Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


ZAKAŠNJELA SCHMIDTOVA NOVOGODIŠNJA ČESTITKA
Procitaj komentar

Autor: Zijad Bećirević
Objavljeno: 10. January 2024. 16:01:23
Već smo podobro zakoračili u Novu 2024. godinu, a još uvijek ništa od najavljene Schmidtove Novogodišnje čestitke, njegovih najavljenih izmjena Izbornog zakona BiH, koje su trebale stupiti na snagu, ukoliko do kraja 2023.g. ne budu izglasane u Parlamentu BiH. Ko ga je zaustavio i zašto je zaustavljen? - brzo je izašlo na vidjelo. Morao je ponovo Plenkoviću u Zagreb po dodatne instrukcije.

*****

Postoji li i jedna zemlja na svijetu da joj se događa ovo što se Bosni događa? Da njeni neprijatelji u saradnji sa dijelom Međunarodne zajednice slobodno rade protiv nje, a niko ne reaguje. Neometani od bilo koga ko je zadužen za provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma već duže od 15 godina neprijatelji udaraju na ustavni poredak zemlje, blokiraju rad državnih organa i institucija, prijete secesijom, a odgovorni ništa ne čine da ih zaustave. Umjesto da ih se zaustavi i sankcioniše, šalju im se blaga upozorenja, koja ih ohrabruju na radikalnije korake. Čak šta više oni su kooperativni, a pobornici jedinstvene multietničke BiH, zajednice triju bh naroda i ostalih, su prepreka i smetnja, jer se ne mogu pomiriti sa rasturanjem njihove jedine domovine. O svemu tome narod samo gunđa i šuti.

A jedan od najodgovornijih je Visoki predstavnik Schmidt. Sa njegovim dolaskom u BiH ionako teško i bremenito stanje je dodatno pogoršano. Umjesto da se usmjeri na jačanje države i zaštitu državnog suvereniteta, u dogovoru i u saradnji sa Zagrebom usmjerio se na jačanje etničkih podjela, koje sve više ugrožavaju sigurnost i opstanak države. Slabi temelje jedinstvene multietničke građanske Bosne i Hercegovine i stvara uslove za federalizaciju BiH, koja bi se za kratko vrijeme rastočila, a etnički čiste teritorije pripojile Srbiji i Hrvatskoj. Obzirom da ga Rs ne priznaje za Visokog predstavnika, zaobilazi je i njenim vlastima pušta da još sigurnije ograde ono što su okupirali i oteli tokom agresije. Pri tome se ne libi da po zahtjevima Zagreba sve malobrojnije Hrvate u FBiH nadređuje bošnjačkoj većini, svedenoj na svega nekoliko kantona, mada čine preko polovinu bh stanovništva. Samo glupi i naivni vjeruju da Schmidt preko Zagreba i Beograda pokušava otopiti odnose u BiH. Za dvije godine svoga djelovanja Schmidt je nanio više štete multietničkoj BiH i njenim građanima od svih njenih neprijatelja.

Dok sa Rs koordinira tajno, sa distance, sa Hrvatima šuruje u Mostaru i Zagrebu, nekad tajno a nekad javno. Odnos prema Bošnjacima je licemjeran. Na oktobarskim izborima zadao im je udarac, od kojeg se dugo neće oporaviti.

Nezadovoljni ovakvim djelovanjem Visokog predstavnika Schmidta građani Sarajeva ponovo su 6.1. 2024. izašli na proteste pred zgradu OHR. Umjesto da im se obrati i odgovori na postavljene zahtjeve, on je ponovo otišao u Zagreb Plenkoviću na konsultacije.

Opada i slabi povjerenje građana u MZ-u

Među građanima BiH postoji opravdana sumnja i strah da Međunarodna zajednica u BiH priprema “mirni razlaz”, na koji Dodik već godinama upućuje, a u čemu i Visoki predstavnik ima umiješane svoje prste. Građani BiH nemaju razloga bezrezervno vjerovati Međunarodnoj zajednici, jer nisu i ne mogu zaboraviti njen maćehinski odnos tokom agresije na BiH 90-tih. A Schmidt je odabrani igrač i operativni organ te zajednice. U uslovima kakvi sada vladaju u BiH građane sve više zabrinjava tolerantan odnos SAD, i boje se da se to ne radi sa njihovim odobrenjem, obzirom da su previše tolerantne na kontinuirano neprijateljsko djelovanje Srbije i Hrvatske preko Dodika i Čovića. Čak šta više javlja se i sumnja u zaštitničku ulogu EUFORA, koji nije predzeo ništa kada je Dodik uz najavu Odluke o proglašenju nezavisnosti Rs izveo policiju na entitetske linije i zaprijetio entitetsku liniju ozvaničiti kao granicu između entiteta. Dodatnu brigu građanima BiH zadaje činjenica da komandovanje nad snagama EUFORA uskoro preuzima Mađarska, mada je komandna odgovornost u Briselu.

Očekivane izmjene Izbornog zakona

Svjestan da građani nemaju povjerenja u izborni proces, Schmidt je od stranaka koje su u vlasti ultimativno zatražio da do kraja godine usvoje tehničke izmjene izbornog zakona i ako to ne urade rekao da će ih on nametnuti, kako bi se ispoštovala volja građana i obezbijedio integritet izbornog procesa. Ovakve Schmidtove najave i njegov zahtjev nisu iznenađenje, jer je to nastavak podrške Čoviću i navođenje vode na njegov mlin. Naravno, Čović želi mnogo više, želi sve, pa se nije libio reći da ne prihvata samo tehničke izmjene Izbornog zakona, već insistira na značajnijim izmjenama i legitimnom predstavljanju, o čemu je 20.12.2023. razgovarao sa Trojkom, a po tom najavio da će se kroz naredna dva mjeseca ponovo otvoriti razgovori o izbornom zakonu.

Podsjećamo da je o Izbornom zakonu pred Vijećem sigurnosti UN nedavno govorio predsjedavajući Predsjedništva BiH g. Željko Komšić i pri tom ukazao na lobiranje Hrvatske, ali i na propuste i namjerne greške Visokog predstavnika Schmidta pri izmjeni Izbornog zakona BiH koje su pogodovale HDZ BiH, te izrazio nezadovoljstvo što Schmidt ne preduzima ništa da se provedu presude Međunarodnih sudova, kako bi se zakonski regulisalo i ovo pitanje.

Dvostruki aršini MZ-e realiziraju se preko birokratije EU, koja je pod jakim uticajem hrvatskog lobija.

Sve što je Schmidt do sada uradio bilo je vrijeme darivanja u korist HDZ-e, Čovića i njegovih Hrvata, sa ciljem da ih nadredi Boljšnjacima i njihovu sve manju brojnost kompenzira boljim i većim poizicijama u vlasti.

Schmidt po instrukcije kod Plenkovića

U cilju unapređenja izbornog procesa Schmidt je zatražio od vodećih stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH i njihovih lidera da do kraja 2023. izglasaju izmjene Izbornog zakona koje će unaprijediti izborni proces i najavio da će ih on nametnuti ako ih oni u datom roku ne usvoje. Iako zahtjevu Schmidta za izmjene Izbornog zakona nije udovoljeno, jer se koalicioni patneri Čović, Dodik i Trojka nisu mogli dogovoriti, ni Schmidt ih još uvijek nije nametnuo, već se po ustaljenoj navici ušutio, kao da se ništa nije ni dogodilo. Umjesto da iziđe u javnost sa saopštenjem o razlozima neusvajanja traženih izmjena Schmidt se uputio Plenkoviću u Zagreb na dodatne konsultacije i instrukcije.

Nisu ovo prvi Schmidtovi pokušaji za izmjenu Izbornog zakona BiH po mjeri Čovićevog HDZ i uz podršku Zagreba, po kojem bi etničko legitimno predstavljanje trajno potopilo građansko. Razgovarali su oni o tome 21.9.2021, a po tom 27.4. 2022.g. Ni tada se u Domu naroda nije uspio progurati Prijedlog za izmjenu Izbornog zakona, jer je ocijenjen kao maksimalistički i u suprotnosti sa pravnim standardima i standardima ljudskih prava EU.

Udar na CIK-u BiH

Dodik duže vrijeme udara na Centralnu izbornu komisiju. Snažaan udarac zadao je ovih dana najavom da više ne priznaje CIK-u, da će joj zabraniti rad na području Rs i donijeti entitetski Izborni zakon po kome će se ove godine održati izbori u Rs. Naravno, sve ovo je antiustavno, antidržavno, protivno Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH. Ali Dodik ide dalje, a Schmidt ga pušta, spreman ga potapšati po ramemenu, samo da ga malo umilostivi. Ono što su pripremili Dodikovi zakonodavci, sa prvim danima ove godine već se počinje realizirati.

Predsjednik NS Rs Nenad Stevandić je 8.1.2024. već održao ranije najavljeni sastanak sa predsjednicima parlamentarnih stranaka sa područja Rs, ignorisan od opozicije, na kome je odlučeno da će Rs donijeti svoj Izborni zakon, po kojem će se u Rs ove godine provesti izbori. Iako se time nezakonito preuzimaju ingerencije, države, državne CIK-e i dodatno ugrožava suverenitet, Schmidt se nije oglasio ni prije ni nakon ovog sastanka, iako je svjestan da Rs ovim sve radikalnijim mjerama ubrzano nastavlja putem secesije. Najmanje što je trebao učiniti, pozvati Stevandića i njegove saučesnike na odgovornost.

Još jedna nezakonita proslava Dana Rs

Prošle godine, nakon krajnje provokativne proslave Dana Rs i demonstracije prijeteće sile u Istočnom Sarajevu, Schmidt je obećao da se to više nikad neće dogoditi, a osim suhog saopštenja da je neustavna proslava 9.januara krivično djelo ništa nije preduzeo da spriječe pripreme za proslavu ove godine, iako je Dodik otvoreno najavio i mogućnost odvajanja Rs. Najmanje što je morao učiniti je da zabrani proslavu i pokrene mjere protiv organizatora i učesnika skupa. Obilježavanje 9.1. nije samo proslava početka istrebljenja Bošnjaka, krunisanje počinjenog genocida nad Bošnjacima, već demonstracija sile i prijetnja novim istrebljenjem i genocidom. Šta će ovim povodom preduzeti MZ-a, šta OHR i Visoki predstavnik, šta PIC- Vijeće za implementaciju mira, šta SAD u koju se uzdamo? Do sada se saopštenjem oglasio samo Ministar odbrane BiH Zukan Helez i najavio krivičnu sankcije protiv pripadnika Oružanih snaga BiH koji budu učestvovali na proslavi, ali i ukidanje Rs ako Dodik krene u secesiju.

Najava SAD da će 9.1. nebom iznad BiH nadletjeti dva američka borbena aviona F-16 svaćena je kao posebno upozorenje Dodikovim secesionistima, mada bi je ispravnije bilo shvatiti kao izgovor što se ne preduzimaju sankcije protiv rušitelja BiH na koje se čeka skoro 30 godina. Njihovo stavljanje na crnu listu SAD i V. Britanije nije ih zaustavilo, već im služi kao podsticaj.

Vlasti Rs osmu godinu ignorišu presude Ustavnog suda po kojima je proslava 9.1. kazneno djelo za koje je predviđena kazna od 6 mjeseci do 5 godina. I ovaj put Schmidt je pozvao bh Tužilaštvo i policiju da djeluju, ali je i ranije bilo njegovih sličnih poziva. Ne može se On kriti iza institucija, već treba da djeluje u okviru svojih obaveza i nadležnosti.

Ove godine Dan Rs slavi se 9. Januara uprkos upozorenjima sa više strana. Proslavi prisustvuje i delegacija Srbije. Prvi dan proslave 8.1. održana je akademija i svečani prijem, daju se odlikovanja zaslužnim, a jedan od odlikovanih je mađarski premier Orban. Za 9.1. predviđen je svečani defile, demonstracija moći, sile i prijetnja.

Božićne prijetnje bošnjačkim povratnicima

Ni ove godine proslava Božića u Rs nije prošla bez incidenata. U Potočarima je Bošnjačkim povratnicima pucano iznad njihovih kuća i glava, a u Vlasenici se pjevalo “Ustajte balije”...I ovaj problem, koji nije usamljen slučaj, već norma ponašanja u Rs koja nekažnjeno traje svih Dejtonskih godina, a Schmid je toleriše i prepušta vremenu, umjesto da energično djeluje direktno ili preko institucija. Ni ovaj put Schmidt nije stao u zaštitu ugroženih povratnika, nije se čak ni oglasio makar nekim šablonskim upozorenjem. A prvo i najmanje što treba uraditi, je smjena gradonačelnika Srebrenice koji je bio na protestima podrške uhapšenim huliganima, na kojima je traženo da budu pušteni iz zatvora.

U pripremi entitetski Izborni zakon Rs

Podsjećamo da je 3.1.2024. Dodik održao sastanak sa izdajničkom Trojkom i najavio im donošenje entitetskog Izbornog zakona, po kojem će se na području Rs zabraniti rad državnoj CIK-i i obaviti izbori 2024., što za Trojku nije bilo alarmantno, kao što ni Trojkinom klovnu Nikšiću nije bilo važno čije su njive, kada je u pitanju državna imovima. Pa kad njima nije važno, što bi to bilo važno Nijemcu Schmidtu. Tako isto dok se većina pita šta i za koga radi Visoki predstavnik Schmidt, koji očito ne radi svoj posao ili ga radi na štetu države i građana, Trojka ga hvali i tvrdi da je bio uspješan i dao doprinos.

Da li Trojka nakon svega što se u protekloj godini dogodilo i što se pred očima sviju nas događa ovih dana i dalje vjeruje da u Dodiku i Čoviću ima kooperativne partnere u vlasti, da imaju s kim nastaviti pregovarati o stanju i budućnosti ove zemlje?

Zaustaviti i sankcionisati Dodika i Čovića

Imenom i prezimenom Milorad Dodik i Dragan Čović, SNSD-a i HDZ BiH uz podršku Srbije i Hrvatske, već 15 godina udruženo udaraju u temelje države koja ih plaća, razvlašćuju njene institucije, ruše njen ustavni poredak, a domaće pravosuđe i Međunarodna zajednica ih ne samo blagonaklono pušta, već i podržava. Podržani od Srbije i Hrvatske Dodik i Čović zajedno frontalno napadaju ili jedan napada, a drugi djeluje iz pozadine, u težnji da ostvare ciljeve koje Srbija i Hrvatska nisu uspjele ostvariti tokom agresije na BiH 1992-1995.g.

Međunarodna zajednica, koja preko OHR i Visokog predstavnika vrši implementaciju mira, kao da je zaboravila da je Republika srpska stvorena na teškim zločinima i genocidu i gubi iz vida da se genocidno tkivo ne može ozdraviti, već ga treba odstraniti. Rs kako takva morala se kroz 28 godina Dejtonskog mira pročistiti, integrirati i srasti sa državom, a ona se nasuprot tome izdigla iznad države i prijeti odvajanjem, u čemu značajan doprinos pripada Schmidtu, koji od dolaska ne djeluje na području Rs i pušta Dodiku da čini što čini.

Istina, u tome je donekle pomogla i SDA, moglo bi se reći i asistirala. Sjetimo se da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao “da je RS neupitna”. Svjesno ili nesmotreno SDA je u tom smjeru otišla nekoliko koraka dalje. Dopustila je Srbiji da kroz Sporazum o specijalnim vezama sa Rs potpuno obesmisli granicu na Drini, uđe u BiH, uspostavi kontrolu nad ključnim institucijama države, što joj omogućuje da u miru nastavi ostvarivati ciljeve koji nisu ostvareni agresijom. A zakašnjelom i neuspješnom tužbom protiv Jugoslavije - Srbije i Crne Gore, ne samo da Srbija i Crna Gora nisu označene kao agresor, već je izgubljeno pravo na obeštećenje građana i države za štetu koja im je pričinjena tokom agresije.

A prvi uslov stranačkih i drugih pregovora na bilo kom nivou morao je biti zahtjev za povrat opljačkanog i otetog, obeštećenje države i preduzeća za pokradeno, obeštećenje građana za korištene nepokretnosti bez naknade, oteti novac, zlato i pokretnu imovinu….Ni raniji Visoki predstavnici, kao ni aktuelni Schmidt, nikada ta pitanja nisu stavili u fokus.

Dodikove prijetnje otcjepljenjem

U svom posljednjem šestomjesečnom izvještaju o implementaciji mirovnog procesa u BiH podnesenom Vijeću sigurnosti UN, Visoki predstavnik Schmidt je naveo da vlasti RS nastavljaju sa podrivanjem institucija BiH, što bi moglo dovesti do raspada države, a Milorada Dodika ponovo je označio kao glavnog krivca. Na to nije bilo odgovora UN-a. A u težnji da opovrgnu Schmidta iz Rs je odmah Vijeću sigurnosti UN poslan njihov Izvještaj o stanju u BiH, u kojem negiraju ulagu Schmidta i navode da imovina BiH po Ustavu BiH ne pripada državi već entitetima.

Dodikove opasne prijetnje sa otcjepljenjem okupiranog dijela BiH na kojem je instalirana Rs, je novi vid agresije za koju se Rs već godinama sprema pred očima svih nas i uz toleranciju MZ-e. Za takav pokušaj su spremane duge cijevi, povećan broj rezervnog sastava policije, formirane i obučene specijalne snage, a obezbjeđen i neki vid podrške iz vana. Ponavljanje prijetnji je toliko postalo ozbiljno, da nijedan građanin u bilo kom dijelu BiH ne može na to mirno gledati. Nije to opasnost samo za BiH, već za cijeli region. Moraju se pozvati odgovorni u pravosuđu, službama sigurnosti, koji sve to znaju i vide, da rade svoj posao. Mora se tražiti od MZ-e, Visokog predstavnika, Vijeća za implementaciju mira da intervenišu, jer to je primarno polje njihove odgovornosti. Udar udruženih secesionističkih snaga Dodika i Čovića, pomognut iz Srbije i Hrvatske, ali i nekih zemalja MZ-e, dosegao je tako opasan nivo, da se mora odmah zaustaviti i onemogućiti. Pitanje Schmidtu, koje on mora postaviti i sam sebi je - da li dopustiti Dodiku da ostvari svoje prijetnje, pa tek tada intervenisati, ili djelovati odmah dok nije kasno?

Prema Dodikovoj više puta ponavljanoj prijetnji Republika srpska mogla bi se već u januaru otcijepiti od BiH, ako Visoki predstavnik nametne Zakon o statusu i raspolaganju državnom imovinom.

Visoki predstavnik je prvi i najodgovorniji da alarmira, interveniše i zaustavi secesioniste u njihovoj namjeri, obzirom da to nisu učinile ili ne mogu učiniti državne institucije. Morao se to učiniti mnogo vremena ranije. Sada je to urgentno posljednji poziv da se pripremljena secesija Rs spriječi, a njeni akteri pozovu na odgovornost i kazne.

Pasivan odnos MZ-e

Od nastanka Dejtonske BiH Međunarodna zajednica nije značajnije promijenila svoj kurs prema Bosni i Hercegovini. Verbalno se zalaže za što brži ulazak BiH u EU, a čini sve da je zadrži u čekaonici, iako se to može mnogima razbiti o glavu, najviše toj MZ-i. Raniji visoki predstavnici imali su uspješnijih i manje uspješnih mandata. Posljednji od njih Visoki predstavnik Christian Schmidt dopustio je da se ojača i proširi uticaj Srbije na području koje pokriva Rs i snažno podržao dominaciju Hrvatske na području FBiH.

Christian Schmidt je i postavljen za visokog predstavnika upravo zato da tim putem to kanališe i on to veoma perfidno provodi. O tome uvjerljivo govore činjenice. Izmjenama izbornog zakona BiH, koje je uveo oktobra 2022.g. svu vlast u FBiH dao je HDZ BiH i Draganu Čoviću, a dopuštanjem SNSD-a i Dodiku da ruši ustavni poredak BiH, prijeti otcjepljenjem, donosi entitetske zakone kojima derogira državne, pomogao da se entitet Rs izdigne iznad države.

Schmidtova Novogodišnja čestitka

Visoki predstavnik Christian Schmidt najavio je da će uvesti tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, ukoliko ih do kraja godine koja je prošla ne usvoje parlamentarci Parlamentarne skupštine BiH. Trebala je to biti njegova Novogodišnja čestitka i nagovještaj njegovog aktivnijeg djelovanja prije i nakon isteka godine. Šta će sve pisati u njegovoj Novogodišnjoj čestitci kada je objelodani sada se može samo pretpostaviti.

BiH je kontrolirani haos ili kako u emisiji Plenum reče akademik Slavo Kukić “BiH je mala igračka velikih igrača”.

Nije nam nepoznato da je Schmidt jedan od najbolje plaćenih funkcionera u svijetu? Zato postoje jaki razlozi. On je igrač zadatka. Mora da provede ono što mu je zadano, ili će biti pometen.

Naravno bilo bi nepošteno i nekorektno za sve teže stanje u BiH bacati krivicu samo na Schmidta. On je samo dobro plaćen izgrač, ali ga to ne amnestira odgovornosti za ono što čini ili propušta činiti.

Zahtjevi bh građana, ali i primarni Schmidtov zadatak u ovim uslovima, od kojeg zavisi i njegova dalja karijera, je zaustaviti neprijateljski dvojac Dodik- Čović i onemogućiti njihove namjere.

Ni Dodik ni Čović nisu sami. Naivni su svi koji misle da Dodik blefira. Svjestan je opasnosti, jer je prešao crvenu liniju, sa koje nema povratka, ali ne odustaje od secesije, jer računa na podršku Beograda i Rusije, prijateljstvo Orbana, interes Zagreba i Rusije, pasivnost EU, a uzda se i u povratak Trumpa i priželjkuje njegovu pobijedu na predstojećim američkim izborima.

Dodik zna ako se izdvoji, da neće odmah biti priznat, kao što nije odmah priznat ni Kipar, ni 2014. Krim, pa opstaju. Nada se da će MZ-a zažmiriti prvo na jedno a onda na oba oka.

Schmidt je u veoma teškoj i nezahvalnoj ulozi. Mora da uradi ono radi čega je došao, ali nije dorastao lopovima sa kojima je u igri.

Schmid naravno ne odlučuje sam. Svjestan je da se ne može uzdati u pravosuđe, jer su ključne poluge bh pravosuđa pod kontrolom Dodika i Čovića. Mogao je to saznati iz procesa Čoviću prije nekoliko godina, u kojem je Čović unatoč brojnim dokazima oslobođen. I šta u takvim okolnostima očekivati od procesa koji se upravo vodi protiv Dodika?

I Schmid je svjestan da su najveći problemi BiH uvezeni i uvoze se iz susjedstva, uz podršku svjetskih sila i njihovih moćnika, ali im ne smije ići na ruku, biti saučesnik i podrška, na račun građana BiH koji od njega očekuju da im pomogne izići iz Dejtonske tame na svjetlo dana. Ako nije u stanju da ispuni očekivanja koju država BiH i građani od njega očekuju, onda se treba časno povući i prepustiti to mjesto drugom.

BiH i njeni građani još čekaju na Schmidtov obećani Novogodišnji poklon, samo je pitanje da li će to biti sunce na obzorju ili negve na nogama po mjeri Dodika i omča na vratu po viziji Dragana Čovića, modelrane u Beogradu i Zagrebu?

VRHOstali prilozi:
» DOKLE ĆE BOSANSKOHERCEGOVAČKI ZVANČNICI LAGATI EVROPSKU UNIJU?!
Prof. dr. Husein Muratović | 21. July 2024 01:30
» MEHMEDALIJA DIZDAR JE RIBLJA KOST U ČETNIČKOM GRLU
Sead Zubanović | 16. July 2024 17:40
» ATENTAT NA TRUMPA OTVORIO JE BROJNA PITANJA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 16. July 2024 14:40
» DOKLE SRAMNA POLITIKA SRPSKIH ZVANIČNIKA U ODNOSU NA ŽRTVE GENOCIDA?!
Prof. dr. Husein Muratović | 14. July 2024 18:35
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2024 20:59
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11. July 2024 23:50
» ALIJA IZETBEGOVIC AND SREBRENITZA, POST - GENOCIDE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10. July 2024 16:58
» OBMANA
Avdo Metjahić | 08. July 2024 20:15
» PRIJEDLOG MINISTRU ODBRANE BOSANSKE ARMIJE ZUKANE HELEZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 15:02
» U PRIJEDORU MARŠIRALA, MARŠIRALA VUČIĆEVA GARDA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08. July 2024 01:40
» SREBRENICA - BOLNI PUT OD SJEĆANA DO PRAVDE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. July 2024 17:23
» MOSTARSKI „LISKALUCI“ TRAJNO SU NA SNAZI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 07. July 2024 16:08
» DRAŠKO ĐURANOVIĆ - SIMBOL BORBE ZA PRAVEDNO NOVINARSTVO
Božidar Proročić, književnik i publicista | 06. July 2024 17:09
» PRVI CJELOVIT BOSANSKI TEFSIR
Dr. Mustafa Prljača | 02. July 2024 16:07
» KAKO JE I ZAŠTO PROPAO IZRAELSKI PROJEKAT U GAZI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. July 2024 15:07
» POLITIKA U ISLAMU
Mehmed Meša Delić | 01. July 2024 21:11
Ostali prilozi istog autora:
» MJESEC DANA SMRTNE AGONIJE PALESTINE
07. November 2023 20:22
» KONJI I KONJANICI IZ KONJICA
10. August 2023 14:25
» NAPADI NA DRŽAVNU IMOVINU
16. June 2023 14:39
» BIH IZBORNI FIJASKO
28. April 2023 18:45
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif