Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


MUJAGA-EF. CIFRIĆ, sekretar Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Janja, povodom Dana povratničkih džemata
NAŠA BORBA ZA OPSTANAK I RAZVOJ SE NASTAVLJA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 27. March 2024. 13:03:35
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je 17. ramazan, dan kada se dogodila Bitka na Bedru, proglasila Danom povratničkih džemata.

Kako je u razgovoru za Agenciju MINA podsjetio Mujaga-ef. Cifrić, sekretar Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Janja, pobjeda na Bedru je prva i najznačajnija pobjeda muslimana nad mušricima, naglasivši da je mnogo poruka Bedra kojih se redovno sjećamo.

„Neke od njih su da je Allah s vjernicima, da je brojčano manja vojska pobijedila mušrike u vrijeme Poslanika Muhammeda, a.s., Dan Bedra je i dan Furkana, kada je Allah Uzvišeni razdvojio istinu od neistine. Poslanik Muhammed, a.s., je pred Bitku na Bedru učio: Gospodaru, ako ova mala skupina izgubi, Tebi neće imati ko robovati“, kazao je on.

Danas, kada pričamo o pobjedi na Bedru, dodao je efendija Cifrić, svjesni smo sličnosti „današnjeg stanja i malobrojnosti povratnika Bošnjaka na svoja prijeratna ognjišta, u domove odakle su protjerani, na kućnim pragovima ubijani, pljačkani, mučeni, planski silovane sestre i majke, u logore odvođeni ljudi jer su muslimani...“

„Nakon svega, Bošnjaci su se vratili svojim domovima, svojoj očevini i djedovini, jer su jedino tu vidjeli svoju budućnost. Vjernici se strpljivo nadaju boljem vremenu, planiraju svoje poslove, odgajaju i obrazuju svoju djecu da bi, svjesni i zahvalni Gospodaru, nastavljali svoje živote i formirali svoje porodice u svome mjestu, među svojom rodbinom, poznanicima i prijateljima. Uzvišeni Allah kaže: Zaista vas je Gospodar pomogao na Bedru, a vi ste bili malobrojni, zato se bojte Allaha (Budite svjesni Boga), da biste bili zahvalni“, kazao je on.

Ističe da iako je težak period iza nas, i vrijeme koje živimo nosi velike izazove.

„Islamska zajednica svojom organizacijom je davala podstrek povratničkoj populaciji slanjem imama i glavnih imama zajedno s prvim povratnicima. Važno je napomenuti da je naš bošnjački narod zajedno s obnovom svojih kuća i imanja obnavljao i džamije koje su u pravilu porušene i kojima ni temelji nisu mogli ostati netaknuti. U vremenu povratka vladao je entuzijazam i želja da se sve što prije obnovi, kako bi se život mogao nastaviti tamo gdje je stao devedesetih godina. U tom periodu mnogo više povratnika je bilo u svojim kućama, nažalost, mnogo je onih koji su zbog nedostatka posla, prava na liječenje ili nedostatka osnovnih ljudskih prava, morali ponovo napustiti svoje domove i taj trend je i danas primjetan“, naglasio je Cifrić.

Naglasio je da ovdje primjećujemo istrajnost na ostanku u svojim domovima, „iako se to nekima ne sviđa“.

„Nažalost, u manjem bosanskohercegovačkom entitetu Bošnjaci su građani drugog ili trećeg reda. Također, svjesni smo činjenice da kada god je muslimana malo, da je to dodatni razlog da učimo srčanije, da radimo marljivije, da se borimo istrajnije, da budemo dovoljno mudri i pametni kako bismo izgradili bolji ambijent mlađim naraštajima“, izjavio je on.

Između ostalog, jedna od njegovih poruka bila je da Islamska zajednica vodi računa o povratnicima.
„Zahvalni smo Islamskoj zajednici za mnogo stvari koje realiziramo zajedno, a u kojoj učestvuju naši prijatelji iz cijelog svijeta. Značajna nam je pomoć iz Fonda za pomoć povratničkim džematima Islamske zajednice, bez kojeg, nažalost, u nekim mjestima ne bismo ni imama mogli imati. Naravno, ne možemo ne spomenuti realizaciju projekata Federanog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice s kojima smo mi u Janji u proteklom periodu uradili značajne projekte, a realizacija nekih projekata je u toku“, akcentirao je Cifrić.

Svjesni svojih resursa u Janji, a nakon što su realizirali većinu potrebnih infrastrukturnih projekata, u toku je realizacija razvojnih projekata s čijom realizacijom planiraju pomoći razvoju vakufske imovine i pomoći poljoprivrednim proizvođačima.

„U toku je realizacija izgradnje silosa i sušare za čuvanje i sušenje žitarica s plodnih semberskih polja. Naša borba za opstanak i razvoj se nastavlja. Na nama je obaveza istrajnosti u vjeri u jedinog Boga, obaveza odgoja djece i mladih, istrajnosti u očuvanju naših imetaka, naše kulture i tradicije čak i tamo gdje nemamo podršku državnih organa. Čuvajmo emanet naših predaka, budimo svjesni teških vremena koja su i oni proživljavali na ovim prostorima, ojačajmo svoje kapacitete i budimo svjesni odgovornosti za svoje preuzete obaveze. Potrudimo se da damo svoj maksimum kako bismo ostavili pozitivan trag u svome djelovanju“, zaključio je u razgovoru za Agenciju MINA Mujaga-ef. Cifrić, sekretar Medžlisa Islamske zajednice Janja.

VRHOstali prilozi:
» NOĆ KADRA KAO TRAJNA INSPIRACIJA
MINA | 05. April 2024 14:34
» ZAVIČAJNI KLUB “BIHOR” MOST IZMEĐU CRNE GORE I LUKSEMBURGA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 02. April 2024 15:36
» BROJNE SU POUKE I PORUKE BITKE NA BEDRU
MINA | 26. March 2024 14:14
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif