Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


RASPRAVA O PRIZNANJU DRŽAVE PALESTINE ODRŽAT ĆE SE U LUKSEMBURŠKOM PARLAMENTU
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 19. February 2024. 12:02:18
PETICIJA koja zahtijeva da Luksemburg prizna Državu Palestinu uveliko je prešla brojku od 4’500 potpisa. Stoga će se rasprava moći održati u Parlamentu, ako potpisi budu priznati kao valjani od strane Komisije za peticije. S obzirom na broj preostalih dana (36) za potpisivanje, malo je vjerovatno da rasprava neće biti održana.

Inicijator peticije, Halid Karajbić, smatra da bi ovo priznanje bilo “simboličan i bitan korak ka pravdi u Palestini”. “To bi pokazalo da Luksemburg ne samo da pomaže palestinskom narodu donacijama, već ga također priznaje kao naciju”, obrazlaže Karajbić.

Važno je napomenuti da je bivši ministar vanjskih poslova (2004-2023) Jean Asselborn među potpisnicima teksta. “Jedno od mojih žaljenja nakon gotovo dvije decenije na čelu Ministarstva vanjskih poslova je što nisam uspio uvjeriti ni vlade sa CSV-om, ni one sa DP-om, da se založe za većinu u Parlamentu koja bi glasala za priznanje države Palestine”, objašnjava on na Facebooku. “Kršćanski demokrati kao i liberali su se protivili, dok je sa Zelenima u vladi zajednički pristup bio moguć”.


Inicijator peticije Halid Karajbić na protestnom skupu

Socijalist Aselborn primjećuje da se čini da su kršćanski-demokrati i liberali evoluirali u vezi s ovim pitanjem “govoreći sada uglas o rješenju sa dvije države” kao jedinom izlazu iz izraelsko-palestinskog sukoba. “Usudimo se nadati da ovo nije samo prazna priča i da će se tvrdokorni blokovi raspršiti”, piše Jean Asselborn.

“Ne najvažnije” za Bettela

U intervjuu od prošlog decembra, Xavier Bettel, aktuelni ministar vanjskih poslova, smatrao je da ovo priznanje nije “najvažnije” u ovom trenutku. “Imati dva države (kao što predviđa rezolucija 181 UN-a od 29. novembra 1947.) naravno bi dovelo do priznanja kasnije”, objasnio je. “To još nije slučaj. Pa, zašto onda?”.

Od 27 zemalja EU, 9 (Malta, Kipar, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Poljska i Švedska) već su priznale Državu Palestinu. Na globalnom nivou, 139 od 193 članice UN-a također su to učinile.

Mnogi građani Luksemburga, zgroženi su i ogorčeni zbog izraelskih zločina počinjenih u Palestini. Na desetine hiljada ubijenih palestinskih žena i djece za mnoge je nepobitan dokaz genocidne namjere koju zadnjih mjeseci aktivno sprovodi desničarka izraelska vlada predvođena ozloglašenim Benjaminom Netanjahuom, objavio je portal identitet.lu.

VRHOstali prilozi:
» IZRAEL TVRDI DA JE NAPAD "PROPAO", IRAN DA JE "USPJEŠAN"
Anadolu Agency (AA) | 14. April 2024 12:50
Ostali prilozi istog autora:
» ANELA FETIĆ: USPOMENE
13. March 2024 13:12
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif