Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Komentari
Od tada Srbi-pravoslavci, koji su nakon 1878. godine uspostavili državotvornost u današnjoj sjevernoj Srbiji, a u svoje okvire uključili, osvajajući, 1912.-13.godine i bivše dijelove Bosne i Kosova, isključuju bilo koju drugu povezanost Srba sa nekom od religija a pogotovo ne sa Islamom. Veza starih Srba sa Islamom za njih je imaginaran pojam, to njima, sa povijesnog aspekta, ne odgovara, jer onda kao pravoslavci, a još i narod, nemaju nacionalni povijesni kontinuitet na Srbiju i zato kroz povijest na sve moguće načine isključuju mogućnosti uspostave Srbije na Islamu uklapajući njenu povijest na Turskom osvajanju i islamizaciji.

Fikret Hafizović | 17. September 2017. 00:09:13 | 0 komentara
Nakon svega
Postupci i izjave predsjednika susjednih država BiH, Kolinde i Aleksandra, shvatili smo ozbiljno, pa čak pokliče da su prijatelji BiH i Bošnjaka. Nameće se pitanje, ako su nam ovakvi prijatelji, kakvi su nam tek neprijatelji?! Mi Bošnjaci čekajući srpskog i hrvatskog Willy Brandta, čekamo da njihovu ljubav i prijateljstvo pokažu na djelu, da poštuju državu BiH, njen teritorijalni suverenitet, od Drine do Une, od Save do Mora, da je poštuju BiH kao pomorsku zemlju, da poštuju Bošnjake, žrtve genocida, da javno, jasno i glasno pozovu njihove političke hamale u BiH, da svojim nacionalističkom politikom ne ometaju BiH na putu ka EU i NATO, ako to čine da Beograd i Zagreb jasno kažu, da ne podržavaju ratnu politiku Pala i Gruda!

Bošnjaci.Net | 10. September 2017. 19:09:51 | 0 komentara
U Bosansku hižu i bosanska hošgeldija!
Međutim tvoja podrška i savezništvo, sa guslarom iz Laktaša, Miloradom Dodikom, za tebe i za nas je jedno veliko „sramno i teško breme“, kojega se moraš i trebaš osloboditi. Možeš, privatno sa njim i gusle svirati i slušati „Marš na Drini“ i pjevušiti pjesmice po željama, negdje u Skadarliji, kod „Tri šešira“, ali svjestan realnih činjenica, da sa njim i njegovim istomišljenicima, nikada nećeš moći izgraditi, niti jedan most prijateljstva, preko te iste Drine.

Mr. Milan Jovičić | 07. September 2017. 01:09:59 | 0 komentara
Čudni duh opasno kola Sandžakom
Kažu, one u Pazaru kupuju i hrane se ovako. Odu do nekog butika, odaberu stvari koje im se dopadaju, nazovu po kakvog Pazarca, koji je umislio da ga ona voli, i kaže: "Dragi na kasi u tom i tom butiku ima nešto što bih željela da imam." I tu je stvar završena. Tako isto kad odu na ručak. Na kraju ručka samo nazovu frajera, i on dođe i plati ceh. One u Pazaru nisu nikad ništa platile, pa ni šoljicu kahve...

Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 05. September 2017. 20:09:26 | 0 komentara
Poruka mladim intelektualcima Plava i Gusinja
Kad smo mi odlazili, rat je huktao svuda oklo. Znali smo da ćemo izgubiti najdragocjenije godine stvaralačkog života čekajući da se fašistički neman zaustavi i rat prestane. I bilo je već očigledno i jasno svima da je kasno za nas. Ali za vas nije! Hvala Bogu nema rata, mada je na djelu tihi genocide i elitocid svuda oko vas. Vaše stanje je alarmantno, ne znam dali ste svjestni toga te da vrijeme gazi tako brzo i da mžete i vi izgubiti bitku s vremenom. Zato je jako bitno vase jedinstvo, vaš čvrst stav i naravno – promjene!

Dr. Mersim Ziljkić | 03. September 2017. 02:09:27 | 0 komentara

Esad Duraković je mogao biti hodža, ali mu se nije dalu zato što ga je nakon Medrese u Sarajevu občarala ili obmanula orjentalistika u Beogradu. Esad Duraković je upravo u Beogradu otkrio da su hodže najveća smetnja muslimanskog preporoda ili progresa. To spoznajno otkriće ga drži i dan danas iako je Esad Duraković sada odmako mnogo dalje u svom bigotizmu. Nije više samo ulema, nisu više samo bosanske hodže "krivotvorci" vjere islama. Esad Duraković je onomad otkrio da je i sami Čuvar Dvaju Harema, Kralj Kraljevine Saudijske Arabije Selama bin Abdulaziz Al Saud, "krivotvorac" vjere islama zato što poziva (časti) muslimane hadžom na svoj račun. Ne znam kako se dogodilo da saudijski kralj nije pozvao Esada Durakovića na hadž? Prvom prilikom kad ga vidim morat ću ga upitati kako se taj propust mogao desiti.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. August 2017. 13:08:01 | 0 komentara
Iz pera bivšeg inžinjera Aluminija
Imajući u vidu, da je u Aluminiju, udruženim kriminalnim poduhvatom HDZ-a i SDA, u posljednje vrijeme, priključuje im se i SBB sa svojim kadrovima, izvršena je pljačka državne imovine od preko milijardu i pet stotina miliona maraka.
Pored saznaja, da je ovaj kriminalni „hercegovački div“ kako su ga godinama lažno predstavljali, njegovi kriminalni i nacionalistički elementi, postaje najveći gubitaš od preko tri stotine miliona, ipak rukovodstvo i vlast SDA, sa Aluminijem sklapaju trajniji ugovor o isporuci električne energije.

Mr. Milan Jovičić | 29. August 2017. 21:08:24 | 0 komentara
Rekacija Fuada Đidića na demant Davorina Jurovickog, objavljenog 09.08.2017 na Bošnjaci.net
Nažalost, Davorine J. od lukavog šahiste kada si “tukao” prvog susjeda Vjeku, sada si postao gubitnik i izmanipulisani glasnogovornik jednog ostrašćenog i vješto upakovanog Dodikovog sluge.
Žalosno je da si se uhvatio pod ruku sa politikom takvih nad kojima stoje sankcije demokratskog društva u kojem i ti živiš, ali je najžalosnije kako si naivno prodao svoje “europejstvo” i nešto ljudskosti koje si nosio, za sitni čar jedne “pomahnitale ekselencije” koja je sebe voljela opisivati kao “boga za one koji poste sveti mjesec Ramazan”.

Fuad Đidić | 29. August 2017. 15:08:47 | 0 komentara
Poštujući prijateljske odnose sa ruskim narodom i velikom državom Rusijom, koju sam veoma upoznao, dugogodišnjim boravkom u bivšem Sovjetskom Savezu, uzduž i poprijeko, kao mladi inžinjer koji je sticao određena tehnička saznanja, sa aktivnim poznavanjem ruskoga jezika i sa neposrednom izradom magistarskog rada u termoenergetici, te izgradnjom i konkretnih proizvodnih objekata u Srbiji i Bosni i Hercegovini, sa ruskom tehnologijom i njihovim stručnim kadrom, sjećanja i uspomene su mi veoma pozitivne.

Mr. Milan Jovičić | 26. August 2017. 15:08:47 | 0 komentara
Banjaluka se, elhamdulillah, polahko diže. Čini mi se da i tamo naš narod staje na svoje noge. Živi se skromno, ali solidno i dostojanstveno. Vidi se da se stvari popravljaju i dovode u red. Ide sporo, trend je pozitivan i ide se naprijed. Vjerski život, onako. Ko je bio musliman lani i ove je godine. Ko nije nešto i ne vidim da se tobe doziva. Omladina je bolja čini mi se. Elhamdulillah!

Haris Hojkurić | 25. August 2017. 20:08:46 | 0 komentara
To što austrijski ministar vanskih poslova Sebastian Kurz priča o Bosni nije na čast austrijske politike, niti je na čast austrijskog naroda, kojeg mi u Bosni uvažavamo i cijenimo. Ministar Sebastian Kurz bi trebao znati da se mi nikog osim Boga ne bojimo, kao i da su križarski pohodi na Bosnu završeni sa neuspjehom (the Crusade against Bosna has failed. It is over for ever). Također, ministar Kurz bi trebao znati da je islamofobija samo druga strana medalje antisemitizma. Ta dva zla koja kruže svijetom danas su opasnost za savjest čovječanstva.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. August 2017. 14:08:16 | 0 komentara
Oprosti im Bože, ne znaju šta rade! Niti znaju šta govore!
Ova vrsta političke i militantne retorike može se čuti samo od ISIL-a. Nismo navikli slušati ovakve prijetnje, posebno ne od političara s kršćanskim moralom i milosrđem. Možda je u pitanju graška. Možda su mediji pogrešno prenjeli. Ne mogu još uvijek da vjerujem da je to moglo izaći iz usta Bože Ljubića, koji izgleda tako miroljubiv (Ljubić) da ne bi ni mrava zgazuo a kamoli da poziva na rat po ispovijesnom modelu Rubikona.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. August 2017. 21:08:43 | 0 komentara
Reportaža o Mirsadu Škalji, čovjeku, hadžiji, vrsnom zanatliji koji čezne da znanje ostavi nekom
Odmah mi reče da je zanat naučio od Besima Nikšića iz Konjica, i još mi reče kako je Besimova majka iz Dusine kod Lašve, odakle je oženjen i hadžija Mirsad. A kada mu ja rekoh da sam i ja Konjičanin, razgovor se proli poput ljetne kiše na koju žedna zemlja čeka. Završio je školu učenika u privredi, bravar, ali ga vuklo da nauči i druge zanate.

Said Šteta | 22. August 2017. 16:08:28 | 0 komentara
Svakako, bez bilo kakvoga stida i obraza, bez ljudskosti i istinitosti, sa svojim demagoškim nastupima, lažima i obmanama, koristeći i čelnu poziciju u Hrvata, koje je i lično ugrozio svojom politikom i obmanama. Permanentno može da uzvikuje, držite lopove, jer je i sam dokazani kriminalac, čiji je i kriminalni dosije, uklonjen i sklonjen, upravo i zahvaljujući korumpiranoj institucionalnoj tužilaško-sudskoj realnosti našeg sistema.

Mr. Milan Jovičić | 19. August 2017. 14:08:41 | 0 komentara
Rasizam je izrodio fašizam, fašizam je iznudio antisemitizam, a islamofobija je samo druga strana antisemitizma. To zlo se ne može drugačije opisati osim kao homofobija, strah od ljudi, kao takvih. Trump sve više tone u živi pijesak iz kojeg se teško može izvući bez političkih i moralnih ožiljaka. Trump će biti i proći, ali Trumpov izlet iz povijesno-korektnog političkog i moralnog kolosjeka ostavilja trajno negativne posljedice, koje su nepredvidive, koje kod ljudi izazivaju strah, koje nikoga ne smiju ostaviti ravnodušnim. Posebno nas ovdje u Bosni. Zato je drugo pitanje za nas prevažno da bismo ga zanemarili, a to je šta će s nama biti ako smo svjesni šta se može dogoditi u Europi ako Europa na vrijeme ne reaguje na pojavu zla rasizma, fašizma, antisemitizma i islamofobije?! Može se dogoditi ono što nam se već dogodilo - Genocid.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. August 2017. 21:08:04 | 0 komentara