Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Akademik dr. Adamir Jerković: 90 GODINA OD DOLASKA NACIZMA I NJEGOV SLOM
PALJEVINA REICHSTAGA (15)
Procitaj komentar

Autor: Akademik prof. dr. Adamir Jerković
Objavljeno: 16. June 2023. 18:06:52
Od danas 9. maja, koji se u svijetu obilježava kao Dan pobjede, redakcija Bošnjaci.net počinje objavljivanje feljtona o usponu i padu nacizma. U talasu jačanja desnih tendencija i fašizma u svijetu, skoro da je neprimjetno prošao „jubilej“ mračne ideologije – 90 godina od dolaska na vlast Nacionalsocijalističke radničke partije Njemačke (NSDAP). U Berlinu je 30. januara 1933. nacizam stupio demokratskim putem na političku scenu, sa koje će biti nemilosrdno „izbrisan“ 1945. godine. Hitler i nacisti su završili u blatu historije 8 / 9. maja 1945. kada je general Wilhelm Keitel potpisao bezuvjetnu kapitulaciju pred nadirućim jedinicama sovjetske i savezničkih armija iz antihitletrovske koalicije, kojima je pripadao i NOP Jugoslavije. Za 12 godina koliko su nacisti bili na vlasti na nišanu te mračne ideologije i fašističke države koju su stvorili, našli su se cijeli narodi. Genocid je učinjen nad milionima Jevreja, a na udaru su se našli i druge etničke, vjerske i političke skupine. Među njima Sloveni, Romi i drugi narodi koje su nacisti smatrali manje vrijednim. Stradali su i politički neistomišljenici – komunisti, socijaldemokrati, disidenti, ratni zarobljenici, homoseksualci, Jehovini svjedoci i mentalno i fizički onesposobljeni – napisao je akademik dr. Adamir Jerković. Jesu li fizičkim uništenjem Hitlera, Musolininija, i kasnije pogubljenjima njihovih doglavnika u Nürnberškim procesima, splasnule fašističke ideje? Nacizam / fašizam je pobijeđen, ali nije uništen. U svijetu se danas pomaljaju ostaci poraženih snaga uz, čini se, nedovoljne reakcije država pobjednica. Poljednji srpski genocid u Srebrenici nad Bošnjacima BiH u kome je za pet dana ubijeno blizu 9000 muškaraca i dječaka, o tome svjedoči bez ostatka.


