Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


U ulici Ahmeda Rizve
VOGOŠĆA: SVEČANO OTVORENA NOVOIZGRAŽĐENA DŽAMIJA “MEHMED HUSEJINOVIĆ”
Procitaj komentar

Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 09. June 2024. 06:06:39
Veliki broj vjernika i gostiju iz javnog i vjerskog života općine Vogošća, Kantona Sarajevo, ali i iz džemata širom Bosne i Hercegovine prisustvovao je u subotu, 08.06.2024., svečanom otvaranju Džamije u vogošćanskoj ulici Ahmeda Rizve. Pored džematlija, svečanom činu otvaranja ovog objekta prisustvovali su i dr. Ahmed ef. Adilović, muftija travnički kao izaslanik Reisu-l-uleme, te glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar Velić, dr. Samed Omerdić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog, kao izaslanik Muftije i Kenela Zuko, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Predstavnike općine Vogošća predvodio je Migdad Hasanović, općinski načelnik.


Muradif Ćato, predstavnik Građevinskog odbora nije krio zadovoljstvo što se, svečanim činom otvaranja, ovaj objekat predaje i građanima za obavljanje vjerskih usluga.

- Gradnja Džamije, na inicijativu građana ovog kraja koje je predvodio hadži Mehmed Husejinović, započela je 2011. godine, kaže Muradif Ćato. Zahvaljujući podršci dobrih ljudi, Islamske zajednice, Općine Vogošća, a najviše samih građana ove ulice danas prisustvujemo svečanom činu otvaranja.


O vjerskom životu na ovom području kao imam ovog džemata govorio je Muslija ef. Čeliković, a o značaju gradnje vjerskih objekata i jedinstvu džemata u činjenju dobrih djela govorili su Abdulgafar Velić, Samed Omerdić i Ahmed ef. Adilović.

U vrlo emotivnom obraćanju općinski načelnik Migdad Hasanović je govorio o danima kada su agresori na prostoru Vogošće rušili stambene i vjerske objekte, ubijali nedužne građane te o tome kako nisu uspjeli da slome duh građana koji su branili svoje ognjište i svoju zemlju Bosnu i Hercegovinu.


- Prije agresije u Vogošći su bile svega tri Džamije i to u Svrakama, Ugorskom i na Kobiljoj Glavi, - istakao je Migdad Hasanović. Sve su bile porušene. Međutim, mi ne samo da smo njih sve tri obnovili i načinili još ljepšim već smo izgradili i nove u Mjesnoj zajednici Gora, u Bradićima, centru Vogošće, Hotonju, Tihovićima, Orahovom brijegu, Barici, Blagovcu... tako da ih sada sa ovom džamijom imamo njih šesnaest. Tamo gdje se grade Džamije tamo se i ljudi vraćaju na svoja oglnjišta i pale vatre boljeg i ljepšeg života.


Dr. Ahmed ef. Adilović Džamiju u ulici Ahmeda Rizve proglasio je Vakufom Islamske zajednice te je tako stavio na raspolaganje građanima. Nakon što su dr. Ahmed ef. Adilović i Fikret Husejinović, sin rahmetli Mehmeda Husejinovića otključali vrata Džamije “Mehmed Husejinović” u njoj je klanjan podne-namaz.

U kulturno umjetničkom programu tokom dana nastupio je Hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, dok je program, vrlo znalački, moderirao Samir Mujdžić.

U skladu sa tradicijom bosanskohercegovačkih muslimana, dan prije svečanog otvorenja, poslije akšam namaza, proučen je Mevlud. Tom prilikom, onima koji su doprinijeli procesu izgradnje džamije, uručene su prigodne zahvalnice.

VRHOstali prilozi:
» PORUKA I POUKA POVODOM NOVE 1446. HIDŽRETSKE GODINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 14:53
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
MINA | 28. June 2024 17:33
Ostali prilozi istog autora:
» ISLAM I ISLAMOFOBIJA
22. June 2024 17:34
» SPAVAJ OBUVEN, SINE
17. May 2024 15:01
» PUBLICI TREBA NAMETATI KVALITET
08. February 2024 20:24
» VOGOŠĆA: OTVORENA SENZORNA SOBA
31. January 2024 21:45
» SVJETLOST KALJAVIH SOKAKA
22. January 2024 21:58
» DA SI MOJA SEVDAH PJESMA
21. January 2024 16:15
» REZULTATI SU PLOD TIMSKOG RADA
12. January 2024 14:33
» NA KRILIMA SEVDAHA
19. December 2023 17:39
» I PJESMOM SE BOSNA BRANILA
12. December 2023 14:19
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif