Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Foto: epodravina.hr
EKOS ZA SMANJENJE EKONOMSKOG NASILJA NAD ŽENAMA U CRNOJ GORI
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 23. June 2024. 14:06:06
Ekonomsko nasilje nad ženama u porodici, koje uključuje ograničavanje pristupa finansijskim sredstvima, prinudnu kontrolu novca i prijetnje zapljenom imovine, ima ozbiljne posljedice kao što su finansijska zavisnost, socijalna izolacija i povećan rizik od siromaštva i nasilja.

Vjeruje se da je svaka peta žena u Crnoj Gori žrtva ekonomskog nasilja, često nepriznatog zbog duboko ukorijenjenih tradicionalnih društvenih normi koje podržavaju dominaciju muškaraca i kontrolu nad finansijskim sredstvima i imovinom.

Projekat EKOS otvara put ka ekonomskoj nezavisnosti za žene i djevojke u Crnoj Gori kroz uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja u ruralnim područjima. Sa sopstvenim finansijskim sredstvima, žene postaju manje zavisne od partnera ili članova porodice, smanjujući mogućnost eksploatacije ili kontrole. Uzgoj bilja zahtijeva relativno malo zemlje, ali žene su često isključene ili diskriminirane u nasljeđivanju i vlasništvu.

Nejednakost u pristupu zemljištu pogoršava ekonomsko nasilje nad ženama i dovodi do ekonomske zavisnosti od drugih. Stoga su zakonske reforme koje osiguravaju jednako vlasništvo i uspostavljanje programa obrazovanja, podrške i finansijskih poticaja od suštinskog značaja.

Uključivanjem opština i lokalnih nevladinih organizacija u projekat EKOS možemo postići još više!

Opštine mogu značajno doprinijeti ekonomskom osnaživanju žena kroz različite mjere, kao što su korištenje opštinskog zemljišta, subvencije za uzgoj i poljoprivredu, edukativne radionice, te stvaranje mreža saradnje između lokalnih žena i institucija. Nevladine organizacije pružaju podršku žrtvama, zalažu se za njihove interese i podižu svijest o važnosti borbe protiv ekonomskog nasilja. Neophodno je razumjeti šta je ekonomsko nasilje, kako ga prepoznati i spriječiti.

Projekat EKOS „Obrazovanje i ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa žena i djevojaka u Crnoj Gori“ koji realizuju Zavod Krog/Institutski krug, NVU Impuls i NVO Ikre u pet gradova učesnica (Nikšić, Berane, Rožaje, Plav, Bijelo Polje), ističe višestruke pristupe podizanju svijesti i poboljšanju položaja žena i djevojčica u Crnoj Gori, uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije u okviru međunarodne razvojne saradnje.

VRHOstali prilozi:
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif