Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Estrada


NA DAN ARMIJE RBIH: U BIHAĆU IZVEDENA „POEMA O BOSANSKOM BIJELOM ŠEHIDU“
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 16. April 2024. 00:04:10
– „Poema o bosanskom bijelom šehidu“, umjetnički doprinos memorijalizaciji i podsjećanju na žrtvu uleme koja je uz svoj narod proživljavala istu sudbinu, danas je, na Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, izvedena u Kulturnom centru Bihać.

Pokrovitelj ovog događaja bio je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, a značajnu podršku u realizaciji ovog događaja je pružila Vlada Unsko-sanskog kantona i Ministarstvo za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida USK.


„Govoriti o šehidu znači govoriti o onima za koje je Allah rekao da su živi. Ako su šehidi živi, prema kur'anskom ajetu, onda svakako mora biti i živo djelo koje su oni činili. Mi moramo spominjati šehide, ali i znati zašto su šehidi dali svoje živote - za našu domovinu. S druge strane, mi u Islamskoj zajednici stalno govorimo o šehidima, raznim prilikama, i drago mi je da i kroz ovaj umjetnički izražaj govorimo o šehidima u drugom aspektu, da govorimo o svim šehidima, a sada i šehidima imamima, koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu. Ovo je zaista veliki događaj za Islamsku zajednicu“, poručio je muftija Kudić.

Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje i vojni muftija, izrazio je radost zbog činjenice da je Poema prikazana u Bihaću upravo na Dan Armije.


„Nakon premijere, željeli smo da ovu poemu vidi veći broj Bošnjaka, muslimana, onih koji su emotivno vezani za ovu temu. Bilo je prigodno da to bude povodom Dana šehida, u Tuzli, i Dana Armije, u Bihaću. Drago mi je da je Udruženje, pored svih drugih projekata koje provodi, a koji su statutarno određeni ciljem Udruženja, načinilo dodatni iskorak i da na kulturni, umjetnički način govori o šehidima imamima“, naveo je on.

Dodao je da je namjera bila da se, pored knjige „Imami šehidi“ te dokumentarnih filmova o imamima šehidima i imamima logorašima, na novi način govori o ovoj tematici.

„Željeli smo da to bude jedan sveukupan doživljaj i zvuka, i emocije, i slike. Mislim da smo uradili pravu stvar. Mnogi nisu ni svjesni ovog djela, ali smo željeli da, kao Udruženje ilmijje, ovo postavimo na institucionalni nivo. Na individualnom nivou se stvari zaboravljaju, a ovo je nešto što ostaje trajno. Važno je za nas žive i za generacije koje dolaze“, objasnio je Hadžić.


Kako je naglasio, poruka Poeme je „da mi ostajemo ovdje i nastavljamo da živimo kao muslimani na ovim prostorima“.

„Nazvali smo je 'Poema o bosanskom bijelom šehidu' i namjerom smo izbjegli termin poema o imamima, zato što je priča o svakom šehidu tužna priča, tragedija. U samoj Poemi ćete vidjeti da se pojavljuje majka, otac, djeca, kolega, džemat, i o svakom šehidu svaka majka ima istu emociju, svaka majka za svojim šehidom boluje isto, da li on bio imam, ili nešto drugo. Svaka majka svog sina voli na isti način i ispraća ga na isti način, zato je ova priča o svim šehidima Bosne i Hercegovine. Svi treba da uzmemo poruku iz ovog i damo sve od sebe da se ovo nikada više nikom ne desi“, zaključio je Hadžić, te je, u svojstvu predsjednika Udruženja i vojnog mutije, čestitao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Prisutnima se ovom prilikom obratio i premijer Unsko-sanskog kantona Nijaz Hušić.


„U dane kada dostojanstveno obilježavamo godišnjicu formiranja Armije, prisjećamo se hrabrih branitelja i odajemo počast nevinim žrtvama agresije, izvedba ove poeme odašilje simboličnu poruku. Ovdje smo da svjedočimo umjetnosti, a umjetnost svjedoči o istini, zauvijek utirući trag istine u kulturu naše zemlje. Ova poema, bolna kao i stvarnost koju prikazuje, je umjetnički iskorak u kulturi pamćenja i spoznaje. Hvala autorima, umjetnicima i svim ljudima koji su stali iza ovog projekta. Unsko-sanski kanton s čašću se upisuje kao podrška ovog djela koje će doprinijeti čuvanju istine o bosanskim šehidima“, kazao je premijer USK Nijaz Hušić.

Esma Dizdarević, odgajateljica u Medresi „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu, sestra je trojice šehida. Večeras je prisustvovala izvedbi poeme.

„Ubijen je moj brat Sulejman-ef. Dizdarević, bio je imam u Čarakovu. Bio je uz svoje džematlije. Pronađen je u masovnoj grobnici Tomašica. Na molbu njegovih džematlija ukopan je na šehidskom mezarju u Čarakovu“, kazala je Dizdarević.


Poručila da je važno govoriti i podsjećati na doprinos svih šehida, posebno imama, koji su ostajali uz svoje džematlije, iako su imali priliku da odu.

Poema je nastala kao rezultat promišljanja i želje u Udruženju ilmijje Islamske zajednice da se trajno, na umjetnički način, obilježi uloga imama u toku agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, a njen autor je prof. dr. Džemaludin Latić.

Režiju je uradio Ernad Pandžić, scenografiju i kostimografiju Adisa Vatreš-Selimović, muziku Ammar Jažić, Mirza Redžepagić i Muhamed Latić. Neki od glumaca i izvođača Poeme ove godine su Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović, Mustafa Isaković, Aziz Alili, Burhan Šaban, Resul Alić, Mirza Ganić, Kenan Hasić, Senida Balić, Alma Hadžić, Nadira Hurem, Sumeja Hrbat, Zejneb Balić, Abdullah Balić i drugi. Adaptaciju je uradio Nesib Hadžić.

VRHOstali prilozi:
» ART KUĆA SEVDAHA: U SEVDAHU DUŠA MOJA
Eset Muračević | 01. May 2024 21:51
» MAHER ZAIN ODRŽAO BAJRAMSKI KONCERT U SARAJEVU
Senzor.ba | 13. April 2024 23:56
» CIJENIMO SVAKI TRENUTAK PROVEDEN SA VOLJENIM OSOBAMA
Bošnjaci.Net | 11. March 2024 13:47
» PUBLICI TREBA NAMETATI KVALITET
Eset Muračević | 08. February 2024 20:24
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif