Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Foto: X.com
ANTICIVILIZACIJSKI, DEHUMANIZIRAJUĆI I NELJUDSKI POSTUPAK PREDSJEDNIKA AUSTRIJE KOJI JE DODIJELIO PRIZNANJE NEGATORU GENOCIDA PETERU HANDKEU
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 23. February 2024. 17:02:15
Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, uputio je pismo predsjedniku Austrije Alexander Van der Bellen koji je dodijelio najveće austrijsko priznanje "Veliku zlatnu medalju časti na lenti" negatoru genocida u Srebrenici Peteru Handkeu.

Pismo donosimo u cjelosti:
Vaš potez je duboko antiticivilizirajući, dehumanizirajući, neljudski, opasan za mir i stabilnost u svijetu i poguban za međunarodnu pravdu i pravo. Vaš potez degradira Ujedinjene Nacije i internacionalne pravne i sudske autoritete i dokumente. Negator genocida u Srebrenici Peter Handke zaslužuje od vas osudu, a ne najveće austrijsko priznanje.

Zgroženi smo time što ćete kao predsjednik Austrije, velike i značajne svjetske sile dodjeliti najveće austrijsko priznanje čovjeku koji negira od oba međunarodna suda presuđen genocid u Srebrenici, koji se otvoreno stavlja na stranu separatističkih lidera bh entiteta Republika srpska, entiteta čiji lideri sve više i ozbiljnije atakuju na evropsku državu Bosnu i Hercegovinu, prizivajući njenu etničku podjelu. Time ste poslali poruku podrške zločincima, negatorima genocida, revizionistima historijskih, naučnih i sudskih činjenica o jedinom pravno dokazanom genocidu u Evropi poslije holokausta, te poruku glurifikatorima presuđenih ratnih zločinaca, ali i onima koji žele uništiti državu Bosnu i Hercegovinu.

Pozivamo javnost Austrije i njene političke i akademske elite u ovom času, na ovom mjestu i povodom ove vaše sramne odluke da zastanu i da razmisle, kuda i gdje ide Austrija koja najvećim priznanjem podržava negatora genocida u Srebrenici.

Nagrađivanje negatora genocida predstavlja zločin i podstiče na novi genocid, što je zločin sam po sebi. Holokaust nije počeo u plinskim komorama. Počeo je riječima. A austrijska nagrada opominje na novi genocid.

Protestujemo protiv ove necivilizirane odluke i tražimo da je bezuslovno povučete. Jer to je kao da se orden daje nekome ko negira holokaust.

Dati najveće austrijsko priznanje negatoru genocida je do sada najveći austrijski udar na istinu, pravdu, kulturu sjećanja, UN i internacionalne sudove, međunarodni pravni poredak. Posebno je to udar na žrtve ne samo genocida u Srebrenici, već i za žrtve svih strašnih zločina u ljudskoj historiji, uključujući i žrtve holokausta.

Budimo svjesni položaja u kojem se nalazimo, tražimo putove izlaza, budimo hrabri, jedinstveni, obrazovani i stručni u traganju za istinom i pravdom. Jeste vašim prijedlogom ponizili žrtve, ali žrtve nikada neće biti poražene jer je istina i pravda na njihovoj, ne na vašoj strani.

Oni koji negiraju odluke internacionalnih sudova, koji narušavaju internacionalno pravo, pravdu i istinu koji pokušavaju revidirati historiju, sudske i naučne argumente, te oni koji u zadnje vrijeme opasno ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenost, nezavisnost i politički subjekjtivitet evropske države Bosne i Hercegovine u ime ekstremizma pripadaju historijskom neljudskom odpadu protiv koga se na žalost i danas još više trebamo boriti. Mi nastavljamo borbu za bolju budućnosti naše civilizacije, za svijet bez rata i genocida u kome će vladati mir i poštovanje drugog i drugačijeg, u kome će istina ndvladati neistinu, pravda nadvladati krivdu, a kultura sjećanja nadvladati kulturu zaborava. Pridružite se to velikoj ljudskoj misiji i povucite vašu odluku o dodjeli priynanja jednom od najvećih negatora genocida u Srebrenici u svijetu, napisao je u pismu dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}.

VRHOstali prilozi:
» IZRAEL TVRDI DA JE NAPAD "PROPAO", IRAN DA JE "USPJEŠAN"
Anadolu Agency (AA) | 14. April 2024 12:50
» IRAN POKRENUO NAPAD BESPILOTNIM LETJELICAMA NA IZRAEL
Anadolu Agency (AA) | 13. April 2024 23:36
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif