Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne
Posebno sam zgrožen epidemijom reakcija koje čuče godinama, i kao duh iz aladinove lampe nahrle nakon medijski uzburkanog događaja. Postavljena je i linija fronta koja u psihoterapeutskoj praksi ima jasno definisane razloge, a koji opet neće ili će vrlo malo pomoći žrtvi. Tek da se zadovolji vlastiti ego, da se oglasio ili oglasila. Bez želje i odlučnosti da se zlo zaustavi i sasiječe u korijenu, isto zlo već stoljećima poput virusa mutira iz gadnog u gore, a laboratorij svijesti još ne proizvodi adekvatnu vakcinu pouzdanog dejstva.

Said Šteta | 20. January 2021. 21:01:02 | 0 komentara
Akademik Mehmed Akšamija novi predsjednik BANU
Akademik Akšamija je europsko i svjetsko ime u umjetničkom i znanstvenom istraživanju, kao i drugim dostignućima u oblasti Opće teorije umjetnosti - Teorije fotografije. To je, naravno, prepoznala Evropska akademija znanosti i umjetnosti pa je na svojoj sjednici Senata Evropske akademije znanosti i umjetnosti (EASA - Academia Scientiarium et Artium Europaea / European Academy of Sciences and Arts) održanoj 16. Decembra, 2019. god. jednoglasno izabrala akademika Akšamiju kao redovnog člana ove akademije.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. January 2021. 15:01:18 | 0 komentara
Ako ne vjeruje u Boga zašto se onda krstio, a ako vjeruje nije tolika budala da vjeruje da postoji jevrejski, muslimanski kojeg je napustio i hrišćanski Bog kojem se on priklonio. Kakav god je bio musliman bio je, kakav god je bio sarajlija bio je, pa Bošnjak isto tako. I on to niti bilo ko ne može izbrisat, to ostaje. Prije svega nikada on ne može biti vlah po njihovim aršinima jer uvijek nosi tu etiketu Sarajeva koju drugi vide i kroz koju ga drugi posmatraju. Iako je poslije Drvengrada sagradio i Andrićgrad oni ga opet vide kao Turčina kao Emira, muslimana, sarajliju. Ništa nas neće iznenaditi kada bi sutra izgradio i Karadžićgrad i Mladićgrad – sve ne bi li ga tretirali ravnog sebi ili možda ne bi li mu dali neku „goru“ gdje će da se zamonaši.

Aziz Hurem | 19. January 2021. 20:01:38 | 0 komentara
Velikosrpski projekat zacrtan u “Načertaniju” a koji se kontinuirano sprovodi od strane SPC, sada je samo dobio na kozmetici, a to je ona ista upotreba parfema o kojoj sam pisao ranije. U novom omotu zlo se sad zove “Srpski svet” i dalje kucka poput migrene u bolesnim glavama. Ne treba nasijedati na reakciju Vučićeve tržišne inspekcije koja je, kako piše Beta, zabranila preduzeću "011 Shop" iz Beograda promet i oglašavanje svih proizvoda sa natpisom "Nož, žica", koji nedvosmisleno pozivaju na izazivanje nacionalne i vjerske mržnje.

Said Šteta | 18. January 2021. 12:01:00 | 0 komentara
Sramota stoljeća u ime Bošnjaka/muslimana
Čudite se! Pa zar je moguće da se Aliju izjednači s presuđenim ratnim zločinom Kardžićem? To je i te kako moguće pored ovakvih nemarnih, nesavjesnih i neodgovornih bošnjačkih/muslimanskih poslanika u parlamentu bosanske države, poslanika, koji su spremni da lažu unatoč postulatu islamske tradicije Bošnjaka da musliman ne smije lagati ni po koju cijenu.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2021. 14:01:17 | 0 komentara
Pitam se koja je to sila, kakav je to argument, koja je to logika, koji je to interes, koji su natjerali nekoga da predloži, a bošnjačku većinu da podrži takvu inicijativu u kojoj se u isti koš stavljaju dokazani zločinci koji su vršili zločine i prvaci svog naroda i ulema koji su branili vjeru i narod? Zar su tako beznačajni čast, dostojanstvo i trud naših dobrih prethodnika, kojih se odričemo i tako jeftino, ponižavajući sebe, prodajemo ili izdajemo? Zar su oni koji su izabrani da danas u Bosni štite i unapređuju prava i intrese bošnjačkog naroda tako nisko pali i tako plitkog uma da ne razumiju procese koji se dešavaju u svojoj državi i okruženju i kakve će konsekvence svega toga biti u budućnosti, te kakva se poruka šalje današnjoj intelektualnoj eliti i omladini.

Dr. Rešad ef. Plojović | 17. January 2021. 13:01:51 | 0 komentara
U svojim brojnim i sadržajnim kolumnama, uglavnom objavljenim po brojnim portalima, uvijek sam nastupao sa istinom i samo istinom, te kao sudionik i očevidac vaše neposredne lavovske borbe za ovu istu nam, zajedničku i jedinu domovinu, sa određenim nedopustivim izletima sa svojim partnerima HDZ-om i SNSD-om, bio sam uvijek tolerantan i razuman sa ocjenama i procjenama prema vama i vašoj stranci SDA.

Mr. Milan Jovičić | 16. January 2021. 19:01:21 | 0 komentara
Ipak postoji fizički posao koji Crnogorci vole da rade
Povlačenje Turske sa Balkana, zbog poraza u ratu sa Italijom, Crna Gora koristi da zajedno sa Srbijom, Bugarskom i Grčkom izvrši genocid strahobalnih razmjera nad Bošnjacima i Albancima (Plav i Gusinje), podijele Sandžak i proširi se otimanjem tuđih teritorija u tzv. Prvom Balkanskom ratu 1912/13. godine. Krajem Prvog svjetskog rata 1916. kao saveznik sila Antante pred Austrougarskim i Njemačkim snagama ona kapitulira i biva okupirana i nije više došla do slobode jer srpski vojvoda Živojin Mišić odmah po završetku rata izdao naredbu o njenoj reokupaciji, „zaboravivši“ da su im Crnogorci „hrabro“ čuvali odstupnicu za vrijeme bježanije poražene i ponižene Srbijanske vojske u Grčku. (Srbija je bila okupirana tako da nije imala slobodne teritorije ni koliko bi se jedan fijaker mogao parkirat). Sve pobune crnogorskih ustanika komita i zelenaša, rodoljuba, domaći izdajnici bjelaši, skupa sa srpskim okupatorom ugušiše u krvi.

Sead Zubanović | 16. January 2021. 17:01:07 | 0 komentara
Samo na prvi pogled vam se ovo čini nevjerovatno. Ima u ovoj sprezi vjere i politike i gorih kombinacija. Ja nisam od onih koji bi zabranio vjerskim službenicima da se bave politikom, ali ni u kom slučaju ne bih dozvolio da neki rashodža bude na dvije ovako odgovorne funkcije u najvećoj stranci Bošnjaka i Saboru IZ, samo zato što je poslušan.

Muhamed Mahmutović | 16. January 2021. 00:01:03 | 0 komentara
Moj otac Milenko Proročić je kasnih osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog vijeka radio kao prevoznik drva za potrebe Šumskog gazdinstva na Cetinju. Šuma i planina Paklarica nalaze se sjeverno od Cetinja prema Nikšiću na udaljenosti od oko 50 km. Direktorica Šumskog gazdinstva na Cetinju Dobrinka Đorđić je za potrebe sječe i izvlačenja tehničkog i drveta za ogrijev angažovala Muja Hodžića, tada 38-godišnjeg Bosanca, koji je bio vješt u šumskoj sječi i izvlačenju ogrijevnog drveta. Sa njim su došli i Mustafa Hasanović, Izet Mehmedović i Sabir Delić.

Božidar Proročić | 15. January 2021. 17:01:53 | 0 komentara
U cilju pomirenja, ovdje izazivam ozbiljne i kompetentne institucije da ovom napaćenom narodu stručno objasne da su otrovne strelice od kojih svi naši minuli preci zalud glavu izgubiše, oduvijek dolazile iz komšiluka, jednostavno, ne mogu nas gledati zajedno.

Dr. sc. Amir Ismić | 15. January 2021. 15:01:51 | 0 komentara
Komentar dana na no Comment stoljeća: Ima, ima … fašista u Bošnjaka…
Svaka čast Damire! To je tvoj veliki uspjeh, kojem se dive tvoje gazde. Zato ti predlažem da nastaviš lov na fašiste u Bošnjaka. To je jako unosan posao. To Bosni otvara put ka Europi. Jer sve dok Bošnjaci, dakako, samo Bošnjaci, ne prodaju svoj din za dinar neće im se otvoriti vrata ka Europi. A tebi je, Damire, kao i „Vašoj stranci“ zagušljivo u Bosni od imena Husejn Đoze. Druga imena, poput Mile Budaka, Draže Mihailovića i Jure Francetića, nije da vam nisu zagušljiva, ali nisu tako jako zagušljiva kao što je ime Husejna Đoze. Ali, nije Đozo sâm. Ima još fašista u Bošnjaka. Zato je ovo samo početak Damirovog lova na fašiste u Bošnjaka, koje treba očistiti od fašizma poput „etničkog čišćenja“.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. January 2021. 12:01:34 | 0 komentara
Duboko svjesni, građani Bosne i Hercegovine kojima Milanović nudi prvo sapun a parfem tek kao misaonu imenicu, nisu čekali ni trenutak, već su komšijama požurili u pomoć. Među prvima je priskočio uspješan poduzetnik Petar Ćorluka, vlasnik kompanije “Violeta” iz gruda koji je odmah donirao petnaest montažnih kuća sa svom opremom. Nije ovoga puta poslao toalet papir Milanoviću a trebao je, jer isti sere k’o foka.

Said Šteta | 14. January 2021. 14:01:25 | 0 komentara
Najglasniji nosilac nacionalističke retorike postao je Milorad Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji u kontinuitetu od 2006.godine zagovara secesiju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. Dodik takođe zagovara protivljenje integraciji Bosne i Hercegovine u NATO savez. Na ovaj način se institucije države Bosne i Hercegovine blokiraju u svom radu. Prepoznatljiva je tendencija obezvređivanja i omalovažavanja uloge i institucija države Bosne i Hercegovine: Parlamenta, Vijeća ministara i Ustavnog suda. Sve se to čini sa jednim ciljem: negiranje mogućnosti funkcionisanja institucija države Bosne i Hercegovine. Na to se naslanja i negiranje uloge Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR).

Dr. Mirko Pejanović | 13. January 2021. 03:01:17 | 0 komentara
Ako je suditi po spremnosti za formiranje novih stranaka i inicijativa, vidljivo je da nikad Bošnjaci nisu bili više podijeljeni.
I ti novi subjekti se formiraju u Prizrenu i Župi, sa mjerkanjem i Podgore, u kojima je ostala još relativno nešto brojnija skupina kosovskih Bošnjaka.
Bošnjačke političke podjele imaju mnoge uzroke. Ima i subjektivnih propusta dosadašnjih političkih stranaka, njihovih čelnika, odnosno poslanika Skupštine koji najviše forsiraju svoje lićne interese.

Ćerim Bajrami | 12. January 2021. 12:01:43 | 0 komentara