Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


ODGODA ODLAGANJA NUKLEARNOG OTPADA NA TRGOVSKU GORU
Procitaj komentar

Autor: Zijad Bećirević
Objavljeno: 19. December 2023. 15:12:30
Umjesto odustajanja od odlagališta na Trgovskoj gori odgoda odlaganja ili zamka i uspavanka sa dopingom Hrvatske za BiH i njenih 13 opština Unskog sliva?

Mi u Bosni i Hercegovini zanemarimo, zapostavimo, zaboravimo, pa izgubimo…Gubimo kontrolu nad svojim teritorjom, gubimo suverenitet nad državom, gubimo osjećaj da vladamo sa sobom i svojim. Dokle? Tako smo zauvijek izgubili brojne nekretnine na području Hrvatske, izgubili kontrolu nad granicom na Drini, izgubili pravo na ratne reparacije, izgubili izlaz na more u Kleku, a sada nam ulaze u naša dvorišta i truju nas svojim smećem i otpadom.

Pri posjeti BiH 19.10.2023.g. Predsjednik vlade Hrvatske Andrej Plenković saopštio je u Sarajevu da se radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško neće odlagati na Trgovskoj gori do 2028.g. U dogovoru sa Slovenijom do tada će se otpad odlagati u okviru same elektrane Krško. Podsjećamo da je Hrvatska imala obavezu da do kraja 2023.g. preuzme svoj dio radioaktivnog otpada iz NE Krško.

Na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori se planira odlagati 50% otpada iz NE Krško, a 50% će Slovenija odlagati u betonske kontejnere na lokaciji Vrbine, samo 600 m od NE Krško.

Namjera Hrvatske je da na Trgovskoj gori pored radiaktivnog otpada odlaže i drugi opasni otpad iz industrije, medicine i vojne industrije.

Kao i mnoga druga važna životna pitanja Bosne i Hercegovine, tako je i Trgovska Gora nakon posjete i utješnih obećanja Plenkovića ponovo ostavljena po strani, kao da je to manje važno pitanje dnevne politike, a ne upozorenje i poziv na uzbunu.

Ne smijemo dozvoliti da odlaganje nuklearnog otpada ponovo zanemarimo i ostavimo na nivou dnevne politike, pa u konačnici doživimo trajan nenadoknadiv gubitak, kao sa Pelješkim mostom.

Hrvatska je završila sva geološka, geofizička i geohidrološka istraživanja, radi Studiju uticaja na životnu sredinu sa kojim će nastoji opravdati svoju namjeru i čeka na ekološku dozvolu.

Prema ranije datim pojašnjenjima iz Hrvatske na Čerkezovcu u općini Dvor se ne uspostavlja odgalište trajnog karaktera već će se privremeno u narednih 30 do 40 godina skladištiti nisko i srednje radioaktivni otpad iz NE Krško i institucionalni radioaktivni otpad sa teritorija Hrvatske.

Vješto postavljena zamka ili uspavanka?

Plenkovićeva obavijest da se do 2028.g. neće odlagati nuklearni otpad na Trgovskoj gori je njegova nova podvala. Iznoseći tu vijest, koja samo na prvi pogled uliva lažnu nadu i treba da raduje, pri tom nije propustio reći da BiH treba donijeti Izborni zakon, što upućuje na zaključak da se i ovdje radi o nekoj vrsti trgovine. Nije li neko sa bosanske strane već pristao na izmjenu Izbornog zakona BiH po Čovićevom receptu, za ustupak - odloženo odlaganje otpada. Pri tom se gubi iz vida, ustvari prikriva činjenica, da do odlaganja otpada ionako ne bi moglo doći do 2.028, dok se kompletna procedura ne porivede kraju i ne izgradi odgovarajući skladišni prostor. Dakle, odlaganje nije odlaganje, već dopingovanje i dobivanje na vremenu.

Naivni Bosanci su opet povjerovali Hrvatskoj i Plenkoviću, koji nam je opet bacio maglu u oči i obećao da se do 2028.g. nuklearni otpad neće odlagati na Trgovskoj gori. I više skoro niko od nas, naših nadležnih i odgovornih ne spominje to pitanje, kao da je problem riješen, iako znamo da je to obećanje samo ludom radovanje. A to bi moglo značiti da se nama još živima koji tamo žive produžava život, a naša djeca i unučad su uz našu dozvolu unapred osuđeni na boleštine i smrt, ako tamo ostanu.

Nakon izgovorenih Plenkovićević obmana, utješnih laži, opet su suzdržano reagovali Dvor na Uni, Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica…Šute građani uz Unu, a šuti i moja Bosanska Dubica.

O ovoj izjavi Plenkovića putem Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa tražen je ali još nije dobijen zvaničan odgovor Hrvatske o tome.

Da li je za BiH bitka već izgubljenja?

Namjera Hrvatske da radioaktivni otpad Nuklearne elektrane Krško odlaže na Trgovskoj gori u opštini Dvor, uz granicu sa BiH, izaziva strah i otpor 13 opština u slivu rijeke Une, ali otpor nije jedinstven i pravilno artikulisan…

Hrvatska nastavlja putem začetim 1998.g. ne vodeći računa o stavovima organa, institucija i građana opština u slivu Une…
Podsjećamo da je lokacija Čerkezovac na Trgovskoj gori udaljena samo 800 m zračne linije od Bosanskog Novog. Time je ugroženo 13 opština Unskog sliva sa 250.000 stanovnika.

Mnogi smatraju da je bitka za BiH već izgubljena i da se neće moći spriječiti Hrvatsku da nuklearni otpad odlaže na Trgovskoj gori, jer je ova lokacija zacrtana još 1999.g. a do 2013. se niko iz BiH nije suprostavio. Prvi put se iz BiH ozbiljnije reagovalo septembra 2019.g. protestima stanovnika Bosanskog Novog, nakon čega je formiran bh ekspertski, pravni a zatim i koordinacijski tim, a Vlada Rs cijeli unski pojas proglasila Nacionalnim parkom, što Hrvatsku nije zaustavilo.

Kao kod Pelješkog mosta, kada se ozbiljnije počelo reagovati tek kada se pristupilo gradnji mosta, i u slučaju Trgovske gore počećemo se ozbiljnije baviti odlaganjem otpada tek onda kada prve isporuke nuklearnog otpada počnu prvo tajno a po tom javno stizati na odlagalište. Bosnasko-hercegovačke vlasti, uključujući Trojku, umjesto da ovo stave u prioritet svoga rada, bave se time kako će i koga postaviti na koju poziciju, da bi mogli osigurati vlast i čvršće vladati.

Hrvatska nije i neće promijeniti svoj stav

Bosna i Hercegovina se protivi odlaganju otpada na Trgovskoj gori, ali se Hrvatska na osvrće, već nastavlja sa pripremama i ne uvažava prigovore koji dolaze iz Bosne i Hercegovine. Ponaša se isto kao pri gradnji Pelješkog mosta, mada je ovo potencijalno odlagalište opasnost za sva područja i građane koji žive uz Unu.

Hrvatska nije i neće odustati od odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori, samo 800 m zračne linije od granice sa Bosnom i Hercegovinom, uprkos jakim argumentovanim prigovorima. Nije, i neće, jer Hrvatska ide do kraja, odlučna u namjeri da nam nuklearni otpad gurne pod nos, zatruje nas i našu životnu sredinu kancerogenim otrovima, uništi sliv Une i za sva vremena ubije turizam unskog sliva i Nacionalnog parka Una.

Saopštenje Plenkovića dato 19.10.2023. da se sa odlaganjem nuklearnog otpada neće početi do 2028.g. je samo nama uspavanka, samo zamka, u koju ćemo upasti ako ne krenemo odmah aktivno i složno rušiti projekat Čerkezovac. Ako mu povjerujemo i ostanemo pasivni kao do sada, budemo čekali jer imamo vremena, doživjet ćemo to da nam se nuklearni otpad i smeće sa gradskih ulica Hrvatske istresa na naše glave, naše kuće, polja, u naše rijeke, a šta nakon toga slijedi pričaće naša djeca i unuci svojoj djeci, ako to prežive.

Pokušaji obmanjivanja građana

Fond za finansiranje zbrinjavanja radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško sredinom juna 2022. otvorio je u Dvoru informativni centar o radioaktivnom otpadu, s ciljem da uvjeri građane opština Dvor i Bosanski Novi.. da je ovo odlagalište sigurno i da neće imati štetnog uticaja na okoliš. U tom cilju urađeno je neliko bušotina podzemnih voda a priprema se i studija uticaja.

Hrvatski projekat mra biti zaustavljen

Bosna i Hercegovina mora učiniti sve da se onemogući pokušaj Hrvatske da nuklearni i drugi otpad odlaže uz granicu sa BiH, samo 800 m od opštine Bosanski Novi, jer to je neprijateljski čin na koji se mora odgovoriti sistemski i zajedno.

Svih 13 opština Unskog sliva sa svojih 250.000 stanovnika moraju ustati na noge zajedno, odlučno i nepokolebljivo, da spašavaju svoj život i živote novih pokolenja.

Prema nedavnoj izjavi Ministra za prostorno uređenje RS Bojana Vipotnika stručni timovi BiH u zadnjih par mjeseci provode istragu u cilju pobijanja namjere Hrvatske da nuklearni otpad odlaže na Trgovskoj gori i uskoro će saopštiti rezultate istrage. Trebalo je to činiti mnogo ranije.

Po opštem mišljenu, Bosni i Hercegovini ne preostaje drugo nego da pokrene spor pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), ali ni to nije garancija da će Hrvatska biti spriječena u naumu, jer njen uticaj i lobi u EU već nam je pokazao koliki su mu dometi i uticaji.

U Hrvatskoj se već priprema odbrana za eventualnu tužbu BiH protiv Hrvatske. Kao moguće rješenje pominje se uvođenje “ekološke rente” za mjesta u okolini Trgovske gore, iako ne postoji novac kojim se može kupiti izgubljeno zdravlje i nadoknaditi životi 250.000 stanovnika s unskog sliva i generacija koje dolaze.

Trgovska gora sa kasarnom Čerkezovac mora ostati rado posjećivana turistička destinacija u smaragdnoj dolini Une, kao što je i do sada bila, a ne biti trovalište za ljude i životinje.

VRHOstali prilozi:
» DOKLE ĆE BOSANSKOHERCEGOVAČKI ZVANČNICI LAGATI EVROPSKU UNIJU?!
Prof. dr. Husein Muratović | 21. July 2024 01:30
» MEHMEDALIJA DIZDAR JE RIBLJA KOST U ČETNIČKOM GRLU
Sead Zubanović | 16. July 2024 17:40
» ATENTAT NA TRUMPA OTVORIO JE BROJNA PITANJA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 16. July 2024 14:40
» DOKLE SRAMNA POLITIKA SRPSKIH ZVANIČNIKA U ODNOSU NA ŽRTVE GENOCIDA?!
Prof. dr. Husein Muratović | 14. July 2024 18:35
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2024 20:59
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11. July 2024 23:50
» ALIJA IZETBEGOVIC AND SREBRENITZA, POST - GENOCIDE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10. July 2024 16:58
» OBMANA
Avdo Metjahić | 08. July 2024 20:15
» PRIJEDLOG MINISTRU ODBRANE BOSANSKE ARMIJE ZUKANE HELEZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 15:02
» U PRIJEDORU MARŠIRALA, MARŠIRALA VUČIĆEVA GARDA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08. July 2024 01:40
» SREBRENICA - BOLNI PUT OD SJEĆANA DO PRAVDE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. July 2024 17:23
» MOSTARSKI „LISKALUCI“ TRAJNO SU NA SNAZI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 07. July 2024 16:08
» DRAŠKO ĐURANOVIĆ - SIMBOL BORBE ZA PRAVEDNO NOVINARSTVO
Božidar Proročić, književnik i publicista | 06. July 2024 17:09
» PRVI CJELOVIT BOSANSKI TEFSIR
Dr. Mustafa Prljača | 02. July 2024 16:07
» KAKO JE I ZAŠTO PROPAO IZRAELSKI PROJEKAT U GAZI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. July 2024 15:07
» POLITIKA U ISLAMU
Mehmed Meša Delić | 01. July 2024 21:11
Ostali prilozi istog autora:
» MJESEC DANA SMRTNE AGONIJE PALESTINE
07. November 2023 20:22
» KONJI I KONJANICI IZ KONJICA
10. August 2023 14:25
» NAPADI NA DRŽAVNU IMOVINU
16. June 2023 14:39
» BIH IZBORNI FIJASKO
28. April 2023 18:45
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif