Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


DR. HUSIĆ: HAFIZ DR. SALIH-EF. SIVČEVIĆ BIO JE ISTAKNUTI ALIM I PEDAGOG
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 20. December 2023. 12:12:12
SARAJEVO, 20. DECEMBAR 2023. (MINA) – Muftijstvo tuzlansko i Behram-begova medresa obilježavaju 80 godina od preseljenja na ahiret hafiza dr. Salih-ef. Sivčevića, istaknutog alima i pedagoga Behram-begove medrese u Tuzli.

Kako je u razgovoru za Agenciju MINA kazao dr. Mensur Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog, djelo rahmetli hafiza Sivčevića primjer je plemenitog i vrijednog rada na korist svim članovima društva.

„Hafiz Sivčević, rođen je 1885. godine u Vražićima, općina Čelić, kao najmlađe dijete Abdulkerima i Begije Kovačević. Potječe iz bogate zemljoradničke porodice. Završio je Čačak-medresu u Brčkom, a zatim odlazi na školovanje u Istanbul gdje je 17 godina studirao islamske nauke. I pored primamljivih ponuda za visoke vjerske funkcije u Turskoj, ispunjen nostalgijom za rodnim krajem, vraća se u Bosnu“, naveo je dr. Husić.

Sivčević je posebno značajnu ulogu imao u Behram-begovoj medresi. Naime, za upravitelja ove ustanove postavljen je 1922. godine, a odmah je pokazao upornost, znanje i savjesnost u obavljanju poslova koji su mu povjereni.

„Došavši u Medresu, zatekao je u njoj organizaciju i sistem obrazovanja uobičajen u tadašnjim medresama. Uvidjevši da opada broj učenika upisanih u ovu školu, inspirisan reformatorskim idejama školskog sistema koje je imao priliku vidjeti u Turskoj, potrebama i saznanjima o novom tipu obrazovanja učenika, kako u vjerskim tako i svjetovnim disciplinama, odlučio se na široku reformu Medrese“, naglasio je dr. Husić.

Proveo je niz reformi koje su imale za cilj modernizaciju i poboljšanje rada ove škole, pokreće obnavljanje zgrade Medrese što je rezultiralo i povećanjem smještajnih kapaciteta, odnosno uvođenjem internata za učenike, u nastavni program uvodi svjetovne predmete, a u internat propise i pravila, formira savremenu biblioteku te poduzima i niz drugih promjena. Ovaj način rada se u Behram-begovoj medresi primjenjivao sve do prekida njenog rada 15. januara 1949. godine. Pored aktivnosti na reformi Medrese i izvođenja nastave iz arapskog, turskog jezika i vjerskih nauka, bio je aktivan i na širem vjerskom obrazovanju stanovništva, ističe dr. Husić.


„Pratio ga je glas principijelnog, odgovornog i odvažnog rukovodica, ali i strogog i nepopustljivog pedagoga koji je mnogo ulagao u vjerski odgoj učenika. Hafiz Salih-ef. Sivčević je preselio na ahiret u Tuzli, 28. marta 1943. godine“, kazao je dr. Husić.

Muftijstvo tuzlansko i Behram-begova medresa će povodom 80 godina od smrti hafiza Sivčevića sutra, 21. decembra, u Amfiteatru Behram-begove medrese u 17.00 sati, organizirati kolokvij „Hafiz dr. Salih-ef. Sivčević - istaknuti alim i pedagog (1885-1943)“.

Na skupu će se obratiti muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, a o ovom istaknutom alimu govorit će: hafiz Nedžad Vehabović (Život i djelo hafiza dr. Salih-ef. Sivčevića), dr. Sead Seljubac (Hafiz dr. Salih-ef. Sivčević i reforme Medrese) i prof. dr. Izet Šabotić (Društvene okolnosti u kojima je živio i djelovao hafiz dr. Salih-ef. Sivčević).

VRHOstali prilozi:
» PRVA BOŠNJAČKA DŽAMIJA U MINHENU
Damir ef. Babajić | 13. March 2024 18:56
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif