Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne
Ah meraka sa obje strane pendžera
Znaju oni da je sevdalinku lahko prepisati, ali trebaju znati da je sevdalinku teško (za)pjevati.
Nažalost, sevdalinka je, koliko god se mnogi zaklinjali u to da je lična karta i brend Bosne i Hercegovine, ona je još uvijek siroče, jer organizatori koje kakvih koncerata zaobilaze sevdalije. Dok se organizatori koncerta žele okoristiti i „ogrebati“ na komercijalan način i to vrlo često skrnavljenjem sevdalinke, a tako se sevdah ne tumači na najljepši način.

Mehmed Meša Delić | 18. June 2018. 18:06:20 | 0 komentara
Reisu-l-ulema (1993.- 2012) dr. Mustafa Cerić u zijaret majci šehida
Bosna nije posebna samo po svojim mirisnim avlijama i svojim radosnim bajramima, već je Bosna posebna i po svojim mezarjima sa šehidskim bijelim nišanima, koji svjedoče o jednom bosanskom vremenu, kao što bosanski stećci svjedoče o jednom drugom bosanskom vremenu.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. June 2018. 16:06:28 | 0 komentara
Umjesto bajramske hutbe
Nikada kao ovoga Ramazana i ovoga Bajrama nisam se osjećao ponosnim i sretnim što sam musliman u Europi, koja je u ovom Ramazanu jasno pokazla svoja dva lica - ono svjetlo i ono tamno. Sretan sam što mogu reći da je svjetlo nadvladalo tamu: čuo sam ezan sa Marienplac u Minhenu, vidio sam veliki iftar na trgu u Beču i gledao veličanstven prizor noćnog namaz u Novom Pazaru i Tirani... I, naravno, uživao u ramazanskoj šetnji Saračima, tihom žamoru u haremu Begove džamije i bratskom druženju u Lejletu-l-kadru u Begovoj džamiji...

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. June 2018. 20:06:00 | 0 komentara
Bosanskohercegovčki antifašisti su položili historijski test odbranivši zamlju od najezde fašizma, a potom su dali povjerenje SAD-u, UN-u i EU misleći da će im iskreno pomoći da se BiH ustroji kao funkcionalna država gdje se poštuju univerzalne ljudske i demokratske norme. Još uvijek živimo u uvjerenju da će međunarodna zajednica ispuniti zadatke na koje se obavezala u Dejtonu. U pitanju je čast i dostojanstvo svjetskog poretka i civilizacije. Cijena je isuviše visoka da bi se zanemarile obaveze prema BiH. Međunarodnoj zajednici ne služi na čast što je neodgovoran dvojac Čović-Dodik došao u poziciju da ucjenjuje BiH, Hrvatsku, Srbiju, Balkan, EU i cijeli svijet – i van pameti je da se taj račun adresira prema časnim građanima BiH koji su se svim sredstvima i uz velike žrtve suprostavili tim zločinačkim projektima. Časni bh. građani su zadnji kojima se povampireni balkanski fašizam može fakturisati. Opće je poznato ko ima odgovornost, nadležnost i instrumente – a i zadatak da slučajeve kakvi su Čović i Dodik rješavaju i otklanjaju prepreke na evroatlanskom putu BiH.

Džebrail Bajramović | 14. June 2018. 19:06:14 | 0 komentara
Poslije, ovakvih i ovih događanja na Uborku i Sutini, čitajući sadržaj na grafitnoj poruci, razmišljao sam, da priupitam, upravo sve srpske majke, zašto i da li su rađale ovakve zločince. Nažalost, moja je majka poodavno umrla, nisam je niti zapamtio, ali bih joj se ipak zahvalio, što me je ovakvog rodila, kao bosanskog Srbina, normalnog, umnog i razumnog čovjeka, ljudinu i građanina, ove mi lijepe i jedine moje domovine, Bosne i Hercegovine, koji je u svim našim različitostima sagledavao ljepotu življenja.

Mr. Milan Jovičić | 14. June 2018. 16:06:02 | 0 komentara
I to je život
Nezavisno Tužilašto, sudovi i policija ne procesuiraju one koji opstruiraju provođenje inih sudskih presuda, one koji koče izbore u Mostaru, one koji brane da Srbin iz F BiH a Bošnjak i Hrvat iz RS budu na listama a kamoli da budu izabrani u Predsjedništvo naše zemlje, oni koji brane da se uči bosnaski (maternji) jezik, one izabrane dužnosnike koji samo dolaze po svoje plate i paušale a ništa ne čine da unaprijede rad naše zemlje, one koji javno prijete rasturanju Bosne i Hercegovine a iz njenog Budžeta primaju platu, one...

Eset Muračević | 13. June 2018. 14:06:02 | 0 komentara
Gore u starom selu džamija sa drvenom munarom je postala nesigurna, a i skoro da su se mahom svi saselili u Polje. Sazidaše novu džamiju, prostranu, široku i visoku, svakom blizu i jednako daleko. Od tada se više Terawije nisu klanjale po kućama. Dvadeset odnosno tridesetitri rekjata nije nam bilo ni puno ni malo, jednostavno smo znali da to tako treba i da to tako jeste, i da drgačije niti može niti treba biti. Nije niko ni pomišljao da to krati ili mijenja.

Aziz Hurem | 11. June 2018. 17:06:30 | 0 komentara
I dok tako razmišljam o kraju ovoga Ramazana uoči večerašnje mubarek noći lejletu-l-kdra, Ramazana koji bijaše dug u danima, a kratak u noćima, muči me jedna stvar, a to je nedostatak istinskog povjerenja među nama i jasne spoznaje u nama o nošaj bosanskoj sudbini, koja nije nikad bila tako blizu da je zauvijek čvrsto uzmemo u naše vlastite ruke, a opet tako daleko da nam se može izmaknuti zauvijek. Tako dočekujem ovaj ramazanski Bajram - između ovoga zauvijek da budemo svoji na svome i ovog drugog...

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. June 2018. 16:06:22 | 0 komentara
Prizrenska liga 10. juni 1878. - 10. juni 2018.
Prije tačno 140 godina, 10. juna 1878., u Prizrenu, u kompleksu Mehmed-pašinog hajrata; Bajrakli džamije i medrese, održan je Sabor Prizrenske lige - povodom nasrtaja na tadašnju teritoriju Kosovskog vilajeta...
Između ostalog, jedan od neposrednih povoda je bila odbrana Plava i Gusinja od nasilnog pripajanja Crnoj Gori. Plavsko-gusinjski kraj je na Berlinskom kongresu bez znanja i pristanka naroda ovog kraja dodijeljen i uklopljen u nove granice CG.

Ćerim Bajrami | 10. June 2018. 16:06:00 | 0 komentara
Dajte zekat tamo odakle očekujete da zrno vašega imetka postane sedam klasova i u svakom klasu stotinu zrna. Tako nas islam uči kako da na najbolji način sami sebe pomognemo. Ramazan je izuzetna prilika da to i praktično pokažemo. Na taj način vi ćete ispuniti svoju obavezu prema Allahu dž.š., i osigurat ćete slobodu rada vašoj Islamskoj zajednici, koja treba da bude vaš ponos i dika na Kosovu kao što je bila godinama.

Arsim Tarik Saliji | 09. June 2018. 14:06:14 | 0 komentara
Odlična analiza urednika na BH Radiju 1
Diana Zelenika ni slučajno nije jedan od od onih bezobličnih kandidata, koje stranke guraju u izbornu trku radi reda. Iza sebe ima dosta dug politički staž, a u posljednje vrijeme istakla se žestokim i, mora se reći, prilično inteligentnim, argumentovanim kritikama na rad Dragana Čovića i na politiku HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora. To bi joj moglo donijeti određen broj glasova Bošnjaka, pa i Srba u Federaciji, ali Čović u tom slučaju ne bi imao argument, kao u slučaju Komšića, da tvrdi kako ona nije legitiman predstavnik hrvatskog naroda. Zelenika dolazi iz stranke neupitnog hrvatskog predznaka, koja se ne može smatrati nikakvim satelitom političkog Sarajeva. S druge strane, Zelenika će, pored članstva sopstvene stranke, nesumnjivo imati podršku i drugih stranaka s hrvatskim prefiksom, koje nisu članice HNS-a. U centralnoj Bosni je ta podrška već i službeno potvrđena.

Amir Sužanj, BHR1 | 06. June 2018. 19:06:16 | 0 komentara
25 GODINA OD HVO RATNOG ZLOČINA U TULIĆIMA, GRAHOVCIMA I HAN PLOČI KOD KISELJAKA
Plan nestanka Bošnjaka, zatiranje svakog traga postojanja, koji su u Karađorđevu dogovorili Milošević i Tuđman, u Kiseljaku je potvrđen, zlikovačke HVO postrojbe imale su vojnu podršku od genocidnih formacija VRS sa Ilidže, tako su udruženim snagama četnici i ustaše u stilu krstaških ratova, krenuli da istrijebe autohtoni narod Bošnjake, da zatru vjerski i kulturni trag postojanja.

Elmedina Muftić | 06. June 2018. 14:06:35 | 0 komentara
Zaista se samo po sebi postavlja pitanje, ko je u mjesecu Ramazanu ateisti Filipoviću dozvolio da bude pseći advokat na radiju IZ BIR i svojim promišljanjem zbunjuje slušaoce. Čovjeku kojeg niko nije vidio u džamiji zadnjih sedamdeset godina, nije trebalo, bar u ovim odabranim mubarek danima, dati priliku da nervira vjernike! Ova emisija je bila totalni urednički promašaj, kako oni sami za sebe kažu, najslušanije radio stanice u BiH.

Sead Zubanović | 05. June 2018. 21:06:26 | 0 komentara
KO SMO MI? KO SU ONI? KO TO ZNA?
Poslije rahmetli Alije Izetbegovića, Naser Orić je postao i ostao glavna meta državne politike Srbije i svih Srba. On je važniji i od ratnih bošnjačkih političara, jer osudom protiv njega Srbi smatraju da Srbija skida svoju odgovornost za genocid u Srebrenici. Uistinu, Naser Orić je personifikacija sudbine nas Bošnjaka od 1992. godine do danas. Očito je da srpska politka preko državnog suda Bosne i Hercegovine zavšava posao negacije ili minimizacije svojih zločina preko svojih raznih javnih i tajnih agenata u Bosni iHercegovini kako nekada tako i sada drugim sredstvima i metodama.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. June 2018. 20:06:57 | 0 komentara
Bošnjaci ne smiju biti naivni
Biti član Predsjedništva BiH je nadasve odgovornost, posebno kad taj član dolazi iz naroda nad kojim je izvršen genocid, i kad naspram sebe ima partnere, koji sve čine da podjele BiH, koji negiraju genocid, koji veličaju ratne zločince, koji imaju pripremljene planove „A“ i „B“, haman cijele abecede, koji su ništa drugo do planovi podjele države i zatiranje Bošnjaka, napisani u Karađorđevu, rukopisom Miloševića i Tuđmana.

Elmedina Muftić | 03. June 2018. 20:06:36 | 0 komentara