Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


KANADSKA POKRAJINA NOVA ŠKOTSKA SE PRIDRUŽILA KOMEMORACIJI 29. GODIŠNJICE OD GENOCIDA U SREBRENICI
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 18. June 2024. 14:06:49
Institut za istraživanje genocida Kanada je dobio pismo iz ofisa premijera kanadske pokrajine Nova Škotska Tim Houston. U pismu se između ostalog kaže:

"Rat u Bosni i Hercegovini je mnoge ostavio bez sigurnog utočišta. Nova Škotska je bila među onim kanadskim pokrajinama koje su dočekale izbjeglice tokom ovog teškog razdoblja u povijesti Bosne i Hercegovine. Svjestan sam da je naporan rad Instituta ya istraivanje genocida Kanada rezultirao time da je Kanadski parlament jednoglasno donio historijsku reyoluciju 2015. godine za prepoznavanje mjeseca aprila kao Mjeseca sjećanja, osude i prevencije genocida. Pored toga, 2010. Kanadski parlament je jednoglasno usvojio i rezoluciju koju je sponzorisao član Parlamenta Kanade Brian Masse kojom je ustanovljen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici u Kanadi.

Divimo se kontinuiranoj posvećenosti Instituta za istraživanje genocida Kanada podizanju svijesti o genocidu u Srebrenici u Kanadi. Nova Škotska poštuje da je Kanadski parlament najvaznije tijelo za obilježavanje genocida u Srebrenici u ime svih Kanađani. Zato se Nova Škotska pridružuje komemorisanju povodom 29. godišnjice od genocida u Srebreniciu u Kanadi. Biće nam čast da obilježimo i komemori[emo taj dan sa vama zajedno i sa svim Kanađanima”.

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić se zahvalio premijeru Nove Škotske Timu Hjustonu i napisao:

Naša je kolektivna odgovornost da se sjećamo genocida u Srebrenici i preduzmemo mjere kako bismo spriječili sadašnje i buduće zločine. Veoma je značajno što se pridružujete kanadskoj jedinstvenoj i značajnoj kulturi sjećanja na genocid u Srebrenici da odamo počast žrtvama i preživjelima, razmislimo o prošlosti i promovišemo svijest za bolju budućnost. Zajedničkim komemorisanjem jačamo našu odlučnost da educiramo i zagovaramo budućnost bez mržnje i nasilja", piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif