Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Estrada


Udruženje ljubitelja sevdaha „Sevdalinka“ organiziralo druženje svojih članova
NA KRILIMA SEVDAHA
Procitaj komentar

Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 19. December 2023. 17:12:34
Agilni sevdalija Munib Tahirović, vlasnik Fakulteta za upravu u Vogošći, u subotu (16.12.2023.) naveče, upriličio je druženje članova Udruženja ljubitlja sevdaha „Sevdalinka“ koje okuplja sve sevdalije, ne samo iz naše zemlje već i zemalja širom svijeta, a koje ima svoje prostorije na ovom fakultetu. Bila je to prilika da u neformalnom druženju uz „iće i piće“ članovi ovog udruženja analiziraju svoj rad tokom ove i dogovore aktivnosti koje će provoditi u naredboj godini.


Adnan Delić i Amir Musa

- Neizmjerno smo zahvalni Munibu Tahiroviću što nam je, unutar svog fakulteta, bez ikakve naknade, ustupio prostor za rad i što s vremena na vrijeme, kao i ovaj put, organizuje druženje naših članova, kaže Zulfo Bota, predsjednik Udruženja ljubitelja sevdaha „Sevdalinka“. Znak je to da, pored nas koji pjevamo naše tradicionalne pjesme, ima dobrih ljudi koji sevdah i sevdalinku vole svim srcem.

Iako smo jedno od najmlađih ovakvih udruženja iza sebe imamo niz aktivosti koje smo provodili na promovisanju bosanskohercegovačke tradicionalne pjesme sevdalinke. Imali smo nekoliko koncerata, večeri sevdaha, druženja, snimili neke od novih pjesama rađenih u duhu naše tradicionalne pjesme sevdalinke. Uspjeli smo na jednom mjestu okupiti one koji pišu tekstove, muziku, aranžmane, one koji pjevaju, sviraju ali i one koji, kao profesor Munib Tahirović, na druge načine pomažu našu misiju te stoga rezultati rada ne izostaju. Voljeli bi da naš godišnji koncert sevdaha kojeg smo nedavno održali u Vogošći, u vremenu pred nama, preraste u Festival narodne muzike „Na krilima sevdaha“ na kojem bi se izvodile nove pjesme pisane u duhu naše tradicionalne pjesme sevdalinke. Ukoliko bude istinske podrške nadležnih iz Vogošće bi ponovo tekla dobra pjesma sevdalijska.


Ifeta Doglod i Elmedina Laličić

Tokom druženja evocirale su se uspomene vezane za to šta je ko od njih radio, snimao ili planira snimati, gdje nastupa za novu godinu…

Jedna od veselijih bila je goraždanka Elmedina Laličić koja je tokom ove godine, kvalitetom svog glasa pokazala i dokazala kako se njeguje i kako se promoviše naša tradicionalna pjesma sevdalinka. Osvojila je drugo mjesto na Festivalu narodne muzike „Ilidža 2023“, a prvo na tuzlanskom festivalu „Sevdalinko u srcu te nosim“.

Slikar Enver Bužo više svojih slika poklonio je udruženju te obećao da će svaki od njihovih novih nastup oplemeniti i izložbom svojih slikarskih djela. Mesud Kreštalica prisutne je počastio sa nekoliko pjesama sa svog albuma „Nekad majka Muju klela“ na kojem je, na svoj način, donio dvadeset pjesama: deset novih pisanih u duhu naše tradicionalne pjesme sevdalinke i deset evergina iz bogate riznice bosanskohercegovačkog izvornog stvaralaštva. Album je, uz istoimenu knjigu o svom životnom putu, nedavno prezentirao javnosti. Pored njega i Elmedine Laličić, uz muzičku pratnju Anesa Frljka, Husejna Bajraktarevića i njegovog kolege Neske Kajtaza pjevali su: Zulfo Bota, Zulfija Tahirović, Aldijana Dizdarević, Mirsada Ćatić Mekić, Ifeta Doglod, Adnan Delić, Amir Musa... Nakon pjesme zaigralo se i tradicionalno kolo bosansko.


Anes Frljak, Mirsada Ćatić Mekić, Aldijana Dizdarečić, Husejn Bajraktarević i Nesko Kajtaz

VRHOstali prilozi:
» ART KUĆA SEVDAHA: U SEVDAHU DUŠA MOJA
Eset Muračević | 01. May 2024 21:51
» MAHER ZAIN ODRŽAO BAJRAMSKI KONCERT U SARAJEVU
Senzor.ba | 13. April 2024 23:56
» CIJENIMO SVAKI TRENUTAK PROVEDEN SA VOLJENIM OSOBAMA
Bošnjaci.Net | 11. March 2024 13:47
» PUBLICI TREBA NAMETATI KVALITET
Eset Muračević | 08. February 2024 20:24
» 20 NAJROMANTIČNIJIH GRADOVA U BIH
B.net | 08. February 2024 20:15
Ostali prilozi istog autora:
» SPAVAJ OBUVEN, SINE
17. May 2024 15:01
» PUBLICI TREBA NAMETATI KVALITET
08. February 2024 20:24
» VOGOŠĆA: OTVORENA SENZORNA SOBA
31. January 2024 21:45
» SVJETLOST KALJAVIH SOKAKA
22. January 2024 21:58
» DA SI MOJA SEVDAH PJESMA
21. January 2024 16:15
» REZULTATI SU PLOD TIMSKOG RADA
12. January 2024 14:33
» I PJESMOM SE BOSNA BRANILA
12. December 2023 14:19
» LIJEPI ERDŽAN I AMELA
13. November 2023 19:45
» JA ŽIVIM DVA ŽIVOTA
07. November 2023 20:52
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif