Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Konačno zlikovac iza rešetaka: RTV Srbije objavila snimak krvoloka Mladića
UHAPŠEN SRPSKI ZLOČINAC RATKO MLADIĆ!
Objavljeno: 26. May 2011. 07:05:45
Radio-televizija Srbije objavila je večeras snimak haškog optuženika Ratka Mladića kako ulazi u sudnicu u Specijalnom sudu u Beogradu, gdje bi trebao da bude saslušan. Na kratkom snimku vidjelo se kako Mladić, usporenim hodom i sa plavim kačketom na glavi, u pratnji policije i advokata ulazi u sudnicu.


Srpski zločinac Ratko Mladić rođen je 12. marta 1942. u opštini Kalinovik, Bosna i Hercegovina. Postavljen za komandanta 9. korpusa Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Kninu u junu 1991. godine. Nakon toga stupio na dužnost načelnika štaba/zamjenika komandanta u komandi Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu 9. maja 1992. godine, a onda postavljen za komandanta Glavnog štaba vojske bosanskih Srba (VRS) 12. maja 1992. (na tom položaju je ostao najmanje do 22. decembra 1996.). Unaprijeđen u čin generalpukovnika 24. juna 1994.
Prva optužnica protiv Mladića podignuta je 25. jula 1995. godine, druga optužnica 16. novembra 1995. godine, a optužnica je izmijenjena 8. novembra 2002.
Zločini za koje je optužen (primjeri):

GENOCID: Djelujući kao pojedinac ili u dogovoru s drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) Mladić je planirao, poticao, naredio, počinio ili na druge načine podržavao i pomagao planiranje, pripremu ili izvršenje namjernog djelimičnog uništenja nacionalne, etničke, rasne ili vjerske grupe bosanskih Muslimana kao takve, u mjestima Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most i Srebrenica.
Uništenje ove grupe provedeno je: rasprostranjenim ubijanjem, deportacijom i prisilnim premještanjem nesrba u cilju ostvarenja kampanja "etničkog čišćenja" 1992. i 1993. godine u Bosanskoj Krajini i istočnoj Bosni:nanošenjem teških tjelesnih ili duševnih povreda bosanskim Muslimanima, uključujući mučenje, fizičko i psihičko zlostavljanje, seksualno nasilje i premlaćivanja, i podvrgavajući bosanske Muslimane životnim uslovima sračunatim da dovedu do njihovog fizičkog uništenja, a koji su obuhvatali okrutno i nehumano postupanje, uključujući mučenje, nehumane životne uslove i prisilni rad. Ovi navedeni zločini počinjeni su u Banja Luci, Bosanskoj Krupi, Bratuncu, Ključu, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu, Srebrenici, Vlasenici i Zvorniku.
Progoni na p
olitičkoj ili rasnoj osnovi, istrebljenje, ubistvo, deportacija (zločini protiv čovječnosti, članovi 5 i 7)

Počinjeni na sljedećim područjima: Banja Luka, Bihać-Ripač, Bijeljina, Bosanska Gradiška, Bosanska Krupa, Bosanski Novi, Bratunac, Brčko, Doboj, Foča, Gacko, Kalinovik, Ključ, Kotor Varoš, Nevesinje, Novi Grad, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Srebrenica, Teslić, Vlasenica, Vogošća i Zvornik.

Ubistvo, protivpravno terorisanje civila, okrutno postupanje, napadina civile, uzimanje talaca kršenje zakona i običaja ratovanja, članovi 3 i 7)
Mladić je djelujući kaopojedinac ili u dogovoru s drugim pripadnicima UZP-a planirao, naredio počinio ili na druge načine pomagao i podržavao drugotrajnu vojnu kampanju tokom koje su snage bosanskih Srba pod njegovom kontrolom, posebno Sarajevsko-romanijski korpus, artiljerijskom, minobacačkom i snajperskom vatrom djelovale po civilnim ciljevima u Sarajevu, ubijajući i ranjavajući civile.
Na vanrednoj konferenciji za štampu, predsjednik Srbije Boris Tadić je potvrdio da je haški bjegunac zločinac Ratko Mladić uhapšen, te da je u toku proces ekstradicije.

Tadić je rekao da srpska vlast nije kalkulisala kada će uhapsiti Mladića, čestitao je akcionom timu na dobro obavljenom zadatku i najavio da će i posljednji odbjegli optuženik Goran Hadžić biti uhapšen.

"Ovim hapšenjem smo okončali težak period skinuli ljagu sa Srbije i srpskog naroda, gdje god da su. Smatram da je ova akcija pokazala da su institucije države Srbije učinile ovu zemlju sigurnom i obezbjedile vladavinu prava" rekao je Tadić.

Policija Srbije uhapsila u tajnoj operaciji prije nekoliko sati Milorada Komadića, za koga se sumnja da je Ratko Mladić, objavio je ranije zagrebački Jutarnji list.

Hapšenje je navodno uslijedilo nakon dojave da Komadić raspolaže nekim identifikacijskim oznakama Ratka Mladića kojem je i fizički vrlo sličan.

Jutarnji list piše da je u toku DNK analiza.

Kako prenosi B92, za potpunu provjeru DNK-a analize potrebno je tri dana.

Kako javlja RTS, Mladić je uhapšen u selu Lazarevo, kod Zrenjanina.

On se trenutno nalazi u prostorijama BIA na Banjice, piše Blic.

Prva optužnica protiv Ratka Mladića i Radovana Karadžića potvrđena je 25. jula 1995. i teretila ga je za genocid i druge zločine počinjene nad civilima širom teritorije Bosne i Hercegovine.

Druga optužnica je potvrđena 16. novembra 1995. i odnosila se na događaje u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Izmjenjena optužnica (IT-95-5/18-I) protiv Ratka Mladića potvrđena je 11. oktobra 2002.

U izmjenjenoj optužnici su objedinjene prva i druga optužnica i smanjen je ukupan broj optužbi, tako da su ostale samo one najteže, koje su uključivale šest tački za kršenja zakona i običaja ratovanja, sedam tačaka za zločine protiv čovječnosti i dvije tačke za genocid.

Od kraja 1996. Ratko Mladić je u bjekstvu. Za proteklih dvanaest godina, bilo je više pokušaja hapšenja, ali svi su završeni bezuspješno. Viđan je navodno na Romaniji, u Han Pijesku, Beogradu ...

Kao moguća skrovišta pominjale su se razne kasarne i vojni objekti.

U međuvremenu, mnoge lokacije su identifikovane kao potencijalna skrovišta, a zvanično trag generala Mladića se gubi krajem 2005.

Gotovo svi svetjski i domaći mediji su 21. februara 2006. objavili vijest da je Ratko Mladić lociran i uhapšen, pa čak i prebačen u Hag, piše Mondo.

Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima saopštila je da ta informacija nije tačna.

Tokom 2006. godine, organizovanom policijskom racijom razbijena je dugogodišnja Mladićeva mreža jataka, a jedan broj ljudi završio u zatvoru.

Njima je septembra 2006. pred Drugim opštinskim sudom u Beogradu počelo suđenje za krivično dejlo pomoći učiniocu posle izvršenog krivičnog djela.Kako je Ratko Mladić izabrao lažno ime

Uhapšeni haški bjegunac Ratko Mladić je tokom skrivanja koristio lažno ime Milorad Komadić koje je, zapravo, proširena verzija njegovog pravog imena i vjerovatno ga je odabrao kako bi lakše upamtio svoj novi identitet, piše Blic.

Komšić: Srbijanske vlasti su uvijek znale gdje se nalazi Mladić

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da mu je izuzetno drago što je Ratko Mladić uhapšen i što će se naći na optuženičkoj klupi i odgovarati za sva strašna zlodjela počinjena na teritoriji Bosne i Hercegovine, a pogotovo za genocid počinjen u Srebrenici.
Željko Komšić"Iako su pojedini izgubili nadu da će doći do njegovog hapšenja i da će i on, kao i politika koju je zastupao devedesetih godina, izbjeći da odgovaraju pred sudom pravde, to se nije dogodilo. Ovo hapšenje dokazuje da su srbijanske vlasti u svakom trenutku znale gdje se nalazi Ratko Mladić, kao što su znale gdje se nalazi i Radovan Karadžić. Očigledno je da su i jedan i drugi Srbiji služili samo kao moneta za potkusurivanje u pregovorima sa Europskom unijom. Tek u onom momentu kada je EU Srbiji odlučno postavila, kao uvjet daljem pridruživanju, hapšenje Ratka Mladića, ono je i uslijedilo", istakao je Komšić.
Član Predsjedništva BiH dodao je da se nada će hapšenjem Mladića i osudom prestati da se baštine djela i glorifikuju najveći zločini koji su se dogodili u Evropi nakon drugog svjetskog rata.
"Ovo hapšenje treba da bude upozorenje i za sve one ratne zločince koji se još uvijek skrivaju, da će momenat hapšenja sigurno doći! Na žalost, za porodice žrtava sigurno više nego kasno, ali hapšenja se moraju desiti i pravda mora biti zadovoljena", rekao je Komšić.
Lično ime je dio identiteta koji je duboko usađen u podsvjest svakog od nas i poznato je da su mnogi bjegunci koji su koristili lažna imena u trenucima iscrpljenosti ili nepažnje odavali sami sebe. Odnosno, nehotice bi davali svoje pravo ime kada bi ih neko upitao kako se zove.

Evo kako je, Blic piše, Ratko Mladić napravio igru slova od koje je nastao Milorad Komadić.

1) Mladić je koristio lažno ime: MILORAD KOMADIĆ.

2) Ako precrtamo prva četiri slova, dobijamo: RAD KOMADIĆ.

3) Kada razmak pomjerimo između slova O i M, dobijemo: RADKO MADIĆ.

Ostali haški bjegunci su tokom skrivanja takođe koristili lažne identitete. Bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić je uhapšen u Beogradu u julu 2008. godine pod lažnim imenom dr Dragan Dabić.

Bivši policijski general Vlastimir Đorđević uhapšen je 17. juna 2007. godine na Crnogorskom primorju pod imenom Novica Karadžić.

Bivši načelnik Centra bezbjednosti u Banjaluci Stojan Župljanin uhapšen je 11. juna 2008. godine u Pančevu, gde je koristio dokumenta na ime Branislava Vukadina.

Haški optuženik Dragan Zelenović uhapšen je 25. avgusta 2005. godine u Rusiji, gdje je godinama radio kao građevinski radnik. Služio se lažnim dokumentima na ime Branislav Petrović i radio je u naftnoj industriji.


  Dossier: Hapšenje i sudski proces protiv zločinca Ratka Mladića
» ČASNI SUDE, JA SAM GENERAL RATKO MLADIĆ
Fahrudin Kladničanin | 07.06.2011 22:46
» DODIK JE SADA IZMEĐU DVIJE VATRE
RFE | 05.06.2011 07:06
» MLADIĆ IZLAZI PRED SUDIJU U PETAK
Beta | 01.06.2011 08:14
» TRAGOVI GENOCIDA VODE DO BEOGRADA!
Avaz | 30.05.2011 09:17
» PRLJAVA IGRA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE I SRBIJE
Tim Bošnjaci.Net | 28.05.2011 08:50
» U GLAVI DUGOGODIŠNJEG BJEGUNCA
B92 | 28.05.2011 06:57
» DAČIĆEVA ŠUPLJA PRIČA
| 27.05.2011 10:47

Ostali prilozi:
» CRNA GORA: ŠTA SE VALJA U CRKVENOM ČETNIČKOM FRONTU
Vijesti.me | 22. September 2020 20:25
» KOSOVO: PODJELA KNJIGA ZA NASTAVU NA BOSANSKOM JEZIKU
Bošnjaci.Net | 22. September 2020 15:06
» APEL ZA POMOĆ ALDINI HODŽIĆ
Bošnjaci.Net | 21. September 2020 20:39
» AKADEMIK DR. KURTĆEHAJIĆ: DODIKU SE MORA STATI NA REP
Bošnjaci.Net | 21. September 2020 14:52
» PORODICE NESTALIH POSJETILE JAJCE
Eset Muračević | 20. September 2020 14:54