Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


LENDO: VUKOJA NIJE IZABRAN U SKLADU SA USTAVOM BIH
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 02. June 2024. 15:06:23
Iz kabineta potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende stigla je reakcija povodom izbora Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

"Vladavina prava je jedan od nosivih stubova svakog demokratskog društva. U svojoj suštini ona sadrži obavezu prema svima da poštuju i provode pozitivne pravne propise, a posebno Ustava kao akta najviše pravne snage", navodi se u saopštenju.

Po njegovim riječima, iz navedenog se izvodi posebna obaveza za nosioce funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti da vlastitim zakonitim postupanjem jačaju povjerenje građana u vladavinu prava i institucije vlasti.

Još jedan nosivi stub demokratskog društva su oštre političke rasprave, koje smo obavezni držati u okviru kulture dijaloga s posebnim obzirom na platformu koju imamo i posljedice koje prijete.

"Izbor Marina Vukoje u Ustavni sud Bosne i Hercegovine sadrži takav nivo i intenzitet protiv pravnosti da je kao posljedica nastupio ustavni spor između države Bosne i Hercegovine i Predstavničkog doma Parlamenta Federacije. Iz razloga jer je jedna parlamentarna komisija suprotno odredbama člana VI/1 a) Ustava BIH preuzela nadležnosti Predstavničkog doma, izvršila izbor sudije umjesto Predstavničkog doma i onda tako neustavnu odluku poslala Predstavničkom domu da je potvrdi", rekao je Lendo.

Tvrdi da je zastupnicima kao neposredno biranim predstavnicima građana uskraćeno ustavno pravo da biraju s liste od više kandidata. Umjesto toga, dostavljeno im je samo jedno ime radi potvrđivanja.

S druge strane, konkursnu proceduru za izbor sudija u Ustavni sud Federacije provodi VSTV BIH, koji sačinjava listu. Izbor vrši Predsjednik Federacije uz saglasnost potpredsjednika Federacije. Dom naroda potvrđuje izbor.

"S jedne strane parlamentarci ne mogu utjecati na izbor sudija u Ustavni sud Federacije. S druge strane parlamentarci kontrolišu cjelokupan proces izbora sudije u Ustavni sud Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju.

VRHOstali prilozi:
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif