Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme
ADNAN HAJRULAHOVIĆ HAAD: UVIJEK MI JE ČAST PREDSTAVLJATI DOMOVINU
Diplomatskom internacionalnom događaju u Londonu, na kojem je ućestvovalo više od 20 veleposlanstava i zemalja a koje su prikazale modu inspirisanu nacionalnim kostimom i kulturnim naslijeđem svojih zemalja sredinom maja tekuće godine u Kensington Town Hallu u Londonu. Organizatori događaja su Young Diplomats iz London u suradnji s Veleposlanstvom Kuvajta u Londonu.

Autor: Bošnjaci.Net | 27. May 2024. 15:05:57


REZOLUCIJA GS UN O SJEĆANJU NA GENOCID NAD BOŠNJACIMA SIGURNE ZONE UN SREBRENICA JE ISKORAK SVIJETA U PRAVOM SMJERU
Srbija, njeno rukovodstvo i predsjednik Vučić, imala je priliku da podrškom Rezoluciji napravi jasnu distancu prema zločinačkoj i genocidnoj politici srbijanskog režima iz devedestih godina, međutim oni to nisu uradili, već su svojim postupcima radili sve da ne dođe do usvajanja Rezolucije.

Autor: Bošnjaci.Net | 25. May 2024. 12:05:48


POZIV ZA DOSTAVLJANJE RADOVA ZA OBJAVLJIVANJE U NOVOM BROJU ČASOPISA ROŽAJSKI ZBORNIK
U Rožajskom zborniku objavljuju se, u skladu sa zahtjevima međunarodnih standarda, originalni (izvorni) naučni radovi, pregledni naučni i stručni radovi. Pored navedenog, u časopisu se objavljuju i prilozi: prevodi, analize, prikazi, aktuelne informacije, ocjene, bibliografije i slično iz različitih oblasti nauke, kulture, umjetnosti, običaja, tradicije i drugih segmenata, koji se tematski odnose na rožajski kraj, kao i izbor iz poezije i proze.

Autor: Avlija | 22. May 2024. 18:05:48


DODIK I LUKIĆ: ODBIJEN PRIJEDLOG ZA POZIVANJE SCHMIDTA ZA SVJEDOKA
Prezentujući dokumente, on je napomenuo da su dostavljene kopije notarski ovjerene. Odbrane su uložile prigovor na zakonitost i autentičnost dokumenata, ističući da ih je notar nezakonito ovjerio.
„Ne znamo ko je preveo… Prevod vrijedi samo od sudskog tumača. Notar je ovjerio dokumente na engleskom jeziku. To je nezakonito“, rekao je Lukićev branilac Miljkan Pucar.

Autor: Detektor.ba | 22. May 2024. 15:05:56


SIMPOZIJ O IZUČAVANJU POSLANIKOVG ŽIVOTOPISA U SAVREMENOM DOBU
Ovo je, zaista, bio ineteresantan i veoma koristan naučni skup. U Kazablanci, tom velikom marokanskom gradu na obalama Atlanskog okeana (broji oko šest miliona stanovnika), sakupila se ulema iz raznih dijelova svijeta, kako bi razmatrali pristupe u izučavanju Poslanikovog životopisa.

Autor: Bošnjaci.Net | 16. May 2024. 17:05:46


PETTIGREW PISAO UN-U: PODRŠKA REZOLUCIJI O SREBRENICI KLJUČNA PROTIV AGRESIVNIH NAPORA SRBIJE I RUSIJE
Utvrđivanjem Međunarodnog dana sjećanja na genocid 1995. u Srebrenici odavaće se poštovanje sećanju na žrtve jer potvrđuje istinu o genocidu koji je dokumentovan presudama Međunarodnog krivičkog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde, dodaje se.

Autor: Al Jazeera | 15. May 2024. 18:05:59


GLASOM ZA REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI SPRIJEČAVATE DA SE OVAKVI ZLOČINI IKAD VIŠE PONOVE BILO KOME U SVIJETU
Čelnici Srbije i Rs (manjeg entiteta u Bosni i Hercegovini), umjesto da ponude javno priznanje genocida i predvode napore da se ova rezolucija donese u cilju unapređenja mira i pomirenja u regionu, ostaju najglasniji i, nažalost, najponosniji, poricatelji genocida...

Autor: Bošnjaci.Net | 07. May 2024. 20:05:33


PJESNIK I KALIGRAF ŠEJH ABDURRAHMAN SIRRI: UNIKATNA ZVIJEZDA NA BOSANSKOM TESAVVUFSKOM NEBU
Tako je ostvario simbiozu šerijata (učenog u Medresi) i tarikata (znanja iz Tekije) te živio i promovirao islamsko-tesavvufsku vjersku praksu koja i danas egzistira na ovim prostorima. Šejh Zukić mu je dao derviško ime Sirri (Tajanstveni), koji razaznaje tajne života i svijeta.

Autor: Prof. Mensur-ef. Pašalić | 04. May 2024. 22:05:03


SVEČANO OTVOREN ISLAMSKI CENTAR
“Danas smo kao zajednica ponosni. Održali smo se na nogama i nismo klonuli duhom. Obnavljamo i gradimo svoju domovinu i produciramo nova intelektualna, umjetnička i duhovna ostvarenja. Vitalnost i kreativnost koje pokazujemo naša srca ispunjavaju radošću i nadom”, rekao je ovom prilikom reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Autor: MINA | 27. April 2024. 13:04:27


NIKOLAJ PATRUŠEV, GLAVNI PUTINOV OBAVJEŠTAJAC, NAPAO PRIJEDLOG REZOLUCIJE O SREBRENICI
- Učesnici konferencije su se pitali kakvo moralno pravo ti ljudi uopšte imaju da osuđuju one koje su nedavno nemilosrdno uništavali. Naši partneri su istakli da dokazi o genocidu u Srebrenici, koje je predstavio Berlin, nisu ništa drugo nego izvrtanje činjenica, gdje je sve preokrenuto. Cilj je da se izvrši pritisak na srpski narod koji vodi nezavisnu politiku bez obzira na Washnigton i Brisel - rekao je Patrušev.

Autor: Vijesti.ba | 25. April 2024. 20:04:29


KOMŠIĆ NA POZIV VETERANA NA OBILJEŽAVANJU DANA ARMIJE RBIH U NEW YORKU
Na poziv Udruženja veterana i patriota Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine New York, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je obilježavanju 32. godišnjice od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Komšić je dobitnih najvećeg priznanja ARBiH "Zlatnog ljiljana", veterani u New Yorku su mu također uručili priznanje.

Autor: B.net | 20. April 2024. 15:04:26


SVEČANOM AKADEMIJOM DŽEMAT HEILBRONN ISLAMSKE ZAJEDNICE BOŠNJAKA U NJEMAČKOJ OBILJEŽIO 33 GODINE POSTOJANJA
Imam džemata Heilbronn Adnan ef. Jusić i predsjednik Benjamin Seferagić istakli su važnost zajednice i džemata, a svi prisutni su mogli vidjeti besprijekorno funkcionisanje džemata koji broji preko 300 članova dok mektebsku nastavu pohađa preko 170 polaznika.

Autor: Bošnjaci.Net | 16. April 2024. 13:04:41


ARMIJA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE – TRIDESET DVIJE GODINA OD OSNIVANJA
U pripreme, planiranje i izvođenje agresije bile su uključene vojne i paravojne snage Srbije i Crne Gore, a u propagandnu, finansijsku i diplomatsku podršku provođenju agresije kompletne civilne strukture tih država i moćan diplomatski aparat u svijetu naslijeđen i preuzet od bivše SFRJ.

Autor: Bošnjaci.Net | 15. April 2024. 14:04:08


TUZLA: U PUNOJ SALI BKC-A IZVEDENA POEMA O BOSANSKOM BIJELOM ŠEHIDU
U punoj velikoj sali BKC-a Poemi su prisustvovali članovi porodica šehida, pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić, ministri u Vladi Tuzlanskog kantona, glavni imami i predsjednici medžlisa i brojni gosti.

Autor: MINA | 12. April 2024. 14:04:16


FATIMA HADŽIĆ IZ BOSNE I HERCEGOVINE OSVOJILA ZLATNU MEDALJU ZA NAJBOLJI PROJEKAT NA I-FEST2 MEĐUNARODNOM TAKMIČENJU U TUNISU
Radi se o jednom od najvećih takmičenja iz nauke, inženjeringa i tehnologije tradicionalno organizovanom u Tunisu čiji je cilj inspirisati intelektualnu znatiželju u mladim umovima širom svijeta. Učenici mogu pokazati svoje znanje iz nauke i tehnologije te inženjeringa.

Autor: Bošnjaci.Net | 08. April 2024. 14:04:49


Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif