Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


HAFIZ SALKANOVIĆ IZ ZVORNIKA PORUČIO: SVJESNI SMO DA JE NAŠA OBEĆANA ZEMLJA BOSNA I HERCEGOVINA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 01. March 2024. 14:03:37
ZVORNIK, 1. MART 2024. GODINE (MINA) – Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zvornik hafiz Izet-ef. Salkanović povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine poručio je da je naša obaveza da nastavimo graditi državu, a da nam primjer u tome budu i Podrinjci.

„Jedan od najvećih i najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj povijesti naše domovine jeste 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Prvog marta 1992. godine zvanično je obnovljena nezavisnost Bosne i Hercegovine, ali i prije tog datuma, Bosna i Hercegovina je bila zemlja, država, nekada više - nekada manje, nekada manja - nekada veća. I prije, kao i danas, za ovo parče zemlje mnogi su se otimali. U ovoj zemlji dešavali su se čudni i teški događaji“, izjavio je hafiz Salkanović.
Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine tradicionalno se obilježava i u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, na obalama rijeke Drine, u podrinjskom gradu Zvorniku.

„I zaista, Podrinjcima niko ne bi trebao, i ne smije, govoriti o patriotizmu! Oni su toga jako svjesni, i svjesni činjenice da ljubav prema vjeri znači i ljubav prema domovini. Nažalost, Bošnjaci su ti koji su za ovu nezavisnost platili i plaćaju najvišu cijenu! Ali isto tako, kao Bošnjaci, muslimani, svjesni smo da je naša obećana zemlja Bosna i Hercegovina, mi drugu domovinu nemamo, i ne želimo“, kazao je on.


Podsjetio je da su u protekloj oružanoj agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu mnogi dali i svoje živote, „da bismo mi uživali slobodu i prava koja uživamo danas“.

„Koliko god bili tužni kada se sjećamo svih naših šehida, ne možemo a da ne iskažemo svoju zahvalnost i ponos na one koji su sebe ugradili u temelje ove prelijepe zemlje. Očuvanje spomena na naše šehide i gazije je i naša dužnost i obaveza. Usudio bih se reći da su Podrinjci među najvećim patriotama svoje domovine, koji svoj patriotizam izražavaju na jedan human, kulturan i civiliziran način. Način na kojim ne ugrožavaju prava drugih ljudi i naroda. Dobar musliman znači biti i patriota. A sve ovo skupa znači biti dobar vjernik“, poručio je glavni imam MIZ Zvornik.

Akcentirao je da „moramo raditi na sebi i na popravljanju svog stanja“, jer „niko od nas nije toliko dobar da ne može biti bolji“.

„Ali temelje su nam 'sagradili' naši dobri preci, a na nama je i na mlađim generacijama i onima koji će tek doći, da ovu prelijepu građevinu nastave graditi i uljepšavati. Neka nam u tome primjer budu i Podrinjci! Svim Bosancima i Hercegovcima čestitamo 1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Uzvišenog Gospodara molimo da osnaži našu vjeru i odgovornost za preuzete emanete i obaveze i da poveća našu ljubav prema domovini. Da nam našu domovinu sačuva za sve one koji je vole i koji u njoj žele u slobodi i miru da žive“, poručio je u razgovoru za Agenciju MINA hafiz Izet-ef. Salkanović.

VRHOstali prilozi:
» VELIKI GRIJESI: LAGANJE – LAŽ
Dr. Fuad Sedić | 09. May 2024 17:12
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif