Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK)
POKRENUTA PETICIJA ZA ZABRANU PROSLAVE 9. JANUARA.
Procitaj komentar

Autor: Emir Ramić
Objavljeno: 30. December 2023. 17:12:21
Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada uvažavajući mišljenje velikog broja pojedinaca, organizacija i zajednica, prijatelja istine i pravde u svijetu, je pokrenuo peticiju za zabranu proslave 9. januara.

Cilj peticije je upozoriti svijetsku javnost, pokrenuti inertnu međunarodnu zajednicu i posebno aktivirati bosanskohercegovačke građane u i van Bosne i Hercegovine na akciju u vezi sa sljedečim činjenicama:
 • 9. januar je dan kad pobunjenička skupina okupljena oko ratnog zločinca Radovana Karadžića naznačuje otvorenu destrukciju Republike Bosne i Hercegovine i otpočinje genocid nad bošnjačkom populacijom. Tog dana je pod komandnom palicom Miloševićevog režima i JNA krenula priprema ratne katastrofa na teritoriju Bosne i Hercegovine. Pobunjenička skupina predvođena SDS-om znala je da taj poduhvat ne može biti sproveden bez genocida nad Bošnjacima. U tome je puna monstruoznost velikosrbijanske politike. Oni su, dakle, unaprijed znali šta će uraditi i kuda vodi taj put negiranje bosanske nacionalnosti u internacionalnom poretku.
 • ova antibosanska proslava demonstrira nepriznavanje Dejtonskog sporazuma i pokušava entitet pretvoriti u republiku ili državu. To znači da projekt 9. januara predstavlja napuštanje dogovora i varanje, to jeste otvoreno izigravanje dogovora o miru i očuvanju države Bosne i Hercegovine. to je javna zavjerenička negacije Bosne i Hercegovine. Tim datumom se slavi otvoreni napad na državu Bosnu i Hercegovinu. Stoga je jasno da je 9. januar izraz hegemonije i militarizma kojima se otvara nova katastrofa na ovim prostorima.

  Peticijom se od Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini kao čuvara Bosne i Hercegovine i antidejtonskih napada traži zabrana antiustavne, antidržavne i anticivilizacijske proslave 9. januara. Jer očito je da “zaleđene” državne institucije policije i pravosuđa nisu u stanju da reagiraju na zaštiti države, budući su u rukama suspektnih političkih oligarhija koje služe interesima beogradskih i zagrebačkih hegemonijskih politika.

  Kad su ugroženi istina i pravda onda smo svi ugroženi. Kad svjetski državni glasovi zašute prema negiranju genocida, pravde nema, krivda vlada.

  U ime časti svih onih koji su svoje živote dali za slobodu Bosne i Hercegovine, u ime zaštite dostojanstva njihovih porodica i u ime sigurnije budućnosti svih građana i građanki Bosne i Hercegovine nemamo pravo na šutnju! Moramo iskoristiti sva raspoloživa pravna i drugo sredstva i dostupne državne pravosudne institucije da antibosanska i antidržavna ponašanja prepoznamo, prijavimo i kaznimo.

  Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada će peticiju sa potpisnicima poslati relevantnim političkim, akademskim, kulturnim subjektima u svijetu.

  Pažnja – akcija:
  Pridružite se borbi IGK protiv genocida: Potpišite peticiju za zabranu proslave 9. januara.

  Peticiju možete potpisati na sljedeći link:
  change.org/p/peticija-za-zabranu-proslave-9-januara

  Action alerts:
  Joining the IGC’s Fight Against Genocide: Sign the Petition to Ban January 9th Celebrations.

  You can sign the petition at the following link:
  change.org/p/peticija-za-zabranu-proslave-9-januara
 • VRH  Ostali prilozi:
  » UMEJA ZUKORLIĆ PRESELILA NA AHIRET
  Bošnjaci.Net | 21. May 2024 21:49
  » RATNI ZLOČINI NAD BOŠNJACIMA ČAJNIČA
  Bošnjaci.Net | 19. May 2024 12:22
  » "OD ČEGA TO VUČIĆ, DODIK, I VI BRANITE SRPSKI NAROD?"
  Anadolu Agency (AA) | 18. May 2024 14:01
  Ostali prilozi istog autora:
  » VUČIĆ NASTAVLJA ZLOČINAČKI HOD
  22. September 2022 21:17
  » NEĆE MOĆI, VUČIĆU!
  25. August 2020 15:26
  Bosnjackakucabanner.jpg
  Optuzujembann.jpg
  Feljtonalijaizetbegovic.jpg
  fastvee.gif
  EnesTopalovic54.jpg
  AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
  Beharban.jpg
  RancSalihSabovic.jpg
  DokfilmBosnjaci454.jpg
  hrustanbanner20april2020.jpg
  BANA34234.jpg
  ArmijaBiH.gif
  NjegosMilo.jpg
  bosanskahistorijabanner.png
  zlatni ljiljani.jpg
  njegosvirpazar.gif
  Istraga-poturica.gif
  sehidska_dzamija_plav140x80.gif
  hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif