Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne
NEKAŽNJENI ZLOČIN: Tužno sjećanje na Crni petak, 13. februara 1993. godine, kada se zbio nezapamćen, monstruozni zločin
Tko su ubice? Na ovo pitanje i nakon 26 godina nema odgovora. Zlotvori su zasigurno poznavali žrtve. Jer, Kostajničani i poznanici su znali da Avdu zovu Buco. Dok su poslije stravičnog zločina orgijali po kući, preturajući i tražeći novac i ostale vrijednosti, ništa im nije smetalo što ih iz preturenih invalidskih kolica gledaju mrtve oči ubijene Have.

Ferhat Korajac | 15. February 2019. 17:02:12 | 0 komentara
Crveni alarm za Bošnjake/Bosance IV i V
Zato je važno, Bošnjaci/Bosanci moji, da shavtimo da ovo što nam se ovih dana događa od četničkog orgijanja u Srebrenici na badnji dan/noć do najave formiranja fantomske komisije, koja ima predodređen zadatak da negira Genocid u Srebrenici, Genocid koji je bez imalo sumnje utvrđen i pravosnažno osuđen od strane međunarodnih sudova u Hagu - važno je da shvatimo da se time želi ubiti bosanski duh, na način da ga se dresira da šuti i trpi bez glasa protesta i bez prava da se brani. To se zove psihički genocid, koji je trenutno na djelu. Volio bih da ovo zna i naš veliki brat i prijatelj predsjednik Turske Republike Tajjub Redžep Erdogan...

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. February 2019. 15:02:34 | 0 komentara
Kada bi se napravile i detaljne, istinite analize, djelovanja i činjenih grešaka i stranaka Bloka (SDP-a i DF-a) u vlasti na nivou Federacije i države BiH, mnogo toga bi se znalo i trebalo istaći. Grešnika i grešaka je i previše, ali su država i njeni građani, veliki gubitnici bili i ostali.
Niti srpske „ikebane“ o kojima piše i Slavo Kukić, kao Saša Magazinović, Žarko Papić, Predrag Kojović i mnogi drugi iz SDP-a i DF-a, nikada se ne oglasiše, kada je i njihov, bivši premijer u vlasti Federacije, Nermin Nikšić, obespravio i protjerao i sve Srbe iz firme Aluminij u Mostaru, u saradnji i dogovoru i sa SDA i sa HDZ-om.

Mr. Milan Jovičić | 13. February 2019. 14:02:28 | 0 komentara
Nije problem što je Jerga »pronašao« sevdalinku sa »retardiranim« glavnim junakom, već što mu se čini da su lirske narodne pjesme u kojima je glavni junak umno poremećen ili umno zaostao rijetke (dakle, postoje!). Među sevdalinkama je – koliko on zna –, ova jedina, a kao bivši Sarajlija o tome bezbeli puno zna; da mu vjerujemo na riječ, šta kažete?

Šemso Agović | 11. February 2019. 19:02:58 | 0 komentara
Crveni alarm za Bošnjake/Bosance: Došlo je vrijeme za našu čvrstu liniju dohovne odbrane (II)
Bošnjaci/Bosanci moraju znati da to nije moguće abolirati na isti način, kao što nije moguće abolirati činjenicu o Kristallnacht. Riječ je o Kristalnoj noći od 9. novembra 1938. god., kada je izvršen napad na Jevreje širom Njemačke. Ovaj pogromski dogođaj protiv Jevreja u Njemačkoj prije osamdeset godina sličan je pogromu koji se dogodio 1992. god. protiv Bošnjaka u Prijedoru. Prijedor je, dakle, doživio Kristalnu noć, kao što su je doživjeli Jevreji.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. February 2019. 19:02:23 | 0 komentara
Oni što zaposjedoše kuću mojih roditelja, novu štalu iz dvorišta srušiše, a kuću mog dide rahmetli, koja je bila ispred nje, do puta, u svinjac pretvoriše - tako što su na vanjskom zidu kuhinje napravili rupetinu. Eno je, k'o ruglo i sad stoji. Naredio moj rahmetli babo tako. Imao mi babo moj običaj kad ga ko pokuša nasamariti reći: "Ko je sa mnom or'o, guzicom je brn'o! Hajd' ga ti sad znaj šta je on mislio s time!?

Ima puno, puno gore od ovoga, ovo je mačiji kašalj u odnosu na to, ovo je samo materijalno i kao takvo ništavno, ali o tom drugom nekad kasnije, kad bude pravo vrijeme. Tad će biti priče i o tome kako oženjeni Srbi ponižavaju i podcjenjuju svoje žene ucjenjujući Bošnjakinje, koje im za oko zapnu, da im dođu u njihov novopečeni, od Bošnjaka oteti stan u gradu, da preuzmu potvrde da su poplaćale takse i račune i već kakve dadžbine da bi sa svojim porodicama mogle preći most na Savi u konvoju, uz nadzor UNPROFOR-a.

Ajša Čišija | 11. February 2019. 17:02:46 | 0 komentara
A znaš li, čovječe „mudri“, „napredni“, zašto Allah spominje baš jagodice na prstima? Znaš li da su papilarne linije, koje se na njima nalaze, različite kod svih ljudi. Zato je najbolja indentifikacija ljudi baš na osnovu ovih linija. Ti dobro znaš, a praviš se mutav koliko nas ima na ovoj našoj Zemlji. Preko sedam milijardi!

Mehmed Meša Delić | 11. February 2019. 17:02:32 | 0 komentara
Osim toga, od pokretanjem pitanja izmjene naziva RS, postignut je i drugi vrlo važan cilj, jer je Milorad Dodik, koji od svega što se odnosi na BiH pravio cirkus, prviput doveden u stanje podređenosti i vidne zabrinutosti, jer nakon pozitivnog rješenja izmjene naziva entiteta, srpskom narodu u RS je više neće moći prodavati maglu oslanjanjenu na njegov naziv. A pokretačima pitanja izmjene naziva prijeti da će nestankom RS, nestati i BiH, iako nije riječ nestanku RS, nego samo o izmjeni njenog naziva, a time i gubitak stečevina. U panici je sazvao sastank prdstavnika svih srpskih političkih stranaka u RS radi postizanja konsenzusa u odbrani naziva entiteta i to mu je pošlo za rukom. A gdje su bili u odbrani ljudskih prava nesrpskih naroda i Dodikovim cirkusom s bosanskim jezikom. Time su dokazali da se njihova politika ne razlikuje od Dodikoive.

Prof. dr. Jusuf Mulić | 10. February 2019. 15:02:08 | 0 komentara

Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 10. February 2019. 00:02:28 | 0 komentara
Najekstremniji ultradesničari na tlu Evrope su na vlasti u BiH – i sigurno će zakucati i na vrata Inzkovog doma u danas slobodarskoj Austriji, ako se ne zaustavi bahati dvojac koji će kroz razne forme, poput ove revizionističke komisije, razvaliti ne samo pravni poredak u BiH – jer je to prikraju – već i cijele sigurnosne sisteme Balkana, Evrope i svijeta. Ako misle da Bošnjaci/Bosanci samo haluciniraju, te u svemu vide bjelosvjetsku urotu i zavjeru – neka onda i dalje puste te predcivilizacijske divljake da doprinose buđenju evropskog barbarizma, a što, bit će evidentno već u maju ove godine, na ovjeravanju evropskog ekstremizma.

Džebrail Bajramović | 09. February 2019. 20:02:19 | 0 komentara
Valja pitati bh. javnost, mada sa zakašnjenjem i vjerom da nikad nije kasno za pravo pitanje: Da li je (sada već bivši) član Predsjedništava BiH, gospodin Mladen Ivanić imao konsenzus u Predsjedništvu BiH kada je posjetio Rebubliku Kosovo prošle godine? Kada je boravio u Sjevernoj Mitrovici? Naravno da nije imao konsenzus, jer mu takav nije ni trebao, s obzirom da je dotični gospodin došao u privatnoj posjeti. E, ne bi bilo loše vidjeti bošnjačkog člana Predsjednišva gospodina Šefika Džaferovića (kada za to Bakir Izetbegović nije imao vremena) u Prizrenu u nekom od restorana: “Bosna” ili “Sarajevo” na ručku sa bošnjačkim liderima. Bujrum!

Dr. Muljaim Kaćka | 08. February 2019. 18:02:13 | 0 komentara
Bosna i Bošnjaci II
Ovi gradovi su bili prvenstvene kapije koje su tokom ulaska u Bosnu, bile upotrebvljavane za materijalno i moralno razvijanje. Naravno, osim turske vojske, tu treba da su postojali i turski zanatlije, trgovci, vjerski službenici, radnici i seljaci. Tokom vremena, oni su se spojili sa Bošnjacima i omogućili da se stvori jedna nova civilizacija. Čak i unuci Yavuz Sultan Selima su postali viđeni Bošnjaci.

Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus | 06. February 2019. 21:02:04 | 0 komentara
Kako stvari stoje, Republika Sjeverna Makedonija, kao trideseta članica NATO-a, i vjerovano sa Crnom Gorom, nova članica EU, predvodiće zemlje Zapadnog Balkana, a već je pružila model iznalaženja rješenja svih političkih i međunacionalnih kriza na ovim prostorima. U svemu tome, treba napomenuti da je g. Zoran Zaev, premijer Republike Sjeverne Makedonije, paradigma velikog državnika, vizionara i političara nove balkanske budućnosti, čiji model političkog vođenja države, nesumnjivo, mora doći do preostalih svih do sada pravilno neintegriranih država Zapadnog Balkana. Na svemu tome, g. Zoranu Zaevu treba svesrdno čestitati i podržati ga sa svih strana.

Dženis Šaćirović | 06. February 2019. 17:02:35 | 0 komentara
Zastupnica Selma Drljević zbog odluke CIK-a napustila sjednicu Skupštine HNK
Za neupućene, treba biti jasno, da je pored tri Hrvata „čistokrvna“, izabrana i tobožnja Srpkinja, Zora Dujmović, inače članica godinama, nacionalističke stranke u Hrvata, tzv. HDZ-a.
Da li ovo smeta HDZ-u i njihovom čelniku, orguljašu iz Bara, „čistokrvnom“ Hrvatu, Draganu Čoviću, koji je radi sopstvenih interesa, digao ogromnu „halabuku“ oko izbora Željka Komšića u Predsjedništvo. Nije li, ovaj primjer dovoljan, da se sagleda izbor Srpkinje u Dom naroda, od strane tih istih „fašisoidnih i čistokrvnih“ Hrvata?

Mr. Milan Jovičić | 06. February 2019. 17:02:54 | 0 komentara
U nadi da se sa padom komunizma izbjegne i jedan, i drugi racionalizam, u Crnoj Gori se desilo, i dešava sasvim suprotno. A to znači, da je na ovim prostorima nemoguće izbjeći susret sa patetičnim nacionalizmom, sa svim pratećim elementima šovinizma i rasizma, kao što je nemoguće zaobići dominirajuću robovsku svijest kolektivne odgovornosti, sa pratećim elementima ubijanja individualiteta i marginalizaciju “neprijatelja” takvog populizma.

Hazbija Kalač | 05. February 2019. 17:02:14 | 0 komentara