PALJEVINA REICHSTAGA (15): Adolf Hitler je imenovan na poziciju kancelara Njemačke zahvaljujući Franzu von Papen i uz pomoć krupnog finansijskog kapitala odnosno uz podršku industrijskih magnata kao što su Gustav Krupp, Alfred Krupp, Fritz Thyssen, Hjalmar Schacht, Albert Vögler i Emile Kirdorf... Oni su uspjeli uvjeriti predsjednika Republike Paula von Hindenburga u ispravnost ovog postupka. Franz von Papen, koji je imenovan za vicekancelara, rekao je predsjedniku Hindenburgu da on može spriječiti Hitlera da uvede svoju ekstremnu politiku. I danas se prepričava Papenova čuvena rečenica da „u roku od dva mjeseca Hitlera ćemo toliko stjerati u ćošak da će ciktati“.
Činjenica je da je Hitler došao na vlast demokratskim putem, ali je izigrao demokratska pravila odmah nakon postavljenja za njemačkog kancelara. Hitlerova Nacionalsocijalistička radnička partija je u novembru 1932. godine pobrala 11,4 miliona glasova, a njegova stranka sa osvojenih 196 mjesta postala je pojedinačno najjača partija u Parlamentu. Ljevica je na ovim izborima imala dobar rezultat. Komunisti su osvojili 100, a njihovi glavni rivali, socijaldemokrati 121 mjesto. Nažalost, ideološki sukob izmedu ove dvije stranke ljevice, koje se nisu mogle dogovoriti oko zajedničkog nastupa je kumovao da predsjednik Republike Paul von Hindenburg koji je prezirao socijaldemokrate, na nagovor industrijskih moćnika, mandat za sastav nove njemačke vlade povjeri vođi nacionalsocijalista Adolfu Hitleru.
Od samog dolaska na kancelarsku poziciju, Hitler je reaktivirao raniju namjeru o uvođenju diktaturu u njemačko društvo. Namjeravao je skršiti temelje Vajmarske Republike. Od početka je Republika počivala na slabašnim, klimavim nogama. Pred Hitlerov dolazak Vajmarska republika koja je nastala nakon završetka Prvog svjetskog rata, bila je skoro stalno u knockdownu zbog političkih potresa i privredne krize. Svi politički sudionici tog vremena nisu isto posmatrali njeno postojanje, a uz sve to tridesetih godina prošlog vijeka vladala je svjetska ekonomska kriza. Uz sve to teški uslovi za vraćanje ratne štete su stezali omču oko vrata novoj njemačkoj državi. Hitler nije želio raditi na smirivanju situacije, nego jedan od prvih zadatak bio je da stvori konfuznu situaciju i za nju okrivi demokratske snage njemačkog društvu, komuniste i socijaldemokrate. On je tražio priliku da u državi uvede represiju, a za to je već imao dobre rzloge, jer su se na ulicama njemačkih gradova stalno sukobljavale paravojne formacije njemačkih nacista i ljevičara. Nacionalsocijalistima su itekako smetali ljevičari. Trebalo se pošto-poto riješiti ljevice, komunista i socijaldemokrata, koji su bili dobro organizirani i kao takvi su predstavljali stanovitu smetnju i opasnost za vladavinu nacionalsocijalista. Tražio se način. Nacionalsocijalistička radnička partija (NSDAP) koja je bila premazana svim bojama našla je rješenje za eliminaciju svog protivnika – komunista i to nepuna dva mjeseca po preuzimanja dužnosti. Zapaljen je Reichstag 27. 2. 1933. godine a za to je okrivljena crvena opozicija odnosno komunisti. Za paljevinu Adolf Hitler je javno optužio opoziciju, raspustio je sve radničke napredne organizacije i ukinuo je građanske slobode.

Progoni neistomišljenika

Iste noći počeo je progon neistomišljenika. Uhapšeno je oko 4.000 ljudi, među kojima svi komunistički rukovodioci i poslanici, uveden je režim terora koji je kulminirao potpisivanjem Odredbe za zaštitu naroda i države. Niču koncentracioni logori. Prvi je bio Dahau koji je otvoren 22. 3. 1933.godine. U njega su smještali nepoćudne elemente, a prije svih političke protivnike nacista. Njemačka je tako pretvorena u totalitarističku policijsku državu. Hermann Gӧring je govorio: „Hitler je zakon!“.
Mjesec dana nakon paleža Reichstaga usvojen je Zakon o ovlastima/omogućavanju (24.3.1933.) koji je njemačkoj vladi odnosno Hitleru daje apsolutna ovlaštenja na četiri godine, a za njega su glasale sve stranke osim socijaldemokrata.
„Funkcije predsjednika su ograničene, zakoni proglašeni dekretom, izborni sistem se može mijenjati dekretom, a budžet uređivati dekretom, čime će se spriječiti javno saznanje i kritika vojnih i pomorskih rashoda“.
Ovo je bila namjeravana mjera za koju se tražio povod. Nacistički režim je inscenirao paljevinu Reichstaga, kako bi opravdao teror protiv ljevice i radničkog pokreta i naravno naprednih snaga njemačkog društva. Nakon toga je organizirao Leipziški proces od 21. 9. do 25. 12. iste godine. Odmah slhedećeg dana po paljevini 28. februara 1933. donesena zakonska uredba tzv. Die Verordnung des Reichspräsidenten zum Schutz von Volk und Staat za „odbranu od komunističkog nasilja“, na osnovu koje su ukinuti preostali ostaci parlamentarne demokratije. Hitler je sa skupštinske govornice komentirao palež riječima:
„Tvrdnja o ratnoj krivici Njemačke bila je lažna. Spaljivanje Rajhstaga bio je pokazatelj onoga što je Evropa trebala očekivati od pobjede komunizma – te 'đavolje doktrine'. Ako su određene novine, posebno one u inostranstvu, pokušale da identificiraju nacionaliste sa tim djelom, “to me može samo ojačati u mojoj odluci da ne ostavim ništa poništeno, da se zločin vrlo brzo iskupi javnim pogubljenjem zapaljivača i njegovih saučesnika.”
Bio je to „pledoaje“ za sudije u Leipzigu na suđenju „potpaljivačima Reichstaga“ kojeg su se trebali držati u procesu protiv komunista.

Raskrinkavanje sudske komedije

Pred sud je izveden nekadašnji član KP Holandije Marinus Van der Lube, koji je od nacističkog suda osuđen na smrt i protivustavno pogubljen. Pošto su među uhapšenima bili i članovi Reichstaga trebalo je povezati njih sa paležom. Izabran je Ernest Torgler, predsjednik komunističke parlamentarne frakcije u Reichstagu koji se dobrovoljno predao. Ovo mu KPD (komunisti) nikada nije zaboravila, pa ga je u Brüxellesu 1935. isključila iz članstva. Među suđenim je bio i Georgij Dimitrov koji je bio član CK KP Bugarske i Izvršnog komiteta III internacionale kao i Vasil Tanev odnosno Blagoje Popov, članovi CK KP Bugarske koji su živjeli u emigraciji u Njemačkoj. Nacistička štampa se ustremila na optužene i već im je presudila prije završetka procesa. Nacisti su krivotvorili dokumente, koristili lažne svjedoke i usluge kriminalaca, a na suđenju su se pojavljivali poslanici i ministri poput Goebelsa i Gӧringa. Tokom suđenja Georgij Dimitrov je postao „tužilac“ i pred svjetskom javnošću je raskrinkao ovu sudsku komediju optuživši nacistički režim za potpaljivanje Reichstaga.
Uporedo sa ovim procesom u Leipzigu osnovana je u Londonu Međunarodna istražna komisija, koja je bila sastavljena od međunarodnih pravnika i kulturnih radnika. Ona je ustanovila da za paljevinu Reichstaga nisu odgovorni komunisti već da je Marinus Van der Lubbe bio lutka u rukama nacista koji su prošli podzemnim tunelom što je spajao zgradu Reichstaga sa Gӧringovim kabinetom i zapalili parlament.
Proces je izazvao veliku pažnju u svijetu i s tim u vezi je izdata knjiga pod nazivom Smeđa knjiga na čijim stranicama su potpuno ogoljeni naručioci požara u Berlinu i na temelju brojnih dokumenata opisan je i optužen nacistički režim za teror u Njemačkoj. Sud je pokušavao uzaludno tri mjeseca dokazati krivicu Dimitrova, Taneva i Popova pa pošto nije mogao donio je 27. 2.1934. oslobađajuću presudu, a Van der Lubbea je proglasio krivim i osudio na smrt. Ali, ni poslije toga oslobođene komuniste nisu puštali iz zatvora i tek su nakon velikog pritiska međunarodne javnosti 27. 2.1934. godine ukrcani u avion i prebačeni za Moskvu.

(Sutra: Diktatura nacista)

VRH


  Dossier: Akademik dr. Adamir Jerković: 90 GODINA OD DOLASKA NACIZMA I NJEGOV SLOM
» ZADAH KUKAVIČLUKA (29)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19.08.2023 23:06
» KAPITULANTSTVO BRITANIJE I FRANCUSKE (28)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 18.08.2023 14:52
» HLADNOKRVNI KONSTRUKTORI ZLOČINA (27)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 17.08.2023 13:19
» PROFIL UBICA IZ WANNSEEA (26)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 02.08.2023 17:06
» ZABRANA MIJEŠANJE SA JEVREJSKOM KRVLJU (25)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 29.07.2023 19:46
» BIROKRATSKA TAČNOST (24)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24.07.2023 00:17
» KONAČNO RJEŠENJE (23)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 23.07.2023 13:13
» ANSCHLUSS AUSTRIJE (21)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 18.07.2023 16:03
» NÜRNBERŠKI ZAKONI (20)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 17.07.2023 16:29
» GUŠENJE UMJETNOSTI (19)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 07.07.2023 21:08
» PARAVOJNE JEDINICE I UBISTVO RÖHMA (18)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 03.07.2023 16:01
» ZAKON O OVLASTIMA / ERMÄCHTIGUNGSGESETZ (17)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 25.06.2023 20:31
» ZAKON O OVLASTIMA / ERMÄCHTIGUNGSGESETZ (17)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 23.06.2023 20:25
» DIKTATURA NACISTA (16)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 22.06.2023 16:13
» PALJEVINA REICHSTAGA (15)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 16.06.2023 18:28
» UBISTVO VON SCHLEICHERA (14):
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 15.06.2023 17:11
» PAD BRÜNINGOVE VLADE (13)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 13.06.2023 18:24
» BRÜNINGOVA VLADA KAO POSLJEDNJA ŠANSA (12)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11.06.2023 17:30
» POSVAĐANA LJEVICA (11)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 06.06.2023 13:36
» PROPAGANDA KLJUČ NACISTIČKOG USPJEHA (10)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 04.06.2023 17:48
» RAST LJEVICE (9)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 01.06.2023 16:21
» MEIN KAMPF PRIČA O MRŽNJI (8)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 25.05.2023 21:47
» STANJE VRENJA (7)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 22.05.2023 01:20
» PORAZ NJEMAČKE REVOLUCIJE (6)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19.05.2023 13:45
» PROGLAŠENJE REPUBLIKE (5)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 17.05.2023 13:48
» PREVIRANJA NA POLITIČKOJ SCENI NJEMAČKE (4)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 14.05.2023 19:52
» POLARIZACIJA SOCIJALDEMOKRATIJE (3)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11.05.2023 18:28
» USTOLIČENJE NACISTIČKE IDEOLOGIJE (2)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10.05.2023 15:41
» NACIZAM U BUĐENJU (1)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08.05.2023 13:31

Ostali prilozi:
» SREBRENICA JE SIMBOL KOLEKTIVNOG BOLA
Aiša Hadžiahmetović | 10. July 2024 21:09
» BORISLAV-GOLUB LAZAREVIĆ MAJSTOR SATOVA I PRIJATELJSTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 01. July 2024 19:41
» OVA MANIFESTACIJA JE POSTALA SIMBOL ZAJEDNIŠTVA, KULTURE I TRADICIJE NAŠEG KRAJA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 24. June 2024 15:46
» HANA KRCIĆ - ĐAK GENERACIJE
Bošnjaci.Net | 21. June 2024 16:12
» DR. AHMED SMAJLOVIĆ - DOBRO KOJE TRAJE
MINA | 18. June 2024 17:16
» PRISJETIMO SE I UGLEDAJMO NA NAŠE SLAVNE I ZNANE LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 15. June 2024 17:29
» FARKO - IKONA NAŠE (BAŠ)ČARŠIJE
Ferhat Korajac | 03. June 2024 14:25
» PROVIĐENJE ‒ DŽAMIJA ADAMIRA JERKOVIĆA U LASTVI
Bošnjaci.Net | 01. June 2024 15:27
Ostali prilozi istog autora:
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
11. July 2024 23:50
» DOBRO JE SNAŽNIJE OD ZLA
22. June 2024 01:14
» MASKE SU POPADALE
30. May 2024 15:02
» IZBJEGNUT PAD HELIKOPTERA
20. May 2024 22:11
» JE LI RAT BLIZU NAS?
01. May 2024 22:07
» CVILEŽ JEDNOG VUKA
30. April 2024 19:46
» PRIČA OSTAJE ISTA
22. April 2024 00:20
» PROPALA INVAZIJA IZRAELA
19. April 2024 21:38
» KOCKA JE BAČENA
17. April 2024 18:27
» LUKSEMBURG, KOZIJE MLIJEKO I MED
23. February 2024 20:25
» POVRATAK AMERIKANACA IZ DAYTONA
30. January 2024 21:49
» PRIČE O ČOJSTVU I VARVARSTVU
28. January 2024 15:03
» PLENKOVIĆU, SKINI NAM SE S VRATA!
26. January 2024 03:02
» ESTAR EN BOSNIA
24. January 2024 13:42
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif