Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Sevdah
TAKO JE GOVORIO ARIF ALAJBEGOVIĆ: OD SEVDALINKE NEMA NIČEG LJEPŠEG NA SVIJETU
Ima nešto neobično i neobjašnjivo lijepo u izvedbama sarajevskog interpretatora i velikana sevdalinke Arifa Alajbegovića. To nešto lijepo u njegovoj izvedbi, koliko je tiho i blago, u toj mjeri je, isto tako, duboko i snažno, koliko emotivno i nježno, jednako je prodorno i oštro. U sevdalinci koju pjeva Arif Alajbegović, uz jednu nevjerovatno duboku emociju, osjeća se da njom vlada nešto posebno, nešto snažno i nježno, nešto mahalsko, sarajevsko, bosansko.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 06. March 2022. 13:03:53


NEDŽAD NENO MURIĆ: „SEVDALINKA I NEKI OD NJENIH NAJZNAČAJNIJIH AUTORA“
Njeni početci vezani su za dolazak Osmanlija polovinom 15. vijeka, a pjevala se na prostorima današnje BiH i Sandžaka, odnosno na prostoru koji je nekada predstavljao administrativnu i upravnu cjelinu koja se nalazila u sastavu osmanske države i čije granice su bile stabilne sve do Berlinskog kongresa 1878. godine. Intenzivno se razvijala od početka 17. pa do polovine 19. vijeka.

Autor: Bošnjaci.Net | 14. September 2020. 13:09:50


SEVDALINKU IMA KO DA ČUVA
Dobrim izvedbma pjesama iz repertoara Safeta Isovića i tradicionalnih pjesama iz bogate riznice bosanskohercegovačkog izvornog stvaralaštva, članovi ovog udruženja, pokazai su kako se sevdalinka njeguje, čuva i baštini te da, uprkos pritiscima novih trendova, ona nikada neće nestati sa ovih prostora.

Autor: Eset Muračević | 12. November 2019. 20:11:46


SUSRET SEVDALIJA IZ BIH I SVIJETA
Najviše aplaza dobio je Pavao Anić iz Hrvatske koji je svojim glasom, ali i svirkom na harmonici, oduševio prisutne koji su sa njim pjevali u glas. Publika je pjevala i sa Edinom Pandurom, Rahmom Halimanović, Hamidom Ragipovićen Beskom, Feridim Avdićem, ali i svima drugima koji su se izmjenjivali na sceni.

Autor: Eset Muračević | 19. September 2019. 20:09:34


SEVDALINKA NA NADMORSKOJ VISINI OD 920 METARA
Jedno od najmlađih bosanskohecegovačkih Udruženje ljubitelja sevdaha jeste „Sevdalinka“, koje okuplja sve sevdalije, ne samo iz naše zemlje već i zemalja širom Svijeta. U veoma kratkom roku realozovalo je niz projekata vezanh za promovisanje naše tradicionalne pjesme sevdalinke.

Autor: Eset Muračević | 12. September 2019. 15:09:51


ZASIJALA SEVDAH DUŠA
-Pjesme „Vjerujem u ljude i Boga“ i „Nisi znao druže moj“ najčešće se nađu u repertoaru onih koje im otpjevam, nastavlja Bajro. Ponekad od onih koje sam pjesmom pogodio u srce dobijem bakšiš koji je veći od uobičajene taksi tarife za vožnju.

Autor: Eset Muračević | 11. September 2018. 15:09:00


ESTRADNA UMJETNICA HASIBA AGIĆ UPLOVLA U VODITELJSKE VODE
Nisam od onih koji trče za komercijalom, kaže Ahmed Delija, pjevač i slikar koji je nedavno obilježio 40 godina svog estradnog i umjetničkog rada, a kojeg smo, po treći put, zajedno sa kolegom Ahmedom Nubegovićem zatekli na snimanju posljednje emisije „Sevdalinko u srcu te nosim“. Pjesmu volim svim srcem te joj otuda poklanjam svoju dušu i tijelo.

Autor: Eset Muračević | 16. June 2018. 12:06:38


ART KUĆA SEVDAHA PROSLAVILA SVOJ DESETI  ROĐENDAN
Dobrim izvedbma naših pjesama sevdalinki odlučil smo počastiti sarajlije i druge goste našeg grada i na neki način pokazati da se sevdalinka njeguje, čuva i baštini te da, uprkos pritiscima novih trendova, nikada neće nestati sa ovih prostora, rekao je Armis Mašić. Naravno, ovo je ujedno i podrška Inicajaivi da se ova naša tradicionalna pjesma sevdalinka uvrrsti na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Autor: Eset Muračević | 09. May 2018. 17:05:49


GLAS MOJE MAJKE
Iz šehera doš`o babo
Unučad mu oko nogu
Djeli babo karamele
A meni se srce steže

Autor: Esad Kopić Osmanović | 28. March 2018. 21:03:45


BRATE, ADEM-AGA
Jedni šute, drugi šeher ruše
Hej ZEMLJACI, gdje će vaše duše
Porušiše Gornji Šeher l`jepi
Porušiše, bili mi prokleti

Autor: Esad Kopić Osmanović | 27. March 2018. 19:03:13


AMAN BOSNO
"Aman Bosno, ti dok šutiš
Šta se sprema, još ne slutiš
Haj dušman se raspojas`o
Preko Drine on bi kasom
U Šeheru, Vrbas muti
Stari Hadžan, zulum sluti"

Autor: Esad Kopić Osmanović | 08. September 2017. 21:09:19


IZRAELSKA POLICIJA RANILA 13 PALESTINACA U BLIZINI DŽAMIJE AL-AKSA
Vjernici su obavljali noćnu molitvu kada je policija intervenisala na jednom od ulaza džamije, što je posljednja eskalacija nasilja otkad su izraelske vlasti uvele nove sigurnosne mjere na tom za muslimane svetom mjestu.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 26. July 2017. 13:07:21


HAMAJLIJA ZA BOSANSKU KUĆU
Oni koji žive sevdah upravo ga najčistijim prenose. Ne daju da se izvror zamuti. Rijetki su danas stvaraoci pjesama u duhu naše tradicionalne pjesme sevdalinke. Ne snmaju se te pjesme, tek ponekad neka. Kao da je nestalo šire vizije kod autora. Sebi sam dao za pravo da učinim nešto što mnogima izgleda suludo, da pišem pjesme koje u sebi imaju dušu sevdaha.

Autor: Eset Muračević | 22. July 2017. 19:07:07


UVRŠTAVANJE SEVDALINKE NA UNESCO-VU LISTU NEMATERIJALNE KULTURNE BAŠTINE ČOVJEČANSTVA
Ova nicijatva kao grudva snijega krenula je iz Tuzle i u vremenu pred nama će, kako joj se budu pridruživala slična udruženja, postajati sve veća i veća te će kod nadležnih predstavnika vlasti stvoriti takav pritisak kojeg neće moći ignorisati, rekla je Refija Muslić, predsjednik Udruženja sevdalija „Saraj sevdah“. Naša tradicionalna pjesma sevdalinka zaslužuje, ne samo da bude na listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva već da se nađe u školskim programima, programima fakutteta i kademija.

Autor: Eset Muračević | 15. May 2017. 15:05:29


SEVDALINKA TREBA BITI NA LISTI SVJETSKE KULTURNE BAŠTINE
Državna komisija za saradnju naše zemlje sa Unescom, na sjednici održanoj krajem prošle godine, podržala je inicijativu Udruženja muzičkih umjetnika iz Tuzle za nominaciju sevdalinke za Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Autor: Eset Muračević | 08. February 2017. 19:02:23


Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif