Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


Dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada
REZOLUCIJA O SREBRENICI OHRABRUJE ZADOVOLJENJE PRAVDE I KULTURU MIRA
Procitaj komentar

Autor: Hayat
Objavljeno: 22. April 2024. 20:04:29
Dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada i vrlo angažovan i značajan glas naše domovine u Sjevernoj Americi, prisustvovao je prijemu u UN-u i predstavljanju Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, koja je izazvala žestoku reakciju u Srbiji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je zbog toga otputovao u New York i saopćio da će biti formiran štab koji će se boriti protiv usvajanja ove Rezolucije.

O stvarnom stanju stvari u sjedištu Ujedinjenih naroda danas smo u emisiji „Dobar dan, BiH“ razgovarali s dr. Emirom Ramićem.

Bili smo nekoliko dana u New Yorku i, kao što i vi znate, tamo su bili članovi Predsjedništva BiH, g. Željko Komšić i g. Denis Bećirović, naši ambasadori u SAD-u i UN-u, Sven Alkalaj i Zlatko Lagumdžija, predstavnici Memorijalnog centra Potočari i predstavnici još nekoliko institucija, uključujući i mene. Kao svjedok, mogu reći da su sve aktivnosti Bosne i Hercegovine bile vrlo dobro osmišljene i da se već sad može reći, iako ne znamo rezultat glasanja, da je sva ta aktivnost polučila rezultat, – na početku prenosi svoje utiske dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida.

Podsjeća da se ne radi o skoroj inicijativi već da je Institut za istraživanje genocida Kanada pokrenuo ovu inicijativu još prije pet godina.

Podsjetit ću vas da smo odmah nakon propasti prijedloga teksta rezolucije koju je podnijela Velika Britanija mi u Institutu nastavili naš rad i ostali u komunikaciji s Ujedinjenim narodima. Podsjetit ću i na vrlo važno pismo koje nam je uputio tadašnji predsjednik Generalne skupštine UN-a kada je u odgovoru na naše pismo potvrdno odgovorio da je minimum moralne obaveze Ujedinjenih naroda da se jedna takva rezolucija usvoji u Generalnoj skupštini, a kako je on rekao u svom pismu, i u Vijeću sigurnosti UN-a. Tom pismu je tačno pet godina, – podsjeća dr. Emir Ramić na hronologiju nastojanja da Ujedinjeni narodi prepoznaju važnost u donošenju Rezolucije o Srebrenici koja bi na svjetskom nivou radi čuvanja istine i pomirenja predstavljala osnovu za suočavanje s prošlošću.


Odgovarajući na situaciju u Banjoj Luci u kojoj je održan miting pod nazivom „Srpska te zove“, tokom kojeg je svjesno negiran presuđeni i dokazani genocid, Emir Ramić je naglasio da se to uopće nije ni komentarisalo:

Ta akcija, nažalost, govori više o tim ljudima nego o mogućnosti njihovog eventualnog uspjeha. Tokom razgovora s ambasadorima, shvatio sam da prevladava jasan stav da će ova Rezolucija biti usvojena. Ipak, ovdje treba ponovo naglasiti ključne razloge za donošenje Rezolucije i njene vrijednosti. To je da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenicu, da se osudi negiranje genocida i glorifikacija presuđenih ratnih zločinaca i, za mene, najvažniji cilj jeste edukacija, obrazovanje o genocidu u Srebrenici, pri čemu se traži poseban fond UN-a iz kojeg će se finansirati edukativni programi u državama članicama Ujedinjenih naroda, i to je zaista jedan značajan iskorak u procesu čuvanja i produkcije istine. Usto, veličanje kulture mira i ohrabrivanje pravde jesu istinske vrijednosti i razlozi zbog kojih se očekuje usvajanje ove Rezolucije, – potvrdio je Emir Ramić.
(B.Z.F.)

VRHOstali prilozi:
» NOĆ KADRA KAO TRAJNA INSPIRACIJA
MINA | 05. April 2024 14:34
» ZAVIČAJNI KLUB “BIHOR” MOST IZMEĐU CRNE GORE I LUKSEMBURGA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 02. April 2024 15:36
Ostali prilozi istog autora:
» BEĆIROVIĆ: EU NAS NE ŽELI!
17. January 2024 20:00
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif