Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Historija Sandzak
Gusinje - Južni Sandžak:
"Prije svega, to je bio Mehmed-paša Šabanagić, drugi po redu paša iz Gusinja. On je pradjed Ali-paše Šabanagića, koji kasnije postaje paša iz ovog mjesta. Treći paša bio je Džafer-paša Koljenović. Četvrti paša je Ali-paša Šabanagić, koji je rođen 1817.godine, a umro je 1889.godine. On je bio poznata ličnost druge polovine 19.vijeka. To je strateg koji je u tri bitke porazio vojsku Crne Gore. To su Polimska bitka, bitka na Nokšiće i Murinska bitka“, kaže Gruda.

AA | 14. August 2014. 17:08:05 | 4 komentara
70 godina od održavanja Zemaljsko antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS)
Na osnovu te odluke, 20. i 21. novembra 1943. godine, u Pljevljima je održana Osnivačka skupština Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka. Na skupštini je učestvovalo 263 delegata iz pet sandžačkih srezova. U Zemaljsko antifašističko vijeće Sandžaka (ZAVNOS) su izabrana 62 vijećnika, a u Izvršni odbor Sandžaka (ratnu sandžačku vladu) 10 vijećnika. Za prvog predsjednika Predsjedništva ZAVNOS-a izabran je Sreten Vukosavljević, a za 3 potpredsjednika: Murad-ef. Šećeragić, Dušan Ivović i Mirko Ćuković.

20. November 2013. 04:11:03 | 1 komentara
Ravnogorski bukvar
Četnički vođa Mihailović je tada boravio u Crnoj Gori pod italijanskom zaštitom. Januara 1943. naređena je mobilizacija četnika za četvrtu osovinsku ofanzivu protiv partizana. Mihailović je u tome video priliku da usput "očisti" muslimansko stanovništvo. On je naredio crnogorskim četnicima pod vođstvom Pavla Đurišića da krenu ka Bosni, preko Sandžaka, usput "čisteći" sve pred sobom.

Damjan Pavlica | 22. July 2013. 00:07:53 | 1 komentara
Sazeti rad Safeta Bandzovica
Jezgro muslimanskog stanovnistva formiralo se kroz jedan dugotrajan i slozen proces, dijelom islamizacijom domaceg slavenskog stanovnistva, raznorodne etnicke pripadnosti, doseljavanjem sa istoka, trajnjim nastanjenjem i asimilacijom grupa i pojedinaca neslavenskog porijekla. Tako su u Beogradu muslimani cinili cetiri petine u odnosu na drugo stanovnistvo, a u Uzucu 96,7% od ukupnog broja stanovnistva grada, dok je u Pomoravlju taj procenat iznosio 65%.

12. November 2011. 22:11:06 | 11 komentara
Tako je Njegoš kao najveći srpsko-crnogorski pjesnik i vladika, odnosno nosilac najviše vjerske i svjetovne vlasti, opjevao, posvetio i u najuzvišenije djelo pretvorio genocid ili međunarodni zločin pod kojim se podrazumjeva svjesno, namjerno i plansko potpuno ili djelimično uništavanje nacionalnih, etničkih, rasnih ili religijskih grupa.

19. April 2011. 09:04:51 | 26 komentara
U povodu 99-to godišnjice genocida nad Bošnjacima i Albancima u plavsko-gusinjskom kraju
Na dan strijeljanja 11 Plavljana – 5. marta 1913. godine, prijavili su se za prelazak u pravoslavnu vjeru 108 osoba, od kojih 94 islamske i 14 katoličke vjere. Istog dana strijeljane su još dvije grupe od po osam građana. Za jednu se grupu ističe da su bili „zlikovci“, a za drugu „zbog prikupljanja oružja i jatakovanja sa kačacima“, uz napomenu da je strijeljanje izvršeno „na osnovu presude nadležnog vijnog suda“. Dan ranije je javljeno da je 15 osoba muslimanske vjere prešlo u pravoslavnu.

Mehmed Meša Delić | 17. February 2011. 20:02:20 | 22 komentara
Izvještaj Milutina Radonjića, oblasnog upravitelja Plava, ministru unutrašnjih djela Jovanu Plamencu, o stanju u Plavu 1913.g. .
Pazeći ove njihove skupove uočio sam da se u džamijama prizivaju od strane hodža i njihova djeca, te im se ulijeva ljubav Muhamedove nauke, te da su ugovorili da ovih dana održe u džamijama molebstvije, bajagi za njihov spas i kako bi se Crnogorci uklonili iz njihovih zauzetih provincija.

13. January 2011. 18:01:13 | 1 komentara
BIJELO POLJE i PLJEVLJA
Rekao sam sebi da je to uoci petka a to je Mubarek noc i mogu biti Kurban, i da su trazili bolju noc ne bi je izabrali. Vidjeli su ti cetnici da me nije strah, pa su poceli da me batinjaju. Jednom mi je jedan rekao: bjezi! Nisam htio to da radim. Uveli su me u neku plisanu sobu i zavezali mi ruke lisicama za radijator koji je bio vruc. Kada su mi se ruke ugrijale, poceo sam da vristim od velike temperature.

05. May 2010. 21:05:08 | 17 komentara
Centar za Zaštitu ljudskih prava i toleranciju iz Prijepolja
Bošnjaci u Sandžaku i Srbiji realno nemaju pravo na sudsku žaštitu.
Kakav je položaj Bošnjaka pred sudovima, i drugim državnim organima najbolje pokazuje činjenica da niti jedan postupak nije sproveden na bosanskom jeziku.
Zakonik o krivičnom postupku propisuje obavezu suda da pouči učesnike u postupku o pravu korišćenja manjinskih jezika, ali se ova odredba prema Bošnjacima ne primenjuje.

28. September 2009. 12:09:16 | 16 komentara
Bošnjačka alternativa podsjeća na 5. mart 1913. kada je crnogorska vojska strijeljala 11 Bošnjaka plavsko-gusinjskog kraja
Strijeljani su pred nasilno sakupljenim narodom, ne samo punoljetni muškarci, već i žene sa djecom u naručju. Jedanaest Plavljana čuvenih po dobročinstvu, ne samo u Plavu i Gusinju nego i šire, povezani su na jedan konopac i prislonjeni uza zid. Neke druge koji nisu ubijeni mučeni su i sakaćeni, kao Emin Jakupov Ferović kojem je izvađeno oko bajonetom samo zato što nije htio da prihvati ljubljene pravoslavnog krsta i da se odrekne svoje vjere i nacije.

B.net | 05. March 2009. 11:03:55 | 5 komentara
U Sandžaku na svom topraku, nakon 84 godine - tamo gdje su Crnogorci Bošnjake istrijebili
Poslije neprospavane noći zajedno sa svojim rođacima kreće u Šahoviće, rodno mjesto njegovog baba i djeda, tačnije Grančarevo, mjesto odakle su prije 84 godine mnogi Bošnjaci krenuli ostavljajući svoja imanja i kuće, i spašavajući živu glavu.
Mjesto, koje je udaljeno oko 20 kilometara od Bijelog Polja, nekadašnjeg Akova izgleda ukleto. Na ulazu, na obližnjoj stijeni postavljen je veliki drveni krst. Nigdje žive duše, a kuća ima...

Almir Mehonić | 02. December 2008. 05:12:28 | 14 komentara
Inicijativa Bošnjačkog udruženja Plavljana i Gusinjana "Behar" iz Holandije: Zahtjev Predsjedniku općine Plav
Glavni odbor Bošnjačkog udruženja Plavljana i Gusinjana "Behar" iz Holandije uputili su zahtjev Predsjedniku općine Plav da razmotre ovu inicijativu i da je proslijede Skupštini na razmatranje.

Bošnjaci.Net | 09. November 2008. 15:11:36 | 1 komentara
Šta se prepričava s koljena na koljeno
Jedan među tim biranim mladićima i muslimanima je bio i momak po imenu Jakup Pepić. Bio je to visok momak, hrabar i snažan, pravi arnaut sa bijelim ćulahom na glavi. Njega su prvo uhapsili i odveli u zatvor. Onda su ga izveli i prije nego što su ga ubili, pitali su ga pred svima: 'Hoćeš li da staviš crnogorsku kapu na glavu i nećemo te ubiti'. A on je rekao: 'Ne wallahi, da mi date tri života a ne jedan nebih stavio tu kapu na glavu'.

Almedin Pepić | 30. August 2008. 08:08:04 | 5 komentara
"Historija Bosnjaka"
Porta će po svom nahođenju raspolagati oružjem, ratnim i drugim materijalom koji je ostao po utvrđenjima ili garnizonima Bosne. Inventar i primopredaju ovog materijala izvršiće posebni komesari obiju vlada. Pitanje putnih isprava, što je za Bošnjake bilo od posebnog značaja, te postupanje sa stanovnicima Bosne i Hercegovine, koji putuju iz ili u pokrajinu, urediće se naknadnim sporazumom.

Dr. Mustafa Imamović | 11. March 2008. 19:03:22 | 1 komentara
Analiza: posebno o manjinskim pravima
Piše: Prof. dr. Sefer MEÐEDOVIÆ

Novim ustavom je propisana srazmjerna zastupljenosti manjina u organima državne vlasti, javnim službama i organima lokalne samouprave, slièno kao što je to bilo propisano i ranijim ustavom, mada takvo rješenje nije predviðala ekspertska verzija, ni nacrt ustava. U svakom sluèaju to je poštovanje steèenih prava.

12. November 2007. 00:11:00 | 0 komentara