Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Prva slika i video snimak srpskog krvoloka
PREKINUTO SASLUŠANJE ZBOG TEŠKOG PSIHOFIZIČKOG STANJA ZLOČNICA
Objavljeno: 26. May 2011. 14:05:18
Istražni sudija Odjeljenja beogradskog Višeg suda za ratne zločine prekinuo je saslušanje Ratka Mladića zbog teškog psihofizičkog stanja uhapšenog, javlja B92.
Mladićev advokat Miloš Šaljić je rekao da je istražni sudija Milan Dilparić pokušao da razgovara sa Mladićem, ali da nije uspio jer bivši general nije mogao da komunicira.

Istražni sudija čak nije uspieo da uzme ni lične podatke od Mladića, rekao je Šaljić, i dodao da je Mladić više puta pokušao da se obrati tužiocima, posebno zamjeniku tužioca Brunu Vekariću.

Prema tvrdnjama advokata, Mladić je na saslušanju govorio nepovezano. Šaljić je rekao da će Mladića večeras pregledati ljekari tvrdeći da taj pregled nije obavljen ranije danas kako je saopšteno. Advokat očekuje da će sutra istražni sudija ponovo pokušati da sasluša Mladića.

Govoreći o psihofizičkom stanju Mladića, Šaljić je rekao da je on svjestan da je uhapšen i gdje se nalazi, kao i da je rekao da ne priznaje Haški tribunal.

Šaljić je dodao da Mladić, iako je prilikom današnjeg hapšenja, bio naoružan, nije želio da upotrijebi oružje. Mladić je, prema riječima njegovog advokata, pitao za svoju porodicu. Šaljić je rekao i da će porodica sutra da posjeti Mladića.

PRVA SLIKA I VIDEO SNIMAK SRPSKOG KRVOLOKA MLADIĆA - Odmah po okončanju akcije, srbijanski mediji su objavili informacije da je Mladić ostario, da je oćelavio, bio je bez brade, nije se prerušavao te da mu je jedna ruka oduzeta.

Mladić je uhapšen u velikoj i tajnoj akciji agenata srbijanske BIA-e u selu Lazarevu kod Zrenjanina, gdje je navodno boravio u posjeti rođacima.

Informacije o akciji govore da se nije opirao hapšenju i da je agentima priznao da je to on.

U 16 sati je stigao u zgradu Specijalnog suda u Beogradu, u dugoj koloni automobila koja je krenula iz sjedišta BIA-e na Banjici.

Saslušanje je prekinuto zbog lošeg zdravstvenog stanja krvnika iz Kalinovina, a bit će nastavljeno u petak ujutro. Odluka o njegovom izručenju Haškom tribunalu bit će donesena naknadno, a to bi moglo potrajati i do sedam dana.

Ranije je objavljen snimak iz zgrade Specijalnog suda na kojem se vidi uhapšeni ratni zločinac kako tromim korakom ulazi u prostoriju u pratnji nekoliko policajaca.

Saslušanje srpskog krvoloka i haškog optuženika Ratka Mladića u Specijalnom sudu u Beogradu počelo je oko 19,40 sati. Mladića su prije toga u zatvorskoj jedinici pregledali ljekari.

Krvolok, srpski đeneral i haški optuženik Ratko Mladić sproveden u 16 sati u zgradu Specijalnog suda u Beogradu, gdje će mu biti pročitana optužnica, prenosi B92.

Šef nacionalnog komiteta za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić rekao je za Javni servis da je Mladić bio "veoma blijed", što ukazuje na to da nije mnogo izlazio, odnosno da se dugo skrivao.

Istražni sudija Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučiće poslije saslušanja da li su ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje Haškom tribunalu.

Kolona automobila, koja je nešto ranije krenula iz sjedišta Bezbjednosno-informativne agencije na Banjici, ušla je u dvorište Specijalnog suda.

U Specijalni sud se očekuje i dolazak tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, koji je danas na Brionima učestvovao na konferenciji tužilaca Balkana.

Mladića će saslušati istražni sudija Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu Milan Diplarić u prisustvu zamjenika tužioca za ratne zločine Dragoljuba Stankovića.

Mladiću će biti pročitana optužnica, nakon čega će Viši sud u Beogradu odlučiti o njegovom izručenju Haškom tribunalu. Na tu odluku Mladić ima pravo žalbe, a konačnu odluku o izručenju donijeće Ministarstvo pravde.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je rekao da bi procedura isporučenja Ratka Mladića Haškom tribunalu mogla da potraje oko nedjelju dana.

Ratko Mladić nije bio prerušen, nije imao bradu, veoma je ostario, a prilikom hapšenja je bio vrlo kooperativan.

Radio-televizija Srbije objavila je večeras snimak haškog optuženika Ratka Mladića kako ulazi u sudnicu u Specijalnom sudu u Beogradu, gdje bi trebao da bude saslušan. Na kratkom snimku vidjelo se kako Mladić, usporenim hodom i sa plavim kačketom na glavi, u pratnji policije i advokata ulazi u sudnicu.  Dossier: Hapšenje i sudski proces protiv zločinca Ratka Mladića
» ČASNI SUDE, JA SAM GENERAL RATKO MLADIĆ
Fahrudin Kladničanin | 07.06.2011 22:46
» DODIK JE SADA IZMEĐU DVIJE VATRE
RFE | 05.06.2011 07:06
» MLADIĆ IZLAZI PRED SUDIJU U PETAK
Beta | 01.06.2011 08:14
» TRAGOVI GENOCIDA VODE DO BEOGRADA!
Avaz | 30.05.2011 09:17
» PRLJAVA IGRA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE I SRBIJE
Tim Bošnjaci.Net | 28.05.2011 08:50
» U GLAVI DUGOGODIŠNJEG BJEGUNCA
B92 | 28.05.2011 06:57
» DAČIĆEVA ŠUPLJA PRIČA
| 27.05.2011 10:47

Ostali prilozi:
» ŠTA SU ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BIH DOGOVORILI U BRUXELLESU
Bošnjaci.Net | 30. September 2020 19:02
» OTVORENO PISMO IVICI DAČIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. September 2020 14:03
» BANJA LUKA: BOSANSKI JEZIK I TRADICIJA PISMENOSTI
Bošnjaci.Net | 26. September 2020 19:14