Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


New York
U BOŠNJAČKOM CENTRU BANA PRIREDILA IFTAR
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 14. June 2016. 18:06:04Osmog dana mubarek ramazana Upravni odbor Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) sa sjedištem u New Yorku, u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu, u ponedjeljak, 13. juna t.g. priredili su iftar za vjernike postače, članove bošnjačkih džemata koji djeluju u New Yorku i New Jerseyu. Hadži Ago Kolenović proučio je ezan, što je ujedno i najava za prekid današnjeg dana posta, odnosno da se postači mogu iftariti hurmom, vodom... U prekrasnom mesdžidu u centru klanjan je akšamski vakat koji je predvodio imam hafiz Hako ef. Omeragić. U restoranskom dijelu centra u iftarskom ambijentu mladi Bošnjaci su se razletili da posluže jemeke koje su pripremile vrijedne Bošnjakinje. Slike govore o velikom prisustvu na iftaru.U pred jacijski vakat prisutnima se obratio Muharem Purišić, predsjednik Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije, upoznajući prisutne o radu, djelovanju i projektima na kojima je započeto pod imenom Odbor za obilježavanje 100.godinjišce genocida u Plavu i Gusinju, a sada nastavlja da radi BANA, i koji su u samoj završnici. O projektu dokumentarog filma u narednom peridu će se više čuti, posebno oko najave redosljedu premijera. Projekat Šehidske džamije koji vodi Odbor na čelu sa gl. koordinatorom hadži dr. Mersim Ziljkićem, već u dobroj mjeri ulazi u završnu fazu. Više o radovima govorit će dr. Ziljkić na iftaru koji je zakazan za subotu, 25. juni. Te projekat izgradnje Memorijalnog centra žrtvama genocida „Šadrvan“ u Montecellou, radi se na arhitektskom rješenju u skladu sa zakonom države u kojoj živimo i grada Monticello, istakao je Purišić, koji je posebno apelovao na bošnjačku omladinu i Bošnjakinje da se uključe u rad BANA.H. Smajlje Srdanović, predsjednik Islamske zajednice Plav-Gusinje, u obraćanju i u ime zajednice je posebno osudio napad na Floridi u kojem je život izgubilo 49 a ranjeno 53. ljudi. Iako se istražuju povodi, ipak se kao muslimani moramo ograditi jer je nedopustivo da takav zločin bilo ko čini u ime vjere. To je ne prihvatljivo za bilo kojeg muslimana, jer islam jeste mir, i taj mir nema pravo bilo ko da remeti nasiljem i to u mjesecu ramazanu, rekao je između ostaloga Srdanović.

Sekretar IO BANA Nevzad Kurtagić je istakao da će ova asocijacija nastojati da djeluje u pravcu zaštite svih pozitivnosti bošnjačkog nacionalnog i islamskog vjerskog bića, kako u Bosni, Sandžaku ali i u dijaspori.

Nakon toga je klanjana jacija, te teravija koju predvodi hafiz Hako ef. Omeragić. Inače u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru svaku noć na teraviji prouči se po jedan džuz, tako do kraja ramazana će proučiti cijeli Kur'an azimušan.

Još da naglasimo da svaku noć u svim bošnjačkim džematima pripremaju se zajednički iftari, tako da ovom ramazanu daje poseban čar.


VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» BOSANSKI NOVI: SJEĆANJE - TRAJNI ZADATAK I OBAVEZA
Ferhat Korajac | 24. July 2024 13:46
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif