Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Saopćenje za javnost
DODIK (OPET) PRIJETI DA ĆE PROGLASITI NEZAVISNOST RS-A
Procitaj komentar

Autor: Emir Ramić
Objavljeno: 29. December 2023. 16:12:06
Saopćenje za javnost povodom Dodikove prijetnje da će proglasiti nezavisnost bh. entiteta RS ukoliko visoki predstavnik Christian Schmidt nametne zakon o državnoj imovini.

Bosanskohercegovački i međunarodni subjekti koji zagovaraju da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje trebaju konačno preći sa riječi na djela.

13. decembra 2021. godine Tužilaštvu Bosne i Hercegovine je podnešena zajednička krivična prijava Instituta za istraživanje genocida Kanada i udruženja ‘Žena žrtva rata’ protiv Milorada Dodika.

Krivična prijava je podnešena jer se Milorad Dodik nalazi na čelu antibosanske, antidržavne koalicije koju čine zvanični organi entiteta RS koji putem javnih dužnosnika SNSD-a i njihovih partnera koji su izabrani u institucije tog entiteta, aktivno provode, davno i sistemski smišljen plan tihe secesije, odvajanje entiteta iz suverene vlasti države Bosne i Hercegovine. Za nas secesija je u toku.
Mi smatramo da je država Bosna i Hercegovina napadnuta zbog kontinuiranog negiranja države Bosne i Hercegovine, ugrožavanja njenog teritorijalnog integriteta, nezavisnosti, suverenosti i državno pravno političkog subjektiviteta, radikalnog kršenja Općeg okvirnog sporazuma za mir, što je prijetnja miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i podrivanje perspektive svih građana, uključujući i i građane iz entiteta RS. Smatramo da postoji osnovana sumnja krivičnog djela iz člana zakona koji se odnosi na napad na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne cjeline, podrivanje vojne ili odbrambene moći oružanoj pobuni, protivzakonitom formiranju vojnih snaga i drugo, napisali smo u krivičnoj prijavi.

Imajući u vidu da nismo dobili nikakv odgovor na našu krivičnu prijavu još jednom najozbiljnije upozoravamo da
su pravosudne institucije Bosne i Hercegovine dužne da odlučno reagiraju i hitno poduzmu korake iz svoje nadležnosti. Ne smije biti nikakvog odlaganja ili čekanja nekakvih rokova. Jer prijetnjom otcjepljenjem bh. entiteta RS Milorad Dodik i njegovi politički partneri uvode Bosnu i Hercegovinu u neizvjesnost i nestabilnost čije posljedice mogu biti nesagledive za region, Evropu i svijet. U svom destruktivnom antidržavnom djelovanju ove snage moraju biti spriječene, institucionalno od strane pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine.

Istovremeno pozivamo Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da u skladu sa Bonskim ovlaštenjima zabrani političku djelatnost Miloradu Dodiku i svima koji ugrožavaju teritorijalni integritet, nezavisnost, suverenost i političko pravni subjektivitet Bosne i Hercegovine.
Tražimo od Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira da ozibiljno uzme u razmatranje antibosansko i antidržavno djelovanje Milorada Dodika, posebno opasne prijetnje otcjepljenjem bh. entiteta RS od države Bosne i Hercegovine i hitno preduzme mjere za zaštitu Bosne i Hercegovine.
Vrijeme je da tužilaštvo, sudstvo i sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine stanu uz svoju državu, Bosnu i Hercegovinu.
Vrijeme je da Visoki predstavnik, Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira i slobodni svijet stanu uz državu Bosnu i Hercegovinu.
Vrijeme je da probosanske snage u i van Bosne i Hercegovine se okupe na jednom strateškom cilju, odbrani države Bosne i Hercegovine.

Institut za istraživanje genocida Kanada
Udruženje ‘Žena žrtva rata’

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» VUČIĆ NASTAVLJA ZLOČINAČKI HOD
22. September 2022 21:17
» NEĆE MOĆI, VUČIĆU!
25. August 2020 15:26
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif