Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


GENOCID NAD BOŠNJACIMA PODRINJA: KLANJANA KOLEKTIVNA DŽENAZA ZA ŽRTVE ZLOČINA U ZVORNIKU
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 01. June 2024. 18:06:39
U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Gornja Kalesija danas je klanjana 26. kolektivna dženaza civilima ubijenim na području općine Zvornik tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Svoj smiraj nakon 32 godine pronašao je Džemal Manjić, rođen 1962. godine u Gornjoj Kamenici. Imao je svega 30 godina kada je ubijen, 1992. godine, na području općine Šekovići. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Pelemiši, na području općine Šekovići, u augustu 2004. godine. Članovi porodice žrtvu su identificirali u januaru 2024. godine.

Dženaza-namaz je predvodio reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.


„Okupili smo se ovdje, među našom braćom i sestrama, našim šehidima, da na bolji svijet ispratimo ostatke kostiju našeg brata Džemala, šehida, koji je svojim životom svjedočio vjeru u Boga, i koji je svojom žrtvom potvrdio da oni koji nevini padnu na Njegovom putu, nisu mrtvi, nego živi, kako nas Kur'an uči. Bog nam je u Kur'anu kazao nisu isto dobro i zlo, nisu isti put vjere i dobra, i put mržnje i zla. Čovjek vjernik, mumin, za svoju duhovnu hranu uzima vjeru, Božiju riječ, put vjerovjesnika, i tom hranom se hranimo, ona nas održava u našem duhovnom životu i mentalnom zdravlju. Drugi put je put mržnje. Čovjek može nakratko da se hrani tom hranom, ali ona ga ne može zadovoljiti, ona će ga odvesti u zlo, zločin, i mi ovdje svjedočimo šta je značila mržnja kao hrana onima koji su nevine ljude umorili zarad mržnje“, kazao je reisul-ulema okupljenim na dženazi.

On je dodao da Iblis zavodi ljude na stranputicu, da mržnja njima zavlada.


„Molim Dragog Boga da naš vjerujući narod, muslimane, Allah sačuva od ovog iskušenja, da se nikad ne ravnamo po onom Iblisovom. Naša mezarja su naša ogovornost, nas muslimana. Da smo šehidskim mezarjima posvećivali dužnu pažnju u prošlosti, možda se ne bi otvarala nova. Molim vas, nemojmo nikad napustiti ova mjesta, vraćajmo se njima, ona su nam ibret, poruka“, poručio je reisul-ulema.

Potrebno je, smatra reisul-ulema, da Bošnjaci uzmu poruku, budu jedinstveni i složni.

„Onaj narod koji napusti prošlost, slogu i jedinstvo, na najboljem je putu da mu se ponovi Srebrenica, Vlasenica, Zvornik, Mostar, Prijedor, i mnoga druga naša stratišta. Zato vas molim, sačuvajmo našu prisebnost, odlučnost i znajmo da uvijek moramo biti na strani dobra, da bi nas drugi po dobru spominjali“, akcentirao je reisul-ulema.


Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović naglasio je da kolektivni dolasci na šehitluke predstavljaju garanciju „da smo na dobrom putu, da ćemo uspjeti“, te da je ovo dan „u kojem jasno potvrđujemo našu opredijeljenost“.

„Ovo su naši šehitluci koji imaju trajni hak u našem narodu, kod svih muslimana. Tako je to u cjelokupnoj našoj tradiciji, od pamtivijeka, uvijek je bar jedan šehidski nišan u ovoj zemlji imao visoko mjesto u svijesti, pobožnosti, naših ljudi. Ovo su nam neizmjerno važni šehitluci, ovdje ima mjesta za sve šehide Zvornika, koje ćemo, uz Božiju pomoć pronaći, i obaviti ono što je naša dužnost da se oni smire u kaburima. To je naš dug prema šehidima, ali i naš dug prema porodicama šehidima“, poručio je muftija.


Kada je u pitanju Zvornik, na ovom području se još uvijek traga za posmrtnim ostacima 368 žrtava koje su ubijene tokom 1992. godine. Traga se i za 40 žrtava koje su nastradale tokom 1993. godine i za dvije žrtve nestale tokom 1994. godine.

Kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Gornjoj Kalesiji centralni je dio obilježavanja godišnjica zločina nad bošnjačkim stanovništvom Zvornika.VRHOstali prilozi:
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif