Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


PRVA KRIVIČANA PRIJAVA U R. SJEVERNOJ MAKEDONIJI PROTIV IVANA STOJILJKOVIĆA ZA NEGIRANJE GENOCIDA U SREBRENICI
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 21. April 2024. 13:04:03
Suglasno statutarnim opredeljenjem političke stranke Boščnjački demokratski savez (BDS) i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) kao udruženje građana u čijem je fokusu djelovanje, zastupanje, unaprijeđenje i afirmacija prava Bošnjaka u Republici Sjevernoj Makedoniji, danas su preko advokatice Edine Zećirović Fazlagić podnijeli krivičnu prijavu protiv Ivana Stojiljkovića, predsjednika Demokratske partije Srbija u Makedoniji, koji je povodom odluke makedonskog Ministarstva vanjskih poslova o kosponzoriranju Rezolucije Ujedinjenih nacija za proglašenje 11. jula za Međunarodni dan sjećanja genocida u Srebenici, genocid nazvao NEKROFILSKI DIZNILEND. Ovakav govor mržnje je nedozvoljen za sve građane a posebno za Bošnjake, pa zbog toga i kao što su najavili na press-konferenciji putem koje su osudili ovakav govor, tako su i podnijeli krivičnu prijavu.

Iako kao poslanik u Skupštini Sjeverne Makedonije predstavlja narod, Ivan Stojiljković njeguje nedemokratske vrijednosti i iste iskazuje javno i sa ovakvim činom je inkrimisao samoga sebe.

Advokatica Zećirović Fazlagić je krivičnu prijavu podnijela protiv Stojiljkovića za krivično djelo Odobravanje ili opravdavanje genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina član. 407 stav 2 i stav 4 a v.v. 403 iz Krivičnog zakonika Republike Sjeverne Makedonije.

Genocid u Srebrenici je potvrđen brojnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnim mehanizmom za krivične tribunale, presudama Evropskog suda ljudskih prava i presudama sudova u Bosni i Hercegovini, kao i Srbiji. Nazivajući najveće stradanje čovječanstva poslije Drugog svjetskog rata terminom „nekrofilski diznilend“, pri čemu nekrofilija označava seksualno zadovoljavanje sa mrtvim ljudima, a Diznilend je najveći dječiji park u svijetu i pojam za dječiju zabavu, ostaje zaključak da Stojiljković genocid u Srebrenici doživljava kao seksualno zadovoljavanje sa mrtvom djecom i ismijavanje sa stradanjem bošnjačkog naroda.

Prijavljeni Stojiljković, također, podstiče mržnju prema albanskom narodu, služeći se pristrasnom i zapaljivom retorikom, naglašavajući da je ministar vanjskih poslova, koji je po etničkoj pripadnosti Albanac, inicirao i izdejstvovao odluku o kosponzoriranju Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici. Na ovaj način, služeći se narativom koji promoviše mržnju i podjele, Stojiljković podstiče i etničke podjele u makedonskom multikulturnom društvu, koje je inače primjer suživota u Evropi i šire.

Advokatica Zećirović Fazlagić

Advokatica Zećirović Fazlagić, kao i BDS i BNV, izražavaju nadu da će prijavljeni biti sankcionisan u saglasnosti sa zakonom, kao i da će to biti opomena prema svim ostalima da se uzdrže od ovakvih ili sličnih izjava koje širu mržnju u društvu i kreiraju nesiguran ambijent.

Tokom ove sedmice, u srijedu, 17. aprila, u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Skoplju u srijedu je održana panel diskusija na kojoj su se učesnici osvrnuli na pravne, političke i međunarodne aspekte genocida u Srebrenici, a povodom makedonskog kosponzoriranja Rezolucije Ujedinjenih naroda za proglašenje 11. jula za Međunarodni dan sjećanja genocida u Srebrenici. Na panel diskusiji učestvovali su ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Dževad Hot, aktivistkinja za ljudska prava Mersiha Smailović i advokatica Edina Zećirović Fazlagić.

Ministar Osmani je izjavio da je iznenađen reakcijama nakon objave da je Republika Sjeverna Makedonija jedna od 17 zemalja koja je kosponzor Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici.

- „Prije svega iznenađen sam od ljudi koji smatraju da to utiče na odnose sa Srbijom, naglašavajući da je univerzalna ljudska dužnost da se osudi bilo koja forma genocida, neovisno ko su počinitelji.“

Advokatica Edina Zećirović Fazlagić je u svom izlaganju na diskusiji podsjetila na definiciju termina „genocid“ čij je autor advokat poljskog porijeka Rafael Lemkin, koji je ujedno bio i inicijator Konvencije o genocidu koju je UN usvoio 1948 godine.

- „Gledano s pravnog aspekta, obzirom na to da se genocid uvjek odvija u nekoliko faza, poslednja faza svakog genocida je njegovo negiranje, podršku koju je Sjeverna Makedonija dala u ovom momentu niz pravnu prizmu vidim kao jednu prevenciju mogućih narendih genocida zato što je sami cilj svake sankcije prevencija i osuda svakog počinitelja krivičnog djela“, naglasila je Zećirović Fazlagić.

Podsjetiti ćemo da je Skupština Makedonije 2010. godine usvojila Deklaraciju o podršci Rezolucije Evropskog Parlamenta od 15. januara 2009. godine. Tadašnji predsjednik makedonske Skupštine Trajko Veljanovski je kazao da smatra da je Rezolucija možda usvojena sa zakašnjenjem, ali da je taj čin svakako jasna poruka osude genocida koji se nikad ne smije ponoviti.

VRHOstali prilozi:
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
» BOŠNJACI, SVJEDOČIMO DA JESMO
Mr. Senahid Halilović | 10. May 2024 18:11
» MEHMET-METO ZENKA MOSTOVI MEĐUETNIČKE SARADNJE U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. May 2024 16:52
» BRANE
Haris Hojkurić | 01. May 2024 16:10
» PRIJEPOLJSKO BAJRAMSKO SIJELO ALI U „NOVOPAZARSKOM SANDŽAKU“
Ferid Ferko Šantić | 13. April 2024 21:27
» VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. April 2024 13:27
» VUČIĆU, SKLONI RUKE SA BOSNE DA SVI PRODIŠEMO!
Murat Tahirović | 30. March 2024 15:23
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif