Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dossier: Hapšenje i sudski proces protiv zločinca Ratka Mladića
"Da su se NATO trupe rasporedile u BiH 1992. godine, kad ih je pozvao Alija Izetbegović, kako bi se spriječilo da se proširi rat iz Hrvatske, ne bi se desili ni rat, niti masakr. Ali, gore od toga, nakon dolaska UN, koji je imao prvenstveno humanitarni zadatak, NATO je, pod vodstvom SAD, sistematski potkopavao mirovne napore UN tako da je naoružavao i trenirao muslimane i Hrvate", rekao je on.

Srna | 2011-07-18 10:24:30
Krvolok Ratko Mladić zaprijetio je štrajkom glađu i žeđu te da će prestati uzimati lijekove ako mu sud bude odabirao advokate, a čini se da će upravo tako biti jer njegovi odabranici imaju tehničkih teškoća. Rus Aleksandar Mezjajev odbio je biti Mladićev prvi advokat, jer je profesor na fakultetu u Moskvi i smatra da će više pomoći kao drugi branitelj.

2011-07-14 07:16:35
Zločinac Ratko Mladić, optužen za genocid u BiH, ne doprinosi rješavanju pitanja svog branioca time što insistira da glavni branilac bude Miloš Šaljić, koji je i sam potvrdio da ne ispunjava uslove Haškog tribunala, izjavio je danas predstavnik Suda u Hagu Martin Petrov. Petrov je, na redovnoj konferenciji za novinare, rekao da advokat Šaljić ne govori nijedan od zvaničnih jezika suda - engleski i francuski - i da stoga ne može biti glavni branilac.

Onasa | 2011-07-13 10:57:04
"Mladić je tražio da njegovi branioci budemo ja i Aleksandar Mezjajev. Pošto to još nije odobreno, on ne želi sutra da izađe pred sudsko veće i da se izjasni o optužnici, a ako bude morao, ako ga nateraju, izaćiće i reći da neće ništa da govori zato što mu branioci nisu obezbeđeni", rekao je Šaljić u telefonskoj izjavi Srni iz Haga.

Fena | 2011-07-03 06:01:19
Srpski zločinac Ratko Mladić odlučio je da advokat Miloš Šaljić i njegov ruski kolega Aleksandar Mezjajev budu u pravnom timu koji će zastupati Mladića pred Haškim tribunalom, rekao je Srni Miloš Šaljić, advokat porodice Mladić. "Za sada smo u pravnom timu nas dvojica, a kasnije ćemo uključiti i druge", rekao je Šaljić.

Srna | 2011-06-28 09:06:25
Poziv Mmedijima
Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, Savez udruženja logoraša kantona Sarajevo, općinska udruženja logoraša Centar, Stari Grad, Novi Grad, Hadžići, Ilijaš, Ilidža, Vogošća, Novo Sarajevo, Žena žrtva rata, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, Koordinacija boračkih organizacija u FBIH i KS i Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa, poziva sve predstavnike medija na press konferenciju koja će se upriličiti dana 29.06.2011.godine u 11,00 h,

B.net | 2011-06-28 08:21:32
Suci su prihvatili zahtjev u tom smislu koji je ured tužitelja uložio 3. juna. "Ovakav zahtjev podnosimo za svaki predmet", objasnio je za AFP Frederick Swinnen, specijalni savjetnik tužitelja Sergea Brammertza.

Fena | 2011-06-25 08:51:20
"Nekoliko puta je razgovarao s porodicom i sa sadašnjim advokatom Milošem Šaljićem i rekao kako je zainteresiran za utvrđivanje istina. On je u svojim kolumnama, kao i na predavanjima u Rusiji, često opovrgavao optužnicu Tribunala protiv Mladića za zločine u Srebrenici. Vrlo je poznat i cijenjen u Tribunalu i smatra se jednim od najiskusnijih advokata u Haagu", kaže izvor Blica.

2011-06-24 15:33:02
Bivši komandant Vojske Republike Srpske optužen je za genocid u Srebrenici i još osam bh. opština; progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje osoblja UN-a za taoce, 1992-95.

Fena | 2011-06-22 11:37:03
Sin zločinca Mladića odnio spisak predloženih advokata
Obitelj generala Ratka Mladića preko odvjetničkog tima uputit će pismeni zahtjev Srbiji i Republici Srpskoj da snose troškove obrane generala Ratka Mladića pred Haškim tribunalom, izjavio je jučer za srpski Blic Miloš Šaljić, odvjetnik najpoznatijeg haškog optuženika. Na primjedbu kako haški optuženik može očekivati da država financira njegovu obranu kada se nije dobrovoljno predao, Šaljić odgovara: "Ni Gotovina se nije predao, pa je za obranu od Hrvatske dobio 32 milijuna eura".

2011-06-18 08:56:23
Philipp Ruch, idejni tvorac projekta «Stub srama»
Ratko Mladić je odgovoran za najgori oblik ratovanja u kojem su počinjeni najbrutalniji zločini protiv čovječnosti, svih vremena, koji nisu bili nuspojava nego sredstvo za uništenje Bosne i više od stotinu tisuća Bošnjaka. Bila je to upravo Mladićeva odluka, ne koristiti protiv civila „samo" granate nego i protuzračne i zapaljive rakete. Za popis cijelog arsenala njegovog genocidnog rata, tužilaštvo će trebati nekoliko sedmica.

Bošnjaci.Net | 2011-06-15 07:34:01
Srpski krvolok je optužen za genocid u desetak bh. općina, istrebljenje i Zločin protiv čovječnosti
Kroz svoje izvještavanje — koje se prenosi preko maltene svih svjetskih medija — oni neprestano ponavljaju netačne informacije da je Mladić je optužen samo za genocid u Srebrenici i opsadu Sarajeva.
Činjenica je da je bivši komandant vojske bosanskih Srba — pred Međunarodnim krivičnim sudom — optužen za orkestririranje genocida ne samo u Srebrenici, nego i u mnoštvu drugih bosanskih općina: Bratunac, Foča, Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik.

Daniel Toljaga | 2011-06-13 08:43:21
"Očekujemo da nakon perioda adaptacije i liječničkih pregleda Mladić uskoro bude prebačen u jedan od tri bloka. Prema posljednjim informacijama, Ratko će biti u "ekipi" s Vojislavom Šešeljem, generalom Nebojšom Pavkovićem, Milanom Lukićem, hrvatskim generalima Antom Gotovinom i Mladenom Markačom. Naravno, Haški sud u svakom trenutku može promijeniti ovu odluku. Inače, "selidbe" pritvorenika su česte i do sada je promijenjeno nekoliko "ekipa"", kazao je za Press sagovornik koji je insistirao na anonimnosti.

2011-06-10 09:05:20
16. juna 2001. odlukom Vrhovnog savjeta odbrane Jugoslavije
Članovi Savjeta, osim Koštunice, bili su i tadašnji predsjednici Srbije i Crne Gore Milan Milutinovići i Milo Đukanović. Pojedinim sastancima VSO su prisustvovali i tadašnji predsjednik Savezne vlade Zoran Žižić, savezni ministar za odbranu Slobodan Krapović, kao i tadašnji načelnik Generalštaba VJ general-pukovnik Nebojša Pavković.
Mladić se u Vojsci Jugoslavije vodio na fiktivnom mjestu savjetnika u Generalštabu, ali sa generalskom platom.

B.net | 2011-06-08 15:51:34
"Mladić je još izdvojen, ali nije izolovan, i prolazi kroz standardnu proceduru tokom koje se vrše posmatranja i obavljaju zdravstveni pregledi. On će uskoro biti prebačen u rezidencijalni dio Pritvorske jedinice u Sheveningenu", najavljeno je na redovnom brifingu za novinare.

Srna | 2011-06-08 10:54:47
Iskreno
Hvala Radovanu Kradžiću na strateškim odlukama koje su bile vezane za istrebljenje Muslimana, a koje je on odlučno donosio. Voljenoj Biljani Plavšić, koje je dokazala i naučno da su “muslimani genetski kvaran narod” čija neprikosnovena naučna tvrdnja je bila moja lična vodilja u većini akcija koje sam vodio. Takođe veliko hvala Mandiću, Stanišiću, Arkanu i njegovim Tigrovima, Škorpionima, Srpskoj pravoslavnoj crvki koja je sve vreme bila uz nas, posebno dragom mi Vasliji Kečevendi, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Dobrici, Koljeviću, mojoj prijateljici Ljiljani Bulatović. Bez njih teško da bi mogli bilo šta da uradimo. Da, umalo da zaboravim, hvala i holandskom bataljonu. Od srca. Zaista!

Fahrudin Kladničanin | 2011-06-07 22:46:13
Još ništa ne mogu potvrditi jer nije službeno odlučeno. Pričekajmo konačnu odluku, izjavio je Mezjajev koji je bio u odboru za odbranu Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja.

Ako se Ratko Mladić odluči za advokate sa službene liste, samo iz budžeta suda trebalo bi biti potrošeno oko 2.000.000 eura, piše Press. No, vrlo vjerovatno će biti neophodno još pola miliona eura, tvrde haški odvjetnici.

Fena | 2011-06-07 07:55:49
Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović govorio je za Internacionalnu TV Sahar iz Teherana o odgovornosti srpsko-crnogorskih krvoloka Karadžića i Mladića
Međunarodni krivični sud je presudio oficirima koji su bili pod komandom Radovana Karadžića i Ratka Mladića da su odgovorni za ratne zločine i genocid nad Bošnjacima, kao što je i Biljana Plavšić kao dio vlasti Republike Srpske osuđena krivom za ratne zločine. Shodno tome, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović za TV Sahar - suđenje Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću je samo pravna formalnost koja se mora zadovoljiti...

Bošnjaci.Net | 2011-06-07 07:32:37
Na pojedinim lokacijama, pored grafita, izlijepljeni su i plakati s Mladićevim likom i natpisom "Heroj bez mane", kao i simbol "Samo sloga Srbina spašava".

Avaz | 2011-06-06 08:50:33
Holandski mirovnjak Bodevijn Kok, koji je bio u Srebrenici za vrijeme genocida
Kada sam ga u tom trenutku vidio, poželio sam da imam pušku i da pucam u njega, ali on nas je razoružao - priča Kok u intervjuu za “Sunday Times”.
U petak je ovaj nekadašnji pripadnik „plavih šljemova“ na televiziji gledao Mladićev izlazak pred sud u Hagu. Kaže da mu general, koga naziva “monstrumom”, nije djelovao suviše slab i bolestan da bi mu se sudilo. Naprotiv, tvrdi da je u njegovom oku ponovo prepoznao stari sjaj po kome pamti generala iz Bosne koji je naredio genocid.

2011-06-06 08:33:32
Suđenje zločincu Mladić: Srbija u strahu od obnove postupka pred Mađunarodnim sudom pravde u vezi bosanske tužbe protiv Srbije
Profesor Radoslav Stojanović izjavio je da strahuje da će Ratko Mladić pokušati da opovrgne ono što je Srbiju oslobodilo odgovornosti za učešće u genocidu 1995.
Stojanović, profesor međunarodnog prava i bivši pravni zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, vidi to kao realnu mogućnost.
"Prilikom odluke o Srebrenici nije bilo kontakata između Mladićevog glavnog štaba i Beograda. Ja se bojim da on ne kaže suprotno sada, da je recimo on prije odlučivanja razgovarao sa Miloševićem.", kaže Stojanović.

2011-06-05 07:14:17
Nakon hapšenja Mladića:
''On je sad između dvije vatre. Ono što je govorio sad ne može demantirati. Ustvari, dao je potporu Borisu Tadiću što se tiče hapšenja tih ratnih zločinaca. On ovdje igra dvojnu igru i normalno da njemu to nije, kao što smo više puta rekli da Milorad Dodik ne radi ni jednu stvar koja je u interesu srpskog naroda. Ono što on radi je u interesu svoje vlasti, da ostane vlasti i on ne bira metode za to", ocjenjuje Aljaf.

RFE | 2011-06-05 07:06:16
Blic objavio transkript Mladićevog saslušanja u Beogradu
To nije moje delo, ja sam pošteno dao da idu autobusima, kada prvo da li da ostanu i žive u Republici Srpskoj. Oni neće ni da čuju, oni hoće da idu u Federaciju, za njih postoji Bosna. Da idete kao ljudi ne sa ovim taljigama i traktorima kao Krajišnici", pričao je Mladić i tvrdio kako je tražio oficira UNPROFOR-a da mu budu tamo svjedoci i kako će na suđenje u Hagu zvati pripadnike holandskog bataljona. Nisam se ja borio protiv muslimana i vere, neka on klanja što hoće, ali ne na moju kuću, na srpsku zemlju. I ovo što imate multietničko, ovo je sviranje k...., rekao je Mladić sudu.

2011-06-05 07:04:29
Majke Srebrenice o Mladiću:
Tuzlanska ulica Kicelj. Broj 54. Kuća, i u kući sobica. Prostorije Udruženja Žene Srebrenice. Kasapin na TV-u, a na zidovima stotine fotografija njegovih žrtava. Majke su nervozne. Sjećaju se svojih najmilijih, koji su ubijeni u genocidu. Prošlo je 16 godina, a Ratko Mladić jučer se po prvi put našao pred sudijama Haškog tribunala. Trebao se izjasniti o krivici.

Oslobođenje | 2011-06-04 09:43:31
Den Haag: Danas pred Sudskim vijećem Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju
“Ja sam stariji čovek, ja bih želeo da dobijem ovo što ste pročitali, ove gnusne optužbe na mene, da to dobro pročitam i razmislim sa mojim advokatima. Meni treba i više od mesec dana za te monstruozne reči za koje nisam ni čuo što su u optužnicu stavljene, ja to nisam čuo niti to mogu da shvatim”, odgovorio je Mladić.

2011-06-03 08:37:16
Potpisom podržite akciju: INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA KANADA VAS POZIVA DA
Sudija Christopha Fluggea iz Sudskog vijeća Međunarodnog krivičnog tribunala za područije bivše Jugoslavije (MKTJ) je negirao genocid u Srebrenici izjavom da je korištenje termina genocid za definiranje zločina u Srebrenici nepotrebno te da umjesto toga treba koristiti izraz masovno ubojstvo. Sudac Flugge je pokazao da je sklon predrasudama, te negirajući Statut i sudsku praksu MKTJ, pokazao da nije zaslužio niti biti sudac MKTJ.

B.net | 2011-06-02 21:50:58
„Ratko Mladić će tokom procesa sigurno pokušati da svu krivicu svali na bivšeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića, koji je umro 2006. u jednoj od ćelija Haškog suda. Mladić će tom prilikom najvjerovatnije također opteretiti i Radovana Karadžića, koji je tokom rata u Bosni i Hercegovini važio kao politički lider bosanskih Srba. Protiv Karadžića se već mjesecima vodi proces zbog gotovo istih tačaka optužnice koje se na teret stavljaju i Mladiću, mada su one najteže, masakr u Srebrenici i višegodišnja opsada Sarajeva, nerazdvojivo povezane sa imenom bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske.

DW.de | 2011-06-02 11:59:47
Od Srbije do Haaga
"On je obolio mnogo ranije. U nalazu iz zdravstvene ustanove u kojoj je ležao”, koji je objavljen sa prikrivenim podacima klinike / bolnice, piše da je u istoj bolnici liječen i devet godina prije 2009. Šaljiće kaže: “Ratko je tada operisan zbog problema sa čirevima u stomaku, što je posljedica non-Hodgkinovog sindroma. Bio je na kemoterapiji, zbog čega mu je, kao što ste vidjeli, kosa opala, a koža mu je crvena", rekao je Šaljić...

B.net | 2011-06-02 10:05:55
"Sjeli smo i Milošević je rekao: 'Znaš, ne mogu da pregovaram o ukidanju opsade Sarajeva'", kazao je Hil, podsetivši da je u to vreme NATO bombardovao taj grad i da su Srbi pozivani da povuku svoje snage iz Sarajeva.

2011-06-01 15:50:22
Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), tereti se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Uhapšen je 26. maja u Srbiji nakon više od 15 godina provedenih u bjekstvu.

Fena | 2011-06-01 14:15:17
Opštinsko vijeće Tuzla upućuje zahtjev svim relevantnim organima Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i međunarodne zajednice, da učine sve da se privedu licu pravde svi osumnjičeni za ratne zločine, bez bilo kakvih manipulacija sa ciljem profitiranja na ratnim zločincima. Opštinsko vijeće Tuzla, osuđuje svaku podršku ili pokušaj podrške osumnjičenim za ratne zločine i aboliranje ratnog zločina prisutne na javnim skupovima u Republici Srpskoj."

B.net | 2011-06-01 12:04:29
U članku se upućuje na pismo KBSA u kojem su zatražili uklanjanje suca Flüggea
Peter Cluskey iz The Irish Times je napisao članak danas o jednom od sudaca koji je imenovan kao jedan od predsjedavajućih u vijeću Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) prošle sedmice za suđenje Ratku Mladiću za genocid i druge ratne zločine. U članku se poseban osvrt pravi na na sudiju Christopha Flügge čij su komentari u julu 2009. izazvali kontroverze u vezi njegovih pogleda na genocid u Srebrenici, odnosno definicije genocida.

KBSA | 2011-06-01 10:16:39
Mladić se u Hagu tereti za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima u BiH.

Da se izjasni o krivici, Mladića će pozvati jedan od trojice sudija iz pretresnog veća koje bi trebalo da mu sudi. To su Alfons Ori iz Holandije, Kristof Flige iz Nemačke i Bakone Moloto iz Južne Afrike.

Beta | 2011-06-01 08:14:36
Došlo je vreme za pravdu
"Za pitanje pravde, hapšenje i transfer Mladića u Hag je veoma je važno jer potvrđuje da niko ne može da računa da neće biti kažnjen, kao i za žrtve jer je 16 godina dugo čekati na pravdu", rekao je Brammertz.
"Čujem da neki ljudi govore da je Mladićevim hapšenjem zatvoreno važno poglavlje međunarodne pravde, ali ja mislim da rad na uspostavljanju Mladićeve krivične odgovornosti tek počinje", zaključio je Brammertz.

2011-06-01 07:52:29
Doček krvoloka Ratka Mladića
Prvo su Bošnjaci raširili zastavu BiH, a pored nje bh. ratnu zastavu s ljiljanima. Bošnjaci kažu da su došli da izraze zadovoljstvo što je Mladić u Haagu.
Dvadesetak metara dalje okupila se grupa Srba iz BiH s trobojkama koji su rekli da su došli da se usprotive Mladićevom izručenju.
Komentar jednog od izvjestitelja, sudeći po jeziku s prostora bivše Jugoslavije, glasio je: "Ako se ovi ne pobiju, znači da je rat konačno završen."

Fena | 2011-06-01 07:38:56
Mladićevo hapšenje ne može izbrisati nepovjerenje ugrađeno duboko u bošnjačkim srcima, rekao je Hamdija Čustović, koji je imao samo 12 godina kada je bio svjedokom ratnih strahota. Civili u njegovom rodnom gradu Gacko su hapšeni kako bi ih se poslalo u koncentracione logore. Njegov otac je pobjegao u planine, gdje se skrivao četiri mjeseca.

KBSA | 2011-06-01 07:33:07
Beograd - Den Haag
"Ratko Mladić je sada i službeno u rukama suda. Ovo je veliki pomak za Haški tribunal. Njegovo saslušanje održat će se za dva-tri dana, nakon što se aklimatizira na novu okolinu i nakon što prođe ostale procedure. Bit će u izoliranoj ćeliji prvih nekoliko dana, a ukoliko bude potrebno, dobit će i svu liječničku pomoć", rekla je Nerma Jelačić, glasnogovornica ICTY-a. Nakon toga bit će prebačen u jedno od tri zatvorska krila.

2011-05-31 22:28:51
Novinari AP-a došli su do 24-godišnjeg mladića koji je poznat po snimku iz 1995. godine kada se kao dječak prvi put susreo s Ratkom Mladićem u Srebrenici, nekoliko sati prije genocida. Na tom snimku komandant vojske bosanskih Srba tapše dječaka po glavi i uvjerava ga da su svi na području Srebrenice na sigurnom. Mladić je dječaku tada dao čokoladu.

2011-05-31 22:23:09
Zajedničko pismo MKSJ-u:
S obzirom da sudija Flügge nije povukao svoju izjavu koja se odnosi na definiciju zločina genocida u Srebrenici, on nije u stanju da služi kao član vijeća na slučaju tako visokog profila. Argumenti su još uvijek isti, zbog jasnih dokaza da zato što nije nedvosmisleno stao iza prethodnih presuda MKSJ-a s obzirom na prirodu genocida u Srebrenici, sudija Flügge nije u mogućnosti pokazati nepristranost u slučaj i nalazi se u suprotno haaškom Pravilu 15 (A)...

2011-05-31 21:16:28
Beograd
Portparolka Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić kaže za B92 da je Mladić podnio molbu da mu se omogući posjeta ćerkinom grobu, a da je istražni sudija Odjeljenja za ratne zločine prijethodno pribavio bezbjednosnu procjenu od nadležnih organa.

B92 | 2011-05-31 08:55:51
Današnji slovenački dnevnik "Delo" povodom protesta u Srbiji i Republici Srpskoj zbog hapšenja haškog optuženika generala Ratka Mladića piše da bi on bio heroj da Slobodan Milošević nije izgubio sve ratove na Balkanu.

2011-05-31 08:44:13
"Niko više nema prava da Srbiju stavlja na stup srama", istakao je Tadić i dodao da niko nema pravo da kaže "da je ova zemlja bez vladavine zakona i niko ne može reći da smo narod koji nije u stanju da se suoči sa svojom prošlošću".

Tanjug | 2011-05-31 08:27:17
Vanraspravno krivično vijeće Specijalnog suda u Beogradu odbilo je žalbu Mladićevog advokata na rješenje o izručenju Tribunalu, čime je ispunjen i posljednji uslov za njegovo prebacivanje u Hag. Naredni korak je da srbijanska ministrica pravde Snežana Malović potpiše tu odluku, nakon čega Mladić može biti prebačen u Hag.

2011-05-31 08:23:21
Mladić u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu čeka pravosnažnost rješenja kojim je istražni sudija u petak konstatovao da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje Haškom tribunalu.

Državni sekretar u ministarstvu pravde Slobodan Homen u ponedjeljak je za B92 rekao da će Ratko Mladić Haškom tribunalu biti izručen u naredna dva do četiri dana.

2011-05-30 22:20:51
Prema njegovim riječima, drugi uslov, na kome pojedine članice već sada insistiraju, jeste Kosovo. Velika Britanija poslala je Evropskoj komisiji svoje stavove u kojima traži da ključnu važnost pri eventualnoj odluci o Srbiji i davanju statusa kandidata ima konstruktivno ponašanje Srbije u vezi sa Kosovom i uspjeh u dijalogu koji je već počeo između Beograda i Prištine. Sličan stav imaju Njemačka i Francuska.

Srna | 2011-05-30 17:32:03
Smith smatra da hapšenje Ratka Mladića može biti poruka za budućnost: "Srbijanski dužnosnici imaju priliku kao nikada do sada - da povuku liniju razgraničenja između prošlosti i budućnosti. Ukoliko ne izraze nikakvu toleranciju za zločine koje su počinili Karadžić, Mladić i drugi, njihov bi utjecaj na bosanske Srbe mogao biti ogroman. Poruka iz Beograda koja se mora odaslati bosanskim Srbima glasi: Priključite nam se te jasno i glasno dajte do znanja da nema tolerancije za užasne zločine."

Fena | 2011-05-30 17:29:05
Njemački "Frankfurter Allgemeine Zeitung" tvrdi:
"Pretpostavlja se kako srbijanska vlada ima indicije da je Mladića finansijski pomagala tajna služba jedne velike i moćne slavenske države (autor komentara neuvijeno aludira na Rusiju). Mnogo zanimljivih detalja bi se moglo saznati ispitivanjem bivšeg premijera Vojislava Koštunice i njegovog šefa tajne službe - naravno, ako to sadašnja vlada Srbije uopšte želi. Javnost i danas vrlo malo zna o detaljima skrivanja Radovana Karadžića koji je uhapšen još prije tri godine"...

2011-05-30 09:22:50
Optužnica protiv Mladića bila bi sužena sa 15 na 11 tačaka. I dalje ostaju optužba za genocid, s time da bi se posebno tretirao genocid u Srebrenici, a posebno za genocid počinjen na drugim lokacijama i u drugom vremenu, dok bi otpala optužba za urotu da se počini genocid. Predložena optužnica bi, također, bila dopunjena izmjenama vezanim za udruženi zločinački poduhvat na način da umjesto jedinstvenog tretira četiri različita udružena zločinačka poduhvata vezana za četiri baze zločina iz operativne optužnice.

Avaz | 2011-05-30 09:17:35
Petoro sudskih ljekara, koji su pregledali Mladića, zaključilo je da on ima psihorganski sindrom, što podrazumijeva gubitak spoznaje i nesposobnost pamćenja, ali da je sposoban za suđenje. Porodica, međutim, smatra da zaključak ljekarske komisije ne odgovara dijagnozi i poziva haške eksperte da dođu i uvjere se u zdravstveno stanje Ratka Mladića.

Srna | 2011-05-30 07:02:38
Bruno Vekarić, zamjenik tužioca za ratne zločine, izjavio je da Ratko Mladić nije toliko bolestan i da se izručenje i suđenje ne dovode u pitanje. Međutim, Miloš Šaljić, Mladićev branilac, istakao je danas da je Mladićevo stanje alarmantno, da se s njim ne može voditi suvisli razgovor i da je čak spominjao da mu u pritvor donesu kćerkino tijelo.

2011-05-30 07:00:16
"Mladić bi mogao da stigne u ponedjeljak ili utorak. U skladu s međunarodnim pravom, odmah će biti izveden pred sudiju", dodao je Gunej, vršilac dužnosti predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Beta | 2011-05-29 17:04:35
Holandski sudija Alfons Ori/Orie je potvrdio prijedlog izmjena optužnice protiv Ratka Mladića koji je tužilaštvo podnijelo u maju prošle godine. To znači da će se bivši komandant Glavnog štaba VRS po dolasku u Hag izjasniti po navodima nove optužnice koja ga u 11 tačaka tereti za ista djela kao i bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića: dvostruki genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Sense-agency | 2011-05-28 09:08:13
Uz hapšenje krvoloka Mladića
Zahvaljujući perfidnoj i prljavoj zlikovačkoj mašineriji SANU i marioneta u njihovim rukama u likovima krvoloka Slobodana Miloševića, Momira Bulatovića, Radovana Karadžića, Mila Đukanovića, Ratka Mladića, Stanišića, Marovića, Plavšićke i na desetine hiljada ratnih zločinaca u genocidnom pohodu na suverenu i međunarodno priznatu Republiku Bosnu i Hercegovinu, danas na terenu imamo genocidnu tvorevinu tzv. Republiku Srpsku i samo nekoliko izvođača genocidnog pohoda koji leže u Hagu.

Tim Bošnjaci.Net | 2011-05-28 08:50:30
Mladić i njegov branilac imaju pravo da na rješenje ulože žalbu krivičnom vanpretresnom vijeću suda u roku od tri dana pošto im bude uručeno u pisanoj formi. Vijeće je dužno da odluku po žalbi donese u roku od tri dana od dana prijema žalbenih spisa, precizirano je u Zakonu.

B92 | 2011-05-28 07:03:07
Optuženi za ratne zločine po komandnoj odgovornosti, ili optuženi za terorizam predstavljaju poseban tip bjegunaca. Za njih je važno da imaju grupu, odnosno zajednicu istomišljenika koja ih podržava i u okviru koje se stvara posebna subkultura u kojoj su njihove vrijednosti na vrhu, a vrijednosti progonitelja na dnu moralne ljestvice.

B92 | 2011-05-28 06:57:47
Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je rekao je da će svi koji su pomagali generalu Ratku Mladiću u skrivanju posljednjih 16 godina biti sudski gonjeni. Tadić je rekao za BBC da će se istražni organi pozabaviti i pripadnicima oružanih snaga Srbije ili policije, koji su mu pomagali, dodajući da je Mladić svih ovih godina uživao podršku "nekih lica u državnom sistemu".

Srna | 2011-05-28 06:43:16
"Trebalo je samo jednom rečenicom javiti kako je Mladić uhapšen. I ništa više. Mene je zanimala vijest o tome da li je Fudbalski savez FBiH prihvatio izmjene statuta! Bila bih luda kada bih rekla da mi nije drago zbog njegovog hapšenja, ali sve te silne emisije i članci podsjetili su me na ratne slike i sve ono što sam, zajedno s ostalim, proživjela. I koliko sam vidjela, uhapšen je bolesni starac koji je odlučio da se liječi o trošku Haškog tribunala", rezonuje predsjednica Macanović.

Oslobođenje | 2011-05-28 06:40:30
Bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič
"Pritisak iz Brisela je uvijek ji bio prisutan. Ukoliko Srbija želi da korača ka EU ona mora da sprovede dalekosežne reforme u društvu, politici i ekonomiji", rekao je Petrič, dodajući da mora da riješi pitanja Kosova i BiH.
Bosanski Srbi, kako je naveo, moraju da budu uvjereni da "žive u jednoj državi i da mogu ostati Srbi. Tek tada je moguće brzo približavanje EU", zaključio je Petrič.

2011-05-28 06:35:12
"Ja sam taj kog tražite. Sjedite, momci. Branko, daj ljudima da popiju nešto i pojedu. Evo, ovo je moja lična karta i vojna knjižica. Gotovo je!“, rekao je Ratko Mladić prije dva dana prilikom hapšenja u selu Lazarevo kod Zrenjanina. Kad je, negdje oko pet sati ujutru, policija došla u Ulicu Vuka Karadžića u Lazarevu i krenula u pretres, rođak haškog optuženika Branko Mladić izašao je i počeo da razgovara sa policajcima ispred kuće, pišu srbijanske Vesti.

2011-05-28 06:32:00
Da to nije istina, govori sljedeći podatak: prije samo 20 dana tokom proslave slave Sv. Đorđa (6. maj) u seoskoj oronuloj kući bili su Ratkova životna suputnica Bosiljka i njihov sin Darko sa suprugom i djecom.

Avaz | 2011-05-28 05:54:29
Prije skoro dvije godine Fluuge je za njemački list Spiegel Online International dao skadnaloznu izjavu "da je korištenje termina genocid za definisanje zločina u Srebrenici nepotrebno" te da umjesto toga treba koristiti frazu "masovno ubistvo".

2011-05-27 13:45:53
Hapšenje zlikovca Mladića
Evidentno je da se političari Srbije nisu ništa promijenili u odnosu na zločinačku politiku Slobodana Miloševića, kao što se nisu ništa promijenili ni domaći podanički i prevarantski političari.

B.net | 2011-05-27 12:23:09
Odbjegli haški optuženik Ratko Mladić uhapšen na teritoriji Srbije. Mladić se tereti za naređivanje ubistva oko osam hiljada Bošnjaka u Srebrenici. Srbija je hapšenjem prestala biti Mladićev talac. List Koelner Stadt Anzeiger piše: "To što je Ratko Mladić uhapšen 20 godina nakon početka rata u bivšoj Jugoslaviji je više od simboličnog uspjeha.

DW.de | 2011-05-27 10:53:25
Mladića je uhapsio MUP Srbije, bez pomoći bilo čije strane službe, istakao je Dačić. Prema njegovim riječima, lokacija u selu Lazarevo pored Zrenjanina prvi put je pretresena juče. Pretresene su četiri kuće Mladićevih rođaka koje su praćene nekoliko mjeseci, precizirao je Dačić. Mladić je uhapšen u prisustvu jednog rođaka, dodao je Dačić.
"Kada je policajac ušao u kuću i pitao ga da li je on Ratko Mladić, on je odgovorio: ''", naveo je ministar policije.

2011-05-27 10:47:49
Srpski krvolok Ratko Mladić će po okončanju ekstradicionog postupka biti smješten u jednu od ćelija u Ševeningenu, gdje će imati režim sličan ostalim pritvorenicima.
Ćelije u Ševeningenu imaju oko 15 kvadrata i u njima se nalaze krevet, radni sto, orman za garderobu, police i umivanik.

2011-05-27 10:33:07
Srpski krvolok uskoro na put ka Den Haagu: Odbio da primi optužnicu za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH
Viši sud u Beogradu je ocijenio da je Ratko Mladić sposoban da prati suđenje pred Haškim tribunalom, dok njegov branilac najavljuje da će se žaliti na ovu odluku.
Odluka je donesena nakon što se Mladić pojavio pred sudijom Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu u petak popodne. Mladićeva porodica kazala je okupljenim novinarima da je on previše bolestan da prisustvuje suđenju.

2011-05-27 10:11:28
"Moj ured je prije nekoliko mjeseci uručio amandman za proširenje optužnice sudijama na uvid, sada čekamo završetak istrage u Beogradu a kada Mladić bude u Hagu, svakako ćemo razmotriti mogućnost proširenja optužnice", izjavio je Brammertz na pitanje novinara razmatra li ICTY mogućnost proširenja optužnice protiv Mladića i na ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, gdje je bio zapovjednik 9. korpusa JNA u Kninu.

Fena | 2011-05-27 08:07:38
U intervju za njemački radio "Deutschlandfunk“, predsjedavajući minhenske konferencije o sigurnosti Wolfgang Ischinger je, pored ostalog, jutros izjavio da je to što se Mladić mogao skrivati više od 15 godina jedna od najvećih prepreka Srbiji na njenom putu kao Evropskoj uniji. "Mislim da je veoma važno da se razumije da je hapšenje Mladića bila obaveza Srbije. Ta zemlja ne može za to očekivati protuusluge", rekao je Ischinger...

DW.de | 2011-05-27 08:06:19
Uz hapšenje srpskog fašite Ratka Mladića: Podsjećanje na genocid
General JNA/JA i Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić 11. jula 1995. godine ulazi u Srebrenicu, nakon čega više od 8.000 muškaraca, bosanskih muslimana, iz baze UN u Potočarima biva odvedeno kamionima na lokacije oko Srebrenice i ubijeno. Haški tribunal okarakterisao je zločin u Srebrenici genocidom, što je i jedna od tačaka optužnice protiv Ratka Mladića.

RFE | 2011-05-27 07:27:19
Mislim da je Mladić dostigao cijenu za Srbiju koja je u ovom trenutku najpogodnija, najprihvatljivija, a to je otvaranje puta prema Evropskoj uniji. Srbija je imala potpun uvid u kretanje Ratka Mladića cijelo vrijeme, te da je odabrala tenutak kada je njegova cijena visoka i uhapsila ga.

2011-05-26 14:39:03
Prva slika i video snimak srpskog krvoloka
Radio-televizija Srbije objavila je večeras snimak haškog optuženika Ratka Mladića kako ulazi u sudnicu u Specijalnom sudu u Beogradu, gdje bi trebao da bude saslušan. Na kratkom snimku vidjelo se kako Mladić, usporenim hodom i sa plavim kačketom na glavi, u pratnji policije i advokata ulazi u sudnicu.
Mladiću će biti pročitana optužnica, nakon čega će Viši sud u Beogradu odlučiti o njegovom izručenju Haškom tribunalu. Na tu odluku Mladić ima pravo žalbe, a konačnu odluku o izručenju donijeće Ministarstvo pravde.

2011-05-26 14:32:18
Uhapšen je najtraženiji ratni zločinac, balkanski krvnik i kasapin, kazala je u izjavi Feni Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa". "U meni su se probudile dvije stvari. Prva je zadovoljstvo jer će pravda biti zadovoljena, a drugo je što mnoge majke ipak nisu žive dočekale njegovo hapšenje", dodala je Subašić.

Fena | 2011-05-26 12:44:34
Kako je rekao predsjednik Mesne zajednice Lazarevo Radmilo Stanišić, ni on nije znao da je Mladić boravio u njihovom selu.

Mladić je uhapšen jutros u kući svog rođaka B.M. (59), tvrdi u izjavi Tanjugu očevidac tog hapšenja koji je želio da ostane anoniman

B.net | 2011-05-26 11:42:33
„Meni je tog dana sestra poginula, kao i dosta mojih kolega koji su radili na ovoj pijace 1994. godine. Nakon što su mi javili da je Mladić uhapšen pomislio sam: „Pravda je stigla! I on i svi koji su radili nedjela, treba da odgovaraju za to“, kazao je Pozder.

BIRN | 2011-05-26 09:57:38
„Cijenimo rad Srbijanskih vlasti na hapšenju Mladića. Zahvaljujemo im se na ispunjenju obaveza prema Tribunalu i pravdi. Isto tako cijenimo napore međunarodne zajednice da se osigura Mladićevo hapšenje. Međutim, kao prvo želimo se zahvaliti žrtvama, koji su pretrpili nepojmljive patnje“, kazao je Brammertz u saopštenju.

BIRN | 2011-05-26 09:56:40
“Jedino što mogu da vam kažem jeste da mi je drago što smo Mladića riješili. Nadam se da će sada da shvate ljudi u Sarajevu da smo ozbiljni i nadam se da ćete vidjeti da smo mi koji smo nekada izgledali smušeno u svemu ovome mislili ozbiljno”, dodao je Ignjatović.

BIRN | 2011-05-26 09:54:41
'To je sjajan prvi korak ka izvršenju pravde. Mladićevo hapšenje i skoro suđenje trebalo bi pružiti barem dio satisfakcije njegovim žrtvama, koju im je Srbija uskraćivala svo ovo vrijeme', saopćio je Tahirović.

Fena | 2011-05-26 08:59:05
Konačno zlikovac iza rešetaka: RTV Srbije objavila snimak krvoloka Mladića
Hapšenje je navodno uslijedilo nakon dojave da Komadić raspolaže nekim identifikacijskim oznakama Ratka Mladića kojem je i fizički vrlo sličan. Beogradska televizija B92 je pokušala da u policiji provjeri informacije, ali im je kratko rečeno da je u toku provjera identiteta i DNK analiza. A, za potpunu provjeru DNK-a analize potrebno je tri dana.

2011-05-26 07:35:45