Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Nakon hapšenja Mladića:
DODIK JE SADA IZMEĐU DVIJE VATRE
Autor: RFE
Objavljeno: 05. June 2011. 07:06:16
Miting podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću održan 31. maja u Banjaluci, pokazao je da u Republici Srpskoj ne postoji klima za suočavanje s ratnim zločinima. Veliki dio javnosti tog entiteta Mladića doživljava kao heroja, dok se vlasti ne žele otvoreno suprotstaviti nacionalno orijentisanom biračkom tijelu. Istovremeno, politički vrh RS ne želi se zamjeriti zvaničnom Beogradu, niti otvoreno dovesti u pitanje svoju dejtonsku obavezu saradnje s Haškim tribunalom, javlja "Radio Slobodna Evropa" (RSE).

Učesnici mitinga podrške Ratku Mladiću, koji je organizovala Boračka organizacija RS, jasno su stavili do znanja da se taj haški optuženik doživljava kao heroj, a oni koji su ga uhapsili – kao izdajnici srpskog naroda.

''Podršku generalu Ratku Mladiću je za dati hiljadu posto, to je jedini srpski general koji je branio Republiku Srpsku i odbranio srpski narod.''

Ratko Mladić se, kao bivši komandant VRS, tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata, a u optužnici protiv bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića spominje se kao “jedan od ključnih saučesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu”.

Ipak, niko od učesnika mitinga ni jednom rječju nije spomenuo zločine za koje se Mladić tereti. Naprotiv, o njemu se govorilo s puno poštovanja, kao o osobi zaslužnoj za stvaranje Republike Srpske i opstanak srpskog naroda u BiH.

Ono što je, međutim, mnogima palo u oči jeste činjenica da mitingu podrške Mladiću nije prisustvovao predsjednik RS Milorad Dodik.

U svom prvom saopštenju, po Mladićevom hapšenju, 26. maja, Dodik je izjavio da to predstavlja “ispunjenje međunarodnih obaveza iz Dejtonskog sporazuma, koje su preuzele sve države u regionu”. Ova, netipično diplomatska izjava za Dodika bila je povod za brojne analize.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES Bahtijar Aljaf ističe da Dodik mora dati podršku Srbiji za Mladićevo hapšenje, ali istovremeno nastaviti igrati na kartu, kako kaže, nacionalne histerije.

''On je sad između dvije vatre. Ono što je govorio sad ne može demantirati. Ustvari, dao je potporu Borisu Tadiću što se tiče hapšenja tih ratnih zločinaca. On ovdje igra dvojnu igru i normalno da njemu to nije, kao što smo više puta rekli da Milorad Dodik ne radi ni jednu stvar koja je u interesu srpskog naroda. Ono što on radi je u interesu svoje vlasti, da ostane vlasti i on ne bira metode za to", ocjenjuje Aljaf.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, umjesto o odnosu prema zločinima i optužnici po kojoj se tereti ratni general vojske bosanskih Srba, ograđuje se i brine zbog eventualne odgovornosti RS:

„Hajde da se ograničimo na jedan formalno-pravni aspekt stvari. Haški tribunal je koncipiran kao tribunal koji utvrđuje individualnu odgovornost. Haški tribunal nema mandat da se bavi bilo kakvim pitanjima kolektiviteta, on nema mandat da se bavi odgovornošću političkih partija čak, pa ni nečim drugim. Prema tome, on je i do sada bio i ostaće u okviru onog mandata koji mu je dat kada je osnovan i baviće se individualnom odgovornošću.“

Analitičari ocjenjuju da se ni većina medija u RS nije usuđivala upuštati u priču o zločinima za koje se Mladić tereti. Izvještavanja su, kaže urednik portala Buka Aleksandar Trifunović, bila površna – o samom hapšenju, te o detaljima koji se ne tiču zločina.

''Mogao se primjetiti, da tako kažem, odnos prema toj informaciji kao da se tiče nekog drugog, kao da je Ratko Mladić čovjek koji nema nikakve veze sa ovim prostorom, prostorom RS, tako da se mediji nisu utrkivali sa komentarima i u traženju objašnjenja, prije svega, zašto Ratkom Mladić treba da odgovara'', kaže Trifunović.

Psiholog Srđan Puhalo podsjeća da najveći dio javnosti Republike Srpske ne želi znati za drugu stranu priče o Ratku Mladiću.

''Prvo što je ta istina veoma bolna, što suočavanje sa tom istinom znači priznavanje stvari s kojima se ni jedan normalan čovjek ne može ponositi i sa tim Srbi neće da se suoče'', navodi Puhalo.

Na mitingu podrške Ratku Mladiću u Banjaluci, predočena je inicijativa da se taj haški optuženik proglasi herojem, kako je rečeno, otadžbinskog rata.

I koliko god vlasti RS nastojale u rukavicama postupati u slučaju Mladić, da umire svoje biračko tijelo pristale su odobriti sredstva za pomoć odbrani Srbima osumnjičenim za ratne zločine.

Analitičari takođe podsjećaju da finansijska ulaganja u dobranu Ratka Mladića nisu neshvatljiva ako se ima u vidu šta bi za opstanak RS značila potencijalna osuda za udruženi zločinački poduhvat u slučaju Karadžić i Mladić.


  Dossier: Hapšenje i sudski proces protiv zločinca Ratka Mladića
» ČASNI SUDE, JA SAM GENERAL RATKO MLADIĆ
Fahrudin Kladničanin | 07.06.2011 22:46
» DODIK JE SADA IZMEĐU DVIJE VATRE
RFE | 05.06.2011 07:06
» MLADIĆ IZLAZI PRED SUDIJU U PETAK
Beta | 01.06.2011 08:14
» TRAGOVI GENOCIDA VODE DO BEOGRADA!
Avaz | 30.05.2011 09:17
» PRLJAVA IGRA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE I SRBIJE
Tim Bošnjaci.Net | 28.05.2011 08:50
» U GLAVI DUGOGODIŠNJEG BJEGUNCA
B92 | 28.05.2011 06:57
» DAČIĆEVA ŠUPLJA PRIČA
| 27.05.2011 10:47

Ostali prilozi:
» U REČANIMA KOD PRIZRENA PODIGNUTA ZASTAVA SA LJILJANIMA
Bošnjaci.Net | 20. September 2020 22:36
» PORODICE NESTALIH POSJETILE JAJCE
Eset Muračević | 20. September 2020 14:54
» MIRO LAZOVIĆ: MILANOVIĆ PONAVLJAO DODIKOVE FLOSKULE
Vijesti.ba | 19. September 2020 15:18
» ZAPOČELO ASFALTIRANJE ATLETSKE STAZE
Eset Muračević | 18. September 2020 19:36
» SJEDNICA GLAVNOG IZBORNOG ŠTABA NARODA I PRAVDE U BIHAĆU
Bošnjaci.Net | 18. September 2020 16:30
» AMAZING BOSNIA AND HERZEGOVINA, AUTOR ADIS GOLOŠ
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 21:30
» DELEGACIJA SAVEZA RVI FBIH KOD MINISTRICE TURKOVIĆ
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 17:03
» BELMIN KARAMEHMEDOVIĆ IZABRAN ZA GENERALNOG DIREKTORA BHRT
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 16:32
» DR. CERIĆ: TUŽNA VIJEST ZA FILIPOV “STAV”, SBK-A SE TRANSFORMIRA U NEŠTO MNOGO JAČE I FUNCIONALNIJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. September 2020 15:39
» ENVER ČIČKO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA
Eset Muračević | 16. September 2020 19:19
Ostali prilozi istog autora:
» SPAS ZA RIJEKE OD HIDROELEKTRANA
08. November 2018 19:58