Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


U organizaciji Svjetskog Bošnjačkog Kongresa
TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 13. June 2024. 18:06:36
Dana 12.06.2024. godine u Sarajevu, u hotelu Europa, u organizaciji Svjetskog Bošnjačkog Kongresa, održana je javna tribina na temu „Suverenitet Bosne i Hercegovine, izazovi, odgovori, posljedice“ Povod održavanja ovakve tribine bila je zabrinutost koja postoji unutar bosanskoghercegovačkog društva, uslijed sve češćih verbalnih napada, ali i pokušaja institucionalnih napada iz bosanskohercegovačkog Entiteta „Republika Srpska“ na suverenitet Bosne i Hercegovine, kao i činjenice da se u političkom životu Bosne i Hercegovine, kao centar relevantnog političkog odlučivanja sve učestalije ističe organizacija „Hrvatski Narodni Sabor“, koja kao takva nije predviđena Ustavom Bosne i Hercegovine.

Na tribini su kao uvodničari nastupili uvaženi domaći stručnjaci iz oblasti pravosuđa, ekonomije i sigurnosti i to: prof. dr. Nedim Ademović, ekspert iz oblasti ustavnog prava, mr. sci. Admir Čavalić – expert iz oblasti ekonomije i zastupnik u federalnom parlamentu, te prof. dr. Nedžad Korajlić, expert iz oblasti sigurnosti. Tribini su prisustvovali i u njoj aktivno učestvovali i brojni građani na istaknutim funkcijama u relevantnim oblastima, u privatnom i javnom životu Bosne i Hercegovine.

Na tribini je zaključeno da suverenitet BiH nije pravno upitan, ali da je potrebna razborita i precizna politika upotrebe pravnih i sigurnosnih mehanizama koje patriotskim snagama u BiH stoje na raspolaganju, te je istaknut značaj institucija BiH i potrebe za njihovo dalje jačanje, pri čemu je posebno istaknut ustavnopravni položaj Ustavnog suda BiH kao najvažnijeg faktora suvereniteta i zaštite suvereniteta BiH.

Također, na tribini su donijeti i zaključci o potrebi očuvanja dostignutih kapaciteta BiH u oblasti monetarne i finansijske politike, njihovom daljem jačanju, potrebi pojačanog nadzora, političkog, ali i javnog, nad relevantnim BH institucijama iz ove oblasti radi spriječavanja zloupotreba, te je posebno istaknuta potreba za jačanjem privrednih kapaciteta BiH, podsticanju poduzetništva u privatnom sektoru radi što boljeg korištenja privrednih kapaciteta BiH na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, a sve u cilju jačanja ekonomskog suvereniteta BiH, kao jednog od osnovnih elemenata općeg suvereniteta.

Iz oblasti sigurnosti, izražena je zabrinutost zbog evidentnog rasta kriminaliteta u BiH, posebno u glavnom gradu, a što je kako je zaključeno od velikog značaja za ukupan osjećaj sigurnosti građana, a time i za opći suverenitet BiH, te je u vezi sa tim iskazana potreba za daljim razvojem i ulaganjima u institucije nadležne za očuvanje javnog reda.

Nakon Tribine, svi prisutni su učestvovali u neformalnom druženju – koktelu u organizaciji SBK u prostorijama Hotela Europa u Sarajevu.

Svjetski Bošnjački Kongres ističe da je ovo prva u novom serijalu tribina ove organizacije koja služi da se podstakne konstruktivan dijalog domaćih eksperata, nezavisno od njihove političke preferencije, u cilju definiranja jasnih stavova i smjernica u vezi sa svim temama od značaja za jačanje države BiH i jačanja osjećaja odgovornosti prema državi u javnosti, piše SBK u informaciji za javnost.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif