a.s., je prvi put ugledao Mesdžidu-l-aqsa.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. April 2017. 18:04:04 | 0 komentara
Transkripcija govora prvog predsjednika RBiH prilikom smotre jedinica Armije RBiH 1997. na Olimpijskom stadionu Koševo,
Sada smo prišli, kao što smo to više puta najavljivali, stvaranju male, ali snažne, dobro opremljene i obučene Armije, koja odgovara novoj situaciji i novim potrebama. Danas su ovdje, pred vama postrojeni elitni ešaloni, njeni elitni ešaloni. Tehnika nije ovdje, tehnika je u skladištima, a njen najvažniji dio, živa sila te vojske, duša te vojne snage, odnosno, njen mali, reprezentativni dio je ovdje pred vama.

Bošnjaci.Net | 20. April 2017. 18:04:55 | 0 komentara