Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu promovisana knjiga „Ko je bio Meša Selimović“ autora Seada Zubanovića
MEŠA SELIMOVIĆ JE IME VELIKOSRPSKOG PROJEKTA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 25. November 2015. 20:11:18

Promotori: Mr. Fatmir Alispahić, autor Sead Zubanović i Nedžada Bisić


U prepunoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu u utorak (24.11.2015.) naveče je Sead
Zubanovć promovisao svoju novu knjigu pod naslovom „Ko je bio Meša Selimović“. O knjizi je, pored autora, govorio mr. Fatmir Alispahić, recenzent te putem video poruke Avdo Huseinović u ime izdavača. Narator je bila Naida Kurdija dok je promciju moderirala Nedžada Bisić. U muzičkom dijelu promocije učestvovali su Eldin Huseinbegović i Faruk Baljaj sa kompozicijama čije je stihove napisao Sead Zubanović.

U ovoj knjizi autor razotkriva najveću velikosrpsku podvalu Bošnjacima ko je stvarni autor romana „Derviš i smrt“ te zašto su Bošnjaci ovaj anti-muslimanski roman prihvatili kao knjigu svog identiteta. Naravno, knjiga daje i odgovore na niz dugih pitanja koji će, zasigurno, u vremenu pred nama izazvati niz polemika jer će mnoge biti teško razuvjeriti da je sve ono u šta su vjerovali decenijama bila laž.


Ovo što radi Sead Zubanovć, prvi pisac bošnjačke alternativne povijesti uistinu je važno jer nas upozorava na to da ono što živi kao zvanična povijest nije nešto što su pisali Bošnjaci i bosanskohercegovačke patriote, rekao je, između ostalog, u svom obraćanju Fatmir Alispahić.
To je ono što je pisala velikosrpska i dijelom velikohrvatsksa historiografija sa namjerom da nametne svoju verziju svega onog kroz šta smo prolazili. Tako se može, između ostalog, desiti da se decenijama u Sarajevu 6. april veliča kao Dan oslobođenja ovog grada a mnogo je stvarnih činjenica koje govore o tome da ga je dan ranije oslobodila 16. Muslimanska brigada, da zaboravljamo Muslimanske rezolucije kojima smo se prvi u Evropi usprotivili fašizmu i slično. Zubanovć se hrabro upustio u koštac sa nekoliko tema kao što je naprijemjer Despića kuća te nam dramaturški pokazao kako smo vjerovali u laži i podvale a ne u ono što je starna istina.
Ova knjiga nama nije važna zbog Meše Selimovića već zbog toga da bi lakše razumjeli jedan kompletan mehanizam, ideološki i propagndni, koji je nad nama upostavljen i koji još uvijek traje, najviše našim zaslugama i našoj nemoći, kukavičlukom da se suočimo sa tim činjnicma, kao da se bojimo tereta časne istine. Istine da su Bošnjaci prvi antifašistički narod Evrope. Ni jedan narod u Evropi nije kao Bošnjaci, iako nenaoružani, iako slabi davao Rezolucije protiv fašističkih okupatora i štitio svoje pravoslavne i jevrejske komšije. Meša Selimović i velikosrpski projekat koji nosi njegovo ime, zanimljiv nam je iz razloga što lakše možemo razumjeti mehanizme po kojima laž ili samoobmana funkcionira i po kojima mi gubimo važne uporišne tačke koje bi treble da grade i izgrađuju naše reflekse za samoodržanjem. U Odlukama ZAVNOBiH-a bili su, pored Srba i Hrvata, definisani i Muslimani. Njih poslije nigdje nije bilo. Negirani su kao narod, bili su tlačeni i ponižavani, pohapšena im je, ili ostala bez ljudskih prava, sva književna inteligencija... Decenijama su Bošnjaci ubjeđivni da odustanu od svog identiteta. Fabrikovni su im prvaci, među kojima je bio Meša Selimović, koji će „ponosno“ izjavljivati da su srpskog porijekla i kojima je od režima data sva slava. Sead Zubanovć je sjano poredao činjenice koje, tek kad ih danas čitate, usmjeravaju da drugačije gledate na „lik i djelo“ Meše Selimovića i na njegovo stvaralaštvo. Otkrivamo nešto što do sada nismo vidjeli. Otkrivamo kako je on blatio Bošnjake, nipodaštavao ih… Romani „Derviš smrt“ i „Tvrđava“, koje smo smatrali kao svoje, kao da nisu stvarani rukom potpisanog autora. Dosta je u njima Andrićevog stila jer nevjerovano zvuči da neko ko je u 40 godini objavio prvu i to lošu knjigu, te deset godina kasnije još jednu lošiju, napiše ovako velika djela a i sam u svojm sjećanjima izjavljuje kako su ga recenzenti ismijavali, omalovažavali...


Detalj sa pormocije


-Analizirajući stanje u kojem se Bošnjaci nalaze nije teško zaključiti da je naš najveći problem taj što nemamo svoju istoriju, rekao je, između ostalog, Sead Zubanović. Naša historija je sakrivana od nas, falisifkovna. Sve ono sa čime se možemo ponositi od Vrbavske bitke, Srednjeg vijeka... jeste Bosna za koju Miroslav Krleža kaže da je svijetlo u evropskoj tami. Sve to nama je decenijama frizrano. Kljukali su nas mitomanskom književnošću u kojoj su su Bošnjaci odslikavani kao glupi ljudi, prljavi, lijepili nam etikete od kojih su nam se krivla leđa te i danas teško možemo dizati glave. Meša Selimović je samo jedan od alata koji mi je pomogao da prođem kroz to vrijme koje su Bošnjaci proživljavali i kojem su, između ostalog, i Mešu Selimovića smatrali svojim piscem ne sluteći koliko ih on blati, omaložava, kolik im ruši dostojanstvo, briše istoriju… Mitomanska književnost u Srbji i biografiju „svog pisca“ Meše Selimovića svake godine piše i toliko je falisificira da je u njoj jedino ostalo isinito godna njegovog rođenja i godina njegove smrti. Moja knjiga će u vremenu koje dolazi biti, velika prepreka onima koji nas nastoje porobiti mentalno da bi zatim učinili sve što mogu i na fizičkom nestanku Bošnjaka. Ogromnu i bolnu cijenu svojoj naivnosti, odnosno neznanju smo, tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992,-1995. godine, ponovo, skupo platili. Krajnje je vrijeme da bošnjački narod, iščitavanjem sadržaja poput ovog nauči da prepoznaje i eliminiše agresorsko zlo u njegovom korijenu.


Autor potpisuje knjigu

Eldin Huseinbegović

Faruk Baljaj


  Dossier: Sead Zubanović: Mehmedalija Mehmed Meša Selimović, Ćosićev najveći Srbin nesrpskog "porekla"
» MEŠA SELIMOVIĆ JE IME VELIKOSRPSKOG PROJEKTA
Eset Muračević | 25.11.2015 20:58

Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ: EUFOR - VOJSKA MIRA I SIGURNOSTI U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. October 2021 02:12
» NA EMISIJI „HEJ SLOVENI“ DOKONI SENAD PEĆANIN SE SAMOZAPOSLIO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. October 2021 15:35
» AZEMA BEGANOVIĆ: NAŠI MRTVI NAM NEĆE HALALITI AKO BUDEMO ŠUTJELI O GENOCIDU
Almasa Hadžić, politicki.ba | 14. October 2021 18:34
» OTVORENA RUKA LJEVICI, POZIV JE ŽELJKA KOMŠIĆA!
Mr. Milan Jovičić | 13. October 2021 21:54
» MANIFEST DOBROG BOŠNJANINA
B.net | 11. October 2021 15:10
» DOĐOH DOMA IZ GROZNIJA GRADA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. October 2021 22:43
» ABJURACIJA BIVŠEG AMBASADORA RAZIMA ČOLIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. October 2021 01:50
» POVODOM DANA BOŠNJAKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 28. September 2021 13:52
» BOSNO I HERCEGOVINO, NAŠA SI PONOSNA I UZORITA, VOLIMO TE!
Mr. Milan Jovičić | 26. September 2021 17:51
» DA LI MILORAD DODIK U SJEVERNOJ BOSNI ŽELI NAPRAVITI "SJEVERNI KIPAR"?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. September 2021 17:25
» ZAGREBAČKI MIKA
Aldina Kardum | 26. September 2021 16:28
» ЋЕРИЛИЦА ЈЕ БОСАНСКО ПИСМО
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. September 2021 12:53
» SAČUVAJ NAS BOŽE SRPSKO - HRIŠĆANSKE PRAVDE OD SRPSKOG PATRIJARHA PORFIRIJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. September 2021 14:53
» SPECIJALNE DAJTOSNKE VEZE KAO SPECIJALNA BOSANSKA NOĆNA MORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. September 2021 14:10
Ostali prilozi istog autora:
» PONOVNI NASTUP U CRNOJ GORI
18. October 2021 16:22
» BOJKOT ZA NEGATORE GENOCIDA
11. July 2021 12:33
» PAKETIĆI ZA 160 MALIŠANA
06. June 2021 16:58
» DJECI DAROVALI KNJIGE
02. June 2021 16:50