Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne
KLJUČ ZA BOSANSKU BRAVU JE U RUKAMA TROJKE
Poziv kosponzorima da povuku rezoluciju o genocidu u Srebrenici obrazložio je ponovo danas otpravnik poslova Srbije. Riječi srbijanskog predstavnika u UN da bi usvajanje rezolucije moglo proizvesti dodatne nestabilnosti na Balkanu više mi liče na prijetnju iz Srbije. Nikakve satanizacij srpskog naroda nema ni u jednom redu ove rezolucije a ne spominje se ni kolektivna krivica.

Autor: Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19. May 2024. 03:05:09


ZATIRANJE TRAGOVA
Bosanskohercegovačko društvo, pritisnuto između dvije države sa velikim aspiracijama prema Bosni i Hercegovini, još uvijek je država, sa teškim ratnim traumama koje prevazilaze sve do sada poznate historijske ratove.

Uglavnom je 20 do 30 godina bilo dovoljno da se društvo otrijezni i prihvati realnost rata, osim ovog "našeg" posljednjeg.

Autor: Murat Tahirović | 19. May 2024. 03:05:24


TREBA ZNATI SLUŠATI
– Ovo su moje životne dionice - sa jednom godinom plus ili minus - koje uopće nisam imao namjeru ili plan da ih vremenski dijelim. Dakle u mojoj petnaestoj sam spakova kofer i moram priznati da ga još nisam „raspakovao“.

Autor: Aziz Hurem | 19. May 2024. 02:05:53


MAĐARSKI NOŽ U LEĐA NA KOJI DUGO UPOZORAVAM
Kada sam na krajem marta 2022. godine napisao komentar za Oslobođenje „Autoritarna braća na ispitu javnosti“, koji su prenijeli Bošnjaci, da Mađarska pati od austrougarskog sentimenta i da sve više želi na Zapadnom Balkanu „igrati“ ulogu malog žadarma odnosno regionalne sile koja bi bila nekakva alternativa Bruxellesu, kao da su moja upozorenja prošla „nezapaženo“ na mjestima na kojima bi trebalo analizirati vanjsko-političke silnice prema Bosni i Hercegovini.

Autor: Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 18. May 2024. 13:05:09


DA – ZA REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI, BEZ BILO KAKVIH DALJIH RASPRAVA NA OVU TEMU!
Užasni genocid koji se dogodio u Srebrenici, nad našim vrlim i dobrim komšijama Bošnjacima ili pripadnicima islamske vjeroispovjesti, upravo i zaslužuje ovakvu osudu bez bilo kakvih rasprava, ma od koga dolazile.
Cio sadržaj u ovim zaključcima, upravo ukazuje i na naš cjeloviti human i dobroljudski prilaz osudi ovoga stravičnog čina, tako da se niti jednom zaključku niti pera može odbiti, a nikako bilo šta zamjeriti.

Autor: Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 17. May 2024. 19:05:43


DIPLOMATSKI RAT ZA BOSNU I HERCEGOVINU: PRIJEM BOSNE I HERCEGOVINE U UJEDINJENE NACIJE
Nova knjiga Kraljevi i predsjednici: Saudijsko-američka diplomatija i spašavanje Bosne i Hercegovine autora dr. Mirnesa Kovača predstavlja pionirsko istraživanje koje pruža dubok uvid u kompleksnost međunarodnih odnosa i njihov utjecaj na razvoj događaja u Bosni i Hercegovini tokom 1992.-1995. godine

Autor: Mr. Mirnes Kovač | 17. May 2024. 16:05:48


TRI SJEĆANJA NA GRIŽNJU SVAJESTI ČOVJEČANSTVA
Izrael želi apsolutnu dominaciju ne samo u Palestini, već na cijelom Bliskom istoku. To, naravno, nije moguće, o čemu svjedoči trenutna osmomjesečna borba Davida – Palestinaca i Golijata – Izraela u Pojasu Gaze, borba koju sve više prepoznaje savjest čovječanstva, kao legitimni način za palestinsko oslobađanje od izraelskog Genocida, kao što je bilo oslobađanje Auschwitza od nacističkog Holokausta.

Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. May 2024. 16:05:26


DR. MERSIM ZILJKIĆ – PUT OD RODNOG PLAVA, PREKO SARAJEVA DO LIDERA DIJASPORE U SAD
žeđi za znanjem i unapređenjem svojih vještina, kao i zbog ratnih stihija koje su zahvatile ex YU područje, odlučuje napustiti rodni Balkan, regiju koja je često bila poprište nesigurnosti i nemira. S novim ciljevima usmjerenim ka ličnom i profesionalnom rastu, upućuje se prema Sjedinjenim Američkim Državama, đe nastavlja svoje akademsko obrazovanje na prestižnom Univerzitetu u Njujorku.

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. May 2024. 14:05:50


GENERALI U GAZI, GENERALNI SPONZOR NA EUROSONGU I SPONZORUŠA EUROPA
Svjetlo i mrak. Ritam ratničkih bubnjeva i poratnih tužaljki smjenjuju se pred očima gledatelja koje još samo igre gladi, igre smrti i igre spektakla mogu uzbuditi. Nastavlja se ubijanje onog najvrednijeg i najljepšeg stvorenog u europskom duhu.

Autor: Dr. Sead Alić | 12. May 2024. 18:05:40


DAN BOŠNJAČKE ZASTAVE SIMBOL VAŠE NEPOKOLEBLJIVE SNAGE
Zlatni ljiljani, simbol čistoće i obnove, prepliću se s arabeskama koje predstavljaju beskrajnost i savršenstvo, naglašavajući kontinuitet i neumornu težnju ka miru i prosperitetu. Ova zastava ne samo da predstavlja vašu prošlost, već i vodič ka budućnosti punoj mogućnosti i zajedničkog napretka.

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista | 11. May 2024. 12:05:57


DODIK VAŠARSKI ZABAVLJA SRPSKO STADO PO KOZARI I OSTATKU ŠUMSKOG SVIJETA
Dobro zna Dodik da su njegovi sunarodnici i prethodnici iz samog vrha vladadajuće paradržavne piramide, po političkim, vojnim i policijskim funkcijama, a koji su osnovali srpsku paradržavnu tvorevinu unutar države Bosne i Hercegovine, osuđeni pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koji je sud Ujedinjenih nacija.

Autor: Esad Krcić | 10. May 2024. 21:05:29


PRVO BOŠNJACI PA ONDA SRBI PA HRVATI, PA ...
Ove ljudske krpelje, pihavice i parazite, a prije svega mutikaše, koji su se duboko uvukli u političke, bezbjedonosne, vjerske, prosvjetne i sve druge pore društva, okićene razno raznim zvanjima i titulama, treba etiketirati. Oni su brana bošnjačkom otvaranja očiju i političkom sazrijevanju i zato ih treba što prije ukloniti sa javne scene. Veleizdajnicima Bosne, dušmanima vlastitog naroda i njihovoj licemjernoj igri mora, ali što prije, doći kraj!

Autor: Sead Zubanović | 08. May 2024. 21:05:47


PROGON SDA CRNE GORE '90-TIH GODINA PROŠLOG STOLJEĆA
U našem slučaju treba da saznamo da li je presuda protiv SDA uticala pozitvino ili negativno, ne samo na osuđena lica, nego i na cijelo društvo. Da li je presuda povrijedila nečija prava i slobode. Da li je kršila unutrašnje i medjunarodne pravne norme i td.

Autor: Dr. Harun Hadžić | 06. May 2024. 03:05:41


KOLIKO BOŠNJACI ZNAJU O SEBI I SVOJOJ ETNOGENEZI?
Gotovo da je nemoguće reći nešto što bi bilo sasvim sigurno i zasnovano na istraživanjima i što bi time postalo definitivno saznanje, koliko nauka može uopće davati definitivna saznanja u situaciji kada i sama neprestano napreduje i otkriva nove stvari, o pitanju etnogeneze našeg bosanskog stanovništva u „bosanskom loncu“.

Autor: Mehmed Meša Delić | 06. May 2024. 01:05:14


ZAŠTO SVIJET MRZI BABILONCE?
Svaka je žrtva ubijen jedan svijet. Svaka je žrtva sveta. Ali rabljenje žrtava svog naroda za obranu ubijanja koje je u nekim trenucima i krvoločnije i bešćutnije od ubijanja u vrijeme holokausta – nedopustivo je. Finkelstein je pisao o Industriji holokausta, vremenu kada su žrtve bile korištene da se milijarde odštete dobiju iz Njemačkih i Švicarskih banaka. Vrijeme u kojemu živimo vrijeme je u kojemu će cionističke vođe cijeli svijet proglasiti antisemitskim i to samo zato što ne pristaje na genocid nad Palestincima.

Autor: Dr. Sead Alić | 06. May 2024. 01:05:22


Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif