Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Sport


BOSANSKI BISERI U DIJASPORI: Šarmantnu i briljantnu Eminu Ekić (24), fudbalsku reprezentativku BiH, porijeklom iz Bosanskog Novog, uspoređuju s legendarnim Maradonom i našim Sliškovićem
BH REPREZENTATIVKI EMINI EKIĆ UZOR JE NAJVEĆI U SVIJETU BOKSA - MUHAMMED ALI
Procitaj komentar

Autor: Ferhat Korajac
Objavljeno: 06. December 2023. 16:12:20
Roditelji Ekićeve, Melida i Jasmin – prognanici iz Bosanskog Novog
Emina je rođena 06. juna 1999. godine u Louisvillu (SAD), gdje je rođen i sahranjen najbolji bokser svih vremena Cassius Marcellus Clay iliti Muhamed Ali, njen idol i uzor
Kuriozitet s brojem 6: Emina rođena 6-tog dana u 6-tom mjesecu, u bolničkoj sobi 666 i katu 6-tom. Težila je 6,8 funti i prvi dres nosila s brojem 6.


Jednu od najboljih reprezentativki „A“ - fudbalske selekcije BiH – Eminu Ekić, uspoređuju s najboljim svjetskim igračem Maradonom i našim Blažom Sliškovićem. Nedavno je u prijateljskoj utakmici postigla spektakularan zgoditak iz kornera, pa je to još više pobudilo usporednost s tako velikim imenima. Inače, od prvih fudbalski koraka Ekićeva je igrala u veznom redu, a za potrebe Kluba ili Reprezentacije, izvanredna je i na krilnim pozicijama, jer podjednako se koristi i lijevom, i desnom nogom. Iznimno je brza, agresivna, prodorna... Veliki talent za fudbal pokazivala još kao mala djevojčica. Samo godinu dana, nakon što se uključila u lokalni Klub, zapažena je kao vragolanka i čarobnjakinja s loptom. Zemlja s 350 miliona stanovnika ima ogroman kvantitet i fudbalerki, ali u elitno društvo samo mali broj ulazi. Među tim najboljima bila je i naša Emina. Izabrana je u reprezentativnu selekciju Amerike, prvo u U16, pa U18 i onda u U21. I kada su svi očekivali da će nastaviti igru u Američkom državnom sastavu, poziv iz BiH, selektorke Samire Hurem, prihvatila je s oduševljenjem. "To se ne odbija, tamo su moji korjeni, tamo je sve ono što je za mene svetinja" - rekla je uzhićena Emina. I, naravno, Emina je već na treninzima, pa onda na utakmicama, pokazala svu raskoš fudbalskog znalca; driblinzi, prodornost, slobodni udarci, kolektivnost, druželjubivost, šarm, patriotizam...

Inače, Ekićeva je nedavno iz Racing Louisville-a (SAD) preselila u Australiju. Prešla je i potpisala za nju vrlo-dobar Ugovor s Melbourne City FC, koji je u sastavu engleskog giganta Manchester-City-a, gdje se trenira i igra prema njihovim uputama.

Toliki patriotizam, simpatije i ljubav prema Bosni i ljepotama njenim, na Eminu prenijeli su njeni roditelji, amidže i daidže. Naime, familija Ekić je iz bosanskohercegovačkog ratnog pakla izašla konvojem, s još 10,5 hiljada Novljana, nesrba, protjeranih iz voljenog i rodnog grada u jednom danu, 23. jula 1992. godine. Bio je to najveći egzodus stanovnika Bosanskog Novog u njegovom gotovo 7,5 vjekova postojanju. Nakon petnaestak dana boravka u Karlovcu (Hrvatska), zajedno s ostalim Novljanima skrasili su se u Njemačkoj. Tamo su boravili do 1997. godine, a kada su „primorani“, pogrešna politika Njemačke i naših Vlasti, da se vrate u razorenu Bosnu, odlučili su zajednički, roditelji da idu kući, a njih trojica sinova: Emir, Admir-Adi i Jasmin, u drugu neizvjesnost, u obećanu Ameriku. No, lijepi i dobri Jasmin (1975), duša od insana, otac Emirin, u Kaiserslautenu upoznao je svoju predivnu suprugu Melitu Imširović (1978), iz Blagaj-Japre, mjestašca naslonjenog na Bosanski Novi. Iz te ljubavi rođena je Emina (24) i njen brat Ajdin (16). Svestrana Emina, posebno osjećajna i emotivna, slušajući priče roditelja, amidža i daidža, ali i gledajući šta su sve činili i šta sve čine na humanitarnom polju pomoći Bosni i Bosancima, zavoljela je jako tu čarnu domovinu svojih roditelja. Ovoga ljeta, kada je s roditeljima boravila u Bosni, impresionirale su je mnoge ljepote, a posebice u gradu Jajce, gdje se divila ljepoti Plivinih vodopada u centru grada, jedinstvenog po tome u svijetu.

Ono što zasigurno mnogi nisu znali jeste to da je Eminin uzor i idol Muhammed Ali, najbolji svjetski bokser svih vremena, rođen i sahranjen, gdje je Ona živjela do prelaska u Australiju. Po njenim riječima imao je sve: ljepotu, stas, tehniku, brzinu... Pored toga cijeli svoj život posvetio je borbi protiv rasizma, za pravdu i pravednost, istinu... Njegovi govori, koji su joj inspiracija, sklop su njene psihičke pripreme pred utakmice.

Emina Ekić, čiji su roditelji iz naselja Vidorija u Bosanskom Novom, grabi velikim koracima ka vrhu fudbalskih velikana. Pa, sretno i dugovječno!

VRHOstali prilozi:
» LANA PUDAR SE OGRADILA OD IZJAVA NJENOG OCA VELIBORA
Bošnjaci.Net | 27. June 2024 21:10
» PRIJE 40 GODINA U SARAJEVU OTVORENE 14. ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE
Anadolu Agency (AA) | 08. February 2024 14:05
» RUSIJA JAČA KRIZU U BOSNI I HERCEGOVINI
Bošnjaci.Net | 31. January 2024 20:18
» TOKOM LJETA ORGANIZOVAT ĆE ČETIRI FUDBALSKA KAMPA U AMERICI, ENGLESKOJ I BIH
Namik Alimajstorović, BHDInfodesk | 29. January 2024 15:09
» ALŽIRSKI FUDBALER ATAL OSUĐEN U FRANCUSKOJ ZBOG OBJAVE O GAZI
Anadolu Agency (AA) | 05. January 2024 14:19
Ostali prilozi istog autora:
» PLEMENITOST, HRABROST I ODLUČNOST
12. February 2024 02:08
» UZOR U VJERSKOM I OPĆEM DOBRU
26. July 2023 13:41
» ČUVAJU TRADICIJU BOSNE I ZAVIČAJA
11. February 2023 14:45
» POLITIČKI BUNTOVNIK S RAZLOGOM
21. October 2021 17:38
» SMISAO ŽIVOTA U HAJR-AKCIJAMA
29. September 2021 18:29
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif