Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Plavljanin Amel Olević jedan od lidera stranke
STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 08. June 2024. 17:06:57
Stranka Nyans je relativno mlada politička stranka u Švedskoj, koja ima za cilj ulazak u Evropski parlament. Stranka je ideološki nevezana, ali se politika u velikoj mjeri temelji na klasičnim liberalnim idealima ljudskih prava, demokratije, mira i pravde.

Program zabave počinje riječima: „Naša svrha je da radimo za pravedno i mirno društvo. Mi smo demokratska stranka i naša politika je zasnovana na švedskom modelu i Univerzalnoj deklaraciji UN-a o ljudskim pravima."

Program za izbore za EU 2024.

Izolirajte Izrael


Stranka Nyans vjeruje da svijet treba djelovati kako bi izvršio pritisak na Izrael da okonča etničko čišćenje, okupaciju i segregaciju u Palestini, slično onome što je učinjeno protiv režima aparthejda u Južnoj Africi; kroz stroge sankcije i embargo protiv Izraela.

Ukloniti Hamas sa liste terorističkih organizacija


Stranka Nyans smatra da je Hamas legitimna politička stranka koja je demokratski izabrana na otvorenim izborima. Oni žele da EU skine Hamas sa terorističke liste kako bi im omogućila da učestvuju kao ravnopravna i poštovana strana u mirovnim pregovorima između Palestine i okupatora. Umjesto da isključi Hamas, EU treba da izvrši pritisak na Izrael korištenjem nenasilnih metoda kao sankcija, ako iskreno želi postići mir na Bliskom istoku. Zaustavite sistemski rasizam i islamofobiju Stranka Nyans bori se za ublažavanje efekata nacionalizma, rasizma i islamofobije širom Evrope, uključujući Švedsku. Evropa ima živo sjećanje kako zvuči kada se nastavlja fašistički i etnofašistički hor. Ne moramo to ponovo čuti da bismo znali da nije vrijedno cijene segregacije, diskriminacije i retorike čišćenja. Svi ljudi su rođeni slobodni i jednaki...

Neka Bosna i Turska postanu članice EU


Stranka se zalaže da EU treba da uključi kao članice države kao što su Bosna i Hercegovina i Turska koje su sa većinskom muslimanskom populacijom. Puštanje Bosne unutra bi doprinijelo stabilnosti, miru i razvoju na Balkanu. Integracijom BiH u EU mogu se ojačati političke i ekonomske institucije zemlje, koje mogu pomoći u održavanju političke stabilnosti i time jačanju mira u regionu Balkana.
Turska je velika ekonomija sa značajnim tržištima i radnom snagom. Njihovo članstvo može proširiti jedinstveno tržište EU i stvoriti nove trgovinske mogućnosti. Sa svojom geografskom lokacijom i historijskim vezama sa Evropom i Bliskim istokom, Turska može igrati važnu ulogu za vanjsku politiku i sigurnost EU. Tursko članstvo u EU moglo bi djelovati kao pokretačka snaga za demokratske reforme i poštovanje ljudskih prava u Turskoj. Može promovirati slobodu izražavanja, ojačati vladavinu prava i pružiti bolju zaštitu manjinama. Dakle, ista opravdanja korištena su za uključivanje bivših sovjetskih država koje su sada dio EU.

Zaustavite zloupotrebu ovlasti banaka

Često se kaže da je jedan od glavnih razloga zašto su se nacistička Njemačka, Drugi svjetski rat i koncentracioni logori mogli dogoditi bila hiperinflacija sa strogom glađu i očajem. Evropska zajednica je formirana kako bi se spriječilo da se ovakva situacija ponovo dogodi u Evropi. Ali sada smo opet skoro tamo, kada je civilno stanovništvo u velikoj mjeri izgubilo kontrolu nad vlastitim prihodima i kapitalom dok banke podižu kamate, a trgovina i berza dižu cijene stanova i osnovnih dobara. Podjele u društvu su postale akutno duboke, a rezultat u obliku segregacije i društvenih nemira neće dugo doći. Stoga Stranka Nyans želi raditi unutar EU na ograničavanju moći banaka i sprječavanju samovolje sa životima i imovinom civilnog stanovništva, a umjesto toga zaštiti stanovnike Unije od neregulisanog bankarstva. Zaustavite bezgotovinsko društvo Stranka Nyans je protiv potpuno bezgotovinskog društva i vidi prednosti u držanju novčanica i novčića. Bezgotovinsko društvo može dovesti do marginalizacije određenih grupa, posebno starijih i osoba u nepovoljnom položaju. Digitalna plaćanja generišu podatke koje čuvaju i pohranjuju finansijske institucije i tehnološke kompanije. Ovo potencijalno može ugroziti ličnu privatnost. Pojačano praćenje naših tokova novca takođe može ugroziti naše pravo na privatnost. Svako ima pravo na privatni život. To je osnovno ljudsko pravo koje njegujemo. Radeći na jačim zakonima i zagovarajući transparentnost i odgovornost za korištenje tehnologije nadzora, nastojimo izgraditi društvo u kojem se poštuje i štiti privatnost pojedinca.
Stranka Nyans obećava da će ovo pitanje gurnuti u Evropski parlament kako bi se borila protiv zloupotrebe tehnologije nadzora i zaštitila ljudska prava i demokratiju. Radit ćemo na međunarodnoj regulativi ovih tehnologija kako bismo osigurali da se one koriste na odgovoran i pun poštovanja način.

Sankcionisati Kinu

Stranka se protivi autoritarizmu i želi da EU djeluje protiv brutalne politike Kine i akcija protiv manjina u zemlji. Ne samo da se tiče tekućeg genocida nad Ujgurima u provinciji Xinjiang.

VRHOstali prilozi:
» OTVORENO PISMO ELMEDINU KONAKOVIĆ MINISTRU VANJSKIH POSLOVA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2024 16:43
» „POSLJEDNJI BOJ“ AKADEMIKA ADAMIRA JERKOVIĆA
Oslobođenje | 07. July 2024 00:30
» OD PETKA DO PETKA
Mensur Pašalić | 21. June 2024 18:25
» NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. June 2024 14:04
» CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. June 2024 15:59
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
» OTVORENO PISMO ANDRIJI MANDIĆU
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. May 2024 12:33
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif