Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


U Vlasenici na Šehidskom mezarju Rakita obavljena je dženaza žrtvi genocida
AHMO KAVAZOVIĆ 1992. ODVEDEN SAMO DA DA IZJAVU I UBIJEN, NAKON 32 GODINE OBAVLJENA JE DŽENAZA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 20. April 2024. 14:04:05
VLASENICA, 20. APRIL 2024. (MINA) – Na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici danas je obavljena 20. kolektivna dženaza za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu s područja Vlasenice.

Na ovoj kolektivnoj dženazi ukopan je Ahmo Kavazović, a dženaza-namaz predvodio je muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.


Muftija Fazlović ovom prilikom je poručio da je čuvanje sjećanja na šehide obaveza prema njima, njihovim porodicama i Bošnjacima sa ovih prostora.

„Ovdje dolazimo svake godine, okupimo se u velikom džematu, dolazimo u pobožnosti i s velikim poštovanjem prema svim našim šehidima, njihovim porodicama, a odlazimo s poukom. Šehidi su na visokom i časnom mjestu kod Gospodara zbog svog velikog zaloga, zbog djela. Oni su dali najviše što ljudsko biće može dati za vrijednosti, braneći život nedužnih, svoj dom i domovinu, čast i slobodu, svoju vjeru. To je trajni nauk. Uzimamo pouku, moramo nastaviti da čuvamo vrijednosti za koje su se borili“, kazao je muftija Fazlović.


Poručio je da je svako okupljanje na ovom mjestu novi, snažan poziv institucijama, da obavljaju svoje dužnosti.

„Imamo još veliki broj nestalih, za koje ne znamo gdje su, šehidi kojima nismo obavili dženazu. To je naša velika tuga. Zato apelujemo na institucije, ali ovo je poziv i svima onima u ime kojih je počinjen genocid i zločini, da budu jasni u priznanju genocida i da budu jasni u osudi genocida i zločina nad Bošnjacima“, poručio je muftija.


Ahmo Kavazović je imao 44 godine kada je 1992. godine ubijen na području Vlasenice. Najprije je zarobljen u hangarima logora Sušica, iz kojeg je krajem maja zajedno sa većom grupom zarobljenika odveden i likvidiran. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice na lokalitetu Sušica, koja je otkrivena u septembru 2000. godine.

MUFTIJA FAZLOVIĆ U VLASENICI: NA NAŠIM ŠEHITLUCIMA UZIMAMO POUKU

VLASENICA, 20. APRIL 2024. (MINA) – Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović danas je izjavio da iz svakog dolaska na šehitluke treba uzeti pouku.
Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici danas je klanjana 20. kolektivna dženaza za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu s područja Vlasenice, koju je predvodio muftija Fazlović.
„I ove godine započinjemo s obavljanjem kolektivnih dženaza, ovdje u Vlasenici. Ovo je 20. dženaza koju obavljamo ubijenim Bošnjacima Vlasenice. Na naša bosanska mezarja, bosanske šehitluke, dolazimo sa skrušenošću, radi ibadeta, s velikim poštovanjem prema našim šehidima, i s njih odlazimo s velikom poukom. Znamo i vjerujemo da su šehidi na visokom i časnom mjestu kod svog Gospodara“, kazao je muftija obraćajući se prisutnim na dženazi.


Muftija je poručio da „svi imamo dug prema šehidima i njihovim porodicama“.
„Ovdje smo radi dženaze i dove. Učimo dovu za sve naše šehide. To je naše opredjeljenje, i to ćemo trajno činiti. Znamo da je u Vlasenici u teškim zločinima, a potom i u genocidu, ubijeno više od 2.500 Bošnjaka, među njima je svako 10. dijete žrtva zločina i genocida, više od 150 najstarijih osoba je ubijeno. Još 700 šehida nije pronađeno. Kada govorimo o pouci, ona je najprije za nas važna. To znači da ćemo čvrsto čuvati i braniti vrijednosti za koje su šehidi dali svoj život. Oni su otišli Gospodaru boreći se u pravednoj borbi, da zašitite živote nevinih, dom i domovinu, dini-islam, čast i slobodu, slobodu za sve ljude. Među njima je mnogo nedužno ubijenih. Dokaz su ubijena djeca i maloljetne osobe, starci, u velikom broju. Pouku trebaju uzeti svi ljudi, kao i oni u ime kojih je onih genocid počinjen“, naglasio je muftija.
Svako okupljanje na šehitlucima jeste jasan poziv svima njima da priznaju zločin koji je počinjen, akcentirao je muftija.


„Naš poziv s ovog mjesta je uvijek također upućen institucijama naše zemlje, da obave svoju dužnost naspram nevino ubijenih, stradalih od zločina i genocida. Danas obavljamo dženazu, nakon toliko decenija, ovom našem bratu, a čeka nas još mnogo braće i sestara da bar obavimo vjerski i civilizacijski čin, da im klanjam dženazu i da ih ukopamo. Nema tog zločinca koji bi trebao da se zaštiti od pravde, to je uloga naših institucija, u našoj zemlji, ali in međunarodnih institucija. Zato je važno da smo danas, u ovolikom broju, na ovom mjestu, da obavimo ibadet, da Njemu okrenemo lice, da proučimo Fatihu, dovu i uzmemo pouku“, zaključio je muftija Fazlović.


„Danas ukopavamo mog amiždu. Ubijen je nakon što je bio zatočenik logora Sušica. Odveden je sa svog ognjišta, uz rečenicu da ga vode samo da da izjavu. Nakon toga mu se izgubio svaki trag. Desilo se to što se desilo 1992. godine, dio porodice nije uspio napustiti ovo područje, preživio je najgore golgote koje su se desile u tom periodu. Mnogo je teško danas govoriti jer se podsjetimo da tog čovjeka više nema. Nadali smo se da ćemo naći njegove kosti i da će naći smiraj. Važno je da se sjećamo, i da novim generacijama ostavljamo amanet sjećanja“, kazala je Lejla Kavazović.


Dan ranije u svim džamijama Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica proučen je tevhid pred duše šehida, te je održana promocija knjige "A bili su samo djeca" dr. Husejina Omerovića.

Za zločine na području vlaseničke općine pravomoćno je u Haškom tribunalu na 20 godina osuđen Dragan Nikolić Jenki, te u Sudu BiH Predrag Bastah Car na 22 godine i Goran Višković Vjetar na 18 godina zatvora.VRHOstali prilozi:
» RATNI ZLOČINI NAD BOŠNJACIMA ČAJNIČA
Bošnjaci.Net | 19. May 2024 12:22
» "OD ČEGA TO VUČIĆ, DODIK, I VI BRANITE SRPSKI NAROD?"
Anadolu Agency (AA) | 18. May 2024 14:01
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif