Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Srpski krvolok uskoro na put ka Den Haagu: Odbio da primi optužnicu za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH
SUD U BEOGRADU PRIHVATIO MLADIĆEVO IZRUČENJE DEN HAAGU
Objavljeno: 27. May 2011. 10:05:28

Stižu ga nevine bošnjačke duše: Krvolok Mladić


Nerma Jelačić: ICTY ima "lijek" za Mladića
Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), u koji treba da bude prebačen zločinac Ratko Mladić, u mogućnosti je da brine o bolesnim osobama, izjavila je u petak glasnogovornica Suda Nerma Jelačić.

"Sposobni smo da vodimo brigu o bolesnim ljudima", kazala je glasnogovornica i naglasila da je većina optuženika dolazila u Haag "sa preegzistirajućim patologijama".

"Zatvorski centar se brine o bolesnim ljudima otakko postoji", dodala je ona. "Imamo vlastiti medicinski centar, a i pristup holandskom zdravstvenom sistemu".

Glasnogovornica je odbila da komentira zdravstveno stanje Ratka Mladića i njegovog mogućeg utjecaja na izručenje Haagu, prenio je AFP.

"Očekujemo zvanične izvještaje srbijanskih vlasti koje će donijeti odluku o njegovom izručenju tribunalu", kazala je ona.
Viši sud u Beogradu je ocijenio da je Ratko Mladić sposoban da prati suđenje pred Haškim tribunalom, dok njegov branilac najavljuje da će se žaliti na ovu odluku.

Ratko Mladić je odbio da primi optužnicu iz Haškog tribunala, kojom mu se na teret stavljaju genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH.

Maja Kovačević-Vučić, glasnogovornica Suda u Beogradu, kazala je da je Sud odlučio da su svi uslovi za ekstradiciju ispunjeni, te da je Mladić sposoban pratiti suđenje.

Miloš Šaljić, branilac optuženog Mladića, rekao je novinarima da će se na odluku žaliti u ponedjeljak.

Odluka je donesena nakon što se Mladić pojavio pred sudijom Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu u petak popodne. Mladićeva porodica kazala je okupljenim novinarima da je on previše bolestan da prisustvuje suđenju.

Bruno Vekarić, zamjenik glavnog tužioca za ratne zločine Tužilaštva u Srbiji, rekao je novinarima da optuženi ima tri dana da se žali na odluku Suda.

“Mladić bi trebao biti prebačen u Haag u roku od sedam dana”, kazao je Vekarić, dodavši da je ključno da se proces ekstradicije obavi u skladu sa srbijanskim zakonima.

Vekarić je dodao da je Mladić trenutno pod medicinskim nadzorom.

Mladićeva supruga i sin su rekli da je nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) previše bolestan da prisustvuje suđenju.

Nakon posjete, Bosiljka i Darko Mladić su kazali novinarima da su “uzrujani” zbog uslova u kojima se Ratko Mladić nalazi, te da će zahtijevati da se prebaci u bolnicu.

Zatražili su da Mladića pregleda nezavisna komisija ljekara koja će uključivati dva doktora iz Rusije.

Prije saslušanja u petak, Mladića su pregledali ljekari, a njegov branilac je rekao da trenutno čekaju rezultate pretraga.

Prvo saslušanje pred Sudom u Beogradu je prekinuto zbog lošeg psihofizičkog stanja optuženog Mladića.


Supruga, sin i advokat krvoloka Mladića


Postavljanje uslova u sudnici

Saslušanje haškog optuženika Ratka Mladića trebalo bi da bude nastavljeno u petak, 27. maja, u podne, potvrđeno je za BIRN – Justice Report iz Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije.

Istražni sudija Odjeljenja Višeg suda za ratne zločine prekinuo je u četvrtak saslušanje Ratka Mladića zbog njegovog teškog psihofizičkog stanja.

Kako saznaje BIRN – Justice Report, Mladić je sinoć tokom prvog saslušanja tražio da sjedi na običnoj drvenoj “vojničkoj” stolici, te zahtijevao od svih prisutnih da mu se predstave imenom i prezimenom i kažu koje su nacionalnosti.

Prema neimenovanom izvoru, Mladić se tokom saslušanja najviše bunio “zbog dugogodišnjeg proganjanja” porodice, te zatražio da se čitavo saslušanje snima.

Kako saznaje BIRN – Justice Report, Mladić je odbio da potpiše dokument o sinoćnjem saslušanju, naglasivši da on “svojom rukom” nije nikoga ubio, ali “da će oni koji to jesu – morati da odgovaraju!”.

Nakon 16 godina provedenih u bjekstvu, haški optuženik Ratko Mladić uhapšen je u četvrtak ujutru u porodičnoj kući svoga rođaka Branislava Mladića u Lazarevu, u blizini Zrenjanina, na sjeveru Srbije.

Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) optužen je pred Haškim tribunalom za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, javlja BIRN.

Jagode i televizor za 25 minuta

Kako javlja B92, Mladić je oko 14h tražio da mu se donesu jagode i televizor, što je bilo i učinjeno za 25 minuta. Također, zatražio je i knjige, među kojima ima najviše ruskih pisaca.

Prijethodno su Ratka Mladića u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda posjetili sin i supruga, Darko i Bosiljka Mladić, koji su se zadržali oko dva sata.

Inače, Mladićeva supruga i sin stigli su jutros nešto poslije 09.30 u zgradu Specijalnog suda, gdje se nalazi Ratko Mladić. Kako je za B92 rekao Mladićev advokat, to će biti prvi susret Mladića, njegove supruge i sina u prijethodnih 10 godina.

"Neće krvnik na krvnika"

Kako je sinoć rekao izvor "Blica" Mladić je bio raspoložen da priča.
Iz predostrožnosti su preduzete posebne mjere da se spriječi u eventualnom pokušaju samoubistva. Sa sobom nije mogao da nosi naočare, i ljekove je uzimao pod kontrolom.
Kada je primjetio ove mjere Mladić je rekao: “Šta je plašite se da ću da se ubijem, neće Mladić na Mladića”. Povremeno je bio drzak, pa je tako sam birao stolicu na kojoj će da sjedi tokom saslušanja i nosio je kačket svo vrijeme - kaže izvor “Blica”.

Mladić je sinoć oko 19.30 izveden pred istražnog sudiju, ali je saslušanje prekinuto zbog, kako je rekao njegov advokat Miloš Šaljić, teškog psihofizičkog stanja uhapšenog.

Kod istražnog sudije Mladiću će biti pročitana optužnica, a nakon toga će posebno odjeljenje Višeg suda donijeti odluku da li su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje Haškom tribunalu.

Poslije toga, Mladić će imati pravo da uloži žalbu, a nakon odluke o žalbi, prijedlog za izručenje biće dostavljen ministarstvu pravde, koje će dati konačnu riječ o izručenju.


  Dossier: Hapšenje i sudski proces protiv zločinca Ratka Mladića
» ČASNI SUDE, JA SAM GENERAL RATKO MLADIĆ
Fahrudin Kladničanin | 07.06.2011 22:46
» DODIK JE SADA IZMEĐU DVIJE VATRE
RFE | 05.06.2011 07:06
» MLADIĆ IZLAZI PRED SUDIJU U PETAK
Beta | 01.06.2011 08:14
» TRAGOVI GENOCIDA VODE DO BEOGRADA!
Avaz | 30.05.2011 09:17
» PRLJAVA IGRA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE I SRBIJE
Tim Bošnjaci.Net | 28.05.2011 08:50
» U GLAVI DUGOGODIŠNJEG BJEGUNCA
B92 | 28.05.2011 06:57
» DAČIĆEVA ŠUPLJA PRIČA
| 27.05.2011 10:47

Ostali prilozi:
» CRNA GORA: ŠTA SE VALJA U CRKVENOM ČETNIČKOM FRONTU
Vijesti.me | 22. September 2020 20:25
» KOSOVO: PODJELA KNJIGA ZA NASTAVU NA BOSANSKOM JEZIKU
Bošnjaci.Net | 22. September 2020 15:06
» APEL ZA POMOĆ ALDINI HODŽIĆ
Bošnjaci.Net | 21. September 2020 20:39
» AKADEMIK DR. KURTĆEHAJIĆ: DODIKU SE MORA STATI NA REP
Bošnjaci.Net | 21. September 2020 14:52
» PORODICE NESTALIH POSJETILE JAJCE
Eset Muračević | 20. September 2020 14:54