Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
OPSADA SARAJEVA U VREMENU AGRESIJE SRJ - SRBIJE I CRNE GORE 1992. - 1995.
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Komentari
Dr. Fikret ARNAUT; razgovor povodom objavljivanja „Monografija džemata Sabur“ München
Monografija je zabilježila i sačuvala neke od značajnih događaja s namjerom da ostanu sjećanja na njih i da se ne zaborave. Iako džemat nije imao profesionalnu medijsku ekipu koja bi se bavila snimanjem i bilježenjem značajnih aktivnosti, ipak smo zadovoljni mnoštvom sačuvane građe, arhive i materijala koje prezentiramo našim članovima, simpatizerima i široj javnosti. U tom pogledu, imali smo dobro na umu narodnu poslovicu: “Što pero ne povije, ćefin prekrije!“

Esad Krcić | 29. April 2017. 02:04:22 | 0 komentara
Iz našeg mail boxa: Reakcija
Osim simbola koji vrijeđaju, svo vrijeme su sa svojim gostom iz ambasade iz Brisela konzumirali alkohol. Kakav je to diplomata koji sa bilo kakvim frakom opija se sa običnim ljudima koji po cijeli dan rade teške fizičke poslove. Dok uprkos tome što je alkohol zabranjen u islamsko-bošnjačkoj kulturi kojoj pripadaju, time se ne poštuju članovi kluba koji su vjernici, bili tu prisutni ili ne.

24. April 2017. 04:04:53 | 2 komentara
FOTO-VIDEO REPORTAŽA: Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na čelu sa premijerom u organizaciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije održali sastanak sa bošnjačkim biznismenima u New Yorku
Premijer Novalić iako okrenut ekonomiji i ulaganju u FBiH, moderator je ukazao i na složenu političku situaciju i rusko-srpske veze itd.. Premijer je rekao da Rusija na Balkanu instalira jak uticaj, dok Srbija vrši pritiska na prekrajanju… ipak ulaskom Republike Hrvatske u NATO, te potpisivanje Crne Gore o pristupanju NATO savezu, taj put ka EU i NATO trasira i BiH, tako da će se cijeli región baviti budućnošću i okrenuti ekonomskom napretku.

Bošnjaci.Net | 19. April 2017. 19:04:18 | 0 komentara
Komentar dana
Europa nema ni političko i moralno pravo da bilo šta prigovara Turskoj. Nema Europa pravo ni da optužuje Erdogana za ustavni apsolutizam. Naprotiv, za eventualne političke i ustavne Erdoganove greške kriva je Europa zato što nije bila u stanju da promijeni svoj odnos prema "muslimanskoj" demokratskoj državi i "muslimanskim" demokratski izabranim političarima.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. April 2017. 14:04:35 | 2 komentara
Iz ugla borca u tenama, danas premijera Kantona Sarajevo
Nismo bili ni pola sata na straži, počeli su pucati s druge strane groblja. Taj zvuk rafala i zujanje metaka postao je dio života jedne mahalske ekipe dječaka koji su četiri najbolje godine svog života proveli na obroncima svojih mahala, braneći svoje kuće, roditelje, sestre.

Admir je imao 19, Sapko, Vava, Enes-Kenga, Muamer, Hadis, Puška i ja nismo imali ni 18.

Dino Konaković | 15. April 2017. 10:04:44 | 0 komentara
Povodom izlaska iz štampe knjige ISTINA, autorice Elmedine Muftić
Mračnog perioda u kojem su Bošnjacima pored fizičkog istrebljenja pripremane i uradjene sve vrste zuluma: negacije vjere, kulture, tradicije, jezika, identiteta, osiromašivanja preko agrarnih reformi, falsificirane historije, lažnih junaka, prikazivanja zlotvora kao spasitelja, iščitavanja i divljenja onim piscima poput Andrića i Njegoša koji su sa najvećim gadostima opisivali bošnjački narod, viceva na sopstveni račun kao kolektivnog plana zaglupljivanja Bošnjaka i vrhunca ibliskog djelovanja, a to je prikazivanje doba za vrijeme Tita zlatnim dobom, kada dobar dio Bošnjaka prihvatanjem svih oblika ateističko-paganskog stila života doživljava i ahiretsko uništenje čime se ovaj period može smatrati i najmračnijim periodom bošnjačkog naroda.

Dr. Tarik Kurbegović | 12. April 2017. 14:04:19 | 0 komentara
Mi pripadnici Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine smo našem predsjedniku Aliji Izetbegoviću bili inspiracija da kaže: „Kada putujem u Evropu nikada ne hodam sagnute glave, zato što mi nismo ubijali djecu, žene niti starce i zato što nismo napali niti srušili niti jednu bogomolju.“
I kazao je: „Klali su nas, žene i djeca su nam ubijana, džamije nam spaljene, ali mi nećemo ubijati ženu i djecu, nećemo paliti crkve. Jer knjiga koju poštujemo nam to zabranjuje.“
A kako je snažna i ova njegova poruka: „Sačuvana Saborna crkva u Sarajevu i srušena džamija Ferhadija u Banjaluci, govore sve o nama i njima. Ovi kameni svjedoci ne lažu i mogu stati nasuprot sve njihove propagande.“

Nezim Halilović Muderris | 07. April 2017. 19:04:39 | 0 komentara
U Atlanti svečano otvoren Bošnjački kulturni centar i “Sabur” džamija
Zajednica Bošnjaka Džordžije je primjer zajednice koja je prihvatanjem svih pozitivnih vrijednosti integracije u američki "Melting Pot" organizovano se suprostavila asimilaciji i tako ne samo očuvala, već i ojačala duhovnu, narodnu i patriotsku komponentu bošnjačkog narodnog bića i najbolje vrijednosti Ideje Bosne i Bosanskog duha oličenih u prihvatanju, priznavanju, poštovanju drugog i drugačijeg kao modusa egzistencije bosanskohercegovačkog društva i države.

Bošnjaci.Net | 03. April 2017. 17:04:35 | 0 komentara
Kao sjenka suludih zacrtanih planova iz scenarija i dogovora Vožda i Poglavnika, Slobodana i Franje, na djelu su i danas, veoma jaki recidivi u cilju realizacije nedovršenih zabluda, njihovih doglavnika, guslara i orguljaša, Miće iz Laktaša i Dragana iz mostarskih Bara.
Nastoje, sasvim rastočiti nam jedinu našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, te svoje genocidne tvorevine i paradržavice, famozne Herceg Bosne i Republike Srpske, pripojiti svojim samozvanim maticama, Srbiji i Hrvatskoj, tobožnjim starateljima naše sospstvene domovine, kao da isti nisu rođeni bili kao ljudi, ali sam siguran da mogu umirati kao magarci, jer im se njihove želje i nakane, na ovome svijetu nikada neće moći ostvariti.

Mr. Milan Jovičić | 03. April 2017. 02:04:25 | 0 komentara
Povratak srpsko-hrvatskog i hrvatsko-srpskog, ili?
Stoga me čudi ovakvo zbijanje šale sa nečim tako važnim za čovjeka. Opet, s druge strane, ne razumijem da i postoji razlika kad je riječ o bilo kojem jeziku na svijetu, jer u svakom jeziku sloboda, mir, dostojanstvo, pravda, istina, parvo, čast, ugled imaju isto značenje, odnosno su pokazatelji moralnih, ljudskih i civilizacijskih vrijednosti, kao što i zločin, nepravda, laž, genocid, agresija, rat, terorizam, glad, zlostavljanje, ponižavanje, potlačenost - u svakom jeziku na svijetu označavaju sunovrat svih civilizacijskih tekovina.

Elmedina Muftić | 29. March 2017. 20:03:54 | 1 komentara
Naoružavanje Srbije i Hrvatske? Ugrožavanje mira, novi izazovi i otvorene prijetnje opstojnosti države BiH
Generali su zabrinuti, tim više što sa druge strane, od strane bosanskih patriota, nema adekvatnog odgovora na te provokacije ili prijetnje. Čini se da su se političke partije, a misli se na one patriotske, probosanske snage, zaposlile oko svojih partijskih obaveza i interesa, da su državu i njene interese ostavili nekome drugome. Ovdje se radi o vrlo ozbiljnim pitanjima koja se postavljaju pred svakog patriotu...

Mirsad Mahmutović | 27. March 2017. 00:03:21 | 0 komentara
Da li smo na pravom putu, naših razmišljanja
Drugo je pitanje, veoma interesantno, a što bi bio i neki povoljan uslov, da se ovi isti političari Republike Srbije i Aleksandar Vučić, maksimalno distanciraju od politike guslara iz Laktaša, Milorada Dodika. Ovo su naše sopstvene, unutrašnje slabosti, da mi nismo uspjeli ni u proteklih 20 godina, urazumimo te „dodikovce“ da se ne može voditi ta politika mržnje i ignorisanja, sopstvene domovine Bosne i Hercegovine, koja je isto toliko i za ostale narode tj. Bošnjake, Hrvate i ostale, koliko i za autohtone Srbe iz Bosne.

Mr. Milan Jovičić | 23. March 2017. 18:03:37 | 2 komentara
Bosna i Hercegovina: Da li predsjednik VSTV Milan Tegeltija u Brčko Distriktu BiH, sprovodi jednonacionalnu politiku, politiku segregacije i separatizma koju zagovara Milorad Dodik?
Izvještaj Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH nesporno potvrđuje da se sistemski sprovodi jednonacionalna politika i segregacija ne samo od strane VSTV-a, nego i najodgovornijih osoba u pravosuđu Brčko Distrikta BiH.Kršenje Ustavom BiH zagarantirane ravnopravnosti svih naroda u BiH, u ovom slučaju Bošnjaka, kod izbora sudija u pravosuđu Brčko Distrikta BiH, traje duži vremenski period i čak je povodom toga Skupština Brčko Distrikta BiH izglasala Rezoluciju o pravosuđu.


IFIMES | 22. March 2017. 00:03:45 | 0 komentara
Umjesto reportaže sa promocije knjige, otvoreno pismo sestri Elmedini Muftić
Teško je opisati emocije koje su u talasima udarale u srca prisutnih slušajući oba promotora. To se onom ko nije bio tu riječima ne može objasniti. Uzalud je fizički ogromni čovjek, Harun ef. Hadžić, pokušavao savladati svoje osjećaje. Njegovo crvenilo pa blijedilo lica, suze u očima i nazor iskašljavanje nisu ih mogli skriti.

Sead Zubanović | 17. March 2017. 15:03:27 | 0 komentara
Borba žrtava genocida za istinu i pravdu
Ovaj put, Tužba za genocid neće biti podnesena samo protiv Srbije, Crne Gore, Srpske pravoslavne crkve i SANU-a, već i potiv Republike Hrvatske za učešće u agresiji na RBiH i Svjetske organizacije UN-a koja je imala obavezu da štititi i zaštititi od agresora Republiku Bosnu i Hercegovinu kao svoju ravnopravnu članicu UN-a, - a ona ne samo da to nije učinila već ju je uspostavljanjem embarg na isporuku oružja Armiji Republike BiH i nametanjem Daytonskog sporazuma spriječila da se sama brani.

Prof. soc. Ibrahim Pelesić | 15. March 2017. 02:03:04 | 0 komentara