Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Pisana rijec


SARAJEVO: PROMOVIRANA KNJIGA „PSIHOLOGIJSKI PRIRUČNIK ZA IMAME“
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 01. February 2024. 21:02:40
SARAJEVO, 31. JANUAR 2023. (MINA) - Promocija knjige „Psihologijski priručnik za imame“, autorica doc. dr. Mersihe Jusić i prof. dr. Anele Hasanagić, održana je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

U uvodnom obraćanju prisutnim predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić poručio je da su imami temelj Islamske zajednice - ako nam je temelj zdrav zdrava nam je i kuća.

„Danas biti imam znači biti puno više od imama u mihrabu i na mimberi. Imam je osoba koja 24 sata je imam. Drugi su osam sati na poslu i idu kući. Imam je misija“, kazao je Hadžić.


Dodao je da imami, kao vođe u džematima, svoje džematlije treba da nauče kako da komuniciraju sa Uzvišenim Allahom, ali ih poučavaju i kako da komuniciraju jedni sa drugima, u džematu i van njega.
„A sve treba to uredno da evidentira, vodi evidenciju i pravovremeno izvještava i objavljuje. Takav angažman neminovno ostavlja tragove koji mogu postati vidljivi na psihičkom ili fizičkom planu. Onda nemoj da se pitamo zašto nam imami obolijevaju i sagorijevaju. Ljudsko biće, najjednostavnije kazano, sastoji se od duhovne-metafizičke i fizičke komponente. Od duhovnog i tjelesnog dijela. Kada oboli tijelo čovjek se bori, psihički i mentalno procesuira i živi dalja, ali kada oboli duhovna komponenta čovjeka, tijelo ne može da se izbori s tim“, kazao je on.

Zbog toga je važno, naglasio je Hadžić, skrenuti pažnju imamima da čuvaju svoje fizičko, a posebno psihičko zdravlje, danas, u svijetu materijalizma, i odsustva duhovnosti.


„Psihologijski priručnik za imame“, autorice doc. dr. Mersiha Jusić i prof. dr. Anela Hasanagić

„Imami koji znaju naći snagu u svojoj vjeri, planirati i upravljati vremenskom dinamikom, upravljati emocijama i kriznim situacijama imaju dobru mogućnost da očuvaju svoje zdravlje. Zato nam je važno osnaživanje naših imama u svakom smisli, kao što to radimo i ovo danas sa ovom promocijom psihologijskog priručnika za imame. Socijalne vještine, kvalitetna komunikacija, sposobnost empatije i vođenja, sve su to vještine koje možemo naći kod naših imama. Ukazali smo da te vještine postoje kod naših imama, ali ih svakako treba nadograđivati, jer se i društveni kontekst u kojem imami djeluju stalno mijenja. Sva naučna dostignuća koja će ojačati njegove sposbnosti, poboljšati njegove metode u radu u džematu i učiniti imama efikasnijim, a u isto vrijeme zaštićenijim, spremni smo implementirati“, poručio je, između ostalog, Nesib-ef. Hadžić.

O knjizi su govorile autorice, te hafiz doc. dr. Mensur-ef. Malkić i prof. dr. Amela Dautbegović.
„Meni je zadovoljstvo što imam priliku promovirati ovaj priručnik. Kolegice Jusić i Hasanagić su pripremile priručnik koji će omogućiti vjerskim službenicima da mogu prevenirati različite probleme i izazove koji imaju tu psihološku dimenziju. Priručnik, na indirektan način, ukazuje koliko je važna sistemska podrška“, izjavila je Dautbegović.


Kako je naglasio Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, imami daju veliku žrtvu za islam, Islamsku zajednicu, i za svoj narod. Imami su istureni dio zajednice „i oni su prvi na udaru, na prvoj liniji, kako često znamo reći“.
„Oni se trude da budu pažljivi i obzirni u komunikaciji sa džematlijama i trude se da u razgovore unose pozitivnu energiju, pobuđuju optimizam, da s džematlijama održavaju vezu i budu im pri ruci u slučaju bolesti, smrti, a posebno se trude pomoći onima koji su u stanju socijalne potrebe. U odgovornim imamima džematlije imaju iskrene prijatelje, pomagače i saradnike. Uloge imama su različite i brojne, a odgovornost i teret imamskog posla nose i članovi njegove porodice, supruga i djeca“, kazao je Malkić.


Dodao je da su imami stalno pod lupom i da je izuzetno važno da budu svjesni svoje uloge u svakoj situaciji, da ostanu strpljivi, postojani i ustrajni u svom radu i obavljanju različitih poslova.
„Imami su svijeće, svjetiljke i svjetionici u džematu. Može se desiti, ako nisu shvaćeni od svojih džematlija, da oni drugima svijetle a sami sebe sagorijevaju. Druge savjetuju i razgovaraju s drugim, a često nesvjesni da i njima treba savjet i razgovor. Imami trebaju naći vremena da saslušaju druge osobe, da saslušaju tuđe probleme a ne mogu pronaći one koji će njih saslušati, pa često nemaju kada otići ni ljekaru na pregled, a kamoli psihologu na razgovor i savjet ili psihoterapeutu na tretman. Na ove pobrojane specifičnosti imamskog poziva, ali i na druge karakteristike i pojedinosti koje su odlika imamskog posla, u svom djelu ukazuju autorice, zbog čega će ovo djelo naići na dobar prijem kod imama, hatiba, muallima i muallīma“, naglasio je Malkić, te je ovu knjigu, kao priručnik i svojevrsni orijentir, preporučio svim imamima, hatibima, muallimima i muallīmama, ali i svima drugima bez obzira o kojoj prirodi posla je riječ.


Kako je naglasila autorica Jusić, prvenstveni motiv za pripremu ovog priručnika bilo je prepoznavanje značaja uloge jednog imama, i raznovrsnosti svih uloga i funkcija koje on obnaša.
„Imami rade sa mladima, sa odraslima, starijima, koordiniraju nekim akcijama, pomažu onima koji su u potrebi, ponekad savjetuju. U tome svemu je važno da oni sami osvijeste svoje kompetencije, da razmišljaju o njima, da budu svjesni svih izazova koji ih očekuju i da se na njih pripreme. Prvenstveno kao dio Zajednice, kolegica i ja smo smatrale to kao način da doprinesemo da imami sutra još kompetentnije obavljaju svoju ulogu“, poručila je ona.

Knjiga „Psihologijski priručnik za imame“ objavljena je 2023. godine, a izdavači su Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Centar za napredne studije.

VRHOstali prilozi:
» MUHABET BIHORSKE I DRUGE PRIČE - ZUMBERA MURATOVIĆA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 26. March 2024 14:35
» NA RASKRŠĆU SVJETOVA “USKI PROLAZ” I POEZIJA SENADINA PUPOVIĆA (II)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. March 2024 13:14
» VEČE SAFETA HADROVIĆA - VRBIČKOG PROZOR U DUŠU CRNE GORE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. March 2024 18:21
» ”ŽIVA VODA”, REBEKA ČILOVIĆ - PJESNIKINJA INTELEKTUALKA I BORAC ZA PRAVA ŽENA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 26. February 2024 18:09
» SVJETLOST KALJAVIH SOKAKA
Eset Muračević | 22. January 2024 21:58
» TUTANJ GENOCIDA U VELIČANSTVENOJ POEZIJI HABIBA MANDŽIĆA
Dr. Džemaludin Latić | 04. January 2024 14:39
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif