Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dossier: Sead Zubanović: Mehmedalija Mehmed Meša Selimović, Ćosićev najveći Srbin nesrpskog "porekla"
U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu promovisana knjiga „Ko je bio Meša Selimović“ autora Seada Zubanovića
U ovoj knjizi autor razotkriva najveću velikosrpsku podvalu Bošnjacima ko je stvarni autor romana „Derviš i smrt“ te zašto su Bošnjaci ovaj anti muslimanski roman prihvatili kao knjigu svog identiteta. Naravno, knjiga daje i odgovore na niz dugih pitanja koji će, zasigurno, u vremenu pred nama izazvati niz polemika jer će mnoge biti teško razuvjeriti da je sve ono u šta su vjerovali decenijama bila laž.

Eset Muračević | 2015-11-25 20:58:18
Meša Selimović je bio onoliko dobar književnik, koliko su njegov mentor Dobrica Ćosić i stvarni autor Derviša i Tvrđave, Ivo Andrić, bili dobri ljudi. Njih trojica su zajedno dali i nažalost još uvijek daju, svoj veoma veliki doprinos u dovođenju bošnjačkog naroda na ivicu grobne jame.

Sead Zubanović | 2015-02-18 16:56:15
Serijal: Mehmedalija Mehmed Meša Selimović, Ćosićev najveći Srbin nesrpskog "porekla": Pogrešni podaci u Selimovićevoj biografiji
Posebno bi Bošnjacima trebao biti sada jasan interesantan, skoro neobjašnjiv jako pozitivan odnos politike, kritike i čitalačke Srbije prema romanima „Derviš i smrt“ i „Tvrđava“ na kojima je kao autor samo potpisan bezlični Meša, prezimena Selimović. Ništa od onoga na što su Srbi neizlječivo alergični, kao što su riječi i pojmovi: Islam, Kur'an i citiranje prevoda njegovih sura, opisi muslimanskih vjerskih obreda, tradicije i tako dalje, nije ih odvratilo od glorifikovanja i riječi hvale koje generacije za generacijama upućuju ovim knjigama i njihovom srpskom zetu, koji je pristao da ga kao vrhunskog pisca „izmisli“ Dobrica Ćosić, zaista je malo reći, zlo od čovjeka.

Sead Zubanović | 2015-02-04 18:54:58
Serijal: Mehmedalija Mehmed Meša Selimović, Ćosićev najveći Srbin nesrpskog "porekla": Pogrešni podaci u Selimovićevoj biografiji
A evo jednog titovskog prizora posuđenog iz ere socijalizma, nažalost kod nekih Bošnjaka još prisutnog adeta, dekoracije prostorije za doček Nove godine, ovog puta dućana „slučajno“ lociranog baš odmah do javnog klozeta na Baščaršiji. Andrićevski je prekopiran sa ciljem degradacije, osporavanja i omalovažavanja ogromnih vojnih, istorijski neupitnih uspjeha Otomanskog carstva u kojima je bilo često veoma značajno učešće i gazija Bošnjaka.

Sead Zubanović | 2015-01-21 16:16:25
Serijal: Mehmedalija Mehmed Meša Selimović, Ćosićev najveći Srbin nesrpskog "porekla": Pogrešni podaci u Selimovićevoj biografiji
Izdavačko kuća Svjetlost 1991. godine se obratila udovici Darki tražeći njenu saglasnost da u okviru edicije Muslimanska književnost 20. vijeka izdaju i Mešin roman. Odgovorila je ovako: Žao mi je što moram da vas obavijestim da ne mogu da vam dam saglasnot na izdavanje romana „Derviš i smrt“ u ediciji „Muslimanske književnosti“. Moj muž Meša Selimović ostavio je testament koji se čuva u „SANU“ i kojim on izjavljuje da pripada srpskoj književnosti i ja moram da poštujem njegovu volju. Zato i nisam mogla da potpišem ugovor.

Sead Zubanović | 2014-12-31 21:22:03
Serijal: Mehmedalija Mehmed Meša Selimović, Ćosićev najveći Srbin nesrpskog "porekla": Pogrešni podaci u Selimovićevoj biografiji
Zaista je tegobno, ali za veliku pouku, pravo naravoučenije treba reći, da su Meša Selimović i Ivo Andrić u indentičnom stanju okončali živote. Obojica su par godina pred smrt ostali bez pameti. Za Andrića je kao razlog gubitka razuma uzgredno samo na par mjesta naveden problem sa dotokom i cirkulacijom krvi u mozak, a Mešin um je vremenom potpuno blokiran posljedicama drugog moždanog udara. Bilo kako bilo, oni godinama pred smrt nisu znali ni ko su ni šta su, niti su prepoznavali čak ni svoje najbliže. Bilo bi degutantno i jako nepristojno opisivati detalje njihovog ponašanja u takvom stanju. Dovoljno je samo reći da su bolešću bili vezani za krevet bez mogućnosti kontrole fizioloških potreba. Andrić je za razliku od Meše „uživao“ bolnički tretman. Selimović je, iz sada dobro poznatog razloga, te svoje godine vegetiranja provodio opet „brižno čuvan“ u krugu porodice i „poverljivih“ prijatelja.

Sead Zubanović | 2014-12-21 23:20:36
Serijal: Mehmedalija Mehmed Meša Selimović, Ćosićev najveći Srbin nesrpskog "porekla": Pogrešni podaci u Selimovićevoj biografiji
Naime, poslije popisa stanovništva 1971. godine Rodoljub Čolaković, prvi poslijeratni predsjednik Vlade NR BiH, je skrenuo pažnju političkom vrhu BiH na, u visokim političkim krugovima CK SKJ, prisutnu „zabrinutost“ zbog činjenice da bi Muslimani u ovoj federalnoj jedinici, sada kao relativna većina, mogli tražiti da imaju svoju matičnu Republiku. Velikom hajkom koja je uslijedila samo protiv značajnih pripadnika naroda za čiju se ravnopravnost do juče borila, komunistička vlast je dokazala da sve do tada učinjeno bilo prvenstveno u njenom interesu. Na isti način su svoju lojalnost vlastodršci u BiH dokazali i pokazali novim montiranim procezom protiv Muslimana 1983. godine! Ovaj put je to učinjeno na intervenciju Miloša Minića, sekretara CK SKJ koji je partijske prvake „dobronamjerno“ posavjetovao da se u BiH „iznivelišu i sankcionišu“ nacionalizmi.

Sead Zubanović | 2014-12-15 17:05:32
Serijal: Mehmedalija Mehmed Meša Selimović, Ćosićev najveći Srbin nesrpskog "porekla"
Vjenčali su se u martu, sigurno mimo zakona, jer se Darka nije rastavila od prvog muža koji se kao ratni zločinac krio negdje u inostranstvu, sa međunarodnom potjernicom za vratom. „Slučajno“ su po želji mladenke obadvije kume bile Srpkinje i to Marija Mujezinović, supruga slikara Ismeta, i Radmila Begović. A, u julu te iste godine rodila im se kćerka Maša.

Sead Zubanović | 2014-12-02 22:42:41
Serijal: Mehmedalija Mehmed Meša Selimović, Ćosićev najveći Srbin nesrpskog "porekla"
Smiješno glupa je i rečenica u kojoj se kaže za Mešu Selimovića da je: Kroz odrastanje hteo da se vrati svojim etničkim korenima i da ga grizla savest što su njegovi preci promenili veru da bi sačuvali imetak! Istina je baš suprotna. Zbog vjere su njegovi dedo i nana spašavajući živu glavu zajedno sa ostalim ukućanima i mještanima, morali zauvijek napustili Bileću ostavljajući iza sebe ogroman begovski posjed. Ovo se desilo zahvaljujući kmetovsko-komitskom pokolju i pljačkanju Hercegovine po srpsko-crnogorskoj okupaciji dijelova države Bosne. Otac Alija mu se iz tog razloga i rodio tokom zbjega 1882. godine u Visokom, a srpski istoričari ga kasnije žestoko ocrniše, nazvaše pijancem, kočijašem i naprasitim čovjekom, samo zato što bi stamen i ponosan Bošnjak begovskog, aristokratkog, porijekla i manira. Takođe ne rekoše da mu je babo 1936. godine doslovno ubijen posljedicama ozakonjene, ovaj put državne pljačke Kraljevine Jugoslavije, provedene pod imenom: „agrarna reforma“, kojom mu je oduzet izvor egzistencije, sedamdeset dunuma zemlje pod voćem. (Dio tog posjeda su po dolasku u Tuzlu kupili pa imanje vremenom proširili generacijama sticanom domaćinskom sposobnošću).

Sead Zubanović | 2014-11-17 19:03:13
Serijal: Mehmedalija Mehmed Meša Selimović, Ćosićev najveći Srbin nesrpskog "porekla"
Ova jako važna činjenica se nikada nije afirmisala, a krio je to i Meša pripisujući sebi do tada nepoznate prijevode sa arapskog jezika korištene u zaglavljima romana Derviš i smrt. Nebuloze poput one kako šejh pali svake noći svijeću na grobu svoga brata i tamjanom kadi tekiju kao i tvrdnju da se derviši ne žene, natjerale su rahmetli Nedžada Ibrišimovića da za Mešu kaže da je odstupio od osnovnih načela Islama i da je knjiga trebala nositi naslov Pop i smrt ili Sveštenik i smrt. Čak je u svojoj knjizi naslova Ruhani i šejtani inspiracija taksativno pobrojao tačno pedeset izrečenih nelogičnosti koje se kose sa principima muslimanske vjere. Kada je zbog toliko nabrojanih činjenica izrevoltirani Nedžad rekao da Derviša kao da je pisao „vlah“, nije ni slutio koliko je bio u pravu.

Sead Zubanović | 2014-11-10 20:39:57
Serijal: Mehmedalija Mehmed Meša Selimović, Ćosićev najveći Srbin nesrpskog "porekla"
Ćosić je preko komuniste Mehmedalije Selimovića odlučio ubaciti u bosansko gnijezdo kukavičije jaje i putem pisane riječi, koja je uvijek ima veliku težinu, ostvariti zamisli politike mračnih krugova intelekualaca Srbije. Prethodne generacije su bosanske pravoslavace preimenovale, nakon njihovog dugog suprotstavljanja, u Srbe zahvaljujući najviše direktnom pojedinačnom podmićivanju parama i rezultatima isfabrikovano pisanih knjiga bosanskih autora, pravoslavaca. Petar Kočić je u svom Jazavcu riječima Davida Štrbca pred sudom, da je: Bosna kurva, započeo taj proces, a završen je uz pomoć: Jovana Dučića, dvojice Ćorovića i umobolnog plagijatora Alekse Šantića. Osnovna, iz Beograda im zadana, teza je bila da se piše kako je Bosna zatucana, provincijalna i sektaški razderana sredina.

Sead Zubanović | 2014-10-28 00:35:41
Serijal: Mehmedalija Mehmed Meša Selimović, Ćosićev najveći Srbin nesrpskog "porekla"
Zaista ima mnogo pitanja vezanih za lik i djelo Mehmedalije, Mehmeda, Meše Selimovića na koja bi se sada, u interesu Bosne i prije svega Bošnjaka morao dati tačan odgovor. Zašto je, naprimjer, za života fašista Nikola Koljević, srpski šekspirolog, rekao da je Meša najveći Srbin nesrpskog porijekla, a za zlatni trolist Njegoš – Andrić – Selimović tvrdi u Srbiji da su za velikosrpstvo, njih trojica, učinili više nego svi srpski književnici skupa? Kako to da srpski đeneral Slavko Lisica tokom agresije jednu četničku vojnu jedinicu nazva imenom, Meša Selimović? Zašto najveća književna nagrada Srbije dobi ime po njemu, a ne po nekom Srbinu? Kako to da toliki broj škola po Srbiji, ali i po čitavoj BiH nosi njegovo ime? Što su ga srpski političari doslovno oteli mrtvog od delegacije iz Tuzle, u kojoj je davno izrazio želju da bude ukopan i sahranili ga na groblju zaslužnih u Beogradu? Zašto Nemanja Kusturica za Mešu kaže da je njegov uzor? Šta se to svojevremeno, sem podrške Beograda, još dešavalo pa je dovelo do ogromne popularnosti romana Derviš i smrt ?

Sead Zubanović | 2014-10-19 23:06:43
Serijal: Mehmedalija Mehmed Meša Selimović, Ćosićev najveći Srbin nesrpskog "porekla"
To što Darka nije dozvoljavala medicinskim sestrama i čistačicama da uđu i rade svoj posao, presvlače i brinu o higijeni njenog muža kao i same prostorije, moglo se prihvatiti kao njena velika ljubav koja je podrazumijevala i ogromnu spremnost na žrtvu da za svog muža ona učini sve što može. Ali, kada su i doktora po Mešinom vraćanju svijesti dočekala zatvorena vrata njihove sobe, a Darka burno reagovala sprječavajući liječnika u pokušaju da uđe i pregleda svog pacijenta, više nikome od osoblja ništa nije bilo jasno... Dugo vremena se po bolnici prepričavalo njeno, bezrazložno i ničim izazvano, histerično ponašanje. Svako normalan se mora zapitati, šta je razlog Ćosićevoj jurnjavi, Darkinom ponašanju i zbog čega tolika borba za Mešinu izolaciju?

Sead Zubanović | 2014-09-30 00:49:22
Cilj i svrha Ćosićevih čestih dolazaka i podužih boravaka u Sarajevu, gdje je Mešin stan koristio kao istureno komandno mjesto, bio je organizovanje srpskih intelektualaca u cilju sprječavanja najavljene izmjene u popisa stanovništva na kojem se trebalo vratiti ime muslimanskom narodu kao i suprotstavljanju politici buduće promjene Ustava Jugoslave. Novi Ustav, koji je trebao omogućiti veću autonomiju Republikama i dvjema pokrajinama, bio je totalno u suprotnosti sa uvijek aktuelnim planom stvaranja velike Srbije.

Sead Zubanović | 2014-09-16 00:44:19
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif