Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Pisana rijec


Autor knjige je prof. dr Zećir Ramčilović, ambasador Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori
ROŽAJSKOJ PUBLICI PREDSTAVLJENA KNJIGA “BOŠNJACI U MAKEDONIJI U XX VIJEKU”
Procitaj komentar

Autor: Avlija
Objavljeno: 06. April 2024. 18:04:54
U sali Narodne biblioteke u Rožajama održana promocija knjige “Bošnjaci u Makedoniji u XX vijeku” sa posebnim akcentom na kulturu i prosvjetu- drugo dopunjeno izdanje, autora prof. dr Zećira Ramčilovića koje je štampano uz podršku i sufinansiranje Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori, a u realizaciji projekta NVO “Zelena gora”.

Promoteri i učesnici skupa bili su: prof. dr Draško Došljak, mr Sait Šabotić koji je i recenzent knjige i mr Sead Šahman.

Mr Sead Šahman je u uvodnom dijelu naveo da je knjiga rezultat obimnog naučno-istraživačkog rada prof. Ramčilovića, tačnije višegodišnje autorove posvećenosti kao tema za doktorsku disertaciju pod istim naslovom koja je odbranjena na Institutu za nacionalnu istoriju pri Univerzitetu „Sv. Kiril i Metodije“ u Skoplju 2013. godine. On je podsjetio da je već naredne, 2014. godine u glavnom gradu Makedonije iz štampe izašlo i prvo izdanje knjige na makedonskom jeziku.

“Prof. Ramčilović u knjizi se fokusira na sudbinu bošnjačkog naroda, autohtono evropskog koji između ostalog nalazi svoje mjesto i u Makedoniji, zemlji Makedonaca, slavnog i prijateljskog naroda čiji identitet je takođe vrlo često predmet osporavanja i negiranja”, - kazao je Šahman.

Pred brojnom rožajskom javnošću prof. dr Draško Došljak ističe da nam knjiga Ramčilovića omogućava da odbacimo raširene zablude o istoriji, jeziku i kulturi Bošnjaka koje su nastajale neutemeljenim i neargumentovanim tekstovima o ovim temama.

“Ovo je knjiga kulture sjećanja koja je nastala na osnovu prvorazrednih istorijskih izvora, s namjerom da istina bude na prvom mjestu,” – kazao je Došljak.

On navodi da knjiga prof. dr Zećira Ramčilovića o Bošnjacima u Makedoniji potvrđuje autora kome je nauka na prvom mjestu, a istorijska istina vertikala ove monografije.

“Istorijske falsifikate o bosanskom jeziku, dr Ramčilović eliminiše arhivskom dokumentacijom koja istinito govori o trajanju Gramatike bosanskog jezika F. Vuletića iz 1890. godine, kao i Tursko- bošnjačkog jezika, iz 1912. godine i potvrde jezika kao vaznog identitetskog segmenta Bošnjaka” – istakao je Došljak.


U svom izlaganju recenzent mr Sait Šabotić osvrnuo se na doprinos knjige regionalnoj istoriografiji uz kazivanje o istorijskom hodu Bošnjaka u Makedoniji od osmanskog perioda do početka XXI stoljeća.

"Poglavlje pod nazivom 'Bošnjaci u Makedoniji od 1941. do 1991. godine', obuhvata pedesetogodišnji period koji je obilovao raznovrsnim istorijskim događajima i procesima kojima je neminovno bilo obuhvaćeno i bošnjačko stanovništvo. Autor je nastojao da u ovom dijelu stvori globalnu sliku doprinosa Bošnjaka borbi protiv okupatora zemlje, posebno onih koji svojim rođenjem nijesu bili vezani za Makedoniju, ali koje je životna sudbina spojila sa njom i odredila pravac njihovog djelovanja”, - kazao je Šabotić.

On je istakao da je u tom duhu u ovoj knjizi sadržana je čitava plejada istaknutih revolucionara poput Rifata Burdžovića Trša, Alije Avdovića, Džemaila Mehmedovića, Halima Halimića, Beća Bašića, Isa Omeragića, Ahmeda Redžepagića, Hivzije Ćatovića i mnogih drugih, čije je djelovanje uveliko doprinijelo buđenju najširih slojeva stanovništva u pogledu revolucionarne borbe.

Autor knjige, prof. dr Zećir Ramčilović je u svom obraćanju naveo da se XX vijek može okarakterisati kao jedan od najtežih za Bošnjake, vijek kad je bio ugrožen i njihov goli opstanak.

“Ova knjiga je rezultat istraživanja početkom novog XXI vijeka i predstavlja dobru najavu da će upravo XXI vijek donijeti napredak, potpunu emancipaciju i afirmaciju bošnjačkog identiteta” – naveo je Ramčilović.


On je naveo da je položaj bošnjačke zajednice u Sjevernoj Makedoniji značajno unaprijeđen u posljednje vrijeme.

“U prilog navedenom ide i moj profesionalni angažman u Crnoj Gori, kao i činjenica da su Bošnjaci u Sjevernoj Makedoniji, u Crnoj Gori, ali i u svim državama gdje žive postali društveno-politički factor, nalaze se na pozicijama donosioca odluka i dio su svih važnih procesa”, – zaključio je Ramčilović.

Promociji su prisustvovali, između ostalih i predsjednici opština i SO Rožaje i Petnjica, predstavnici akademske zajednice, predstavnici diplomatskog kora, direktor Državnog arhiva sa Cetinja, kao i predstavnici privredne i kulturne zajednice.

VRHOstali prilozi:
» SPAVAJ OBUVEN, SINE
Eset Muračević | 17. May 2024 15:01
» TRIBINA “ŽIVA VODA” I GLASOVI ŽENA U POEZIJI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 16. May 2024 17:42
» GENOCIDNA NAMJERA BRATUNAC 1992
Esad Krcić | 14. May 2024 16:52
» JAMA
Sanela Halković | 11. May 2024 12:51
» PRIČA JEDNOG LOGORAŠA
Bošnjaci.Net | 09. May 2024 20:20
» “ZAPIS O DOBRU U LJUDIMA”
Bošnjaci.Net | 08. May 2024 16:42
» MOGU NAM UZETI ŽIVOT ALI NE MOGU DUŠU
Bošnjaci.Net | 07. May 2024 16:56
» MUHABET BIHORSKE I DRUGE PRIČE - ZUMBERA MURATOVIĆA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 26. March 2024 14:35
» NA RASKRŠĆU SVJETOVA “USKI PROLAZ” I POEZIJA SENADINA PUPOVIĆA (II)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. March 2024 13:14
» VEČE SAFETA HADROVIĆA - VRBIČKOG PROZOR U DUŠU CRNE GORE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. March 2024 18:21
» ”ŽIVA VODA”, REBEKA ČILOVIĆ - PJESNIKINJA INTELEKTUALKA I BORAC ZA PRAVA ŽENA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 26. February 2024 18:09
Ostali prilozi istog autora:
» ROŽAJE: “HODAJMO ZAJEDNO”
22. September 2019 13:13
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif