Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Johann Sattler sa onima koji su pomogli u uspostavi Centra
VOGOŠĆA: OTVORENA SENZORNA SOBA
Procitaj komentar

Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 31. January 2024. 21:01:51
U sklopu Centra za rani rast i razvoj djece, u ambulanti „Rosulje“, vogošćanskog Doma zdravlja, danas (30.01.2024.) je otvorena senzorna soba u kojoj će se pružati usluge ranog otkrivanja i prepoznavanja teškoća u razvoju djece uzrasta do šest godina.

Svečanom otvaranju Centra za rani rast i razvoj u Vogošći prisustvovali su i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, v.d. predstavnica UNICEF-a BiH Veronika Vaščenko, federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac, kantonalni ministar zdravstva Enis Hasanović, generalni direktor JU Dom zdravlja KS Abel Baltić i načelnik Općine Vogošća Migdad Hasanović.


Pored Vogošće, Centra za rani rast i razvoj djece otvoren je i u Saraj plju u oviru kojeg će, također, vrlo brzo biti uspostavljena i senzorna soba. Ovim se ostvaruje jedan od ciljeva vezan za rane intervencije na poboljšanju funkcioniranja djeteta u jednom ili više razvojnih područja: motornom, kognitivnom, komunikacijskom, psiho-socijalnom, kako bi im se uklonile ili ublažile teškoće sa kojima se suočavaju.

- Jačanje kapaciteta u oblasti ranog rasta i razvoja djece jedan je od prioriteta Strategije razvoja Federacije BiH, a unapređenje kvalitete usluga ranog prepoznavanja i rane intervencije kroz formiranje i otvaranje novih centara za rani rast i razvoj jedan je do naših strateških ciljeva, rekao je ministar Rimac.

Migdad Hasanović i Johann Sattler

Centri u Vogošći i Saraj polju dva su od 10 centara za rani razvoj djece u BiH koje finansira EU, a koje je uspostavio UNICEF.

- Novi centri pružit će podršku djeci da se osjećaju sigurno, a također će blisko surađivati s roditeljima, rekao je ambasador Sattler. Želio bih izraziti svoje ogromno poštovanje i zahvalnost pedijatrima, logopedima i drugim medicinskim djelatnicima koji će raditi u centrima za njihov trud i predanost.


Veronika Vaščenko naglasila je da se dječji mozak razvija brže u prve dvije-tri godine života, nego u bilo kojem drugom period, te da je upravo tada najvažnije i najproduktivnije intervenirati, pomoći djetetu, ali i roditeljima.

- Pored moralnog značaja ulaganja u djecu, ulaganja u razvoj ranog djetinjstva su se pokazala najboljim investicijama koje BiH može napraviti u svoju budućnost, donoseći ogromne socioekonomske povrate ne samo za djecu i njihove porodice, već i za društvo, rekla je Vaščenko.

Osnivanje 10 centara za rani razvoj djece u BiH dio je projekta „Podrška EU reformi zdravstvenog sektora u Bosni i Hercegovini“ vrijednog 10 miliona eura za jačanje preventivne i primarne zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini. Projekt je dio kontinuirane podrške EU zdravstvenom sektoru u BiH, a provodit će se u partnerstvu s UNICEF-om, Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Svjetskom bankom.

Veronika Vaščenko

Projekt će, između ostalog, osigurati specijalizirane obuke za zdravstvene radnike, kao što su pedijatri, medicinske sestre, defektolozi i rehabilitatori, te logopedi koji će dobiti certifikate o obuci za ranu intervenciju u ranom djetinjstvu.

Migdad Hasanović, načelnik Općine Vogošća zahvalio se svima koji su pomogli u implementiranju vog projekta.

-Narasle potrebe iziskivale su da se uspostavi Centar sa senzornom sobom, rekao je Migdad Hasanović. On će najbolje pomoći porodicama čija djeca imaju potrebu da im se stručna lica nađu pri ruci kako bi lakše i sigurnije nastavili koračati kroz život.

VRHOstali prilozi:
» RATNI ZLOČINI NAD BOŠNJACIMA ČAJNIČA
Bošnjaci.Net | 19. May 2024 12:22
» "OD ČEGA TO VUČIĆ, DODIK, I VI BRANITE SRPSKI NAROD?"
Anadolu Agency (AA) | 18. May 2024 14:01
Ostali prilozi istog autora:
» SPAVAJ OBUVEN, SINE
17. May 2024 15:01
» PUBLICI TREBA NAMETATI KVALITET
08. February 2024 20:24
» SVJETLOST KALJAVIH SOKAKA
22. January 2024 21:58
» DA SI MOJA SEVDAH PJESMA
21. January 2024 16:15
» REZULTATI SU PLOD TIMSKOG RADA
12. January 2024 14:33
» NA KRILIMA SEVDAHA
19. December 2023 17:39
» I PJESMOM SE BOSNA BRANILA
12. December 2023 14:19
» LIJEPI ERDŽAN I AMELA
13. November 2023 19:45
» JA ŽIVIM DVA ŽIVOTA
07. November 2023 20:52
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif