Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


DOMOVINO BOSNO, SRETAN TI DAN NEZAVISNOSTI!
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 29. February 2024. 00:02:47

Svim čestitim građanima Bosne i Hercegovine čestitamo 1. mart - Dan nezavisnosti, koji jeste veliki nacionalni i državnički praznik. Posebne čestitke upućujemo borcima i invalidima Armije RBiH i MUP-a RBiH koji su branili državu od udruženog genocidnog poduhvata fašističkih agresora.
Svima koji su položili živote na braniku Jedine nam Domovine Bosne, molimo Stvoritelja da njihovim dušama podari vječni rahmet i spokoj, a njihovim porodicama i svama nama ponos i trajno sjećanje na sve njih.Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine jedan je od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje, koji se obilježava 1. marta od 1992. godine. To je dan kada su građani Bosne i Hercegovine trebali da se izjasne na referendumu o budućem statusu naše zemlje.

Referendumsko pitanje je glasilo:
“Da li ste za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”?

Na izbore je izašlo oko 64% birača, od čega se 99,7% građana izjasnilo za izlazak iz bivše Jugoslavije i proglašenje nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine.

Na osnovu rezultata referenduma, zemlje članice Evropske zajednice priznale su Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije priznale su je i Sjedinjene Američke Države. Republika Bosna i Hercegovina je postala članica Ujedinjenih naroda 22. maja 1992. godine.

Agresija Srbije i Crne Gore, a nešto kasnije i Hrvatske

Nažalost, odmah nakon proglašenja nezavisnosti u Bosni i Hercegovini je počeo rat koji je trajao od 1992. do 1995. godine. Ratni vihor je odnio ogromne ljudske živote i izazvao velika materijalna razaranja. Zahvaljujući patriotama naše zemlje, koji su se hrabro suprotstavili tada daleko nadmoćnijim silama, organizovana je odbrana i pružen istorijski otpor.


Pred kraj rata Skupština Republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu je 28. februara 1995. godine donijela odluku kojom je 1. mart proglašen Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Zato Bošnjaci i svi oni koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju domovinu treba da pridaju poseban značaj ovom datumu i da se raduju slobodi naše domovine i njenoj nezavisnosti.


Svojim članovima, veteranima Armije i MUP-a RBiH, porodicama šehida i poginulih boraca u odbrani Bosne, kao i svima onima koji vole Bosnu i Hercegovinu, želimo sretan 1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!

Vaša
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA)

VRHOstali prilozi:
» IZRAEL TVRDI DA JE NAPAD "PROPAO", IRAN DA JE "USPJEŠAN"
Anadolu Agency (AA) | 14. April 2024 12:50
Ostali prilozi istog autora:
» ANELA FETIĆ: USPOMENE
13. March 2024 13:12
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif