Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


MUFTIJA BIHAĆKI HFZ. KUDIĆ: NA NAMA JE DA IZGRADIMO NAŠU DOMOVINU NA PONOS SVIH ONIH KOJI JE VOLE
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 01. March 2024. 14:03:32
Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine poručio je da je Na nama da izgradimo našu domovinu na ponos svih onih koji je vole.

„Bosna i Hercegovina je zemlja koju napadaju sa svih strana, a ona se odbrani. Uništavaju je razne sile zla i trude se da je unakaze, a ona i dalje stoji postojano i ne dozvoljava da njena ljepota zađe. Cijepaju je i dijele, a ona kao stijena čvrsta odolijeva svim tim sitnim razbojnicima koji su se urotili protiv nje“, kazao je muftija bihaćki.

Izjavio je da je, u ovim danima kada obilježavamo Dan nezavisnosti domovine Bosne i Hercegovine, osjećaj koji prevladava i dominira našim bićem - osjećaj ponosa, nade i pogleda u ljepšu budućnost.
„Nema bolje riječi koja opisuje Bosnu od riječi 'nada'. Ona u nama živi i kada je najteže, u nju smo duboko ubijeđeni iako nam govore da je nema i kada se očaj i beznađe pojave, odnekud se pojavi nada i sve te naše strahove i ružne emocije otjera. Tako je i s Bosnom. Časni islam nas je naučio da je nada svojstvenost vjernika, a blagoslovljena knjiga Kur'an nas poziva riječima 'ne gubite nadu u Allahovu milost', jer oni koji izgube nadu su, ustvari, izgubili i sebe. 'Nadu u Allahovu milost gube samo nevjernici'“, kazao je on.

Naglasio je da danas, 32 godine poslije referenduma, 80 godina poslije ZAVNOBIH-a i 835. godina od Povelje Kulina bana, Bosna i Hercegovina teče u venama svih onih koji je vole.

„Svjedočili smo golobradim mladićima koji su branili njen suverenitet i teritorijalni integritet svojim životima i pravili izvanredne podvige koji graniče s nadrealnim svijetom. Svojim očima smo gledali naše majke i očeve kako i posljednju paru daju da se sačuva domovina govoreći nam: Teško se narodu koji nema svoju domovinu. I sve to su radili stotinama godina iz ljubavi prema njoj, Bosni i Hercegovini, zemlji koja je san svakog njenog patriote, ljubav svakog slobodnog čovjeka koji se na neki način s njom povezao i dom svakog dobronamjernog koji voli ljude, bez obzira ko su, odakle su i šta im je zanimanje“, istaknuo je muftija.

Zaključio je da je sada „na nama koji se zaklinjemo u ljubav prema našoj domovini Bosni i Hercegovini, da uložimo krajnji napor i zadnji atom naše snage da nadu koju imamo pretvorimo u realnost i aktuelnu zbilju“.

„Na nama je da izgradimo našu domovinu na ponos svih onih koji je vole, da uredimo našu zemlju na zadovoljstvo svih onih koji u njoj žive i da trasiramo njen put ka budućnosti dobra kojoj stremimo i kojoj se bezuvjetno nadamo. Neka nam Uzvišeni čuva našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, a sve nas koji volimo našu domovinu, neka uputi da joj služimo, da je gradimo i uređujemo i na njoj Džennet vječni zaradimo! Sretan vam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine“, poručio je u razgovoru za Agenciju MINA muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif