Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


DR. MERSIM ZILJKIĆ – PUT OD RODNOG PLAVA, PREKO SARAJEVA DO LIDERA DIJASPORE U SAD
Procitaj komentar

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista
Objavljeno: 15. May 2024. 14:05:50
Rodni Plav, smješten u živopisnom pejzažu sjeveroistoka Crne Gore, mjesto je koje svojom jedinstvenošću plijeni. Okružen planinama koje kao da čuvaju priče brojnih generacija, Plav je oduvijek bio kolijevka talentovanih ljudi. Njegove škole i domaćinstva iznjedrili su ne samo obrazovane profesore i doktore, već i ugledne oficire, proslavljene književnike, pjesnike i intelektualce. Upravo ovo malo mjesto, koje se može pohvaliti svojim bogatim kulturnim i duhovnim naslijeđem, pružilo je temelje za rast i razvoj mnogih istaknutih Bošnjaka našeg vremena. Jedan od takvih je i dr. Mersim Ziljkić, čija biografija svjedoči o nepokolebljivom duhu i težnji za znanjem, koja seže izvan granica njegovog rodnog kraja. Njegovo putovanje od osnovnog obrazovanja u Plavu do prestižnih univerzitetskih učionica u Sarajevu i Njujorka, ilustruje ne samo njegovu ličnu odanost i predanost profesiji, već i snagu rodnog kraja koja odjekuje kroz njegove uspjehe. Dr. Ziljkić svojim radom i angažmanom ne samo da obogaćuje živote svojih pacijenata različitih etničkih pripadnosti i bošnjačke zajednice u kojoj živi, već i kontinuirano doprinosi očuvanju i promociji bošnjačke kulture i tradicije u svijetu.

Neposredno nakon što je uspješno završio svoje osnovne studije, Dr. Mersim Ziljkić, vođen neutaživom žeđi za znanjem i unapređenjem svojih vještina, kao i zbog ratnih stihija koje su zahvatile ex YU područje, odlučuje napustiti rodni Balkan, regiju koja je često bila poprište nesigurnosti i nemira. S novim ciljevima usmjerenim ka ličnom i profesionalnom rastu, upućuje se prema Sjedinjenim Američkim Državama, đe nastavlja svoje akademsko obrazovanje na prestižnom Univerzitetu u Njujorku. Ovdje se upisuje na napredne postdiplomske studije, birajući specijalizaciju iz estetske hirurgije, rekonstrukcije, rehabilitacije i koštanog graftiranja usne duplje na Odsjeku za zubne implantacije. U Njujorku, doktor Ziljkić ne samo da usavršava svoje znanje i vještine, već i osniva svoju stomatološku ordinaciju koja ubrzo postaje jedna od poznatijih u ovom velikom gradu, posebno među dosiljenicima sa prostora Balkana. Njegova ordinacija, simbol njegovog stručnog savršenstva, postaje mjesto đe pacijenti ne samo da dobijaju vrhunsku dentalnu njegu, već i osjećaju toplinu i poštovanje koje dr. Ziljkić nudi svakome, nezavisno o njihovoj etničkoj ili kulturnoj pripadnosti. Dr. Ziljkićeva humanost i duboka posvećenost humanističkim principima prožimaju svaki aspekt njegovog rada. Njegov pristup u medicini, koji transcendirira granice nacionalnosti i kultura, odraz je njegovog uvjerenja da je svaka osoba zaslužna najvišeg oblika saosjećanja i stručne pomoći i podrške. Ova filozofija ga nije samo učinila poštovanim među Bošnjacima i Albancima, već je pridobio srca i umove ljudi sa cijelog Zapadnog Balkana i šire, stvarajući mostove razumijevanja i uzajamnog poštovanja u svijetu koji je toliko često podijeljen.

U srcu medicinske profesije leži univerzalni princip čuvanja života, princip koji je duboko ukorijenjen i u svetim spisima. Da bi se oslikala duboka povezanost između vjere i humanosti, posebno u radu dr. Mersima Ziljkića, možemo se osloniti na mudrost izloženu u Kur'anu: „Onaj ko spasava jedan život, kao da je spasio cijeli svijet.“ (Sura Al-Ma'idah 5:32). Ovaj citat ne samo da naglašava veličinu čina spašavanja života, već i podcrtava ideju da svaki pojedinac nosi neizmjernu vrijednost. Dr. Ziljkić svojom profesionalnom karijerom u stomatologiji i predanim humanitarnim radom živi ovu kur'ansku pouku.

Njegovo nepokolebljivo posvećivanje brizi o zdravlju i dobrobiti pacijenata—bez obzira na njihovo etničko ili vjersko porijeklo—svjedoči o širokom uticaju koji jedan čovjek može imati. Kroz svaki zahvat, kroz svaki osmijeh koji obnovi, dr. Ziljkić ne samo da poboljšava individualne živote, već na praktičan način manifesttuje duboko moralne i vjerske vrijednosti koje cijeni. Njegov rad, koji transcendirira granice, postaje simbol nade i međusobnog poštovanja, dokaz da humanost i saosjećanje mogu premostiti svaki jaz.

Šehidska džamija u Vojnom selu, Plav

Dr. Mersim Ziljkić, istaknuti je aktivista i cijenjeni član njujorške zajednice, zaslužuje posebno priznanje ne samo za svoje aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama, već i za njegovu neprekidnu posvećenost rodnom kraju, Plavu. Kao predsjednik Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA), dr. Ziljkić igra ključnu ulogu u promociji bošnjačke kulture i interesa u dijaspori, ali njegova srdačna vezanost za Plav manifestuje se kroz izuzetne filantropske poduhvate. Najznačajniji među njima je njegova uloga u izgradnji Šehidske džamije u Vojnom Selu, simbolu sjećanja i poštovanja prema žrtvama ratnih stradanja. Dr. Ziljkić je sa svojim rah. ocem Sejdom uvakufio zemljište za ovaj sveti objekat 6. avgusta 2008. godine, te je aktivno vodio i koordinirao radove na izgradnji. Ova džamija, podignuta iskrenim i plemenitim pijetetom u čast duša šehida, stoji kao trajni podsjetnik da žrtve genocida i ratova neće biti zaboravljene. Osim što je simbol njegove nepokolebljive veze s rodnim krajem, Šehidska džamija takođe odražava dr. Ziljkićevu duboku humanost i profesionalizam. Svečanost otvaranja Šehidske džamije zakazna je za 27. juli.

Ziljkićevo djelovanje, koje uključuje spašavanje života jednog djeteta na ulici ispred njegove Eurodental ordinacije, samo je jedan od primjera kako njegova profesionalnost nadilazi granice obične medicinske prakse, produbljujući njegov uticaj na zajednicu i potvrđujući njegovu posvećenost činjenju dobra. Dr. Ziljkić kontinuirano pokazuje kako jedan čovjek može biti most između naroda i kultura i kako se prave vrijednosti mogu njegovati i čuvati bez obzira na geografske i kulturalne udaljenosti.

Osim toga, Dr. Ziljkić svojim humanitarnim radom ne samo da gradi mostove među zajednicama, već takođe aktivno doprinosi obrazovanju i osnaživanju mladih. Kroz svoje angažmane, on pruža stipendije i finansijsku podršku talentovanim studentima koji dolaze iz njegovog rodnog kraja, kao i drugih gradova i država, promovišući time važnost obrazovanja kao temelja za bolju budućnost. Takođe je koordinirao sa akcijama za izgradnju više kuća socijalno ugroženih porodica u zavičaju. Njegov rad tako inspiriše novu generaciju mladih, motivišući ih da nastave širiti krug dobrote i razumijevanja. Dr. Ziljkić također često učestvuje u javnim debatama i konferencijama, đe ističe važnost međukulturnog dijaloga i suživota različitih etničkih i vjerskih grupa. Kroz svoje izlaganje on podstiče razumijevanje i prihvatanje različitosti kao snage, ne slabosti, te promoviše ideje koje vode ka mirnijem i stabilnijem društvu. Kroz sve ove aktivnosti, dr. Mersim Ziljkić ostaje vjeran svojim korijenima i svojoj misiji. Njegov doprinos svojoj zajednici i svijetu je neprocjenjiv, jer svakim svojim korakom pokazuje kako se iz ljubavi prema rodnom kraju i čovječnosti može izroditi djelo koje ima globalni odjek i značaj.

Dr. Mersim Ziljkić, čije ime odzvanja sa poštovanjem u zajednici, kako u Njujorku tako i u njegovom rodnom Plavu, personifikacija je jednog istinskog heroja našeg vremena. Ovaj filantrop, stomatolog, humanitarac i lider svoje zajednice, svojim je djelima definisao što znači živjeti život posvećen dobru. Dr. Mersim Ziljkić ne samo da personifikuje etiku i predanost, već nosi i auru mira koja ga prati đe god da krene. On je, u svojoj suštini, miran čovjek čija prisutnost umiruje a njegove riječi i djela teže izgradnji harmonije i razumijevanja. Ono što ga čini posebnim jest njegova sposobnost da na djelotvoran način spaja umjetnost medicine sa umjetnošću življenja, usmjeravajući se prema ciljevima koji teže obično, ka višim idealima služenja i davanja. Kao intelektualac i zaista poseban čovjek, dr. Ziljkić često se osvrće na riječi velikih mislilaca, a jedan od citata koji snažno odražava njegov životni stav dolazi od poznatog muslimanskog filozofa Al-Ghazalija: „Raditi dobra djela čini srce mekanim, otvara vrata mudrosti, a dušu oslobađa od tjeskobe.“ Ovaj citat savršeno sumira način na koji dr. Ziljkić pristupa životu – s ljubavlju, pažnjom i kontinuiranom željom da svoje znanje i sposobnosti koristi za pomoć i podršku drugima. Kroz ovakav pristup, Dr. Ziljkić ne samo da obogaćuje živote onih oko sebe, već i postavlja temelje za bolju budućnost, inspirišući druge da slijede njegov primjer. On pokazuje kako pojedinac, obdaren voljom, znanjem i empatijom, može postići značajne promjene, ne samo u lokalnoj zajednici, već i šire. Dr. Ziljkić je zaista savremeni intelektualni junak, čije djelovanje odzvanja daleko izvan granica njegove domovine, dajući novi smisao pojmu “živjeti za dobro drugih.“


Iskreno i duboko vjerujem da će grad Plav, Plavljani, Gusinje i Gusinjani, cijenjena dijaspora njegova rodna Crna Gora i Sandžak znati da na pravi način cijene doprinos dr Ziljkića. On zaslužuje nagradu i priznanje za svoj kontinuirani doprinos bošnjačkoj zajednici, dijaspori i posebno gradu Plav. Na svom radnom stolu zapisah: ,,Ima ljudi—insana čija dobrota odavno prevazilazi granice običnih života; oni postaju mostovi među narodima, religijama, istinski posvećeni humanosti i dobroti Ovi neustrašivi duhovi, tkalci sudbina, stvaraju ćilim zajedništva iz kojeg se rađa novo razumijevanje, nova nada i duboka empatija. Svojim životima oni pružaju svetionik nade u moru često nemirnih ljudskih sudbina i sukoba, osvjetljavajući put ka mirnijem i inkluzivnijem svijetu za sve nas.“

Njegov rad, impregniran bogatstvom i složenošću ljudske težnje ka boljem, uokviren je univerzalnim vrijednostima koje nas sve povezuju, nezavisno od geografskih i kulturnih razlika. Dr Ziljkić nije samo ljekar svoje zajednice, već i arhitekta duhovnih mostova, koji su čvrsto ukorijenjeni u plodnom tlu Crne Gore, a svoje grane pružaju širom svijeta. Njegova pripadnost Plavu nije samo stvar geografske odrednice, već i duboko osjećana povezanost sa svakim kamenom, svakim dahom vjetra koji se preliva preko gorskih vrhova koji čuvaju ovaj grad. Dr Ziljkićeva predanost i rad su odjek koji se širi, odjek koji nadilazi obične gestove i ulazi u domene izuzetnosti. Njegove riječi i djela su kao poziv mujezina na okupljanje, inspirišući nas da preispitamo svoje sopstvene kapacitete za dobročinstvo i razumijevanje. Kroz njegov doprinos, Plav se ne samo ponosno ističe na mapi Crne Gore već i šire, kao mjesto đe se kultura i tradicija prepliću s modernim aspiracijama. U tom svjetlu, priznanje koje dr Ziljkić zaslužuje nije samo potvrda njegovog pojedinačnog doprinosa, već i priznanje zajednice koja je sposobna prepoznati svoje heroje. Nagrade i priznanja su simboli zahvalnosti koje društvo može ponuditi, ali prava vrijednost njegovog rada leži u nevidljivom utjicaju koji ima na svakodnevne živote ljudi—uticaj koji oblikuje budućnost i sjećanja koja će nadživjeti trenutno priznanje. Tako, kada govorimo o dr Ziljkiću, govorimo o čovjeku koji je svojim djelovanjem definisao što znači biti istinski posvećen zajednici i humanosti. On je primjer kako jedan čovjek može biti svjetionik u moru izazova, vodeći nas ka obalama razumijevanja, poštovanja i prije svega, nesebične ljubavi prema drugima. Sa pravom se može reći da dr Ziljkić nije samo zvijezda vodilja za Plav, već svjetlo koje inspiriše i one daleko izvan njegovih geografskih granica.


Iz arhive Bošnjaci.Net: Mersim sa suprugom i kćerkama

VRHOstali prilozi:
» KARAKAZANDŽILUK JEDNOG KARAKAZANDŽIJE
Said Šteta, književnik i novinar | 21. June 2024 15:17
» DESETI KRIŽARSKI RAT I LUKAVSTVO KAPITAL-BOGA
Dr. Sead Alić | 21. June 2024 14:33
» ČETNIČKO ORGIJANJE MARKA KOVAČEVIĆA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. June 2024 19:50
» NACIONALISTIČKO SRBOVANJE I SABORAVANJE, LAŽI POSTAJU ISTINA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 20. June 2024 16:57
» VIZIONAR IZ BIJELOG POLJA - FARUK MEĐEDOVIĆ I NJEGOVA IDENTITESKA I KULTURNA PRIZMA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 17. June 2024 19:23
» MARROVA NAJAVA OSVAJANJA PALESTINE IZ 1879. GODINE
Dr. Sead Alić | 15. June 2024 17:46
» ISTINE NEMA U „VELIKOSRPSKOJ DEKLARACIJI“ OD 08.JUNA 2024.
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 13. June 2024 19:34
» ŠTA JE SERGE BRAMMERTZ NAPISAO VIJEĆU SIGURNOSTI UN
Murat Tahirović | 13. June 2024 15:53
» POLITIČKI DERIVATI BOŠNJAKA
Rusmir Šerifović | 13. June 2024 15:50
» KAŽI NAM, PROFESORE, DA I MI ZNAMO
Sead Zubanović | 12. June 2024 18:15
» SVESRPSKI SABOR I NAJAVA AGRESIJE NA BOSNU I HERCEGOVINU
Murat Tahirović | 12. June 2024 17:52
» „SVESRPSKI KAMPF“ à LA „MEIN KAMPF“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. June 2024 15:00
» JESU LI MALE NACIJE OSUĐENE NA NESTANAK
Aziz Hurem | 09. June 2024 15:15
» TEKU LI PRIPREME ZA NOVI RAT NA BALKANU, A ŠTA ŽRTVE RADE
Muhamed Mahmutović | 08. June 2024 12:34
» DA LI JE, I KOLIKO, ISLAM IDEOLOGIJA?
Mehmed Meša Delić | 07. June 2024 19:54
» ŠTA ĆE NAMA NJIHOVE AKADEMIJE NAUKA
Šemso Agović | 06. June 2024 19:04
» IZBORI U EU I UN REZOLUCIJA ZA SREBRENICU
Murat Tahirović | 06. June 2024 18:19
» PLAČI ROĐENA MOJA DOMOVINO, BOSNO I HERCEGOVINO!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 06. June 2024 17:26
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif