Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


NAKON NIZA NEGATIVNIH REAKCIJA FOND MEMORIJALA KS ODUSTAO OD NOVOG LOGA
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 14. February 2024. 16:02:43
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, Jasmin Šaljić, oglasio se zbog promjene zaštitnog znaka Fonda memorijala KS. Naime, u javnosti se pojavila informacija da je uklonjen prethodni logo na kojem su bili istaknuti ljiljan i elementi šehidskog nišana.

“Naši najbolji sinovi živote su dali noseći oznake sa ljiljanom na ramenu i grudima. Ovaj logo sa ljiljanom neće i ne može i ne smije niko zamijeniti, nije se taj još radio! Kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i član Komisije za boračka pitanja i Komisije za čuvanje i njegovanje historijskih događaja i kao pripadnik Armije RBiH, pozivam direktora Fonda memorijala Ahmeda Kulanića da se odmah zvanično oglasi! Da potvrdi ovu informaciju ili je dematuje”, poručio je Šaljić.

“Dok se direktor Kulanić zvanično ne oglasi, potvrdi ili demantuje ovu uznemirujuću informaciju, pozivam Faruka Kapidžića da sazove vanrednu sjednicu Komisije za boračka pitanja u Skupštini Kantona Sarajevo te da poziv pošalje i Koordinaciji boračkih udruženja Kantona Sarajevo, Udruženju Zlatni Ljiljani i Udruženju poginulih boraca Armije i MUP-a Republike BiH kako bi donijeli određene odluke. Valjda se nešto pitaju i borci koji su nam donijeli slobodu i osnivač Fonda, a to je Skupština Kantona Sarajevo”, dodao je Šaljić.

Osim Šaljića, zabilježene su i reakcije djece šehida i boraca Armije RBiH. Međutim, ubrzo je stigla i reakcija iz Fonda memorijala KS koji je nedavno promijenio ime u Memorijalni centar Sarajevo. Saopćenje koje potpisuje direktor Kulanić prenosimo u cjelosti.

Transformacija Fonda Memorijala Kantona Sarajevo u Memorijalni centar Sarajevo jedan je od ključnih procesa kojima se nastoji sačuvati i unaprijediti sjećanje na najbolje kćeri i sinove naše domovine. U tom smislu, a s obzirom na proširenje djelatnosti, nastojali smo da radimo i kreiramo dodatne elemente koji bi vizuelno odgovorili samom proširenju djelatnosti Memorijalnog centra Sarajevo, te smo u tom smislu javnosti putem društvenih mreža predočili jednu od verzija novog logotipa na kojem radi kreativni tim agencije Fabrika. Radi se o renomiranoj agenciji za marketing, dizajn i reklamu, a koja se svojim radom dokazala kako na domaćoj, tako na regionalnoj i međunarodnoj sceni. Agencija Fabrika radila je do sada na vizuelnom identitetu brojnih institucija, a između ostalog i na vizuelnom identitetu Memorijalnog centra Srebrenica.

Kreativni tim Fabrike predložio je nekoliko rješenja za izgled logotipa Memorijalnog centra Sarajevo. U skladu sa promjenom naziva, a na osnovu elemenata i djelatnosti kojima se Fond Memorijala bavio i bavi od svog osnivanja 1997. godine, pri izradi logotipa korišteni su svi elementi koji su od osnivanja do danas pratili razvoj Fonda kao što su nišani, ljiljan, spomen obilježja, spomenički kompleksi: Tunel D-B i Ratna džamija na Igmanu, ali i elementi koji su se pojavljivali shodno širenju djelatnosti na naučnu, naučnoistraživačku, muzejsku, arhivsku i bibliotečku. Pojašnjenje jednog od predloženih idejnih rješenja kreativnog tima Fabrike je podrazumijevao analizu funkcije i djelatnosti same ustanove, pojavnu i simboličku vrijednost lokaliteta koji su u njenom sastavu te njegovanje kolektivne kulture sjećanja na ono što on predstavlja. Rad na identitetu je uključivao istraživanje različitih vizuelnih elemenata koji specifičnoj misiji i viziji Memorijala daju važnost koju ova institucija zaslužuje kako u aktuelnom trenutku tako i u budućnosti. Sjećanje na rat i opsadu Sarajeva 1992-1995. godine prizivaju čitav niz simbola koji, svaki na svoj način, odražavaju strahote događaja koji su se desili, ali i prkosni otpor građana i boraca koje su iznjedrili. Sve to je bila polazna osnova iz koje su se gradili elementi vizuelnog identiteta.

„Specifičnost Memorijalnog centra Sarajevo proizilazi iz činjenice da on objedinjuje niz lokaliteta različite simboličke i pojavne vrijednosti koje veže iznimni značaj u kulturi sjećanja na agresiju. Svaki od tih lokaliteta ima svoju specifičnu težinu i važnost. Jezgro iz kojeg se gradila priča o Memorijalu je proizašao iz simboličkog značaja Šehidskog mezarja Kovači, Ratne džamije na Igmanu i Tunela spasa. Vizuelni element koji ih povezuje je vertikalna forma istaknuta kroz izduženi oblik nišana, drvene grede zidova tunela i izraženu vertikalu minareta u šumi. Likovno apstrahovanje pomenutih simbola je predstavljeno kroz multipliciranu pravougaonu formu kao simboličku vrijednost koja ih sve objedinjuje. U svom simbolizmu forma odražava ponos, prkos, hrabost, rast, značaj, nadu i život. Vertikalni pravougaonici igrom veličina stvaraju iluziju prostorne dubine i beskonačnosti. Svojim rasporedom i postavkom sugerišu formu kruga koja je univerzalni simbol okupljanja i zajedništva. Predstavljeno idejno rješenje svojim simboličkim i vizuelnim vrijednostima daje vanvremensku definiciju hrabrosti i otpora jednog naroda u najtežim trenucima njegove historije. Identitet Memorijalnog centra Sarajevo je vizuelni manifest njegove simboličke važnosti u kulturi sjećanja na agresiju na našu zemlju, ali i odraz njegove misije i vizije. Logo posjeduje važnost i sveobuhvatnost simbolike koju ova ustanova ima za grad i državu. Logo koji se sastoji iz znakovne forme i tipografskog ispisa i predviđa čitav niz različitih aplikativnih upotreba u tradicionalnim i digitalnim medijima“, pojasnili su iz Fabrike.

„S obzirom da je ovo bila testna faza prije razmatranja novog ili izmjene postojećeg loga Memorijalnog centra Sarajevo, i na reakcije javnosti koje je izazvao predstavljeni prijedlog, odlučuli smo da, ni ovo, a ni ostala predložena rješenja neće biti dalje razmatrana, niti usvojena. Naprotiv, Memorijalni centar Sarajevo će nastaviti svoju misiju čuvara povijesti naslanjajući se na postojeći logo nišana i ljiljana, a djelujući u skladu sa novim dodatnim djelatnostima“, poručio je direktor Memorijalnog centra Sarajevo, Ahmed Kulanić, objavila je TVSA

VRHOstali prilozi:
» PRIJEPOLJSKO BAJRAMSKO SIJELO ALI U „NOVOPAZARSKOM SANDŽAKU“
Ferid Ferko Šantić | 13. April 2024 21:27
» VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. April 2024 13:27
» VUČIĆU, SKLONI RUKE SA BOSNE DA SVI PRODIŠEMO!
Murat Tahirović | 30. March 2024 15:23
» BOSNO MOJA, DIVNA I NEKADA BILA MILA, PRKOSNA I SRAMOTNA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 26. March 2024 16:38
» BANA DODIJELILA PLAKETU DR. HARUNU HADŽIĆU
Bošnjaci.Net | 24. March 2024 21:18
» SIJANINI STIHOVI
Avdo Metjahić | 21. March 2024 23:54
» KAPIJE SVJETLOSTI UMJETNIČKI I NAUČNI UNIVERZIM DR PUPOVIĆA (I)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. March 2024 14:46
» ŠTO NE STIGOŠE KAMOM, POSTIŽU GUMICOM!
Esad Krcić | 22. February 2024 01:24
Ostali prilozi istog autora:
» ANELA FETIĆ: USPOMENE
13. March 2024 13:12
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif