Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ZLOCINCI'
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Kolumne
Branitelji Njegoša podsjećaju da je »istraga poturica« iz Gorskog vijenca literarna fikcija i da se možda nije ni desila, ali istorija – ona ranija i ona nedavno prošla –, bilježi priličan broj istraga po Njegoševom receptu, od onih manjih, gdje je uništeno samo nekoliko sela, do onih nezamislivih dimenzija, od kojih se demokratski svijet užasnuo. Isto tako iznose da je Njegoš bio ljubazan, čak i servilan, do vlikodostojanstvenika Turskog carstva, sa kojima je komunicirao. Vjerujemo da je to tako, ali time se ne može braniti Njegoš kao autor Gorskog vijenca.

Šemso Agović | 23. January 2017. 17:01:12 | 0 komentara
Bosna ne trpe siledžije
Naime, okupatorske i kvislinške jedinice tadašnje fašističke tvorevine NDH su nakon „čišćenja terena“ u Kozarskim selima pobile i u konc. logor „Jasenovac“ odvele ukupno 68.500 civila od čega 2300 djece. Ako opet pogledamo brutalnu agresiju susjeda na Republiku Bosnu i Hercegovinu od 1992. – 1995. godine opet će se ponoviti konstanta nasilnog negiranja svake vrste identiteta Bosne, ali i pružanja ogorčenog otpora oružanoj agresiji od strane Bosanaca koji tu državu smatraju svojom.

Nedžad Ahatović | 23. January 2017. 16:01:14 | 0 komentara
Rifet Koprdža je bio heroj iz naše vareške čaršije, gazija-ratnik bez premca. Ideal slobode, Bosne i mira mu je bio preči od života, što je pokazivao svakim svojim djelom, a djela i to onih herojskih je bilo za knjigu napisati. Sa nepunih osamnaest godina priključio se odbrani domovine, zanemarujući zov mladosti koji je s njime imao drugi plan. Osvajanje agresorskih (četničkih) utvrda je bio izazov kojem nije mogao da odoli, išao je tamo gdje drugi nisu smjeli ni da pomisle, s osmjehom kakav posjeduju samo heroji jer znaju da su na pravom putu pregazio je sva bosanska ratišta prvi i uvijek prvi. Bio je pripadnik elitnih jedinica Armije R BiH, Crnih Labudova, a potom 7. Muslimanske viteške brigade.

Elmedina Muftić | 23. January 2017. 02:01:15 | 0 komentara
Nasilnog pokrštavanja muslimana je bilo i to sve do kraja 20. stoljeća
Ne postoji ni jedan jedini dokumentovan primjer da je neko od 230 miliona muslimana Indonezije primio islam drugačije nego dobrovoljno. Takođe ne postoji ni jedan jedini dokumentovan slučaj da je neko na Balkanu primio islam drugačije nego dobrovoljno. Sve suprotne tvrdnje svode se na folklorne priče i floskule tipa “postoje podatci“ kao jedini “argument“ u kvazi naučnim raspravama, nepotkrijepljene validnom argumentima i verifikovanim istorijskim izvorima. Time je mit o islamizaciji načelno pobijen i stavljen ad akta.

Akademik dr. Ferid Muhić | 22. January 2017. 20:01:59 | 0 komentara
Bez obzira na historijski kontekst, ovakav govor mržnje u kojem se nalazi poziv na čišćenje od "gube iz torine" do genocida jednog naroda zbog njihove vjere i nacije može izreči samo bolesni um. To ne može izustiti zdrav razum. To ne može podržavati normalan čovjek. I Lucifer je najveći umjetnik u opjevavanju zla. Ali, Lucifer nije čovjek. Prema tome, književno djelo može biti vrhunski umjetničko, ali ako sadrži mržnju prema bilo kojoj naciji i vjeri, to djelo je fašističko. S tim djelome se ne može u Europu. Fašizam u Europi je poražen u Drigom svjetskom ratu.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. January 2017. 16:01:19 | 0 komentara
Milorad Dodik je u potpunosti pogrešno procijenio političke prilike u svijetu koje se oblikuju nakon predsjedničkih izbora u SAD i izbora Donalda Trumpa za novog američkog Predsjednika. Tačnije, njegovi vanjskopolitički savjetnici su ga u velikoj mjeri naveli na tanak led zavaravajući i sebe i njega pomoću teza da će se Trump u ime nekakvog eventualnog globalnog partnerstva sa Rusijom odreći američkih međunarodnih obaveza, kao što je obaveza zaštite jednog međunarodnog mirovnog sporazuma čiji sponzor i garant su upravo SAD. No, niti će se SAD odreći svojih međunarodnih obaveza i time dovesti u pitanje i svoj kredibilitet i principe na kojima počiva sam međunarodni poredak, niti će Rusija to tražiti od SAD kako bi održala Dodika na vlasti.

Dr. Zlatko Hadžidedić | 21. January 2017. 15:01:38 | 0 komentara
Istina i pravda briše mrlju nečovječnosti
Obamine antologijske riječi o Bosni i Hercegovini jesu priznanje ali i neshvaćena poruka, neshvaćena kako od svijetskih, tako i od domačih elita. Potpaljena Obamina nada koja je Bosnu i Hercegovinu pretvorila u trajni simbol etičke i moralne savijesti čovječanstva nije skupila bosanskohercegovačku mudrost. A to je Obama čekao. A ta mudrost je tako jednostavna. Istina, pravda kultura sjećanja, pomirenje, Ideja Bosne i bosanski duh.

Emir Ramić | 20. January 2017. 13:01:56 | 0 komentara
Njegoš je bio upoznat sa strukturom grčkih tragedija i književnim standardima na kojima one baziraju, međutim, znao je da Gorski vijenac ne bi imao željeni efekat ako bi bio pisan po tom principu. Zato je napisan kao slava nevjerovatnom zločinu, i zato je ostao samo veliki pamflet. Lišen čojstva i etike, taj spjev ne ispunjava literarne norme da bi ga tretirali kao klasično književno djelo.

Šemso Agović | 19. January 2017. 19:01:58 | 1 komentara
Retrospektiva medijskog čerečenja Bošnjaka Luksemburga
Ono što je zanimljivo, u ovom slučaju, nije se stalo samo sa medijskom propagandom, već se nažalost u sve to umiješala i Ambasada Srbije u Briselu. – Kako pouzdano saznajemo, tokom jučerašnjeg dana, visokorangirani upošljenik srbijanske Ambasade u Briselu, dao je sebi za pravo kontaktirati određene predstavnike Bošnjaka u Luksemburgu, pokušavši na taj način izvršiti pritisak ne bi li se barem neko od 15 udruženja i džemata koja okupljaju Bošnjake u Luksemburgu a koja, pomenuli smo, zajednički djeluju kroz Odbor za Srebrenicu, pokolebalo i ogradilo od skupa na kojem je govorio legendarni general Dudaković. Zaista se pitamo, odakle samo hrabrost / drskost, a da ne govorimo o obrazu, Ambasadi Srbije u Briselu, da preduzima bilo kakve mjere i pokušava izvršiti pritisak, nebi li se generalu u penziji Armije Bosne i Hercegovine oduzelo pravo da zaprijeti odbranom u koliko se bilo ko drzne ugroziti suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine?!!!

Mr. Muhamed Ćeman | 19. January 2017. 15:01:40 | 0 komentara
Dodik je stavljen na američku „Crnu listu“ jer se usprotivio Ustavnom sudu BiH - najvišoj sudskoj instanci države BiH - i prekršio zakon, te time postao prepreka i prijetnja za sprovođenje Dejtonskog ugovora. Prisjetimo se da je Dodik potpuno ignorisao odluku Ustavnog suda i suprotno zabrani proveo Referendum o Danu Rs i 9. Januara provokativno organizovao veliku proslavu na dan kada je nad Bošnjacima BiH počeo genocid, što se u SAD tretira kao “kršenje vladavine prava“.
Da li je to početak njegova kraja?!

Zijad Bećirević | 18. January 2017. 21:01:03 | 0 komentara
Your Excellency Madam Maureen Cormack, Welcome to Bosnia!
Hvala Americi, koja ima pravo da se miješa u Bosni zato što je dokazala da voli Bosnu i sve njene narode bez obzira na vjeru i naciju. To zna i Dodik, koji je onomad došao na vlast u manjem bosanskom entitetu zahvaljujući Americi. To svi znaju i priznaju osim Dodika, koji boluje od Edipovog kompleksa u vidu ljubavi prema jednom ocu i antagonizmu prema drugom, kao reakcija na očevu autoritarnu snagu. Nažalost, ruski otac je preslab da bi mogao izliječiti Dodika od te opake bolesti.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. January 2017. 19:01:34 | 0 komentara
U medijima je pokrenuta debata oko Njegoševog Gorskog vijenca, i Radio Petnjica se na svom internetnom portalu hrabro uključio. Rasprave su u velikoj većini jednosmjerne – dominiraju autori koji slave to djelo i Njegoša. Onih, koji bi dokazali da je Gorski vijenac u suštini pamflet, a ne književno djelo – zato što slavi zločine kao takve –, nema. Za očekivati je bilo da se jave bošnjački pisci, ali oni od Njegoša bježe kao Bog od đavola.

Šemso Agović | 17. January 2017. 19:01:20 | 0 komentara
Samo da napomenem i upozorim Ćosovića da je islam taj koji je podržavao i postavio temelje i začetnik je svih nauka, i da bi trebao malo više čitat o Murima i islamskoj Španiji, a pod osmanlijama nauka je bila još na višem nivou, ali za one kojima je Gorski vijenac, jednak bibliji, onda nije ni čudo da se Ćosović ovako ponaša, te ponižava i ocrnjuje nešto što ne poznaje, ama baš ni malo.

Avdo Metjahić | 17. January 2017. 18:01:56 | 0 komentara
Jučer je osvanula vijest gdje se narodni poslanik ispred SDA Enis Imamović "brine" o pravima Bošnjaka i veliki mu je, a možda i najveći, problem što premijer Srbije nije dao znak da se vakuf tih istih Bošnjaka sruši, jer je jasno da bi primjena zakona to i podrazumijeva. Također, svjedoci smo da se i nebitna, paravjerska tvorevina koja je osnovana od strane tajnih službi da razbije jedinstvo muslimana oglašavala po istom pitanju u želji da se svjetiljka Sandžaka sravni sa zemljom i kako reče jedan od najzadrtijih odbornika SDP-a napravi veliki kružni tok! Kreativnost i domišljatost na nivou.

Arben Jakupi | 17. January 2017. 16:01:57 | 0 komentara
Pokušaj crnogorskog režima i medija koji su mu privrženi, da preko naših petokolonaša aboliraju Njegoša i njegovo stvaralaštvo, samo će dodatno motivisati ljude stručne i laičke javnosti sa prostora Bosne, Albanije, Sandžaka i Kosova, da Njegoša i njegovo nehumano stvaralaštvo do kraja razobliče, te da ga argumentovanim i valjanim dokazima i samim pravoslavcima učine ogavnim i nepoželjnim.

Ibrahim Husejnović | 17. January 2017. 15:01:44 | 0 komentara