Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Saopćenje Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije
VLASTI U SRBIJI AGRESIVNIM POLITIČKIM I POLICIJSKIM METODAMA BOŠNJACIMA NAMEĆU SRPSKO-PRAVOSLAVNI SVJETONAZOR
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 06. September 2021. 03:09:02


Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) najoštrije osuđuje podle napade koji su iz Vlade Srbije, te njima bliskih krugova i velikonacionalističkih medija, usmjereni na Adelu Karaahmetović Melajac, učiteljicu u sandžačkoj Osnovnoj školi “Rifat Burdžević Tršo“ u Novom Pazaru. Svi ti napadi na učiteljicu Karaahmetović Melajac, ustvari su napadi na svijest i nacionalno biće Bošnjaka u Republici Srbiji, kojima prijete asimilacijom ili potpunim istrebljenjem iz regije Sandžak u kojoj su autohton narod, gdje se stoljećima primjenjuju razne metode biološkog uništenja i nestanka sa tog prostora.

Vlasti u Republici Srbiji u kontinuitetu direktno prijete svim manjinskim narodima, kojima se agresivnim političkim i policijskim metodama nameće srpsko-pravoslavni svjetonazor, dok im se istovremeno uskraćuje i zabranjuje zakonsko pravo na korištenje nacionalnih simbola, u ovom slučaju himne koju je pomenuta učiteljica pustila svojim đacima bošnjačke nacionalnosti na nastavi na bosanskom jeziku, čiji je sadržaj školskog programa i udžbenika odobrilo Ministarstvo za prosvjetu i kulturu Vlade Srbije. Sve to potvrđuje privođenje pomenute učiteljice od strane SUP-a Novi Pazar, što Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija oštro osuđuje kao čin prisile, prijetnje ali i iznuđivanja izjave, ali i ne ulazeći u stranačke političke profite. Dok se s razlogom pitamo, da li je krajni čin zlostavljanje bošnjačke djece, da im se pod prijetnjom na vakat pokaže da u Srbiji i Sandžaku nemaju mjesta da žive.

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Branko Ružić, imao je obavezu kao ministar da obraduje školarce u Srbiji time i u Sandžaku, da im ponudi bolje uvjete u školama i razredima, građevinski renovira učionice i opremi savremenom tehnologijom i opremom, da prate evropski trend obrazovanja, što bi pomoglo školarcima da postignu veći stepen znanja i obrazovanja. Očito, Branku Ružiću nije dovoljno da bude samo ministar i potpredsjednik Vlade Srbije već mu je zbog namicanja političkih poena u velikonacionalističkim krugovima mnogo značajnije da po zanimanju bude Srbin, poput Vulina, i tako baš nad bošnjačkim školarcima da pokaže svoju političku moć.

Da ima časti i ljudskog dostojanstva u državnom rukovodstvu i Vladi Republike Srbije ministar Branko Ružić bi morao biti smijenjen upravo zbog nepoštivanja zakona kojim se uređuje upotreba himne Republike Srbije, i drugih državnih simbola. Zar nije više nego ponizno što ministar Ružić svojim uredbama u devastiranim školama, zapuštenim učionicama i wc-ima prisiljava djecu da slušaju / pjevaju državnu himnu, i to smatra velikim ministarskim dostignućem sa kojim treba da uđe u historiju srpskog naroda.Nedopustivo je, necivilizacijski i nedržavnički da rukovdstvo Srbije na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i njegovim političkim poslušnicima, da manjinskim narodima, prvenstveno Bošnjacima i to nakon genocida, ne samo da nameće volju srpskog naroda, već im otvoreno prijete posrbljavanjem, pokrštavanjem, progonom i potpunim istrebljenjem.

Objava predsjednika Srbije Vučića na Instagram nalogu, citiramo: „Bože pravde je naša himna, bila je to i u vrijeme Kneževine i Kraljevine Srbije. Ujedinimo se pod našom zastavom i himnom...“ . Ovakav stav najbolje govori o predsjedniku Srbije, dok je nama još od '90-tih iz vakta srpskog genocida nad Bošnjacma, kada je uz zločince Šešelja i Aleksića stasavao golobradi Vučić i 'kovao' četnički zanat iznad okupiranog Sarajeva, a sa srbijanske skupštinske govornice pjenio „sto za jednog“. Jasno je dobro Bošnjacima da je Aleksandar Vučić u velikonacionalističkom sljepilu te da mu osim „srpskog sveta“ nisu bitne druge etničke populacije koje bitišu u Srbiji, ali i mimo nje.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) naglašava da u Republici Srbiji ne žive samo Srbi, već i drugi narodi, različitih kultura, tradicija, jezika i vjeroispovjesti. Takav etnički ambijent treba biti bogastvo za jednu državu, time se treba prilagoditi sadržaj himne ali i državni simboli - zastava i grb. Srbima kao narodu niko neće sporiti da „Bože pravde“ bude samo njihova himna, što u biti jeste, citiramo neke stihove iz himne: Složi srpsku braću dragu; najjači srpstvu grad; Nek na srpskoj blista grani; Bože spasi, Bože hrani; srpske zemlje, srpski rod; srpsko vedro čelo; Blagoslovi Srbu selo polje; njivu, grad i dom!
Ovakav sadržaj stihova ne može se kao himna nametati Bošnjacima u Sandžaku i Srbiji, ali i drugim nesrbima u državi Srbiji.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija poziva političke faktore u Srbiji da stanje u državi mijenjaju na bolje, da se svim građanima omoguće jednaka ljudska prava, ujedno da ulože napore da državne simbole, zastavu, grb i himnu, prilagode svim građanima koji će sa ponosom istacati a ne da imaju anomozitet prema istim, te da to bude razlog više za njihov politički progon i istrebljenje.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija ističe da je poznato koje su političke stranke i pojedinci u Sandžaku učestvovali u nametanju svojem narodu aktuelne simbole Srbije, koji jesu samo srpski. Greške se dešavaju i ponavljaju usljed nesaradnje i neinformisanosti, zato pozivamo sve političke predstavnike koji se javno deklarišu da zastupaju interese Bošnjaka, da prevaziđu međusobne podjele, svađe i razmirice; radi svoga bošnjačkoga naroda nad kojim se preko tri stoljeća sistematski vrši genocid i pogrom, da zajednički rade na zaštiti nacionalnih interesa, kao i njegovom nacionalnom, kulturnom i vjerskom uspravljanju. Pozivamo vas da krenete sa ujedinjenem Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji, sa centralnim sjedištem u Sarajevu, koji jeste duhovni i kulturni centar svih Bošnjaka, ali i muslimana Balkana, piše u saopćenju Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» NA EMISIJI „HEJ SLOVENI“ DOKONI SENAD PEĆANIN SE SAMOZAPOSLIO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. October 2021 15:35
» AZEMA BEGANOVIĆ: NAŠI MRTVI NAM NEĆE HALALITI AKO BUDEMO ŠUTJELI O GENOCIDU
Almasa Hadžić, politicki.ba | 14. October 2021 18:34
» OTVORENA RUKA LJEVICI, POZIV JE ŽELJKA KOMŠIĆA!
Mr. Milan Jovičić | 13. October 2021 21:54
» MANIFEST DOBROG BOŠNJANINA
B.net | 11. October 2021 15:10
» DOĐOH DOMA IZ GROZNIJA GRADA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. October 2021 22:43
» ABJURACIJA BIVŠEG AMBASADORA RAZIMA ČOLIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. October 2021 01:50
» POVODOM DANA BOŠNJAKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 28. September 2021 13:52
» BOSNO I HERCEGOVINO, NAŠA SI PONOSNA I UZORITA, VOLIMO TE!
Mr. Milan Jovičić | 26. September 2021 17:51
» DA LI MILORAD DODIK U SJEVERNOJ BOSNI ŽELI NAPRAVITI "SJEVERNI KIPAR"?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. September 2021 17:25
» ZAGREBAČKI MIKA
Aldina Kardum | 26. September 2021 16:28
» ЋЕРИЛИЦА ЈЕ БОСАНСКО ПИСМО
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. September 2021 12:53
» SAČUVAJ NAS BOŽE SRPSKO - HRIŠĆANSKE PRAVDE OD SRPSKOG PATRIJARHA PORFIRIJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. September 2021 14:53
» SPECIJALNE DAJTOSNKE VEZE KAO SPECIJALNA BOSANSKA NOĆNA MORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. September 2021 14:10
» VRIJEME JE ZA ZDRAV RAZUM, A NE ZA POHVALU POLITIČKOM LUDILU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. September 2021 14:54
Ostali prilozi istog autora: