Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui
DODIK SVJESNO KRIJE DA SU U HAGU GENOCID PRESUĐIVALI I JEVREJI, I KINEZI, I RUSI
- Niko ne ignoriše istinske izraelske stručnjake, kao što je bivši predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Theodor Meron - inače profesor na prestižnim univerzitetima širom svjeta - koji je donio prvu presudu za genocid u predmetu "Krstić".

Autor: NAP | 21. May 2024. 19:05:13


POSMRTNI OSTACI ŠEST ŽRTAVA GENOCIDA SPREMNI ZA KOLEKTIVNU DŽENAZU U POTOČARIMA, SVE MANJE INFORMACIJA O NESTALIM
"Pronašli smo još jedan dio posmrtnih ostataka žrtava koje su ranije ukopane. Oko 65 osoba će dobiti dodatni dio posmrtnih ostataka koje ćemo dodati ranije ukopanim u mezarju Memorijalnog centra", pojasnila je Ðuderija.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 14. May 2024. 14:05:20


VUČIĆ NE ŽELI DA PRIZNA PORAZE NA MEĐUNARODNOM PLANU
Potrebno je, naravno, da imamo najbolje moguće odnose s najjačom ekonomijom u Evropi, koja je naš vrlo važan partner. Dobro je i da koristimo ovakav geopolitički momenat u kojem, za razliku od prethodne kancelarke Angele Merkel, Njemačka više ne forsira dominantno Srbiju i u tom smislu je važno da se naša zemlja vraća u intenzivniju komunikaciju s Njemačkom.

Autor: Hayat | 07. May 2024. 18:05:30


SRBIJA JE TAMNI VILAJET KOJI SE NADVIO NAD BALKANOM
Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" uputili su pismo brojnim međunarodnim organizacijama, uključujući NATO, EUFOR, PIC i OHR, pozivajući ih da Vučićeve prijetnje shvate ozbiljno i da hitno rasporede NATO-trupe na granici.

Autor: Hayat | 30. April 2024. 20:04:33


ANTIDAYTON POKRET POKLONIO MUZEJU UNIFORMU ČUVENOG KOMANDANTA MEHE KARIŠIKA
Unifomu je preuzeo i sve ostale predmete Nedžad Bublin poznatiji kao Čupo, dobitnik ratnog odrena “Zlatni ljiljan”, koji će brinuti o njoj i izložiti je i istaknuti u samom muzeju sa svojim kolegama, napisao je Aličković na svome FB profile.

Autor: Bošnjaci.Net | 26. April 2024. 15:04:28


REZOLUCIJA O SREBRENICI OHRABRUJE ZADOVOLJENJE PRAVDE I KULTURU MIRA
To je da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenicu, da se osudi negiranje genocida i glorifikacija presuđenih ratnih zločinaca i, za mene, najvažniji cilj jeste edukacija, obrazovanje o genocidu u Srebrenici, pri čemu se traži poseban fond UN-a iz kojeg će se finansirati edukativni programi u državama članicama Ujedinjenih narod...

Autor: Hayat | 22. April 2024. 20:04:29


REZOLUCIJA JE PORUKA SVIJETU DA GENOCID U SREBRENICI NEĆE PROĆI NEKAŽNJENO
Peter McCloskey, nekadašnji je viši tužitelj Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY – MKSJ) koji je radio na svim predmetima vezanim za dokazivanje genocida i drugih zločina počinjenih u Srebrenici 1995. godine. Svoj angažman okončao je poslije izricanja prvostepene presude u slučaju Ratka Mladića 22. novembra 2017. godine, kao pretposljednje presude izrečene na tom sudu prije njegovog zatvaranja.

Autor: Al Jazeera | 18. April 2024. 14:04:41


DRŽAVA NEMA ALTERNATIVU, A INTERESI DRŽAVE NE SMIJU IMATI OPOZICIJU
Zahvaljujući Armiji Republike Bosne i Hercegovine i njenim pripadnicima, Bosna i Hercegovina je danas, kao međunarodno priznata država u svojim historijskim granicama stekla status pregovarača za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Siguran sam da ćemo uskoro dobiti i pregovarački okvir i otvoriti pregovaračka poglavlja.

Autor: MINA | 15. April 2024. 13:04:01


VJERA NAS UČI DA DIŽEMO SVOJ GLAS ZA PRAVDU I MIR
Mešihati u Hrvatskoj, Sloveniji, veliki broj naših džemata koji legalno djeluju unutar Evropske unije najbolje govore o savladanoj evropskoj zadaći. Tu je i nemjerljiv doprinos naše Zajednice u cjelini kada je u pitanju poticaj na integraciju, na prihvatanje različitosti, na mir, na život zajedno sa svima drugima.

Autor: MINA | 11. April 2024. 00:04:24


NOĆ KADRA KAO TRAJNA INSPIRACIJA
„Muhammed, a.s., je u svojoj poslaničkoj praksi posebno ukazivao na važnost posljednje trećine mjeseca ramazana u kojem se nalazi ova mubarek noć. On nikada nije odredio koja je to noć, već je to učinio približno i preporučio sljedbenicima da je traže u neparnim noćima posljednje trećine mubarek mjeseca ramazana“, kazao je muftija.

Autor: MINA | 05. April 2024. 14:04:03


ZAVIČAJNI KLUB “BIHOR” MOST IZMEĐU CRNE GORE I LUKSEMBURGA
Statutom smo odredili da mandat presjedniku traje jednu godinu i da prve četiri nije moguć reizbor. Ovim smo izbjegli međusobne borbe za prvo mjesto u klubu a članovima dali dovoljhno vremena da ocijene rad prvih četiri predsjednika.

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista | 02. April 2024. 15:04:34


GRAĐANI SE RADUJU DŽAMIJI ARNAUDIJI KAO ŠTO SU SE RADOVALI I FERHADIJI
Arnaudija džamija je uz Božiju pomoć finalizirana. Radovi su završeni, a najveći udjel u njenoj obnovi ima Vakufska direkcija Republike Turkiye, što je svakako izuzetno znamenit poduhvat i za Banjaluku i za Bosnu i Hercegovinu i za sve naše džamije koje su dijelile sudbinu ove džamije Hasana defterdara, koje su uklanjane, a koje su ponovno izgrađene, kao što je i Kizlaragina džamija u Mrkonjić-Gradu čijem se otvorenju takođe radujemo i čije otvorenje iščekujemo

Autor: Anadolu Agency (AA) | 01. April 2024. 20:04:10


ITIKAF JE OŽIVLJAVANJE VLASTITOG SRCA I ČIŠČENJE DUŠE OD GRIJEHA
Danas, kada smo okupirani samo materijalnim, povucimo se svakodnevno u svoj itikaf, ne narušavajmo svoju vezu s Gospodarom jer gdje kod da pokušamo pobjeći nemamo kud nego Njemu, Uzvišenom. U nastavku prethodnog hadisa stoji: 'A onaj ko bude u itikafu jedan dan, želeći time Allahovo, dž.š., zadovoljstvo, Allah, dž.š., će postaviti između njega i Vatre tri doline, a svaka dolina je veća nego razdaljina između istoka i zapada'

Autor: MINA | 30. March 2024. 14:03:01


NAŠA BORBA ZA OPSTANAK I RAZVOJ SE NASTAVLJA
Svjesni svojih resursa u Janji, a nakon što su realizirali većinu potrebnih infrastrukturnih projekata, u toku je realizacija razvojnih projekata s čijom realizacijom planiraju pomoći razvoju vakufske imovine i pomoći poljoprivrednim proizvođačima.

Autor: MINA | 27. March 2024. 13:03:35


BROJNE SU POUKE I PORUKE BITKE NA BEDRU
„To je i presudilo u bici, tako da su ashabi, koji ljudskim mjerilima gledano nisu imali nikakve šanse, ustvari izvojevali fantastičnu pobjedu, iz koje muslimani širom svijeta i nakon više od 1.400 godina izvlače pouke i poruke”, objasnio je muftija Adilović.

Autor: MINA | 26. March 2024. 14:03:20


Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif