Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari
U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu promovisana knjiga „Ko je bio Meša Selimović“ autora Seada Zubanovića
MEŠA SELIMOVIĆ JE IME VELIKOSRPSKOG PROJEKTA
Procitaj komentar
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 25. November 2015. 20:11:18

Promotori: Mr. Fatmir Alispahić, autor Sead Zubanović i Nedžada Bisić


U prepunoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu u utorak (24.11.2015.) naveče je Sead
Zubanovć promovisao svoju novu knjigu pod naslovom „Ko je bio Meša Selimović“. O knjizi je, pored autora, govorio mr. Fatmir Alispahić, recenzent te putem video poruke Avdo Huseinović u ime izdavača. Narator je bila Naida Kurdija dok je promciju moderirala Nedžada Bisić. U muzičkom dijelu promocije učestvovali su Eldin Huseinbegović i Faruk Baljaj sa kompozicijama čije je stihove napisao Sead Zubanović.

U ovoj knjizi autor razotkriva najveću velikosrpsku podvalu Bošnjacima ko je stvarni autor romana „Derviš i smrt“ te zašto su Bošnjaci ovaj anti-muslimanski roman prihvatili kao knjigu svog identiteta. Naravno, knjiga daje i odgovore na niz dugih pitanja koji će, zasigurno, u vremenu pred nama izazvati niz polemika jer će mnoge biti teško razuvjeriti da je sve ono u šta su vjerovali decenijama bila laž.


Ovo što radi Sead Zubanovć, prvi pisac bošnjačke alternativne povijesti uistinu je važno jer nas upozorava na to da ono što živi kao zvanična povijest nije nešto što su pisali Bošnjaci i bosanskohercegovačke patriote, rekao je, između ostalog, u svom obraćanju Fatmir Alispahić.
To je ono što je pisala velikosrpska i dijelom velikohrvatsksa historiografija sa namjerom da nametne svoju verziju svega onog kroz šta smo prolazili. Tako se može, između ostalog, desiti da se decenijama u Sarajevu 6. april veliča kao Dan oslobođenja ovog grada a mnogo je stvarnih činjenica koje govore o tome da ga je dan ranije oslobodila 16. Muslimanska brigada, da zaboravljamo Muslimanske rezolucije kojima smo se prvi u Evropi usprotivili fašizmu i slično. Zubanovć se hrabro upustio u koštac sa nekoliko tema kao što je naprijemjer Despića kuća te nam dramaturški pokazao kako smo vjerovali u laži i podvale a ne u ono što je starna istina.
Ova knjiga nama nije važna zbog Meše Selimovića već zbog toga da bi lakše razumjeli jedan kompletan mehanizam, ideološki i propagndni, koji je nad nama upostavljen i koji još uvijek traje, najviše našim zaslugama i našoj nemoći, kukavičlukom da se suočimo sa tim činjnicma, kao da se bojimo tereta časne istine. Istine da su Bošnjaci prvi antifašistički narod Evrope. Ni jedan narod u Evropi nije kao Bošnjaci, iako nenaoružani, iako slabi davao Rezolucije protiv fašističkih okupatora i štitio svoje pravoslavne i jevrejske komšije. Meša Selimović i velikosrpski projekat koji nosi njegovo ime, zanimljiv nam je iz razloga što lakše možemo razumjeti mehanizme po kojima laž ili samoobmana funkcionira i po kojima mi gubimo važne uporišne tačke koje bi treble da grade i izgrađuju naše reflekse za samoodržanjem. U Odlukama ZAVNOBiH-a bili su, pored Srba i Hrvata, definisani i Muslimani. Njih poslije nigdje nije bilo. Negirani su kao narod, bili su tlačeni i ponižavani, pohapšena im je, ili ostala bez ljudskih prava, sva književna inteligencija... Decenijama su Bošnjaci ubjeđivni da odustanu od svog identiteta. Fabrikovni su im prvaci, među kojima je bio Meša Selimović, koji će „ponosno“ izjavljivati da su srpskog porijekla i kojima je od režima data sva slava. Sead Zubanovć je sjano poredao činjenice koje, tek kad ih danas čitate, usmjeravaju da drugačije gledate na „lik i djelo“ Meše Selimovića i na njegovo stvaralaštvo. Otkrivamo nešto što do sada nismo vidjeli. Otkrivamo kako je on blatio Bošnjake, nipodaštavao ih… Romani „Derviš smrt“ i „Tvrđava“, koje smo smatrali kao svoje, kao da nisu stvarani rukom potpisanog autora. Dosta je u njima Andrićevog stila jer nevjerovano zvuči da neko ko je u 40 godini objavio prvu i to lošu knjigu, te deset godina kasnije još jednu lošiju, napiše ovako velika djela a i sam u svojm sjećanjima izjavljuje kako su ga recenzenti ismijavali, omalovažavali...


Detalj sa pormocije


-Analizirajući stanje u kojem se Bošnjaci nalaze nije teško zaključiti da je naš najveći problem taj što nemamo svoju istoriju, rekao je, između ostalog, Sead Zubanović. Naša historija je sakrivana od nas, falisifkovna. Sve ono sa čime se možemo ponositi od Vrbavske bitke, Srednjeg vijeka... jeste Bosna za koju Miroslav Krleža kaže da je svijetlo u evropskoj tami. Sve to nama je decenijama frizrano. Kljukali su nas mitomanskom književnošću u kojoj su su Bošnjaci odslikavani kao glupi ljudi, prljavi, lijepili nam etikete od kojih su nam se krivla leđa te i danas teško možemo dizati glave. Meša Selimović je samo jedan od alata koji mi je pomogao da prođem kroz to vrijme koje su Bošnjaci proživljavali i kojem su, između ostalog, i Mešu Selimovića smatrali svojim piscem ne sluteći koliko ih on blati, omaložava, kolik im ruši dostojanstvo, briše istoriju… Mitomanska književnost u Srbji i biografiju „svog pisca“ Meše Selimovića svake godine piše i toliko je falisificira da je u njoj jedino ostalo isinito godna njegovog rođenja i godina njegove smrti. Moja knjiga će u vremenu koje dolazi biti, velika prepreka onima koji nas nastoje porobiti mentalno da bi zatim učinili sve što mogu i na fizičkom nestanku Bošnjaka. Ogromnu i bolnu cijenu svojoj naivnosti, odnosno neznanju smo, tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992,-1995. godine, ponovo, skupo platili. Krajnje je vrijeme da bošnjački narod, iščitavanjem sadržaja poput ovog nauči da prepoznaje i eliminiše agresorsko zlo u njegovom korijenu.


Autor potpisuje knjigu

Eldin Huseinbegović

Faruk Baljaj

VRH


  Dossier: Sead Zubanović: Mehmedalija Mehmed Meša Selimović, Ćosićev najveći Srbin nesrpskog "porekla"
» MEŠA SELIMOVIĆ JE IME VELIKOSRPSKOG PROJEKTA
Eset Muračević | 25.11.2015 20:58

Ostali prilozi:
» VOĐA PARADE EDIN FORTO KOD REISU-L-ULEME
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. June 2022 22:20
» HISTORIJA NAM SE VRAĆA KAO SVETOSAVSKA NAGRADA
Muhamed Hodžić | 25. June 2022 12:30
» GENERACIJSKI USPJEH FC BOSNA ZH - PLASMAN U VIŠI RANG
Mensud Alićušić | 23. June 2022 19:44
» UKRAJINSKA BORBA OTPOR GENOCIDNOJ POLITICI RUSIJE
Božidar Proročić | 07. June 2022 15:44
» REPRIZA VIĐENOG, ALI BEZ PRVIH „STVARAOCA“ SRPSKOG GENOCIDA U BOSNI I HERCEGOVINI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. June 2022 18:58
» GLAS ZA BOSNU - MIR U EVROPI
Mensud Alićušić | 05. June 2022 15:23
» DARKO TANASKOVIĆ - SAMOZVANI ISLAMOLOG I ANTIBOSANSKI ANALITIČAR U AKCIJI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. June 2022 15:36
» MOJ SUSRET SA BOSANSKIM IMAMIMA U ZENICI I BIHAĆU POUKE I PORUKE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. June 2022 19:07
» BITI ILI NE BITI
| 19. May 2022 21:56
» VELIKORUSKA POLITIKA I OKUPACIJA UKRAJINE
Božidar Proročić | 16. May 2022 13:17
Ostali prilozi istog autora:
» VOGOŠĆANSKI DANI 2022
20. June 2022 01:51
» TRIDESET GODINA PATNJE I TUGE
17. June 2022 13:44
» TAJNA AUTOBUSA SMRTI
11. June 2022 13:14
» PRSTEN ZA GLAVU AŽDAJE
27. May 2022 00:56
» BOSNA SE I PJESMOM BRANILA
19. May 2022 20:55
» KUĆA KOJA TEČE
23. March 2022 00:47
» MORAMO ZBITI SVOJE REDOVE
15. March 2022 23:29
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif